Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu
za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?
@vetthy Skús pochopiť, že existujú ľudia, ktorí budú ochotne v tej automobilke pracovať, síce možno nadávať, ale zostanú tam. Základné pozitívum je, že dnes máš možnosť. To bolo v minulosti úplne výnimočné. Ja neviem, vy ste nemali dejepis, nehovorila si so svojimi rodičmi, starými rodičmi?
Z historickeho hladiska sa kedysi zilo lepsie len urcitej skupine ludi. Ten zvysok cely zivot len drel. Casto ani nie na vlastnom.
Kazdy vie nieco. To sa nezmenilo. Su chlapi, co vedia vsetko opravit, su chlapi, co nie. To z nich nerobi horsich ludi. Ten chlap moze byt uspesny v praci, vie sa postarat o rodinu, je dobry otec..
V minulosti to nebolo o nic ine. len si to idealizujes. Ved to cele vyplyva z nejakeho vyvoja - delba prace. Preco by som si mal stavat dom sam, ked mi to cas a rodina dajme tomu nedovolia? Ved je fajn, ze mi ho postavi niekto iny. Ja budem robit nieco, v com som dobry
Presne ako pise @abbey1 mas moznosti
@vetthy snažím sa pochopiť o co ti v tejto téme ide... Chceš filozofovat na tému rodiny ale ty nefilozofujes ale bohapusto zovseobecnujes...
Moja dcéra keď mala 5 povedala žeby chcela vyrastať ako babka - lebo moja mama vyrastala na zámku... Teraz začína chápať že mladosť mojej mamy nebola len o živote na zámku... A to nemá ešte 13 - a chápe... Pri tebe mam pocit akoby si sa v tých 5tich rokoch niekde stratila a teraz ti ta knižka co si prekladala ci co si to robila potvrdila tvoj sen o živote na zámku a princovi na bielom koni.
Skus trosku tej histórie študovať viac a zistíš ze šťastní boli len niektorí ľudia skrz spolocnost-ci chudobní alebo bohatí =nadstavenie mysle, charakter, temperament, životný optimizmus, zdravie, láska - vtedy asi nájdeš tu tvoju spokojnosť...
Snažíš sa deliť prácu na zmysluplnu a nie - si pritom ako moja babka - práca hlavou nie je kreatívna, okopavanie zemiakov a varenie harule áno - to fakt? Ja napr. Robím s ľuďmi - veľmi ma to baví... Podľa tvojich meritok nikto nekrici na konci dňa wau aká super harula... Ale ja vidím ako dokážem zmeniť ľudí, koľko ich viem naučiť - pre mňa omnoho uspokojucejsie ako wau krásna decká ci wau harula výkrik - k osobnej spokojnosti nepotrebujem funklub ani liky na MK ci na ulici...
Píšeš o komunitách... Uvedomujes si ze tie komunity boli mnohokrát násilné vytvárané - že ženy boli vytrhane z rodin, vydávane bez lásky a v tej novej komunite museli zostať bez možnosti zmeny do konca života (častokrát vo veku kedy nato vôbec neboli pripravené ale už sa patrilo - co by dedina/komunita povedala) ? Fakt by si toto chcela? V dnešnej dobe máš možnosť vytvoriť si komunitu akú chceš - ja bývam v činžiaku a žijeme si našu peknú komunitu - mame svoj chat, na domovej schôdzke sú všetci, mame večierky celodomove, poľovníci roznášajú svoje úlovky, rybári detto, právnici pomáhajú právne a lekári v chorobe, deti su kamaráti... Ta komunita vznikla lebo sme ju chceli - na začiatku sme boli 2 rodiny, postupne sa pridávali ďalšie - fungujeme tak už 10ty rok... Ďalšiu komunitu mame v skole-naozaj skolopozitivni rodicia snažiac sa pre decká niečo robiť...
