icon

Moje dieťa v práci

12. mar 2022

Ahojte maminky idem si k vám po radu ohľadom dcéry.

možno to bude moc mamičkovské ale dúfam, že tu nájdem pochopenie a rady... Asi ako každá matka , čo už má čo to odžité sa o svoje dieťa bojí do konca života. Mám dcéru, ktorá po VŠ nastúpila do zamestnania ( pracuje 2 roky) ponúkli jej 1000 eur v hrubom, čo si myslím, že na absolventa je dobrá mzda. Žili sme skromne, asi ako každá klasická slovenská rodina. Počas detstva a až do dospelosti jej nič nechýbalo, asi ako každá klasická slovenská rodina. Sem tam sme išli aj na dovolenky, tak si myslím, že by nemala trpieť nejakým materiálnym nedostatkom. No dćere to však príjmovo nestačilo,pretože sa chcela čím skôr osamostatniť, vzala si hypotéku na byt, kúpila si auto, chodí na dovolenky.... Ako by som to napísala, žije si luxusnejšie ako bola vychovaná. Samozrejme nik ju nedotuje , sama si takto život nastavila. Našla si ešte jednu prácu po pobediach a na víkendy brigádu. Zarobí si 1800-2000€ v čistom a je spokojná ,lenže ja ako matka mám o ňu obavy :(. Veľmi sa ženie za peniazmi a myslím, že je to na úkor zdravia. Viem, že je iná doba pre mladých a nedá sa to porovnávať s mojou mladosťou .... Na jednej strane ma neskutočne teší, že je takáto cieľavedomá, priebojná ale mám strach aby sa jej to neodzrkadlilo na zdraví. Ani neviem kedy to dievča oddychuje, keď každý víkend ťahá 12tky a v pondelok nástup do normálnej práce. Povie mi, že aby som si nerobila starosti, že si chce zarobiť poriadne a užiť život kým prijdú deti, že všetko zvláda ale ja vidím teda počujem a cítim , že je na hrane. Nechcem sa jej miešať do života, je dospelá samostatná len mám obavu aby si nejakú chorobu neprivodila. Keď spolu telefonujeme, prípadne sa stretneme všetko je tak narýchlo v zhone lebo stále musí niekam utekať do roboty prípadne niečo vybaviť a to ešte nemá priateľa, ktorému by sa venovala.

Maminy ste niektorá v podobnej situácií? alebo ako by ste sa zachovali, aby to nebolo to klasické: ,,mamiiiii,, ja viem, neboj sa som dospelá.

Ďakujem

drzaopica
12. mar 2022

Každý deň má TPP aj poobede brigádu?
Podľa mňa to nie je v poriadku.Takto ťahať nevydrží dlho, keď aj víkendy pracuje.Si si istá, že to robí, lebo ju to baví, alebo si tých splátok dala veľa?každému sa to raz prejaví na zdraví a psychike.Alebo je workoholik

pieksamaki
12. mar 2022

Ja som mala 3 prace ked som bola mlada...vtedy boli zarobky v skk...bud rada...mladi organizmus vydrzi...a telo sa ozve samo...

natalienka12
12. mar 2022

Nenapisala si aku pracu robi v hlavnom PP a aku ma brigadu. A 2000 eur netto jej ma pokrivit charakter? Je mlada, chce mat svoj standard, auto, byt a nie byvat u mamicky do 30 rokov a chodit autobusom. Je sikovna a 2000 eur su, prepac, na slusny zivot, smiesne peniaze, o akom kriveni charakteru tu hovoris? Keby robila vo viedenskom verejnom dome, tak mas pravo sa bat o jej charakter. Ale to by zase nezarabala 2000 eur za pracu od svitu do mrku.

iwesska
12. mar 2022

Tak rovnovaha medzi pracou a oddychom musi byt v kazdom veku. Je uplne jedno,ci ma 20 alebo 40. Dobehne ju to,ak nebude spravat,oddychovat. Uplne ta chapem. Vsak preto ma v dnesnej dobe vela 30-tnikov problemy ako v 50r. Ale tak ja som tu teraz za tu nemodernu😁Ja som si takym workoholizmom,aj ked len v 1 praci privodila tazkosti a teda na zdravie a peniaze sa odvtedy pozeram inak.

