Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu
za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?
beriem kritiku,že som na príspevky nereagovala vecne a to niektorí asi zle vysvetlili. lenže ja som naschvál snažila úvod napísať čím najhrubšie,a tak nechať priestor pre každého,nech to interpretuje,ako chce.viete,ako obraz.urobím na plátne tri čiary,alebo pomaľujem plátno na 90 percent, a poviem,dokonč to. Kedy má dokončovateľ väčšiu slobodu? práveže som nechcela nič vnucovať,ale skôr provokovať. lebo tú temu pokladám za veľmi zložité,ale určite je to moja chyba,že sa to rozoberalo strašne plošne. fakt ste si mysleli,že úvod je o tom,že ženiť bysa mal len tovariš so štvorizbovým meštianskym bytom?nie, možno chyba bola v tom,čo som neskoršie aj veľmi obanovala,že neopýtala som na rovinu. Napríklad to, ako ovplyvnuje dnešné vzťahy rozpad komunít.lebo komunita je komunita,či sa tým ráta jedna dedina, určitá socialna vrstva či bárčo,hlavne,že tí ľudia boli vzájomne viacero spôsobmi uzko spojení,, či príbuzenskými,či hospodárskymi,či teritoriálnymi väzbami. voľakedy v spoločnosti , v niektorých národoch až dodnes existujú určité rituály,ktoré určia hranicu dospelosti a uznania schopnosti vstúpiť sa do vzťahu. komunita jastrabími očami kontrolovala vzťahy, v záujme jednotlivca a tým aj v záujme celej komunity.napr,pre mna dlho bolo nepochopiťeľné,že voľakedy evanjelik nemohol zobrať katolíka,pričom Boh je len jedno.už to chápem,prečo to tak bolo.ked voľakto išiel voči vôle komunity,a zobral napriek jej súhlasu voľakoho,kolektív ich vyvrhol zo seba,a museli žiť na území nikoho, kolektív tak chránil svoje "zdravie".napísala som tam individualismus, ale sa to prehliadlo.mohla by som položiť také absolútne banálne otázky,ako ovplyvnuje dnesné vzťahy konzumný spôsob života.či aj k partneovi pristupujeme ako svojim mobilom,vyjde novší typ,starý je už nezaujímavý,nedajbože,že opraviť,načo.alebo,porozmýšľajte,koľko šestnástročných báb poznate,v rodine,vo svojom okolí...koľkí z nich už fajčili? koľkí boli už opití?koľkí majú svoj prvý sexuálny zážitok za sebou? a KOLKI by vedeli uvariť fazuľovú polievku s langošom?alebo by som mohla rozoberať názor,že v posedných 100 rokov europsky človek prešiel ohromnými degeneratívnymi procesmi. fyzicky,fyziologicky,a ano,aj mentálne. ok. že rozumie digitálnym svetom,ale okrem toho ešte čomu? vedel by postaviť dom vlastnými rukami? dopestovať pre seba potraviny? už počúvam názory,aká som ja zaostalá,ved to v dnešnej dobe nie je treba...ale čo všetko musel ovládať voľakedy roľník? musel rozumieť od astronomii,cez chemiu k biologii,etologii.všetkému,a musel byť ešte aj fit... ako dnešné matky...a ked to nedal,zomrel hladom...nebola platobná karta a Kaufland...dalšia vec. koľko podľa vás z dnešných ľudí má tvorivú prácu?podľa toho môjho sociologa Ford bol vačší zločinec,než Hitler. ironicky,samozrejme...pričom tvorivá práca je všetko,dopestovať uhorku, naprojektovať dom,ušiť šaty...ale nie pásovou výrobou. sám.podľa svojich vedomostí. viete si predstaviť,koľko to ľudom dal? dobrá úroda,parádne dochované zviera,s čím sa dalo pýšiť,,krásny nábytok,textílie...bolo tam kúsok ich duše a duša ich predkov,kt.ich na to všetko naučili. dnešná robota nepotrebuje predstavivosť,dušu toho,kto to vykoná,ved väčšina ľudí už pracuje ako živý robot,k výrobku potom má asi taký vzťah,ako výrobný stroj.nie je jeho,nie je nanho pyšný.a ten pocit väčneho nepokoja,neuspokojivosti prenese do svojej rodiny,do svojich vzťahov,do svojho konzumného spôsobu života...