Ja mam 3 deti a môžem ti definitívne povedať ze našu rodinu neriadia... Ale nie je to u nás ani ako keď som ja bola malá... Telesne tresty napr. Nemáme lebo viem ze na mňa nemali žiaden vplyv napr. A nechcem deckam ukazovať násilie - snažím sa ich učiť riešiť konflikty inak. Moje deti nie su menejcennym ale ani viac cenným členom rodiny +my ako rodina sme pre mna ta základná komunita - keby ta nefungovala nebudú ani tie ostatne. Fakt ale je ze všetky vznikli dobrovoľne (akurát tie deti sa dO našej rodiny narodili🙂)
Nepíšem že táto doba je ideálna... Vidím rezervy co sa napr. Starostlivosti o starých ľudí týka - aktuálne je to pre mňa živá téma a vidím ako je ťažké zachovať dôstojnosť staršieho človeka v chorobe a pritom ďalej normálne žiť - v minulosti toto bolo jednoduchšie a starí ľudia boli vnímaní akk súčasť spoločnosti, neboli na jej okraji ako dnes...
Inak by som ta rada poprosila aby si komunikovala slušne - toto je verejná diskusia, nie tvoja súkromná... Ak chceš sukromnu, sprav si ju... Je vrcholné neslušné vyhadzovať ľudí len preto ze s nimi nesúhlasís ci vyjadrili kritiku na štýl tvojho písania... Keď otváram tému, píšem prispevok/názor, som si vedomá že nemusí každému sedieť...
@iguaza asi už mi patrí nálepka "ospevovačka minulých časov",pritom som to nechcela.možno je to sentimentálne,ale ano,mám pocit,že v minulosti v živote bol voľajaký stáročia usvedčený poriadok.teraz je tak trošku chaos. ako ked teraz,ideš kúpiť tašku.naschvál nepíšem kabelku.čojedôležité?veľkosť,kvalita, cena,možno aj farba.človek hned nájde 20 vyhovujúcich,ale predsa nevyberie,lebo vo vedľajšom obchode možno majú ešte lepšie...podľa mna práveto,žemámestrašneveľa možností,ľudskúpsychiku abnormálne preťažuje...a ked konečne vyberieme,aj taksmenešťastné,lebosmeešte neboli v xobxhode,vyobchode,ačo,akbytam bolo ešte lepšie...niektrí tak postupujú aj s výberom partnera,aby sme sa držal ipôvodnej teme.a na záver.tvrdíš,že nikdy nám ešte tak dobre nebolo. a našim starým rodičom v starobinci je dobré takisto? našim deťom,ktoré tých v minulosti,kt.robili na roliach,vofabrikách môžu len ticho závidieť,lebo dnešné dieťa pracujeaspon 10hodín denne,lebo škola,kurzy,treningy,ulohy...namiesto túlania sa v lese,hra na indiánov,či čo...na víkend idem k druhému oteckovi,ktorý má už tretiu tetu...ani im ešte tak dobre asi nebolo...a nechcem byť bohvieaká zelená,alečoza to?umelé hmoty, smeti, globálne oteplenie,atd,atd,fakt sme na tom bohovsky.
@vetthy Mas moznosti. To, co opisujes je urcity stereotyp. Rodina, vztahy, praca, seniori - zavisi ako si zariadis ty, vela ludi ako pises vobec nezije. Ja ako hlavne negativum dnesnej doby je vplyv technologii. Tie ta spajaju s tym, co je daleko, ale zaroven rozdeluju s tym, co je blizko
Nemusis tak zit. Dnesna doba ma vela negativ - samozrejme, ale podla mna si to uz cim dalej viac ludi uvedomuje.
Vyrastala som v sociku, mozem tvrdit, ze niektore veci boli lepsie - chodili sme castejsie von, vedeli sme sa lepsie zahrat ako dnesne deti a mali sme urcitu skromnost. Mnoho veci bolo horsich.