svetlonos
12. mar 2022

Dobry den Autorka 🙂 vo veku vasek dcery som mala tiez 3 prace a to som nikdy nepatrila k hyperaktyvnym. V tom veku sa to dalo zvladat lavou zadnou a charakter mi penisze nepokazili. Je sikovna. Dnes skor pocuvam na takychvmladych ludi, ako sa im do roboty nechce alebo by hned najradsej zarobili ako vrcholovy manageri 😁. Dcera bude v pohode, nebojte a upokojte sa. Pekny vecer vam prajem

autor
12. mar 2022

@saxana000 ďakujem ti za komentár 🙂

autor
12. mar 2022

@kate_cs ďakujem srdčne za názor!

autor
12. mar 2022

@natalienka12 tak neviem koľko zarábate vy pre mňa sú to veľké peniaze. To čo robí si myslím, že je bezpredmetné tu išlo o úplne niečo iné. A tú iróniu s bývaním u mamičky ste si mohli odpustiť. Ja s manželom sme jej v ničom nebránili a ani nebránime 🙂

autor
12. mar 2022

@iwesska ja som ešte stará škola keď som robilo veľa a aj manuálne takže , preto som vyjadrila aj svoje obavy, jednoducho som si chcela prečítať názory aj iných maminiek a dievčat v jej veku. Účel to tu pre mňa splnilo.

autor
12. mar 2022

@svetlonos Ďakujem za názor aj Vám pekný večer 🙂

natalienka12
12. mar 2022

Autorka: tu si vsetci tykaju, je to v pravidlach, takze nevykajte mi prosim…Kolko zarabam ja, nie je podstatne, mam vela rokov praxe a teda aj moj plat je niekde inde ako plat tvoj dcery, to ale nie je podstatne, ja ocenujem jej sikovnost ale skutocne 2000 eur ma tak na slusny zivot, nie na “vyskakovanie” a navyse tento rok porastu ceny vsetkeho brutalne skokovito, to este bude placu a skripania zubami (ako sa pise v Biblii)

suge
12. mar 2022

Aj ja som po škole brigádovala pomedzi dvojzmennú prevádzku, hlavne v noci. Spätne nechápem, ako som to zvládala. Našťastie som si rýchlo uvedomila, že peniaze nie sú všetko a v práci mi treba vydržať ešte aspoň 40 rokov. Myslím, že každý si je strojcom svojho šťastia a najlepšie sa dá naučiť na vlastných chybách. Takže neboj milá autorka, s vekom zvyčajne prichádza aj múdrosť.🤗

autor
12. mar 2022

@natalienka12 v poriadku, nie som zbehlá na Modrom konikovi, zo slušnosti som ti vykala. Nuž, pre mňa je to veľký peniaz - 2000 eur v čistom je podľa mňa krásna suma. Ja toľko v čisotm nezarobím a už mám čo to odrobené. Každopádne som sa tu neprišla rozprávať o čísliciach ale o tom, či je to v dcérinom veku vporiadku takéto mladícke fungovanie. Našla som čo som hľadala. Pekný večer ti ešte prajem

jaga18
12. mar 2022

Syn prvý rok po skole takto pracoval. Cez deň v nemocnici, poobede a víkendy v kaviarni a bare. Zarobil si, teraz, popri výške už nestíha pracovať ale má pekne zarobené. Študuje medinu v zahraničí a tam veru peniaze potrebuje. Som naňho veľmi hrdá, že si to dokázal takto zariadiť a nečakal, že mu budeme všetko automaticky my financovať (aj keď z veľkej časti mu platíme my)
Ja si myslím, že kým je mladá a má energiu, je to v pohode. Prídu vzťahy, rodina, bude mať iné priority a bude rada, že už toľko financie riešiť nemusí, bude už ako tak zabezpečená a nebude všetok čas mrhat v práci, ale ponáhľať sa domov, ku svojim 😉

natalienka12
12. mar 2022

Autorka: mas sikovnu a ambicioznu dceru, ktora bude o 10 rokov zarabat 3x viac neboj sa o nu, je dospela a pozna svoje zdravotne limity.

mimikarol
13. mar 2022

Mladá baba, ma energiu, buď rada. Ja som chodila ako 20 ročná na 3 smeny do fabriky a popri tom piatky poobede a sobotu celý deň extrene na vysokú. Aj frajera som mala, aj soboty do rána s kamoškami vonku. Teraz by som to ako 36 ročná nedal. Stačila by mi jedna sobota kedy sa do rána pilo, fajčilo a spamatavala by som sa týždeň. Alebo jedna nočná 🤦, to by som mala migrénu dva dni ako sa poznám

jolikaa
13. mar 2022

Autorka podla mna mas super sikovnu a samostatnu dceru, musis byt na nu hrda, lebo v tejto dobe vela deti caka skor financie od rodicov a ona je samostatna a obracia sa 👏 teraz ma asi nejaky ciel a ked citi, ze vladze tie roboty, tak zaraba. Potom sa jej bude lahsie oddychovat.

