icon

Moje peniaze na svadbu sa vyparili

15. dec 2025

Ešte stále predýchavam víkendovú návštevu u našich. Aby som to nejako skrátila, moja babka mi zanechala určitú čiastku, s tým že to šporila.na moju svadbu, babka a dedko mali iba jednoduchý obrad, hovorila si že ak raz bude mať dcéru vystrojí jej parádnu svadbu, ale dcéru nemala, zomrela keď som bola školáčka, peniaze zverila môjmu otcovi. Babka asi nepredpokladala že sa v budúcnosti nebudú dievčatá vydávať v 18tich. Môj otec si povedal že keď som sa nevydala do 30ky tak buď sa nevydám alebo budem na to mať, aby som si sama všetko zaplatila, tak ich všetky strovil. Som si toho vedomá že z tých peňazí sa nedá toľko nakúpiť ako kedysi., ale predsa. Samozrejme si so snúbencom vieme našetriť, ale niečo som investovala do môjho podnikania a väčšina šla na vlastné bývanie. Ľudom sme už oznámili dátum, máme rezervácie.

tinka3435
16. dec 2025

Ja by som to brala ako svinstvo že ti ich minul boli tvoje pre teba či už na svadbu či na čokoľvek

anonym_b4db22
16. dec 2025

Neviem, ja by som si tie peniaze vyzdvihla uz davno a odlozila si ich sama...v dnesnej dobe sa spoliehat na niekoho ineho, ze bude cestne strazit peniaze inemu desatrocia, je trochu naivne. A kolko vlastne to bolo? Vsak za tych vyse 20 rokov pri inflacii musi ist o smiestnu ciastku. Ale ano, nech ti ich otec vrati, snad ma nieco aj on nasetrene.

autor
16. dec 2025
@vevesh

Ako neviem z akych ste tu krajov, ale vsetci mojim znamym v okoli svadbu platili rodicia - polku zenich, polku nevesta. Drviva vacsina rodicov zacvakala vsetko a podla toho, kolko bolo k dispozicii bola svadba o 2 svedkoch alebo honosna o 200 hostoch. Niekde rodicia dali zaklad a ked chceli mladi nieco ine, sami dolozili so svojich.
Takze sa aleze vobec autorke necudujem, ze ocakavala nejaku urcitu ciastku, aj s nou ratala. I ked je pravda, mala to mat na ruke pred rezervaciami. Nuz teraz bud budu setrit a latat, alebo si daju skromnu svadbu s najblizsimi alebo svadbu prekladat....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

@vevesh presne tak je vo zvyku aj u nás, s polkou od ženicha nie je problém s mojou áno.Keď sme začali plánovať a dala sem otázku tak som bola za marťanku, lebo u nás sa neobjednava halda predražených zakuskov. U nás kazdý nosí jednu tortu a niekoľko druhov zákuskov, podľa toho o akú blízku rodinu ide. Z toho ide na stol aj na.
vyslužku. Čiže mi nekupujeme na stôl len pitie Mac tak ovocie. Bolo to takto vlani keď sa ženil bratranec aj pred 15r keď sa vydávala sesternica.

autor
16. dec 2025
@anonym_b4db22

Neviem, ja by som si tie peniaze vyzdvihla uz davno a odlozila si ich sama...v dnesnej dobe sa spoliehat na niekoho ineho, ze bude cestne strazit peniaze inemu desatrocia, je trochu naivne. A kolko vlastne to bolo? Vsak za tych vyse 20 rokov pri inflacii musi ist o smiestnu ciastku. Ale ano, nech ti ich otec vrati, snad ma nieco aj on nasetrene.

@anonym_b4db22 kto tu písal že je to vyše 20 rokov?

anonym_b4db22
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_b4db22 kto tu písal že je to vyše 20 rokov?

