icon

Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu

vetthy
20. dec 2018

za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?

majkeel
23. dec 2018

@charlie1980
Znama mi rozpravala ine "zazitky" z detstva. Vyrastali na dedine, ich otec osirel v 2 rokoch, od 4 rokov robil v sluzbe (pasol kravy), nepoznal nikdy mamu. Preto bol k inym tvrdy, lebo zivot bol taky k nemu. Robil v bani, cely zivot tazko drel, potom im stat vsetko znarodnil, urobil menovu reformu. Raz ze jej zbil mamu tak (pritom ze ju bil casto), ze 3 dni sa s monoklami schovavala na sene na sope a deti jej nosili jest. Znama ako dieta mala strazit mladsiu sestru v perinke, dala jej cucoriedky, mala zvyknuta na mlieko, plakala. A hovori, ked som videla otca, ako ide ku mne nahnevany, (banik, skoro 2 metre), ze co si jej urobila, tak som sa pocurala od strachu ... Dnes si tazko clovek predstavi, aky tvrdy bol kedysi zivot na dedine v 50-60 rokoch.

charlie1980
23. dec 2018

@majkeel No jo ☹ Tak isto sa človek častokrát kŕmi ilúziou o socializme, pritom je to len spomienkova nostalgia z detstva. Ten, koho sa týkal najbezprostrednejšie, ten pozná aj jeho temne stránky.

Nechcela by som žiť v tej dobe. Ani náhodou. Všetci ľudia mali ťažký život. Ženy ešte ťažší. Dnes si však zo všetkého radi povyberame len tie pozitívne úlomky, ktoré vôbec nepasujú do všeobecného obrazu. Dnes pomaly už chlap skáče, ako si žena píska, čo samozrejme tiež nie je ok, zdravý stred.
Za mna jednoznačne má byt žena tým krkom, ktorý hýbe hlavou- mužom. No stále tam niekde na najvyššom poste chlap. Predsalen. Nepoznám žiadneho chlapa v okoli, ktorý by netravil čas s deťmi, neprispôsobil sa ženiným požiadavkám, netravili spolu čas, prechádzky so psom 😀 Výlety s deťmi. Veď kadečo.
Neviem, možno my žijeme asi v nejakej rozprávke 😀 Ja poznám v okoli len vzťahy, kde sa vzájomne rešpektujú. To samozrejme hádky nevylučuje.

peter2404
23. dec 2018

@charlie1980
Tvrdis ze zeny v minulosti nemali moznost sa rovnopravne vzdelavat a zamestnat sa. Ocenujem tvoj rozhlad v dejepise a historii, mozes mi prosim povedat ktorym zakonom a kedy prislo k zrovnopravneniu ? Pises o rovnopravnosti, teda rovnosti pred zakonom.. Vdaka

majkeel
23. dec 2018

@peter2404 google 🙂 https://cs.wikipedia.org/wiki/Volební_právo_žen
První ženou zvolenou do českého sněmu byla v roce 1912 Božena Viková-Kunětická. Velký zlom nastal v roce 1920, kdy bylo v československé ústavě zakotveno, že ženy jsou politicky, sociálně a kulturně postaveny na úroveň mužům a náleží jim volební právo.[5]
Zajímavostí ovšem může být, že už roku 1873 bylo volební právo ženám přiznáno v Habsburské monarchii tehdy novým volebním řádem (č. 41/1873). Vztahovalo se ovšem pouze na ženy, které vlastnily velkostatek, a samotná volba musela proběhnout pomocí zástupce

peter2404
23. dec 2018

100 rokov rovnopravnosti, ved to je parada nie ?
napriek tomu mam pocit ze zeny nie su spokojne, o tom je aj ta "uvaha"..
sloboda je vsak aj o tom, ze ju doprajem tym druhym. reci o tom kolko je vhodne muzom dovolit su smiesne, nehovoriac o mamickinych milacikoch, full servise atd atd. viac ako o muzoch hovoria o autorke..
v prirode je zakladom fungovania rovnovaha a myslim ze nechut muzov sa zenit a mat deti su len odpovedou na zrovnopravnovanie so zenami a ich emancipaciu. inak povedane - mate rovnopravnost. ale zas nemozete mat vsetko :D