moonikajan
13. mar 2022

Ahoj keď som začínala tak som si tiež našla aj 2-3 práce (1 hlavný a 2 vedľajšie úväzky), nemala som rodinu a ani priateľa, takže som mohla veľa pracovať. Keď som po nejakých 5 rokoch cítila, že už to je na úkor môjho zdravia, tak som všetko zrušila a našla si 1 prácu tam kde mi dali dobré podmienky. Zároveň som ale získala veľa praxe, skúseností a kontaktov, tak aj v tej 1 práci som už zarobila viac.

barborachors
13. mar 2022

Tvoja dcera na takyto zaprah raz doplati urcite - a to na zdravi. Nebude to zajtra a nebude to mozno este ani o rok, ale raz urcite ano... Radsej jednu robotu a poriadnu, ako sediet na 3 stolickach, na ktorych sa este netrasie, lebo je mlada a vladze.. Nikde vsak nestoji, ze to bude vecne, ale realita zarobeneho to moze prebit, bude otrokom svojho bytu, auta, dovoleniek a penazi - s jedlom rastie chut...
Tvoj instinkt a obavy ako jej matky, su namieste. Zvykne si na takyto zivot, na peniaze a pekne veci a dole so zivotnym standardom nepojde. Nic s tym vsak neurobis, musi si tym prejst a sama na to prist ze sa to nebude tahat donekonecna....

dadka_bb
13. mar 2022

A aku pracu robi? Ak ma tpp trebars v kancelarii, dobre jej padne este nejaka brigadka kde sa "vybeha" (služby, catering neviem) . Ak ju praca bavi tak to pre nu nie je zataz. Ved a pracujuce mamicky? Cely den su v praci, poobede letia po deti na ihrisko,do obchodu, upratat, navarit. V noci sa budia k detom . Vikendy od rana do vecera upratat, vylet, varit a dokola odpadavacka. Vy ste uz zrejme starsia, bez energie a tak to nechapete . ,ale zeny zvladnu tolko veci ze az strach. Teste sa z nej ,a kupte si napr. macku alebo psa nech vam idu myslienky a starostlivost trosku inde 😊

slovakboy
13. mar 2022

Po vysokej škole je potrebné so 30tky zmúdrieť a do 40tky zbohatnúť. Ak nepracuje na sebe ale len pre peniaze nie je to dobre. Ja som do tridsiatky zarábal malo ale makal som na sebe a učil som sa vo svojom odbore. Potom ma oslovili iné firmy a už to šlo. Už som si mohol vyberať. Ak ju prvá práca posúva profesne ďalej mala by sa jej venovať. Čo je to užívanie si pokým nebude mat deti? Čo je to to užívanie si? Skús sa jej opýtať čo pod tým pojmom mysli. Lebo pre mna je užívanie si cesta. Nie ciel. Mojim cieľom nebolo mat peniaze ale mat prácu ktorá mi každý den robí radosť a prináša mi pocit hry. Peniaze beriem ako bonus a neskôr aj nutnosť samozrejme že sú dôležité no nikdy som sa nimi veľa nezaoberal ani keď som ich mal malo ani keď veľa. Niekedy som kvôli tomu aj o peniaze prišiel lebo som si nie všetko dobre spočítal. Ale neľutujem to. Doteraz beriem svoju prácu ako hru. Niekedy nie ale to je vtedy keď mám iné napríklad zdravotne ťažkosti a nemôžem sa jej plne venovať. Alebo keď mame v práci medziľudské problémy. No samotná práca ma baví a v pondelok sa vždy tesim do prace. Spýtaj sa dcéry či ju práca baví. Prečo do prace chodí. Lebo keď ti povie že kvôli peniazom tak to nie je ten najlepši dôvod. Ani podnikateľ dobrý by nemal robiť podnikanie kvôli peniazom ale kvôli pocitu tvorby a sebarealizácie budovania. Peniaze sú len krv celého toho systému ktorý ho udržuje pri živote a vyhovuje aj tie bunky ktoré v ním fungujú. Dcérka si hľadá miesto pod Slniečkom a ty dobre cítiš že možno ide zlým smerom alebo skôr zlou motiváciou. Je pekne že sa snaží a zarába dobre. No z dlhodobého hľadiska je práca nad 40 hodín týždenne nie dobrá. Do tridsiatky to môže zvládať a nemusíš sa o ňu báť ale nech to robí tak aby to malo pre ňu význam aj do budúcnosti nie len teraz.