@anonym_autor Ok, tak písala si 15. To je tiež dosť. Však nám už prezraď tú závratnú čiastku. Ale máš poučenie do života, keď dávajú ber. A nespoliehaj sa na nikoho, len sama na seba. Čo máš na účte, to sa počíta.
Nakoniec ja som mala svadbu o 25-30 hosťoch a bolo to fajn, netreba byť megaloman, keď na to nemám.

autor
16. dec 2025
@anonym_b4db22

@anonym_autor Ok, tak písala si 15. To je tiež dosť. Však nám už prezraď tú závratnú čiastku. Ale máš poučenie do života, keď dávajú ber. A nespoliehaj sa na nikoho, len sama na seba. Čo máš na účte, to sa počíta.
Nakoniec ja som mala svadbu o 25-30 hosťoch a bolo to fajn, netreba byť megaloman, keď na to nemám.

@anonym_b4db22 pane bože nie je to závratná čiastka, len pár tisíc. Už som to písala nejde o sumu. Ide o princíp. Ide o to že som s tým rátala. Keby s nami developer nevybabral, nemali by sme tento problém

anonym_f92017
16. dec 2025

@anonym_autor to mi pripomína ako svokrina mama vždy hovorila že všetky šperky zdedí jej jediná pravnucka - moja dcérka, keď zomrela, zlato začala nosiť svokra a moja malá z toho doteraz nič nevidela 😅

anonym_f9c603
16. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_b4db22 pane bože nie je to závratná čiastka, len pár tisíc. Už som to písala nejde o sumu. Ide o princíp. Ide o to že som s tým rátala. Keby s nami developer nevybabral, nemali by sme tento problém

@anonym_autor Otca si poznas, sama pises, ze mu preplo....napriek tomu, si mu verila?

anonym_c4f31f
16. dec 2025

Uff neviem, neviem. Keby boli rodicia chori, prisli o pracu, alebo neviem mali nejake ine velke problemy nepoviem absolutne nic. Ale takto? To je fakt dost chrapunske a neviem co by som robila. Povedala by som mu asi, ze kvoli nemu musim zrusit svadbu. Mal by sa spamatat a poziciat si tie peniaze ak ich nema

mimicka2013
17. dec 2025

@anonym_autor my sme mali svadbu o 40 ludoch a vysla nas vseho vsudy na 6000€ a to sme platili ubytko vacsine hosti aj kolace (ktore ty pises ze dostanete od rodiny) takze ak z partnerovej strany nie je problem polovicka tak sa bavime o 3000€ max... cize sa z toho fakt nerucaj, to nie je uplne zavratna ciastka. Fakt si pri najhorsom zober na to spotrebak ak nemas od koho pozicat, tie peniaze dostanes spat na daroch...navyse vacsina veci sa vyplaca po svadbe, ked uz budu peniaze z darov takze to mozete vyplatit rovno z toho.

anonym_7cef25
17. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor bolo to tvoje dedicdtvo ci nie? ak nie, pocitat mozes vies s cim.

anonym_7cef25
17. dec 2025

asi nie si taka sikovna podnikatelka, ked si pocitala s niecim co ti zjavne podla zakona ani nepatrilo. co si cakala od nas ake odpovede ver ze v zivote sa deju este horsie veci a ty sa venuj praci, aby si si zarobila na svadbu.

autor
17. dec 2025
@anonym_7cef25

asi nie si taka sikovna podnikatelka, ked si pocitala s niecim co ti zjavne podla zakona ani nepatrilo. co si cakala od nas ake odpovede ver ze v zivote sa deju este horsie veci a ty sa venuj praci, aby si si zarobila na svadbu.

@anonym_7cef25 fúha , ďakujem tvoj príspevok mi veľmi pomohol.

anonym_cd0cde
17. dec 2025

Žena po 30tke sa spolieha na to, že jej rodičia zaplatia svadbu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

letfenixa
17. dec 2025
@anonym_autor

@vevesh presne tak je vo zvyku aj u nás, s polkou od ženicha nie je problém s mojou áno.Keď sme začali plánovať a dala sem otázku tak som bola za marťanku, lebo u nás sa neobjednava halda predražených zakuskov. U nás kazdý nosí jednu tortu a niekoľko druhov zákuskov, podľa toho o akú blízku rodinu ide. Z toho ide na stol aj na.
vyslužku. Čiže mi nekupujeme na stôl len pitie Mac tak ovocie. Bolo to takto vlani keď sa ženil bratranec aj pred 15r keď sa vydávala sesternica.