nkem
23. dec 2018

Zaujimave veci ste tu pridali, ano zeny dostali viac prav, hlavne, ked dostali pravo volit a nebyt iba ako majetok bez hlasu...ono len kym sa zmenilo aj rozmyslanie spolocnosti, tak to nejaky cas trvalo. Ale nie to som chcela...neviem preco vela zien ma mienku, ze pokial sa rozidu, tak musia muza osklbat aj o gate, ako aj autorka napisala, malo penazi dostala - podla nej. Trochu mi je tu luto muzov, ktoru vo vela temach dostanu nalozene stylom, keby mi to urobil alebo isiel na party, tak mu nedam zasexovat a pod hlasky, ako vymenny obchod. Naozaj vnimate svoju sexualitu ako prostriedok manipulacie? Mimo toho, zakazy a prikazy sa este nikdy nikomu nepacili, ani zenam. Dalsia vec, boli tu poznamky o tom, ako boli zeny submisivne a pod a ako to bola najhorsia vec na zemi. Su niektore zeny, ktorim to vyhovuje doteraz, pokial sa muz o zenu dobre stara, podporuje ju (teraz nemam na mysli len financne), tak preco kludne nebyt aj submisivna k muzovi, pokial to nezneuziva. Ja som pomerne velmi dominantny typ, ale kludne by som podala muzovi vino aj v poklaku, ak je to dobry muz, to nerobi zenu slabsou. Zneuzivanie a ponizovanie oslabuje zenu. Vzdy je to len o tom pare a co obom vyhovuje a ako si to urobia, zit dlhodobo vo vztahu moze byt peklo, ale aj dobre prezity cas. Nepisem to ako provokaciu, ale ako zamyslenie. Netlacit obe pohlavia do pozicii, v ktorich nechcu byt.

charlie1980
23. dec 2018

@peter2404 Hlavne, muzsky mozog je nastaveny tak, ze im v podstate netreba vela 😛
Narozdiel od zenskeho pohlavia, ktore vecne ovplyvnuju nejake hormony 😄 Vies ako....ona ma raz PMS, potom ovulaciu, potom ubytok estrogenov, to vsetko treba zohladnit a vsetko bude v najlepsom poriadku 😛. Nalada zeny sa dokaze menit aj 5 krat za den 😛

peter2404
23. dec 2018

@charlie1980
nechapem vobec co si chcela tym muzskym mozgom povedat.. ani trochu a precital som si to asi 3x..

romiada
25. dec 2018

@vetthy podla mna tu dnesnu realitu vidis moc negativne a minulost moc pozitivne. V minulosti sa manželstva nerozvadzali lebo to bola hanba (čo tam po tom že muž chlastal, podvadzal, bil ženu aj deti). Ženy mali menšie práva, takže niekedy chlapi boli preto "viac chlapmi". Ludia viac držali pokope lebo museli t.j. z "ekonomickych dovodov" ....v páre sa to vzdy ťaha ľahšie (aspoň čo sa tyka majetku, peňazi). A v minulosti sa bohati brali kvoli postaveniu, privilegiam, nie z lasky. A o tom ako si važili ženy (lebo boli drahe) v minulosti by som pomlčala...stači si pozrieť dobu kedy prekvital hon na čarodejnice. Stačilo že mala žena na zadku znamienko a mala to zratane. Každa doba ma svoje uskalia. Ľudstvo sa paradoxne nikdy nemalo lepšie ako teraz a aj tak sme nešťastni a nespokojni. To preto,že sme vo svojej pohodlnosti a hojnosti zabudli ake je strádať, tužiť, snívať a vážiť si to čo máme. Akoby sme nechceli vidieť že radosť ,lasku,hojnosť dokažeme naplno precitiť po sklamani, trapeni, nedostatku.

0silvia0
25. dec 2018

@peter2404 radsej sa nepytaj, lebo mozno dostanes tisickrat citovanu odpoved o prazdnych vajciach a plnom bruchu a neviem ci prave toto potrebujes pocut. Ja ked toto pocujem som z toho otravena....

xima
25. dec 2018

@romiada ked mala zena na zadku znamienko tak bola bosorka? Len ma to tqk zaujalo 😁

0silvia0
25. dec 2018

@xima no ja som si tiez predstavila nejaku zenu stovky rokov dozadu v plavkach, teda kto jej ten holy zadok len mohol vidiet mozno okrem matky a muza?

mircalla
25. dec 2018

@vetthy Ty si strasne naivna. Uplne suhlasim s prispevkom @lindusss2016
Mas velmi romanticke predstavy o vztahoch v minulosti. Snivaj dalej pri romanoch od Jane Austenovej. Viac nemam co dodat, uz to tu baby vysvetlili niekolko krat

moonlight1210
25. dec 2018

@0silvia0 zname a kamosky. Zas zeny pred sebou neboli tak pruderne. Iba pred muzmi.