zuzkat1
13. mar 2022

fantasticka brigada za taky plat... pokial nienje problem samotna napln prace... tak ju nechaj.. vsak kedy ma robit.. a z 1000e v hrubom dnes naozaj ledva prezije

lucinka1988
13. mar 2022

odporúčala by som Vašej dcére nájsť si jednu lepšie platenú prácu, nakoľko 1000€ v hrubom je na slušný život podľa mňa žalostne málo...Neviem no, asi závisí, ja mám síce už 2 deti, 33 rokov, ale zarábam si veľmi slušne z domu popri deťoch a MD, viac ako Vaša dcéra dokopy so všetkým a to som doma a vychovávam 2 deti,popoludní tak každý druhý deň pracujem max 2 hod z domu- aby môj príspevok nepôsobil zle, píšem to preto, lebo som jednoznacne toho názoru, že to vyrieši jedna dobre platená práca. Ja chápem aj dcéru aj Vás, život je dráhy a keď si ho chce človek užiť, jednoducho potrebuje peniaze, nehovoriac, keď prídu deti a aj im dopriať atd atd.. N druhej strane, je úplne jedno, že dcéra je mladá, týmto spôsobom si naozaj môže zničiť zdravie- a to tak pdychické ako aj fyzické, poznam x takých prípadov, takže s týmto veľmi opatrne, áno, život nie je iba o peniazoch. Takže keď to zhrniem, zarobiť viac áno, ale inak, nie štýlom- viac robiť, ale inak robiť..🤷‍♀️

jolikaa
13. mar 2022

@lucinka1988 len vies, ze na to aby nasla lepsie platenu pracu potrebuje aj viac skusenosti. Verim tomu, ze ked je zivotaschopna teraz, tak o rok, dva si urcite najde jednu lepsie platenu a vydychne si.

dadka_bb
13. mar 2022

@slovakboy no a vidis ako si dopadol. Dobre plateny job a vo volnom case na mamickovskom portali uchylacis

gab1sol
13. mar 2022

Nemá priateľa a nemá deti. Po robote má voľný čas a rozhodla sa ho venovať ďalšej robote. Nevidím na tom nič zlé. A asi to aj zvláda, keď to tak ťahá už nejaký čas. Keby to nezvládala, určite v niečom poľaví. Ja osobne by som to nedala, ale viem, že niektorí ľudia majú vrtľu v zadku (myslím v dobrom) a dokážu fungovať tak, akoby mal deň 36 hodín. Ani sa nenazdáš, možno si nájde priateľa a poľaví, lebo bude sa chcieť venovať aj jemu.

mabenn
13. mar 2022

nechaj ju zit...kompenzuje si "Žili sme skromne, asi ako každá klasická slovenská rodina."...hlada svoju hodnotu vo svete, da si na seba sama pozor

iveta7677
13. mar 2022

Teste sa z nej, ze je takato sikovna.Je iny svet, chce mat viac co je dobre.

ankare
13. mar 2022

Neboj, je mladá a huzevnata, vládze a sama chce. Tak sa netráp a tes sa zo šikovnej dcéry. 🙂 Dobre robí,že cestuje a užíva si, keď je ešte slobodná a bezdetná. Možno keď nasýti túto potrebuje, upokojí sa a usadí sa. Už len keď chlapa bude mať, bude musieť menej pracovať, aby trávila čas aj s ním. A budú na rozpočet dvaja, takže nebude musieť toľko pracovať. 🙂 Držím palce!

motovidlo
13. mar 2022

Ja si pamätám ako som bola nadšená, že si konečne viem zarobiť a žiť podľa svojich predstáv. Neviem, aká je tvoja dcéra, ale mňa honba za peniazmi po 5 rokoch v korporáte prešla. Resp. hľadala som si pokojnejšie miesto za adekvátne peniaze.
Tvoja dcéra má pravdu v tom, že ak nie hneď po škole, tak kedy si zarobiť a užiť? Keď prídu deti, bude mať úplne iné starosti. Je dospelá, a očividne šikovná a cieľavedomá - buď na ňu pyšná a nechaj ju žiť jej život.