Moje dieťa v práci
Ahojte maminky idem si k vám po radu ohľadom dcéry.
možno to bude moc mamičkovské ale dúfam, že tu nájdem pochopenie a rady... Asi ako každá matka , čo už má čo to odžité sa o svoje dieťa bojí do konca života. Mám dcéru, ktorá po VŠ nastúpila do zamestnania ( pracuje 2 roky) ponúkli jej 1000 eur v hrubom, čo si myslím, že na absolventa je dobrá mzda. Žili sme skromne, asi ako každá klasická slovenská rodina. Počas detstva a až do dospelosti jej nič nechýbalo, asi ako každá klasická slovenská rodina. Sem tam sme išli aj na dovolenky, tak si myslím, že by nemala trpieť nejakým materiálnym nedostatkom. No dćere to však príjmovo nestačilo,pretože sa chcela čím skôr osamostatniť, vzala si hypotéku na byt, kúpila si auto, chodí na dovolenky.... Ako by som to napísala, žije si luxusnejšie ako bola vychovaná. Samozrejme nik ju nedotuje , sama si takto život nastavila. Našla si ešte jednu prácu po pobediach a na víkendy brigádu. Zarobí si 1800-2000€ v čistom a je spokojná ,lenže ja ako matka mám o ňu obavy :(. Veľmi sa ženie za peniazmi a myslím, že je to na úkor zdravia. Viem, že je iná doba pre mladých a nedá sa to porovnávať s mojou mladosťou .... Na jednej strane ma neskutočne teší, že je takáto cieľavedomá, priebojná ale mám strach aby sa jej to neodzrkadlilo na zdraví. Ani neviem kedy to dievča oddychuje, keď každý víkend ťahá 12tky a v pondelok nástup do normálnej práce. Povie mi, že aby som si nerobila starosti, že si chce zarobiť poriadne a užiť život kým prijdú deti, že všetko zvláda ale ja vidím teda počujem a cítim , že je na hrane. Nechcem sa jej miešať do života, je dospelá samostatná len mám obavu aby si nejakú chorobu neprivodila. Keď spolu telefonujeme, prípadne sa stretneme všetko je tak narýchlo v zhone lebo stále musí niekam utekať do roboty prípadne niečo vybaviť a to ešte nemá priateľa, ktorému by sa venovala.
Maminy ste niektorá v podobnej situácií? alebo ako by ste sa zachovali, aby to nebolo to klasické: ,,mamiiiii,, ja viem, neboj sa som dospelá.
Ďakujem
Ja osobne by som sa z takejto dcéry tešila a bola by som ňu pyšná. Nevidím na jej životnom štýle nič, čo by si jej mohla vytknúť. Si šťastná matka - tak to ber.
Je mlada a plna energie. Kedy ma tu energiu vyuzit,ak nie teraz,kym je mlada? Nemusis mat o nu strach
Ma pracu kde zarobi 760 v cistom a potom ma este brigadu kde zarobi 1200€? Dobre tomu rozumiem?
@heleninamama viem, toto mi aj muž povedal, len ja sa bojím aby si neprivodila chorobu pred tým teda počas školy bola aktívny športovec, rada si pospala , chodila cvičiť teraz a žila tak zdravo, chápeš ma čo chcem povedať. Teraz nič z toho lebo len práca, práca,práca aby boli peniaze.... Ja keď som si s mužom kupovala auto tak sme naň najprv šetrili :D asi som stará už alebo len precitlivelá, že odišla.
@beata_k nie Beatka, je to myslené dokopy v hrubom. Na brigáde cez víkendy alebo dobre zarobí v prepočte lepšie ako počas týždňa v robote na TPP má príplatky za 12tku a menšie odvody. Či ako si to myslela, čo ti nie je jasné?
Pises ze zarobi 1000€ v hrubom co je asi 760€ v cistom. A neskor pises, ze zarobi 1800-2000€ v cistom. Trochu mi nie je jasna tak dobra brigada. Ale, nechajme tak. Na toto si sa nepytala.
Chvilu to dcera isto potiahne. Je mlada. To trva roky kym sa nieco zle udeje.