čakala som,že tieto veci voľakomu napadnú,a debata sa bude točiť okolo takých,bar aj protichodných názorov,ale názorov, nestalo sa,sorry,možno aj mojou vinou, ale fakt ma vytáčala,ked som čítala že aká som ja praštená,koľko som asi vypila a ako sa ja svojej najlepšej kamarátke opovrhujem,lebo pár rokov v živote musela natiahnut gumáky..K TOMU FAKT URčITE NEšťASTNE SPOMINANEHO PRIBEHU.nschváľ som to snažila napísať maximálne indiferentne,bez názoru. myslela som,že sa tu preperu také veci,že jej muž v nej videl možno také zručnosti,čo som ja,kt.snou vyrastla z plienok,nevidela.lebomuži toniekedy vidia. či sa dokázali oni tak vzájomne sa stimulovať? a je pravda,že pre tretieho počúvať ich komunikáciu je trošku nepríjemné,lenže nikdy, ale fakt nikdy sa nepreperú medzi nimi tri veci.majetok-peniaze,rodina,práca. lebo vzájomne veľmi dobre vedia,že každý robí,koľko vládze,dá do spoločného,koľko len má a o rodinu sa stará,ako len najlepšie vie.všetko ostatné je bezpodstatné.studená káva a zle otočená rohožka...koho to fakt zaujíma...možno,tak sa ventilujú... ale aby som dala pointu,ked som raz kamarátku chválila pred jej mužom,samozrejme,len v jej nepríjemnosti,ved poznám pravidlá,záhadne sa usmial,pokrčil plecami a povedal.Dievča moja,ženiť sa treba vedieť!fakt si myslíš,že som čakal ženbou do svojej tridsaťpaťky len preto,aby som potom zobral prvú dvadsaťročnú pipku,kt,mi príde do cesty?!no,zas je to elaborát,ale dúfam,že pár vecí sa mi podarilo objasniť.ale fakt,už veľmi pekne prosím každeho,nech prispejú len ľudia,kt.majú o teme voľajaký názor,a nebudú hodnotiť mna,moju slovenčinu,moj štyl vyjadrenia sa a moju mentálnu zaostalosť.na to si nájdite iný forum.ako budem mať čas, budem sledovať tú diskusiu, ale poviem úprimne,veľké nádeje,že tu
budeme rozmne diskutovať,už riadne splesli. majte sa,
@vetthy Opat si poziciavas myslienky roznych ludi na rozne temy (nie vlastne) a snazis sa ich dat dokopy - zo vsetkeho nieco a este aj bez odstavcov. A opat je z toho chaos. Bohuzial. Ciastocne nieco objasnila a nasledne este viac zamotala. Uplne neplynuje prejdes k niecomu inemu v dalsej vete - nieco vlastne, nieco evidentne okopirovane z nejakej knihy ci z netu.
@vetthy A ano, chapem, co chces povedat, i ked je to riadne chaoticke (nie kazdy ma talent pisat konzistentne), ale nie je mi jasna spojitost s povodnou temou. Riesis prilis vela veci naraz a je to aj tym, co som spomenula vyssie, nie su to vlastne myslienky. Chces vela veci povedat, ale nejako to zabija ucel
@vetthy ako najprv som chcela napisat z blata do kaluze...
Ale snad dnes kazdy vie, ze vyznam komunit davno zanikol. Zostala posledna komunita, rodina. Vyzera to tak, ze aj tato komunita to ma nahnute. Preco? Vyvoj spolocnosti je nepredvidatelny. Nikdy dopredu nevieme co so spolocnostou urobi liberalizmus vo vsetkom, humanizmus vo vsetkom, sloboda vo vsetkom, prebytok jedla, prebytok financii, prebytok podnetov a vnemov. Proste sa teraz mame prilis dobre, nikdy sa spolocnostost takto dobre nemala. Ludia riesili epidemie, vojny, museli byt zomknuti v komunitach, lebo v komunite boli silnejsi a chraneni. Teraz si mozeme dovolit vyliezt z komunity a hlasat nech sa stara kazdy o seba a do seba. Otazkou je dokedy.
@mircalla Už neviem, čo na toto napísať 😂🙇🏻♀️ Čítam zhora nadol, vraciam sa zdola nahor o dve vety naspäť, potom znova zhora nadol a stále nechápem 😂 Asi som fakt nechapava a toto je pre môj pochop vyšší level. Však nakoniec, nemusím všetkému chápať 😀
Ušla mi pointa celého príspevku. Pôvodný a súvis s týmto posledným ani nehovorím.