@anonym_autor tak budete mať menšiu svadbu. Zrúti sa svet?

anonym_359fdc
17. dec 2025
@anonym_cd0cde

Žena po 30tke sa spolieha na to, že jej rodičia zaplatia svadbu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@anonym_cd0cde Uplne smiesne.

anonym_7cef25
17. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_7cef25 fúha , ďakujem tvoj príspevok mi veľmi pomohol.

@anonym_autor to som rada. skoda ze si ani raz neodpisala ze ci si to dedila alebo to boli len mile reci od babky. ktora to myslela v dobrom. chapem.

natalka13
17. dec 2025
@vevesh

Ako neviem z akych ste tu krajov, ale vsetci mojim znamym v okoli svadbu platili rodicia - polku zenich, polku nevesta. Drviva vacsina rodicov zacvakala vsetko a podla toho, kolko bolo k dispozicii bola svadba o 2 svedkoch alebo honosna o 200 hostoch. Niekde rodicia dali zaklad a ked chceli mladi nieco ine, sami dolozili so svojich.
Takze sa aleze vobec autorke necudujem, ze ocakavala nejaku urcitu ciastku, aj s nou ratala. I ked je pravda, mala to mat na ruke pred rezervaciami. Nuz teraz bud budu setrit a latat, alebo si daju skromnu svadbu s najblizsimi alebo svadbu prekladat....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

@vevesh davno si mimo SK, dnes si vacsinu svadieb platia snubenci.
V cechach v nenecku v USA dokonca si hostia platia alkohol, ci prepiju na bare platia sami.

maminkadeticiek
17. dec 2025

Zanechala ti babka nejaky papier k tym peniazom?Vedel otec jasne ze su na toto urcene ze ti ich len odlozil?Otec neotec ano je to podraz.Akokolvek sa na to divas je to podraz od najblizsieho.Nemal na to pravo.Trvala by som na tom,ze chces tie peniaze,ze to boli peniaze od babky pre teba na tento ucel a nemal pravo ich minut bez tvojho vedomia.Nech tu nikto netaha ze su dospeli a mozu si to zaplatit sami.Ano budu asi musiet.Ale on jej ich ukradol.To nebolo o tom ze by za tebou prisiel,povedal ze maju financne problemy,ze by potrebovali tie peniaze a vratia ich,on ich potajomky ukradol.Neexistuje ospravedlnenie.Je to obrovsky moralny preslap voci najblizsiemu.A spytala by som sa ho,ze ako to chce riesit.Raz a navzdy nie je to v poriadku,v podstate ukradol peniaze vlastnej dcere.

anonym_7cef25
17. dec 2025
@maminkadeticiek

Zanechala ti babka nejaky papier k tym peniazom?Vedel otec jasne ze su na toto urcene ze ti ich len odlozil?Otec neotec ano je to podraz.Akokolvek sa na to divas je to podraz od najblizsieho.Nemal na to pravo.Trvala by som na tom,ze chces tie peniaze,ze to boli peniaze od babky pre teba na tento ucel a nemal pravo ich minut bez tvojho vedomia.Nech tu nikto netaha ze su dospeli a mozu si to zaplatit sami.Ano budu asi musiet.Ale on jej ich ukradol.To nebolo o tom ze by za tebou prisiel,povedal ze maju financne problemy,ze by potrebovali tie peniaze a vratia ich,on ich potajomky ukradol.Neexistuje ospravedlnenie.Je to obrovsky moralny preslap voci najblizsiemu.A spytala by som sa ho,ze ako to chce riesit.Raz a navzdy nie je to v poriadku,v podstate ukradol peniaze vlastnej dcere.