@danieladeley aha skvelé, tak ja to takto neviem pochopiť, z jej pohľadu, pretože za môjho mládi, to bolo úplne inak. A teda tie financie nemám riešiť? pre mňa sú to napríklad obrovské peniaze, ja som nikdy toľko nezarobila ako učiteľka preto som aj na ňu pyšná , no nemyslím si, že by mi niečo chýbalo, len som žila skromnejšie v jej veku. Proste nechcem aby jej peniaze nejako pokrivili charakter, no už asi fabulujem a hysterčím prehnane. Viem, že som ju dobre vychovala , len som z tejto situácie celá taká nesvoja. A prosím ťa ako dlho ti to trvalo takto sa ,,vybúriť,,? 🙂
@beata_k áno, tak to má ako si napísala . Brigáda sú dve roboty dokopy, poobede a ešte víkendy dokopy má celkovo 3 práce. Na brigádach zarobí tako ako v robote na TPP dokonca niekedy ešte lepšie podľa toho aký je mesiac, teda hádam som to správne napísala ale takto mi to dćera vysvetlila , že na brigádach neplatia za ňu odvody ako v normálnej robote.
Buď rada že je taka životu schopná, nemysli na zle veci a teš sa z jej štastia, určite vie čo robý , ona už je dospela a bude vedieť kedy je dosť aby si neprivolala daaku chorobu.Ti už musiš prijať že ona vyrastla a žije si svoj život.Moja dcera ma tiež 20 r.a ja v takom veku som už išla rodiť, mala som rodinu
keby som mohla byť ešte raz mladá a bez záväzkov, urobím to isté čo dcéra. peniaze by som však odkladala a nerozflákala.
@ildiko36 ďakujem za odpoveď, tak ako píšeš i ja tak. Verím, teda že to bude vporiadku.
Mladý zdravý človek, ktorý má cieľ, zvládne za koňa. Pamätám si tie časy, keď som šla o 18.00 z práce, o 19.00 mala stretko s kamoškami až do rána a o 5. 00 ráno som si dala sprchu a kávu a šla som naspäť sa do práce. 😂 A žijem.
Vybúri sa a bude spokojná. Aj na chlapa má čas, aj na deti, ak sa toho bojíš. Keď to bude cítiť, určite sa zariadi - tipujem tak po tridsiatke. Za mňa osobne by mali mať hlavu v smútku skôr matky tých dievčat, ktoré tu anonymne pridávajú diskusie, kde riešia údajnú šikanu kedysi dávno - pradávno na ZŠ, nič ich nebaví, nemajú prácu, kamarátky, vzťahy, ambície, ciele a pod. Tu by som sa bála, že takýto negatívny človek sa nikdy nezaradí do života a zostane na krku rodičom, nie toto. Tvoja dcéra vyzerá byť plná života. Vyštudovala, zrejme jej to myslí, vie sa v živote orientovať, zarába, myslí na budúcnosť, ale aj si dopraje... Uvoľni sa a teš sa s ňou.
ja by som na ňu bola pyšná, že sa takto dokáže obracať a neriešila by som ju na internete
Ahoj. Ma iba pracu a pracu. Vsetci co sme sa zabezpecili sme v urcitom obdobi pracovali den noc, piatky, sviatky. Neboj netrva to vecne.. pride priatel, manzel, deti a zvolni
@kindervajicko neviem, či ich úplne ,, rozfláka,, len si dopraje . Na auto si zobrala úver, ktorý spláca tak isto aj hypotéku. Nekúpila si mercedes to zas nie. Zase v tomto si myslím, že to tak nejako s rozumom rozflákava a vraví, že si ešte aj odloží, že jej neodijde všetko na poplatky.
@lianka123 och to rada počujem, ja som asi taký iný typ osoby, že sa uskromním a mám svoju pohodičku. Ona je skôr na muža tá bude robiť deň noc. No dúfam, že teda to bude vporiadku a vie ako čo. Ja som jej aj ponúkla pomoc, že ak jej to nevychádza na splátky tak jej pomôžem ale svojou reakciou ma tak zahanbila, že čo si myslím, že ona si nevie splatiť to čo si sama zobrala, ešte sa zasmiala, že vlete ma berie na dovolenku. Teda musím byť len na ňu pyšná. Ďakujem za upokojenie <3
Ahoj bola som v situácii tej dcéry. Dobre som si zarobila, pocestovala. Potom prišli deti. Teraz mám 40 a už len keď si to predstavím, ako som fungovala, tak sa mi ježia chlpy. Na zdraví sa mi to nepodpísalo nijak. Jediný neduh čo ma trápi sú migrény a tie mám už od puberty, paradoxne, pri malých deťoch som ich mala viac ako pri svojom predošlom workoholizme. Ja si myslím, že ona sa časom nasýti a zistí sama, že už tie dovolenky a naháňačky k životu nepotrebuje. (Ale možno nie, možno je taká povaha, že musí mať fofry a stres. Napríklad ja mám takú šéfku, ona keď má málo roboty tak ju začne bolieť hlava, zrazu ma problémy s chrbticou a neviem čo všetko 😄. Akonáhle príde klasické tempo, tak je ako rybička a už len komanduje, rieši a vybavuje na všetky strany).
