icon

Moje peniaze na svadbu sa vyparili

15. dec 2025

Ešte stále predýchavam víkendovú návštevu u našich. Aby som to nejako skrátila, moja babka mi zanechala určitú čiastku, s tým že to šporila.na moju svadbu, babka a dedko mali iba jednoduchý obrad, hovorila si že ak raz bude mať dcéru vystrojí jej parádnu svadbu, ale dcéru nemala, zomrela keď som bola školáčka, peniaze zverila môjmu otcovi. Babka asi nepredpokladala že sa v budúcnosti nebudú dievčatá vydávať v 18tich. Môj otec si povedal že keď som sa nevydala do 30ky tak buď sa nevydám alebo budem na to mať, aby som si sama všetko zaplatila, tak ich všetky strovil. Som si toho vedomá že z tých peňazí sa nedá toľko nakúpiť ako kedysi., ale predsa. Samozrejme si so snúbencom vieme našetriť, ale niečo som investovala do môjho podnikania a väčšina šla na vlastné bývanie. Ľudom sme už oznámili dátum, máme rezervácie.

anonym_46295f
15. dec 2025

ved nez idem nieco zajednavat spytam sa otca aby mi peniaze dal..ked nema hold nema- nieje to pekne ale stalo sa.. aj tvoja vychoa daco stala . mama zomrela on bol na to sam .. nepises aka suma-no zrejme nic zavratne... bude sa s otcom pohadaj a pokaz si vztahy alebo mu povedz,ze s tym nesuhlasis,ze ta sklamal,ale nebudes si zivot nicit hnevanm sa ..svadbu stiahni na mnimum alebo usetri a nepozvi otca :-P (vtip)

cimage
15. dec 2025

Urcite v dnesnej dobe neislo o prevratnu sumu. Volakedy sa dala svadba urobit za 30 000korun, ale teraz treba skoro tolko v eurach. Myslim, ze babkin dar mal hodnotu max 1000€, viac nie a za to velku slavu neurobite. Budete sa musiet uskromnit.

tykat
15. dec 2025
@anonym_autor

@doriiis rátala som s peniazmi ktoré som zdedila

@anonym_autor ked si ich zdedila tak si ich zober.

tatiana288
15. dec 2025

Prvotne by som bola nahnevaná, potom by sa mi to rozležalo v hlave. Ak ich otec vyložene neprepil alebo ťa neuisťoval, že s nimi na svadbu môžeš stále rátať, nehnevala by som sa. Možno ich použil aj na tvoj život, tvoje jedlo, bývanie, vzdelanie, keď si bola mladšia. Nerozumiem prečo si sa ho pred plánovaním nespýtala či s peniazmi môžeš rátať, zvláštne. No, ak chceš veľkú svadbu a momentálne na ňu nemáš, zruš to, ak to vôbec ešte ide. Ak už nie, minimalizuj a okreš čo sa dá. Myslím, že to nebola nejaká horibilná suma.

13uzivatelka11
15. dec 2025
@anonym_autor

Ja neviem či trvať na tom aby mi otec dal tie peniaze alebo zrušiť svadbu

@anonym_autor a vy vlastne chcete svadbu len kvôli veľkej párty, alebo preto že sa ľúbite a chcete byť manželia? Lebo svadbu vieš urobiť aj za pár eur.

anonym_cd0cde
15. dec 2025

Aj menej ako 1000 e však lebo inflácia

sisska96
15. dec 2025

Vsak choďte iba na obrad a hotovo. Netreba mať veľkú svadbu. Je to žrút peniazí

anonym_7cef25
15. dec 2025

ludia toto je snad dalsi troll. autorka sa vyparila.

anonym_2dc371
15. dec 2025
@anonym_7cef25

ludia toto je snad dalsi troll. autorka sa vyparila.

@anonym_7cef25 išla hľadať eurá.

anonym_7cef25
15. dec 2025
@anonym_2dc371

@anonym_7cef25 išla hľadať eurá.

@anonym_2dc371

sticker
nikolka232
15. dec 2025

Toto mi nedáva zmysel.

Vy ste sa zasnúbili, naplánovali svadbu, pozvali hostí a celý čas ste boli v tom, že vám to nebohá babka( čo mala našetrené v roku 5) zaplatí?

Tak v prvom rade, ak niečo reálne nemám (doma alebo na účte), nebudem s tým rátať ako s hotovou vecou..

anonym_7cef25
15. dec 2025
@nikolka232

Toto mi nedáva zmysel.

Vy ste sa zasnúbili, naplánovali svadbu, pozvali hostí a celý čas ste boli v tom, že vám to nebohá babka( čo mala našetrené v roku 5) zaplatí?

Tak v prvom rade, ak niečo reálne nemám (doma alebo na účte), nebudem s tým rátať ako s hotovou vecou..