0silvia0
25. dec 2018

@moonlight1210 aha a potom na seba bonzovali? 😰 No pekne...

romiada
25. dec 2018

@xima tusim v Angelike to bolo 😂😂😂

mircalla
25. dec 2018

@romiada pekne a mudro napisane

bmuller
25. dec 2018

no neviem, ako sa zmenila doba alebo chlapi, tak sa menia aj zeny... tolko bab s cigaretou v hube a slovnikom kocisa... mozno znak emancipacie :-P a k tomu, ze kedysi sa brali ludia z rozumu, kvoli venu a pod... nuz, teraz sa beru dobrovolne a z obrovskej lasky a do par rokov rozvod... jaj, tolka romantika tema na Vianoce 😀

pepita15062000
27. dec 2018

ahojte prepáčte ale potrebovala by som od vas malinku radu nie casto chodim semka poctane som tu prvy krat ale vy zeny by ste mi vedeli pdpovedat na toto:prosim vas co znamena slaba palicka v tehotenskom teste ukazalo mi to tri krat lebo som si nebola ista ci ma test neklame tak sa chcem vas opytat

vetthy
autor
1. jan 2019

ešte raz,dakujem všetkým,ktorí ste napísali svoj názor,hlavne tým,kt. prispeli vecne. ak sa dobre pamätám,to je diskusia,forum.niektorí to pochopili, že moja úvaha je voľajaká kázen,alebo životné krédo.nie,bola to výzva,aby každý napísal o teme svoj názor. už som tu napísala, nie je to všetko,čo si o vzťahoch myslím.o tom by som mohla písať štúdium.po dvoch vzťahoch,z kt.jedno sa skončilo tragicky,jedno s rozvodom, vdaka čomu som trikrát musela začať skoro od nuly,a to aj v cudzom prostredí.teraz mám vážené postavenie v mojom okolí,pekný domov a dve vysokoškolsky vzdelané deti.ak to pre voľakoho máli,nech sa páči ma napodobnovať. diskusia v mojom prostredí je o tom, že ja nahodím voľajakú temu,načo druhí reagujú zo svojho aspektu,hľadiska.bud ich názor totálne odvrhnem,alebo ma to vyburcuje ku korekcií mojich názorov,alebo aspon sa o to popremýšľam..ano,odzneli tu aj také príspevky,mudre,širokospektrálne,bolo sa o čom rozmýšľať. z druhej strany vôbec nechápem,načo sa zapoja do diskusii ľudí,kt.o zakladateľa na základe pár riadkov hned vedia všetko,o jej psychike,o jej životné kredo,o jej názoroch.nepochopiteľné mne ostali príspevky,kde bolo napísané, že som si asi vypila,viac,než dosť,riešim tu svoje osobné neúspechy,podsúvam ľudom zvláštne teorie,som praštená,asi na voľačom fičím a mám riadny bordel v hlave.ok.ja som bola zvedavá len na názory iných,ale hned mám husiu kožu,ked si pomyslím,ako reagujú takýto ľudia na príspevky tých,ktorí sú v zúfalej situácii,v životnej kríze.empatia tam musí byť vysoká. a na konci, aby sme dali do poriadku ten môj príbeh.pýtam sa všetky paničky a slečinky v značkových bundach a topánkach a s gelovými nechtami,ktorí ešte ani sliepky nekrmili v živote,aký by to mal byť muž, kvôli komu totálne dobrovoľne by ste natiahli gumáky a išli by ste kydať hnoj ?okotiť dvestopatdesiatkilové prasa,čo žiadna sranda nie je?a že kvôli tomu by z mojej kamarátky stala voľajaká domáca putka? cjhceli by ste niektoré v 55ke vyzerať,ako ona,mať život,ak ona.či charita,či divadlo, či cestovanie, či jej vedúce postavenie v našej dedinskej komunite,či bárčo. a ktoré žijete vo vzťahu, a máte muža šestdesiatnika,ktorý už odrobil 14 hodín v ten den v depe svojej firmy v minus 10,, a vzhľadom nakvalitu zasnežených ciest,celý den sa triasol za svoje šoféry a závazky,a domov už plazí skoro štvornožky,ešte spred večerou ide natankovať ženine auto,aby ona mohla pol hodinu dlhšie spať.Ked to nie je láska,boj so všetkými silami za blaho toho druhého a za blaho rodiny,fakt neviem,čo by to malo byť.všetkým prajníkom a neprajníjkom,tým,ktorí pochopili zmyseľ tej diskusii,aj tým,kt.musia sa na to ešte dozrieť,prajem úspešný nový rok.

mircalla
Odpoveď bola odstránená
vetthy
autor
1. jan 2019

@mircalla tak načo márniš svoj drahocenný čas,aby si to čítala a zapojila? možno si z toho nepochopila ani diakritiku...