@heleninamama ĎAKUJEM toto som potrebovala počuť. Áno je veľmi, šikovná a aj jej to celkom páli, ľahko sa učila, viac sme sa venovali staršej dćere ako jej čo sa týka učenia táto mladšia nemal s ničím problém.
@mikadooo :D:D :D tak asi vieš čo prežívam, mne sa presne ježia takto chlpy a bolí ma z nej žalúdok . Neviem ako to to moje decko zvláda. Haha. Zatiaľ nemá nejaké choroby len proste je vidno na nej únavu aj keď mi povie, že to je ešte nič . NO ďakujem, už som pokojnejšia, hádam to bude len obdobie a potom sa upokojí .
@viestta áno, všetko si spláca sama, prekvapilo ma to lebo do tohto sme jej nič nevraveli. Max poradili pri kúpe bytu ale s autom rovno prišla, tak aj keď ide niekde na dovolenku oznámi sama si všetko. Takže ja už nemám ani odvahu ju nejako poučovať max jej nejako taktne poradiť aby to nebolo to také mamíííí čo som malá .,,, rozumieš ma.
Prosím ta, nechaj ju na pokoji. Veď super žije. Neflaka sa, peniaze investuje. Kamaratka má momentálne 3 úväzky, minuly rok dokončila výšku a dáva to úplne v pohode. Má pravdu, je dospela, je to jej život. A ty naozaj mozes byt len hrdá
@lucia147852 vďaka ,takchcela som vedeiť či aj iné maminy majú takéto deti a či je to okej , jednoducho podeliť sa o skúsenosti 🙂
Je mlada a vladze tebe sa to zda teraz uz nepredstavitelne tahat 3 roboty ale pre nu je to lahke.ini mladi v jej veku tahaju zurky ona taha robotu..mam v robote take baby.cez den skola po skole brigada do 7 a na noc do baru capovat alebo do tesca vykladat tovar skoro do rana trosku schrupnut a zase skola..su hrdi sami na seba nezavisli mozu hyrit a im sa to paci.ak nemina peniaze na hovadiny ale naozaj splaca byt auto a uziva si cestovanim.nevidim na tom nic zle.robi to sama pre seba.vies je kopec chlapov a zien ktori takto mukluju utekaju z roboty do roboty nahanaju sa za peniazmi lebo zivia rodiny a vsetky tie zarobene peniaze idu do domacnosti na deti na pozicky na opravy a pre seba im vlastne nic neostane.tvoja dcera je sikovna a myslim ze nie taka hlupa ze by sa nechala oplieskat nejakou mrtvicou alebo infarktom za par stoviek..a nema to nic s tym co ste jej dali alebo nedali ci ste zarobili 10 000 alebo 20 000 tisic korun ked bola mala
Privonala k financnej slobode a radsej sa narobi viac aby si mohla tie svoje peniazky lepsie uzit..urcite mudrejsie ako nabrat si uvery alebo spotrebaky na dovolenku a vianocne darceky.
Poviem ti z vlastnej skúsenosti. Bola som na tom podobne. V práci od rána do vecera, postupne som sa dostala na manažérsku a riadiacu funkciu. Nemala som deti, robila som maximum, mesačne som mala odrobených aj 200 hodín. Veľa som cestovala, nonstop mi zvonil telefón.
Až som na to prišla sama, že tie peniaze nikdy za to nebudú stáť.
Musí na to prísť sama.
Nechaj ju, ale nech vie, že si tu pre ňu keby niečo.
Zaujímaj sa, ale nie ako vyšetrovateľ.
Je dospelá, musí si hodnoty vybudovať a určiť sama.
Nechala.by som.ju tak. Pokial ju to bavi. Mlady clovek toho vela zvladne. Neviem preco maju niektore matky potreebu starat sa do zivota dospelych deti. Neber to.v zlom. Ale je dospela. Ma pravo zit tak ako to jej vyhovuje. Kazdy sa.boji o svoje dieta ale kazdy ma pravo zit podla svojich predstav

Ma pracu kde zarobi 1000€ v hrubom. A potom brigadu a poobednu pracu kde uz zarobi 1800-2000€ v cistom?