Ja chapem co si chcela povedat tou pracou a jej dusevnym uspokojenim, ale objektivne nie kazdy ma okolnosti k tomu si vyberat len to, co ich uspokojuje a to je jedno ci teraz alebo v minulosti, ako ti kocky uz napisali. Z mojho zivota priklad, ano mozem byt rada, ze vytvorim dceram ucesy a pochvali mi ich kazdy na ulici, ale kolko to stoji casu energie a slz, uz vacsina nevidi, cize to uspokojenie je tak niekde na polceste...celkovo spokojnost v zivote nezavisi len na praci, ale na mentalnom nastaveni cloveka. Potom tu padol nazor na manzelstvo, podla niektorych dnesnych komunit by boli zeny zrele na manzelstvo v 35 a niekde uz v 13 rokoch...cize ten komintny nazor alebo presvedcenie nemusi byt vzdy ok. Tak isto ako manzelstvo z rozumu nemusi byt vzdy zle, lebo potom vies problem riesit s urcitym odstupom a nezasiahne ta vela veci tak osobne, ako ked niekoho sialene milujes a nevidis ani co je vlavo alebo vpravo
@vetthy tvorivy duch sem, tvorivy duch tam. Kreativita sem, kreativita tam. Vies kolko ludi je pragmatickych a nedisponuju ziadnou kreativitou?
Ja napriklad kreativna som, aj vsetky rucne prace ovladam, ale v sucasnosti nepraktizujem, nakolko v tom nevidim hlbsi zmysel.
Mozno pre teba je tvorivost a kreativita v zivote dolezita, ale kazdy to ma inak.
Jasne, ze mi v dnesnej dobe mnoho veci zdviha tlak - vseliake pseudocelebrity, mobil vsade, selfie, cely ten virtualny shit, neucta k veciam, snobizmus, zlatokopky, mafia, korupcia.....mohla by som pokracovat, ale myslim, ze clovek si moze vybrat ktorou cestou pojde
@0silvia0 ja som max nekreativna. nevadi - idem k tym, co kreativni su, vedia to lepsie, tak si to od nich kupim. Viem zase ine veci, co mozem ponuknut inym. Pracu za nudu nepovazujem , v podstate ma uspokojuje a nejde mi len o vyplatu. Viem, ze keby som 10 hodin ryla zahradu, tak to nie je nic pre mna, pre niekoho mozno ano
hádam,môžeme konštatovať z vašich príspevkov to, že koho svojapráca uspokojí,ináč pristupuje k problemom v rodine?vôbec nemyslím na financie aleskôrna to,že má radosť z voľačoho. má voľajaký záchytný bod v živote? tým sa navýši jehopsychická odolnosť voči problemom v súkromí?
@mircalla ja zasa sa ryjem aj v zahrade, ale stavy blazenosti ma z toho neoblievaju. Viem aj sit, strikovat, ale na druhej strane nemam rada zapratane skrine haraburdami a nechce sa mi stravit 3 mesiace po veceroch nad strikovanim svetra, ktory si kupim vo vypredaji za 3 eura a pritom vlna by ma vysla 20 eur. Rucne prace dnes stratili zmysel a ja nemam v sebe tu tesivost ze hura sama som si urobila, chvalte ma vsetci a obdivujte. Za sociku som strikovala, ale vtedy to zmysel malo, lebo obchody boli prazdne a uniformne.
Cize dokazem byt kreativna, ale len za urcitych okolnosti
@vetthy to, ze je niekto uspesny a spokojny v praci, to este vobec nemusi znamenat, ze sa to pozitivne odzrkadli v rodine. A niekto nie je az ta spokojny v praci a realizuje sa doma s rodinou. Myslim, ze naozaj toto zovseobecnujes uplne zbytocne. A k tej mrkve-su ludia, ktorym by vlastnorucne vypestovana mrkva nepriniesla vacsiu radost, ako kupena v Kauflande. Proste kazdy clovek je iny, co jedneho tesi, to druheho ani nemusi zaujimat.