@nikolka232 toto je zas vymyslena tema

mia667
15. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 😂😂😂

prasiatko30
15. dec 2025

A kolko malo byt tych penazi?

rozculena
16. dec 2025

@anonym_autor Dík za oznam

anonym_9ee789
16. dec 2025

"Neser mě, Blaženo! Tadydle nákupy za statisíce, třikrát posíláme oznámení, že se vemete, že se nevemete, že se vemete, že se nevemete..." 😂😂😂

petkavka
16. dec 2025
@anonym_autor

@doriiis rátala som s peniazmi ktoré som zdedila

@anonym_autor ak by si ich zdedila, tak ich mas na ucte

lindusss2016
16. dec 2025
@prasiatko30

A kolko malo byt tych penazi?

@prasiatko30 predpokladam, ze nanajvys 1000€ 🤷 Dnes velka svadba stoji asi tak 30 x tolko 🤦 Babka urcite za svoj zivot nenasetrila prachy, ktore by jej ju dnes zaplatili...

anonym_7cef25
16. dec 2025
@anonym_9ee789

"Neser mě, Blaženo! Tadydle nákupy za statisíce, třikrát posíláme oznámení, že se vemete, že se nevemete, že se vemete, že se nevemete..." 😂😂😂

@anonym_9ee789

sticker
anonym_ac684a
16. dec 2025
@anonym_46295f

ved nez idem nieco zajednavat spytam sa otca aby mi peniaze dal..ked nema hold nema- nieje to pekne ale stalo sa.. aj tvoja vychoa daco stala . mama zomrela on bol na to sam .. nepises aka suma-no zrejme nic zavratne... bude sa s otcom pohadaj a pokaz si vztahy alebo mu povedz,ze s tym nesuhlasis,ze ta sklamal,ale nebudes si zivot nicit hnevanm sa ..svadbu stiahni na mnimum alebo usetri a nepozvi otca :-P (vtip)

@anonym_46295f ako cela tema o nicom, ale jak si ty vydedukovala ze jej mama zomrela a bol na vsetko sam...to je topka

anonym_94a5f5
16. dec 2025

@anonym_autor ty si si vybavila celú svadbu bez toho aby si niečo platila? Lebo ja neviem, my sme dávali zálohu snáď na všetko, šaty sa platili rovno celé, na sálu sa platila polovica. S akou sumou si počítala? Ako si ich mala odkázané keď s nimi disponoval otec? Máš na to papier? A prečo si s ňou počítala, ak si ju nemala na účte? Asi by som ti radila nejaký kurz kde by ťa doučili finančnú gramotnosť lebo ak toto nie je vymyslená téma tak si s prepáčením hlúpa až na púdu. A snúbenec sa len vezie? On neplatí nič? Celé divné.

bielasovicka
16. dec 2025

Bože takáto blbost🤦🏻‍♀️. Že zrušia svadbu..... Kvôli tomu... No iste. A to si s otcom celé roky co si už dospelá nikdy nehovorili o tých peniazoch? No vieš komu to hovor.
Niektorí ľudia sa strašne vedia nudiť. Normálne im závidím.

bielasovicka
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nie, netrvaj natom. Jasne ze zruš svadbu.🙄
🙄

autor
16. dec 2025

V máji bude 15r čo babka zomrela takže, už boli eurá nie koruny. V tej dobe babka plánovala veľkú honosnú svadbu. Teraz chceme iba do 40 osôb. Kupovali sme byt na hypo, banka nedá 100%,veľká časť našich úspor šla tam. Ale developer sa úplne do bodky nedržal toho, čo bolo vopred dohodnuté , je to na dlho. Museli sme hneď v cash zaplatiť miesto na parkovanie pri našej nehnuteľnosti, keby sme to nevyplatili teraz tak by nám zostalo miesto niekde v tramtarii alebo ani tam. Samozrejme pri rezervácii sa platil poplatok, ale teraz ešte treba zaplatiť ďalšie veci, ani jeden z nás nemá 13 ,14plat a či takú odmenu ako tu niektoré píšete. Rozbieham firmu, veľa mi stojí aj v materiáli.
Raz pred 6r som sa skoro vydala, vtedy mi ich otec chcel aj dať (ukázal mi papiere aj ako sa zúročili)ale ja som nakoniec zásnuby zrušila. Naši chceli aj zvlášť prispieť, ale to bolo vtedy. Otcovi po 50ke preplo, podviedol mamu a rozhejdakal peniaze, ešte aj motorku si kúpil. Napriek všetkému mu mama odpustila, tak sa teraz tvária že všetko je OK. Ale podľa mňa nie je. Ona mu na všetko pritakava, asi sa obáva že otec opäť zdúchne.