Na kieho frasa by môj muž mal vedieť stavať dom svojimi rukami 😀 Keď môžem bývať za 1.rok v dome na kľúč 😀
Pre autorku : stále mám pocit, že nadhodnocujes vzťahy z minulosti. Mne by sa teda nepáčilo, keby v komunite rozhodovali o mojich činoch a sledovali má jastrabimi očami 😀 Ale kľudne konvertuj na islam, vysťahuj sa do Afganistanu a tam zažiješ aj komunitu, aj dohľad nad tvojou osobou, dokonca aj svokra ta bude sprevádzať na nákupy. A ty si ani neprdnes. Tam ti aj dom určite pozliepaju z blata😀
@charlie1980 takisto.
@vetthy a ty by si sa rada vratila ku komunitnemu sposobu zivota? Kde by ta pravidla komunity zvazovali, obmedzovali, napravali a rozhodovali za teba? A k tomu vsetkemu by si samozrejme vlastnymi rukami zamiesila na chlieb, obrabala polia, chovala domace zvierata, tkala po veceroch sukno, sila, drapala perie atd. Popritom sa starala o deti a manzela a vsetci by ste spolu vlastnymi rukami pracovali. Bola by si vtedy stastna alebo stastnejsia ako v tejto dobe? Zdal by sa ti rodinny zivot tohoto druhu idealnejsi?
@0silvia0 dakujem za krásny príspevok. asi také čakám. a aby som aj vecne vyjadrila,podľa mna komunita znamenalo aj ohromné množstvo vedomostí,skúseností,vzniktnuté stáročia,čoslúžilo aj pre jednotlivca, čoi by som bola šťastnejšia tak,ako sa žilo v minulosti? kým neskúsiš,nevieš.teraz sme šťastnejší pred fb, pred telkou?za svoje pohodlie pomaličky otrávime túkrásnu zemeguľu.aleradšej to už viac nerozvíjam,lebo matu voľakto obviní,že chcem založiť sektu. vecne k tomu toľko,ináč pozerám na paradajku,čo som sama dopestovala,ináč,čo kúpim na trhu,ináč,čo kúpim v Tescu.hádam,pochopíš.
@vetthy kopa ludi sa vratilo ku komunitnemu sposobu zivota pred par rokmi, asi pred 15-20 rokmi to bol trend. Ak ti hovori nieco napriklad Zajezova. Niektori mladi sa nechceli zaradit do konzumnej spolocnosti a skusili zit alternativnym sposobom zivota. Niektori vydrzali, niektori nie, niektori tak napoly. Ale nie kazdy je schopny zit v komunite, niekto ma slobodneho ducha a nedokaze byt zviazany komunitou, naopak, niekto je v komunite rad.
@mircalla
@charlie1980 fakt už nepíšte nič. temu ste nepresúvali ani mak dopredu,ale k tomu by ste to mali asi najprv pochopiť.vaše príspevky súakovyrážky na peknej tvári.vadia a nezaujmú.
@vetthy kolko ludi, tolko chuti. Jednemu vyhovuje komunita, su dokonca taki, ktorym vyhovuje totalita, ale su taki, ktori by v komunite nevydrzali. Proste netreba si mysliet, ze volakedy boli vsetci stastni a teraz vsetci nestastni. Zalezi na cloveku, jednak ako vnima seba, okolie. Ale hlavne, co je ochotny urobit, aby sa mu lepsie zilo-zase,pre kazdeho je to ine. Je hlupost si mysliet, ze sa toto da zovseobecnit. Zovseobecnuje sa pomerne dobre v exaktnych vedach, akonahle sa bavime o cloveku, o vztahoch, uz to tak nejde.
@vetthy Sklapni? Tusim si sa ohanala tym, aka si na urovni a vies slusne diskutovat. Vidim...
Dobre, takze vecne. Ano, samozrejme technika odludstuje, toto predpovedal este Karel Capek pred 100 rokmi, ze tam dospejeme bohuzial je to tak. Aj mna mrzi, ze my ako decka sme travili vacsinu casu vonku a stacilo nam malo, aby sme sa vedeli spolu zahrat, dnesnym detom nic nestaci - vsetko je nudaaaa.
Konzum - ano suhlasim, zijeme konzumne. Ja som napriklad zistila, ze oblecenie, ktore si kupujem si kupujem preto,ze stare sa mi zunovalo a nie preto, ze ho realne potrebujem, takze si posledne roky kupujem len skutocne to, co potrebujem a robim to aj s inymi vecami.
Nemyslim, ze neexisuije vztah k vyrobku, ale beriem to pragmaticky - zijeme v inom storoci, nie kazdy si tu paradajku moze (a chce) dopestovat. Moji rodicia to robia a maju k tym paradajkam ozaj vztah, ale beriem to tak, ze nie kazdy to moznost ma. Takze nad tym nebudem vyplakavat. Aj tu na MK je kopec zien, co tvori krasne veci a ma k tomu vztah.