@vetthy ale vôbec to nemusí byť iný pozitívny pocit... Pre mňa zemiaky dopestované doma asi vždy budú niesť negatívny nádych - celé moje detstvo som strávila každý víkend na roli u babky prácou na zemiakoch, sadenie, ohrnanie, okopavanue, zbieranie mandalinok, striekanie, vykopavanie - celá rodina tam drela a boli roky že prišla nejaká pliaga a nič z toho nebolo, alebo bolo malo etc.... Áno, robili sme tam celá široká rodina - čiže ta tvoja komunita... Ale často bola rodina rozhadana, ani na seba nepozrela, pri delení úrody sa aj pohádali etc. Čiže veľa pozitívneho tam nebolo... Aj teraz si zemiaky radšej kúpim. Tých pár rajčín pre potešenie si sadim na terase ale nejakemu velkopestovaniu sa rada vyhnem.
Co sa týka tých fabrík - sú ľudia čo naozaj viac nechcú, sú ľudia čo majú nízke IQ a viac by ani robiť nevedeli - sme rôzni... Na teba ak si duša kreatívna bude mať práca vo fabrike asi devastacne dôsledky, na niekoho pasívneho co iné nevie/nechce robiť môže mať rovnaký vplyv práca kreatívna...
@0silvia0 inak ja strikovanie a vyšívanie pokladám za relax🙂 a práve sa s dcérou k tomu vraciam...
@dskjhfdlkdjhl nesúhlasím. mám skôr skúseností,že koho deprimuje svoja práca,je zdeptaná aj v súkromí.ale samozrejme viem si predstaviť aj tú druhú krajnosť,že voľakoho tak pohltí svoja práca,že rodina sa dostane na vedľajšiu kolaj a trpí sa...
@vetthy nie nemusi to byt vzdy pravda. Samozrejme, ze ked si spokojna v praci a doma sa nieco poserie, tak mas mensiu tendenciu hodit sa pod vlak ako niekto, kto ma vyzvy/problemy na kazdom rohu...ale tak isto to neznamena, ze budes mat vacsi pocit stastia doma so zenou a detmi. Je to len o tom, ako sa ty k tomu postavis, kde vidis/citis svoje naplnenie. A to ma kazdy niekde inde.
@vetthy moja mama sa vie kochat vo vlastnorucne vypestovanej mrkve, ja to neviem tak prezivat.
Viem ze si pisala o kreativnej praci, ja som to rozvila do kreativity celkovej. Co sa tyka kreativnej prace, myslim, ze aj kto ma kreativnu pracu a vykonava ju 20 rokov, ta kreativita straca caro. Co tym chcem povedat je, ze je to skor o vnutornom nastaveni konkretneho cloveka a o jeho zivotnych potrebach. Niekto sa chce realizovat viac v pracovnom zivote, niekto v rodinnom zivote, niekto ma zasa hobby, ktore je pre neho velmi dolezite. Kazdy kladie potom ten aspekt dolezitosti uspokojenia na sferu, ktora je pre neho prioritna. Nemusi si kazdy vybit svoju kreativitu v praci. Ten, kto ma stereotypnu pracu moze mat kreativne hobby a naopak.
@vetthy nemusis suhlasit, aj ked v zavere svojho prispevku pripustas, ze mam pravdu-mne je to jedno, moj nazor ty nezmenis. Ja nesuhlasim s Tvojimi nazormi a tiez to nezmenis.
@vetthy univerzalny navod na zivot neexistuje a kazdy clovek sa o to svoje stasticko musi postarat sam, nepomoze ani komunita a nepomoze mu ani super praca, ak je tak nastaveny, ze sa nevie tesit z malickosti a stale caka na nieco obrovske. Netvrdim, ze je to tvoj pripad, ale casto to vidim a je to nezavisle na dobe, stastnych a nestastych ludi najdes v kazdej dobe, aj v komunite.
@vetthy nie je to moja pasca... Ja píšem o 1nej rajčín v kochliku - malý ju chodí oberat... Ta ma teší, ale keby mam pestovať pre reálnu spotrebu tak to by ma už netešilo. Kedysi by som nemala inú možnosť len pestovať a to by ma netešilo... Dnes môžem pre potešenie pestovať 1 koreň a reálnu potrebu mi kryje veľko výroba...