anonym_dda08d
16. dec 2025
@anonym_autor

V máji bude 15r čo babka zomrela takže, už boli eurá nie koruny. V tej dobe babka plánovala veľkú honosnú svadbu. Teraz chceme iba do 40 osôb. Kupovali sme byt na hypo, banka nedá 100%,veľká časť našich úspor šla tam. Ale developer sa úplne do bodky nedržal toho, čo bolo vopred dohodnuté , je to na dlho. Museli sme hneď v cash zaplatiť miesto na parkovanie pri našej nehnuteľnosti, keby sme to nevyplatili teraz tak by nám zostalo miesto niekde v tramtarii alebo ani tam. Samozrejme pri rezervácii sa platil poplatok, ale teraz ešte treba zaplatiť ďalšie veci, ani jeden z nás nemá 13 ,14plat a či takú odmenu ako tu niektoré píšete. Rozbieham firmu, veľa mi stojí aj v materiáli.
Raz pred 6r som sa skoro vydala, vtedy mi ich otec chcel aj dať (ukázal mi papiere aj ako sa zúročili)ale ja som nakoniec zásnuby zrušila. Naši chceli aj zvlášť prispieť, ale to bolo vtedy. Otcovi po 50ke preplo, podviedol mamu a rozhejdakal peniaze, ešte aj motorku si kúpil. Napriek všetkému mu mama odpustila, tak sa teraz tvária že všetko je OK. Ale podľa mňa nie je. Ona mu na všetko pritakava, asi sa obáva že otec opäť zdúchne.

@anonym_autor tak znova, pokiaľ babka nespísala závet, tak celé dedičstvo patrí otcovi. A stále nepíšeš akú čiastku to mala babka akoze našetriť.

eeffka
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bavime sa o sume ?

zuzikak
16. dec 2025

ale ved mi to nedava logiku. Ak chcete mat iba do 40 osob tak potom musite mat objednanu miestnost a musite vediet kolko asi zaplatite za cele jedlo. Tak stopni rozbiehanie firmy. Nejde vsetko naraz. Zial s niecim si pociatala, co si si nepreverila vopred. Tak bud hypoteka alebo svadba alebo firma....Z osobnych skusenosti ti mozem povedat, ze nie so vsetkymi 40 ludmi, ktorych teraz pozves na svadbu budes aj po rokoch v kontakte. Tak zrus svadbu ( ponechaj si termin, vezmite sa a sprav svadbu len pre 20 ludi max. a zvysok pozvi len na vecernu zabavu (cize nemusis investovat tolko do zakuskov a 2 jedal). Pridu len ako kamosi sa zabavit ak budu chciet.

zuzana76
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor toto bol taky dar, s ktorym by vacsina ludi nepocitala. Babka ustne povedala, ze ti nechava peniaze na svadbu, ale dedic bol tvoj otec, podla zakona si mohol s peniazmi nakladat ako chcel. Predpokladam, ze zavet nebol. Zober si spotrebny uver, ak vobec nemas a zoskrtajte co sa da.

vevesh
16. dec 2025

Ako neviem z akych ste tu krajov, ale vsetci mojim znamym v okoli svadbu platili rodicia - polku zenich, polku nevesta. Drviva vacsina rodicov zacvakala vsetko a podla toho, kolko bolo k dispozicii bola svadba o 2 svedkoch alebo honosna o 200 hostoch. Niekde rodicia dali zaklad a ked chceli mladi nieco ine, sami dolozili so svojich.
Takze sa aleze vobec autorke necudujem, ze ocakavala nejaku urcitu ciastku, aj s nou ratala. I ked je pravda, mala to mat na ruke pred rezervaciami. Nuz teraz bud budu setrit a latat, alebo si daju skromnu svadbu s najblizsimi alebo svadbu prekladat....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

marsmykkok
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prezradíš sumu čo tam bola 6 rokov dozadu? Ale proste ak boli na jeho meno stále boli jeho a proste mal teraz väčšie výdavky a minul ich. On tiež nemohol vedieť že sa teraz rozhodneš vydávať... Mohla si vtedy nejako tie peniaze od neho si vypýtať a že ty ako mladšia sa viac vyznáš vo financiách a že si ich niekde uložíš. Ak si tak neurobila nechápem skade si mala tú istotu, že ich stále má hlavne teda ak píšeš že po 50tke mu preplo a mal frajerku, kúpil si motorku a sama vieš že to niečo stálo. Proste hneváš sa zbytočne, nejako sa toho nakopilo teraz, aj on mal veľké výdavky, aj ty máš veľké výdavky. Ako sa vraví, peniaze boli, budú, len teraz nie sú. Máš viac možností, odložiť svadbu a našetriť, urobiť malú a nechať to tak, urobiť len malý obrad alebo svadbu v zahraničí o 2 svedkoch a neskôr urobiť hostinu tu.