Co sa tyka vztahov, ano, ludia ich lahsie vzdavaju a idu do noveho. Na druhej strane si myslim, ze v minulosti boli nielen vztahy co vsetko zvladli, ale aj vztahy, kde sa ludia neskutocne trapili a kvoli roznym predsudkom a konvenciach z nich nemali moznost uniku. Plus si casto nemala moznost volby - partnera ti vybrali rodicia. Je viac slobody a mne to vyhovuje.
Napriek vsetkemu nie som si ista, ci by som chcela zit ako kedysi. Pre mna zena nemala skoro ziadne prava, pokial sa chcela realizovat aj inak ako zienka domaca, nemala velmi moznosti.
Takze ja som nerada v tomto spomienkovom optimizme. Ako tu uz x ludi povedalo, vidis to prilis idealne, ako to byvalo kedysi.
PS: Neurcuj mi, co mam pisat a komunikuje slusne. Skus pisat vlastne myslienky a vlastne skusenosti a nazory, nekopiruj rozne zdroje a potom to dat dokopy, je to strasne vidiet
@vetthy komunikuj na urovni, pises, ze si uz starsia dama, tak sa podla toho chovaj. Ak to nevies, tak nepis radsej nic.
@0silvia0 tema nie je uplne to.pomáhala komunita určiť mladému človekovi,kedy je zrelý na vzťah? nieže pomáhala,ale vyslovene to bolo jeho výsostné právo.prvý ples,prvé dlhé šaty,prvýkrát isť na korzo,prvýkrát do krčmy...to nebolo len tak,že sa oblečiem a idem.. lebo viac očí...presne určila uroven jeho fyzickej a mentálnej zrelosti a nebol pardon. a potom sa nestalo,že mladí ľudia tvoria pár,majú aj dieťa,pričom ani jeden z nich ešte ani cent nezarobil vlastnou prácou a priživujú potom na svojich rodičov
@mircalla
@dskjhfdlkdjhl sorry,je to moja téma,ty si tu hosť.,tak poprosím,podľa toho sa aj správaj.
@vetthy Pre tvoju informaciu - pracujem uz 24 rokov (mam 46 a mozno som starsia ako ty) a svoje deti zivim sama. Okrem 2 kratkych RD cely zivot pracujem a dost tvrdo. Nikdy som sa na nikom neprizivovala.
Kedze sa ti moja kritika nepaci - mala by si reagovat vecne, nie agresivne vymyslanim si veci o ludoch, ktorych nepoznas. Tvoje bohapuste lzi su vykrikom do tmy, nic viac
moc tu na koni nepisem ale toto mi neda...ja si pamatam na casy ked deti boi skromne, rodicia neriesli v com idu do skoly, tenisky sa nosili do zodratia, a chlapi si zeny vazili, deti sa vedeli nudit, telka a mobili nesli nonstop, chlapi otvarali dvere zenam a LUDIA SI KUPOVALI LEN NA CO MALI..
citujem jednu psychologicku -
Dnešné deti si myslia, že je normálne sa pri prvom konflikte či nedorozumení rozísť, rozviesť. Keď som napísala v Nemecku knihu Malý tyran, brala som ju aj ako varovanie pre Čechy. Pretože v Nemecku je už v tomto smere dekadencia naozaj pokročilá. Generácia detí, ktoré si v detstve mohli robiť, čo chcú a nevideli v rodinách vzory, sa stali generáciou egoistov. Tá generácia už má deti. Dnes im kolabujú manželstvá, takže ich deti opäť nevidia vzory. A je tu ďalšia generácia egoistov. Dnešné deti sú chudáci.
Myslim si presne to iste co ona.. Ludia v dnesnej dobe strasne vela chcu- chcu super doma, super auto..lepsie ako ma sused,kamos, svagor.... chcu dovolenku aj v lete aj v zime, chu pekne oblecko..proste vsetkoooooooooo..len problem je ze niekto na to ma a niekto nema.. poznam rodinu s 3 detmi co si postalili dom, vsade rozprava aky je uzasny, najkrajsi na ulici, 180m plus dvojgaraz-proste megadom......... uz tam byvaju 2 rok..ani fasada ani brana ani okolie... neni su peniazky - teraz isiel makat do rakuska a zena s detmi sama v nedostavanom dome..no naco to je?? deticy/4,7,9/ bez otca, bez vzoru ..zena bez manzela.. chlap bez sexu..zena bez podopory..deti bez pevnej ruky.. no mohla by som okaslat cely dom za takut cenu.