@nkem nepovedala by som ze spokojnosť v práci súvisí s rodinou. Veľa nespokojných doma ci osamelých vidí v práci únik a sú naozaj úspešní, veľa naplnených rodinou zas nie je motivovaných makať v práci... Ono ten úspech skôr súvisí s osobnými ambíciami a ochotou zamakať...
niekedy ked sa pisalo atramentom na papier, tak bolo treba setrit suroviny. pisalo sa len vtedy, ked bolo treba naozaj nieco napisat..
dnesna doba, ked sa tuka do klavesnice a zapisuje sa na terabajtove uloziska praje takymto generatorom nahodnych slov ako je autorka temy. len mele mele a mele. ani boh nevie o com..
podme do dalších sfer.dospeli sme k záveru,že voľakedy rodina mala rozhodujúci vplyv,komu kto...dnes vo vačšine rodín ani nevedia.kde sa ich tinédžeri túlajú,s kým sa stretávajú,a s kým sa vyspia...teraz neprosím komenty že každá rodina je iná... a bolo to aj v minulosti....
napíšem voľačo osobné.po rozvode a po tragickej smrti môjho druhéhio partnera sa zo mna stala typická opičia matka.kdeideš,kedyprídeš,čomáš na desiatu...ked moja vačšia dcera,mala vtedy hádam 9,sa vrátila s kamarátkami z hodiny baletu.(vedľa kulturáku bol malý park,potom parkovisko,tam ich mal jeden rodič vyzdvihnuť.)a oni tam našli ženskú mrtvolu...dobodanú...a vtedy mi sklaplo, že bárjako sa snažím,nemôžem ich od všetkého ochrániť...môže ich zraziť auto,môžu sa vážne ochorieť... no,odvtedy som im dožičila viac voľnosti,čo staršia aj nesmierne užívala.bola rebelka,môžno práve preto sa vyšplhala tak vysoko.koľkokrát som videla,že ide práve do voľajakej hlúposti,čo jej len ublíži, vtedy vznikol máš rodinný slogen,kto by ti chcela to najlepšie,ak nie tvoja mama? takže tu je otázka.dozor nad dospievajúcimi deťmi,ich výchova na rodinný život.každý pozná problem odlišnosti biologickej a mentálnej zrelosti..tak teraz rozvíjajme to.
@vetthy
Vieš, ja len strácam nit. V úvode píšeš o dokonalosti z minulosti. Popreplietas to s nejakou kamarátkou v gumakoch, ktorá kedysi nevedela rozlíšiť mrkvu od petržlenu či ako to bolo 😀 A zrazu si kreatívna a potrebuješ v práci duševnú náplň resp. potrebuješ nakŕmiť hladnu dušu pri práci. Potom popreplietas s komunitou a patologické postavenie deti v rodinách.
Do slaka, povedz, čo berieš !
Lebo k tvojim prispevkom sa raz vyjadrit nedá. Ani k téme, lebo tu je téma "o nesmrteľnosti chrobáka". Jediná téma, súvislá, je téma o kreativite 😂
@dskjhfdlkdjhl ok.ale nikto sa nerarodí taký alebo onaký...samozrejme, okrem psychicky chorých. každeho formuluje rodina,prostredie atd.
@vetthy A už je tu aj nová téma 😂😂😂 Dozor nad dozrievajúcimi deťmi. Ja normálne nestíham 😀
@vetthy este si nevyriesila jeden problem, uz chces riesit nieco dalsie. Teraz napr. absolutne netusim, na ktory moj prispevok si reagovala. Utried si myslienky a az potom pis, lebo toto cele je jeden gulas, ale taky nedochuteny.
@charlie1980 rozoberame vzťahy,rodinu, aké má problemy,kvôli čomu tie problemy vznikajú.a skúsime na to nasvietiť z viacerých aspektov.preskúmali sme vplyv komunity,vplyv robotyvplyv samotnej doby,teraz by som vypočula názory na vplyv výchovy

@vetthy ja dedukujem z toho, co pises.