@maminkadeticiek este raz, ak to nebolo uradne, tak ma autorka smolu. co na tom nechapete? ( nepisem ze to bolo od otca pekne)

maminkadeticiek
17. dec 2025
@anonym_7cef25

@maminkadeticiek este raz, ak to nebolo uradne, tak ma autorka smolu. co na tom nechapete? ( nepisem ze to bolo od otca pekne)

@anonym_7cef25 Vo vztahu rodic-dieta sa tu budeme bavit o tom co bolo a nebolo uradne???Hadam existuju nejake moralne hranice ktore sa neprekracuju.Babka mu to s doverou zverila lebo verila ze su unho v bezpeci.Dcera doverovala svojmu otcovi,nepytala ich k sebe lebo doverovala ze su v bezpeci.On ich doveru zradil,peniaze vlastneho dietata minul tak ze o tom nikomu nic nepovedal.Mne by toto rodic nespravil.Existuju moralne hranice,obzvlast v najblizsej rodine a ak tomuto nerozumiete vy tak no zbohom.

autor
17. dec 2025
@maminkadeticiek

@anonym_7cef25 Vo vztahu rodic-dieta sa tu budeme bavit o tom co bolo a nebolo uradne???Hadam existuju nejake moralne hranice ktore sa neprekracuju.Babka mu to s doverou zverila lebo verila ze su unho v bezpeci.Dcera doverovala svojmu otcovi,nepytala ich k sebe lebo doverovala ze su v bezpeci.On ich doveru zradil,peniaze vlastneho dietata minul tak ze o tom nikomu nic nepovedal.Mne by toto rodic nespravil.Existuju moralne hranice,obzvlast v najblizsej rodine a ak tomuto nerozumiete vy tak no zbohom.

@maminkadeticiek ❤️ konečne niekto kto chápe o čom píšem

anonym_7cef25
17. dec 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek hranice neprekracuju? dievcata vy ste teda este nezazili ake podrazy dokaze robit prave vlastna rodina. ja uz sa totizto necudujem nicomu a je to smutne, ze prave rodina dokaze takto zradit. vies, o tom ze aj vlastni rodicia dokazu vydedit vlastne dieta? to ze ludia sa hadaju po dedeni az tak ze sa do smrti nevidia? prosim vas nebudte naivne, toto je realny smutny zivot a ano, ja to tiez neuznavam a preto este raz pisem, ak to autorka nema uradne, moze si vies co. zial je to tak.

anonym_7cef25
17. dec 2025
@anonym_autor

@maminkadeticiek ❤️ konečne niekto kto chápe o čom píšem

@anonym_autor ja chapem ze si sklamana. aj ja by som bola. aj som bola, ale mna uz v tomto svete neprekvapi nic. a je to smutne, a boli to, ja viem.

maminkadeticiek
17. dec 2025
@anonym_7cef25

@maminkadeticiek hranice neprekracuju? dievcata vy ste teda este nezazili ake podrazy dokaze robit prave vlastna rodina. ja uz sa totizto necudujem nicomu a je to smutne, ze prave rodina dokaze takto zradit. vies, o tom ze aj vlastni rodicia dokazu vydedit vlastne dieta? to ze ludia sa hadaju po dedeni az tak ze sa do smrti nevidia? prosim vas nebudte naivne, toto je realny smutny zivot a ano, ja to tiez neuznavam a preto este raz pisem, ak to autorka nema uradne, moze si vies co. zial je to tak.