my sme mali super vianoce..ani sme nevedeli aky je den- minule vianoce sme si dali take predsavzatie ze kazdy den podeme pozriet niekoho z rodiny /asi 12 navsev/..bolo to super- vsetky sestrnice, bratrancov no parada proste. svokra sa nas vypytovala furt ze naco tam ideme.ja ze vsak su vianoce treba sa navstevovat..vsak kedy inokedy....tento rok nam uz rodina pisala ze nas cakaju nech napiseme kedy prideme - bolo to moc mile..
treba si najst cas na seba, rodinu, drobnosti co nas potesia, sama som sa naucila ze vlastne najlepsie veci su zadarmo ❤❤❤❤❤❤❤
@vetthy kedysi spolocnost podsuvala mladym, kedy sa maju sobasit. V ludovych pesnickach castokrat odoznelo, ze dievka sa ma vydat v dvadsiatke. Ktora sa nevydala, bola vysmievana. Ktora nemohla mat deti, bola vysmievana tymi, co ich mat mohli. Stare dievky sa nazyvali tie, co sa neminuli. Kvoli tomu, aby neboli dievcata takto nazyvane, rychlo si uchmatli prveho, ktory sa naskytol. Ziadna rozumna volba partnera, casto len prvotne zalubenie, povrchne riesenie, len aby na ocot nezostala. Ja neviem, nechcela by som, lebo si to ciastocne pamatam. U mna skor funguje spomienkovy pesimizmus 😰
@dskjhfdlkdjhl To je jeJ tema, takze sa podla toho spravaj. Rozumej: ona moze byt drza a urocna, ty musis pisat, len, co je vyhovuje, inak chyti dalsi hysak. Cize ty mas byt slusna (co podla mna si), ona nie. Logicke...
@andy03 dakujem. určite si nečítala všetko,ja tiež na mk moc nechodím,ale robila som korektúru vedeckej práce,patologické postavenie detí v dnešných rodinách...odtiaľ mám úvodné myšlienky.. podobne,ako ty píšeš na začiatku. že stredobodom a riaditeľom rodiny je dvojročné decko,všetko sa robí tak,ako dieťa chce,všetko sa točí okolo neho....pritom voľakedy v rodine rozhodujúce slov omal vlastník majetku,potom kto pracoval a zarábal a decká boli tak zdravo zanedbané...mohli odkukať od dospelých všeličo a ked z nich chceli vychovať novú generáciu zarábajúcich,museli ich hlavne v tom smere vzdelávať, v škole,či v praxi.aby rozumeli poľnohospodárstvu,obchodu.to bola hlavná filozofia,dnes detí určujú chod celej domácnost iale nikto ich praktickým veciam neučí.,česť výnimkám.mamka idevariť,ty si chyť tablet a neotravuj.voľakedy nemohla sa vydávať dievča,ktoráneovládalavšetko,čovdomácnossti treba... dnes sú čistiarne,reštaurácie,kreditné karty,,,
@vetthy toto je Tvoja tema? Tak si ju urob sukromnu a nepusti tam nikoho. Ty si jedna zadubena zena, ktorej zrejme nevysiel osobny zivot a konecne si nasla vinnika-keby si bola zila v komunite, vybrali by Ti muza vhodnejsieho a zila by si stastne az do smrti. Tak si tu pis tie svoje litanie, ktore nemaju hlavu, ani patu.
@0silvia0 nikde nie je,že manželstvo je citová väzba.vonkoncom to nenariadi ani zákon o rodine. manželstvo veľmi zjednodušene je právnicko-hospodársky spolok na vychovanie dalšej generácie a tým zachovania rodu.asi nemajú veľkú mienku o ružových okuliaroch...ale vzájomnú sympátiu,zhodu v názoroch,cieľoch,vkusu a bohvieeštevčom,kvitujem.
@vetthy Asi by si sa mala vratit v case. Makat 12 hodin na poli, hladovat, zobrat si muza, ktoreho nemilujes, lebo musis, porodit mu v pribehu 10 rokov 8 deti (z coho sa niekolko sa nedozije ani dospeleho veku), nemat ziadne vzdelanie a posluchat muza na slovo. Obcas by ti mozno jednu vrazil. Mozno by ta tento humor presiel.
@dskjhfdlkdjhl takisto dakujem.takisto ťa upozorním, tema nie sú moje mentálne schopnosti a môj charakter.a vyslovene som poprosila vecné príspevky

@bmuller niee... to nebolo myslene na teba, ja som to tiez doplnila vo vseobecnom duchu na margo tvojej myslienky ze deti vychovavaju rodicia a ti isti rodicia nadavaju ake su tie deti vlastne nevychovane. Ale nenadavaju na tie vlastne, ale na tie cudzie...