mircalla
1. jan 2019

@vetthy Co tak citam, tak vacsina inteligentnych zien ti tuto esej argumentacne uplne rozbila. Takze skor si myslim, ze ty si nepochopila a stale si tlacis svoje. Mas svoje velmi uzke kolajnicky myslenia, takze ti to nema vobec zmysel vysvetlovat. Pokracuj a utesuj sa, ze na to este nedozreli. Naopak ty nemas na to vidiet veci v sirsich suvislostiach ani nadhlad.

vetthy
autor
1. jan 2019

@mircalla nemienim sa klesnuť na Tvoju úroven a zhadzovať Ta.možno Ta ešte zivot neskúšal,načo si hoden. ked sa dostaneš do veľkej životnej krízy,ked si budeš musieť vysporiadať so stratou zdravia,majetku,milovanej osoby,píš mi IP, ako si s tým popasovala,lebo som bárjaká,som presvedčená z tvojho navýšeneckého prístupu,že ťa to ešte čaká.. a ak budeš mať šťastie, aj minie, a ostaneš taká nepríjemná, aká si.lebo veľké životné skúšky učia človeka k pokore,k cti ľudom a životu.potom môžeme otvoriť diskusiu o životných skúsenostiach.teraz načo,vidno,že nemáš asi žiadne.

mircalla
1. jan 2019

@vetthy Prosim ta, bud taka laskava a prestan hodnotit zivoty druhych - ono, to je prave to, co mi na tvojich prispevkov najviac vadi. Mam 46 rokov a zivotnych skusenosti a skusok za sebou na 3 zivoty. Bud taka dobra nechaj si svoje analyzy mojho zivota, o ktorom nic nevies pre seba, je to vyslovene urazlive a otravne. Dakujem.
Nevies o zivotoch druhych ludi vobec nic, len ich tu trapne az drzo skatulkujes.
Je zaujimave, ze osoba ako ty - ktora tu pauslizuje a hodnoti pise nieco o pokore. Tym by som skoncila.

charlie1980
1. jan 2019

@vetthy Možno je tvoja kamoska v gumákoch šťastnejšia sama so sebou v konečnom dôsledku, viac než si namyslas a analyzujes.
Čiže ty píšeš o pokore....kde je tvoja pokora, keď tu odsudzuješ kamosku v gumakoch....? Čo ty vieš, čím si prechádzala a prechádza v živote ona ? Ba dokonca si presvedcena, že tuto
@mircalla si ešte len bude prechádzať stratami ako ty....no odpadla som 😀
Sú ľudia, ktorí nevedia čo s peniazmi. A veľmi nešťastní. A osameli (jedného sme prizvali na vianočnú večeru, už po druhy rok) a potom sú ľudia v gumakoch, ktorí by nemenili za žiadne peniaze. Keď už si sa rozpísala o empatii....tak garantovane mi nechýba. Chyba mi u ľudí tebe podobnym, ktorí si ventiluju svoje neúspechy anonymne z tepla domova.
Ak ta niečo ťaží osobne, napis to priamo, vecne a neskrývaj sa za zastierku pausalizovania ľudí, o ktorých nevieš nič.

vetthy
autor
2. jan 2019

@mircalla tak aspon inteligenciu nespomínaj.k tomu patrí slušne sa vyjadriť a nie názor druhých sa označiť za sračky /otázka je,prečo tie sračky potom čítaš a vyjadruješ sa k tomu/, čítať s porozumením,lebo ani 20 % uverdených si nepochopila,ja nič netlačím. opýtala som na názor ľudí. slušní a inteligentní to pochopili,ktochodí na mk len sa vyburcovať, urážať a zhadzovať iných,nech vytiahne vibrátor. ach,predsa som klesla na tvoj uroven, sorry. a hodnotiť si začala ty mna,

vetthy
autor
2. jan 2019

@charlie1980 čítaj s porozumením. Ja že si ju odsudzujem?odkiaľ to máš,poprosím argumenty.,prečítaj to ešte aspon tri razy,potom ak to ešte furt nepochopíš, popros učiteľku tvojich detí,nech ti to vysvetlia čo je tam napísané.ja,ked píšem koment voľačomu, beriem tú námahu, a prečítam,vôbec o čom to je,lebo to je základ slušného správania sa,že sa vyjadrujem k teme rozumne a vecne,konštruktívne, ak ti to voľačo hovorí

vetthy
autor
2. jan 2019

ešte raz dakujem za zmysluplné komenty, veľa mi dali. ale začínajú sa tu ozývať hlasy urážlivé, uninteligentné,kt.téma je totálne vedľajšia, len si chcú vyžiť svoje frustrácie. a v tom už sa pokračovať nemienim. aj tak sa už začína pracovný zhon,a to málo voľného času,mčo mám,viem využiť aj rozumnejšie, než zvádzať boj podobnými exemplármi,kt.sa ozvali tu hore.dakujem ešte raz a skončím.majte sa.