@anonym_7cef25 Ty si dost divny clovek.Neviem ci si fakt zazila tolko zleho,ze mas taku zlu rodinu a blizke okolie ze si na podobne veci zvyknuta,alebo jej len ozaj zavidis ze ona si nemusela zaplatit svadbu z vlastneho vrecka,ale tvoja reakcia je fakt max divna.Vlastne vysvetlujes ze to co urobil je tak nejak normalne lebo nezijeme v svete v ktorom je vsetko tak chmurne ako popisujes.Ano nezijem a hranice toho co je a nie je ok su u mna niekde uplne.

anonym_7cef25
17. dec 2025
@maminkadeticiek

@anonym_7cef25 Ty si dost divny clovek.Neviem ci si fakt zazila tolko zleho,ze mas taku zlu rodinu a blizke okolie ze si na podobne veci zvyknuta,alebo jej len ozaj zavidis ze ona si nemusela zaplatit svadbu z vlastneho vrecka,ale tvoja reakcia je fakt max divna.Vlastne vysvetlujes ze to co urobil je tak nejak normalne lebo nezijeme v svete v ktorom je vsetko tak chmurne ako popisujes.Ano nezijem a hranice toho co je a nie je ok su u mna niekde uplne.

@maminkadeticiek nemam zlu rodinu, ale nie som uz naivna. cim skor snimete ruzove okuliare, tym lepsie. nemam jej co zavidiet. ja totizto ak na nieco nemam, tak sa prisposobim situacii. ak na to autorka nema, nech urobi mensiu svadbu a hotovo. a ako sa bude dalej s bavit s vlastnym otcom, to uz neviem, ja by som tiez bola velmi sklamana ale co uz. ked to nema na papieri, este raz, tak si to nema ako vymahat.

autor
17. dec 2025
@anonym_7cef25

@maminkadeticiek nemam zlu rodinu, ale nie som uz naivna. cim skor snimete ruzove okuliare, tym lepsie. nemam jej co zavidiet. ja totizto ak na nieco nemam, tak sa prisposobim situacii. ak na to autorka nema, nech urobi mensiu svadbu a hotovo. a ako sa bude dalej s bavit s vlastnym otcom, to uz neviem, ja by som tiez bola velmi sklamana ale co uz. ked to nema na papieri, este raz, tak si to nema ako vymahat.

@anonym_7cef25 takže podľa tvojho zmýšľania menšia svadba,..... Vysktnem otca lebo spravil čo spravil, vyskrtnem mamu lebo drzí stranu otcovi či iných ľudí ktorí si mi dôležitý a budem sa na vlastnej svadbe celý deň pretvarovať ako ho mám rada ?

vevesh
17. dec 2025
@natalka13

@vevesh davno si mimo SK, dnes si vacsinu svadieb platia snubenci.
V cechach v nenecku v USA dokonca si hostia platia alkohol, ci prepiju na bare platia sami.

@natalka13 ale na sk na svadby chodim. U nas platia svadby rodicia. Akurat buduci rok sa mi ma zenit jeden bratranec a tahaju to "rodicia" z oboch stran...

maminkadeticiek
17. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_7cef25 takže podľa tvojho zmýšľania menšia svadba,..... Vysktnem otca lebo spravil čo spravil, vyskrtnem mamu lebo drzí stranu otcovi či iných ľudí ktorí si mi dôležitý a budem sa na vlastnej svadbe celý deň pretvarovať ako ho mám rada ?

@anonym_autor Vies co,asi presne to bybsom spravila.Naozaj nemate inu moznost ako najst plan B ktorym je mensia svadba alebo pockat so svadbou,seteit a vziat sa neskor.Ale hovorim za seba pre mna by toto bola velmi velka rana.A nie kvoli peniazom,ale zrade,strate dovery.Ja by som realne uvazovala ci by som po takomto podraze rodicov na svadbu pozvala.Nikde tu necitam ze by im to bolo luto,ze by ich to trapilo snazili sa to riesit.Tak ak oni takto podrazua a okradnu vlastne dieta ja by som asi bola tvrda.

3petka
17. dec 2025

@anonym_autor tak logicky keď na ňu nemáš, nebudes ju robiť alebo nebude taká veľkolepá? Zrejme si tie peniaze nezdedila ty keď ich tvoj otec minul.
Rob tak ako vám peňaženka dovolí. Svatba sa dá spraviť len na úrade ak sa teda chcete zobrať ak sa chcete len zabaviť môžete ísť aj na diskotéku.