Moje peniaze na svadbu sa vyparili
Ešte stále predýchavam víkendovú návštevu u našich. Aby som to nejako skrátila, moja babka mi zanechala určitú čiastku, s tým že to šporila.na moju svadbu, babka a dedko mali iba jednoduchý obrad, hovorila si že ak raz bude mať dcéru vystrojí jej parádnu svadbu, ale dcéru nemala, zomrela keď som bola školáčka, peniaze zverila môjmu otcovi. Babka asi nepredpokladala že sa v budúcnosti nebudú dievčatá vydávať v 18tich. Môj otec si povedal že keď som sa nevydala do 30ky tak buď sa nevydám alebo budem na to mať, aby som si sama všetko zaplatila, tak ich všetky strovil. Som si toho vedomá že z tých peňazí sa nedá toľko nakúpiť ako kedysi., ale predsa. Samozrejme si so snúbencom vieme našetriť, ale niečo som investovala do môjho podnikania a väčšina šla na vlastné bývanie. Ľudom sme už oznámili dátum, máme rezervácie.
@doriiis rátala som s peniazmi ktoré som zdedila
@anonym_autor pokial si niečo zdedila, tak prečo ich mal tvoj otec? Mala si si ich pýtať. Inak od neho chrapunstvo, aj keby si ostala starou dievkou.
Inak o akej sume sa tu bavíme? (Nečítala som všetko, ak si to niekde ďalej pisala).
Už zas tu predvádzate svoj hnusný charakter poniektoré.
Autorka, samozrejme ma to mrzí, budete sa musieť zariadiť inak. Babka ti mala tie peniaze dať alebo spísať záveť, takto na ne nemáš podľa zákona právo (aj keď morálne áno). Otec sa môže hanbiť, ak vie, čo to znamená,
Netuším či mala závet či nie. Nemala som vtedy ešte 18. Len mi otec niekedy po babkynej smrti oznámil, ako hotovú vec.
Babka ti nechala € na svadbu. Sorry ale v tej dobe som ani priateľa nemala a vôbec som na svadbu nemyslela. Potom keď som bola zasnúbená a plánovali sme svadbu tak mi to otec pripomenul. Ukázal papiere z banky, s tým že keď bude treba peniaze sú tam a bodka. Keďže kvôli nevere ex som zásnuby zrušila peniaze som si nezobrala.
Dodržala som poslednú vôľu mojej babky
Netuším či mala závet či nie. Nemala som vtedy ešte 18. Len mi otec niekedy po babkynej smrti oznámil, ako hotovú vec.
Babka ti nechala € na svadbu. Sorry ale v tej dobe som ani priateľa nemala a vôbec som na svadbu nemyslela. Potom keď som bola zasnúbená a plánovali sme svadbu tak mi to otec pripomenul. Ukázal papiere z banky, s tým že keď bude treba peniaze sú tam a bodka. Keďže kvôli nevere ex som zásnuby zrušila peniaze som si nezobrala.
@anonym_autor ja ta celkom chapem - ako som pisala, u nas svadbu platia rodicia, len akosi ti moji jednoducho s mojou svadbou nikdy neratali, takze nenasetrili ani jedno €. Zariadili sme sa po svojom, moja rodina na svadbe nebola🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
No u nas ma teda stryko prekvapil.Moja babka zomrela ked som mala 18,najmladsej vnucke aspon odlozila 5000sk,ze ked sa raz budem vydavat,aby mi ich dal od nej ako dar.Bola to jej posledna vola.
Ako mna teda riadne milo prekvapil,ked prisiel do kostola a pred kostolom mi ich dal,ked sa blahozelalo.
Takto sa to ma robit a nie opacne ako vy.
Tak jedine snubenec nech vsetko zacvaka,aj tak to je vsetko vase spolocne po svadbe.
@anonym_2d2227 preco by mal snubenec vsetko zacvakat? Preco by mali len chlapi vsetko? Potom by mal kupit dom, zivit ju 15 rokov na materskej, deti, potom ju zivit, lebo si nevie najst robotu, potom ju zivit lebo..... Jaaaj, ona predsa bude rodit. To bude jej jediny prinos? Ci ako?
@vevesh davno si mimo SK, dnes si vacsinu svadieb platia snubenci.
V cechach v nenecku v USA dokonca si hostia platia alkohol, ci prepiju na bare platia sami.
@natalka13 v ČR určite nie... na našej svadbe si nikto nič neplatil. Dokonca aj ubytovanie sme im platili my. Keď pozývam, tak platím. Keď na to nemám, nepozývam. Jednoduché.
@anonym_autor no neviem, akú poslednú vôľu babky si dodržala, tomu nerozumiem... Ale chápem ťa. Otec sa zachoval ako idiot. Tie peniaze boli určené na tvoju svadbu, nemal s nimi vôbec hýbať. Ako by som to riešila neviem, asi by som bola poriadne naštvaná a vynadala mu ako svini do koryta. Nič by sa tým asi nevyriešilo, ale možno by sa mi aspoň uľavilo. Každopádne svadbu by som nerušila. Prispôsobila by som ju možnostiam.
@anonym_2d2227 preco by mal snubenec vsetko zacvakat? Preco by mali len chlapi vsetko? Potom by mal kupit dom, zivit ju 15 rokov na materskej, deti, potom ju zivit, lebo si nevie najst robotu, potom ju zivit lebo..... Jaaaj, ona predsa bude rodit. To bude jej jediny prinos? Ci ako?
@anonym_a71111 tak my sme mali spolocne peniaze,ja chodila do prace,muz chodil do prace,peniaze boli nase spolocne tak sme si tu nasu svadbu aj spolocne zacvakali.To len teraz je taka moda tvoje,moje a co je moje teba do toho hovno.Aj v manzelstve,ano potom tu zeny placu a nariekaju ako nemozu vyzit z ,,,rodicaku,,,,uspori sa minuly,zostali len oci pre plac.
Tak placte dalej.
Nikdy som neplakala,peniaze vzdy boli nase,zavesky boli nase,vzdy si kupim,kupila co som chcela a potrebovala.Tak isto aj muz.
@anonym_a71111 tak my sme mali spolocne peniaze,ja chodila do prace,muz chodil do prace,peniaze boli nase spolocne tak sme si tu nasu svadbu aj spolocne zacvakali.To len teraz je taka moda tvoje,moje a co je moje teba do toho hovno.Aj v manzelstve,ano potom tu zeny placu a nariekaju ako nemozu vyzit z ,,,rodicaku,,,,uspori sa minuly,zostali len oci pre plac.
Tak placte dalej.
Nikdy som neplakala,peniaze vzdy boli nase,zavesky boli nase,vzdy si kupim,kupila co som chcela a potrebovala.Tak isto aj muz.
@anonym_2d2227 Mozem vediet kto z vas dvoch "vtedy" ked ste setrili a zdielali si financie viac zarabal a o kolko percent cca?Staci orientacne,urcite nemusis pisat ziadne konkretnosti.
Tak placte dalej.
@anonym_2d2227 presne ako pises-spolocne ste zacvakali. Nie iba partner. Takze predsa len chapes rozdiel. Oci pre plac zostanu len tym hlupym, ktore sa stale spoliehali len na to, ze partner zaplati a zarobi. Tie, co sa vedia aj same pricinit, tie neplacu. A to neznamena rozdelovanie financii na moje a tvoje. Vacsinou sa partnerovych penazi dozaduju len tie, ktore su neschopne samy zarobit. Tie ostatne maju spolocne.
@anonym_2d2227 Mozem vediet kto z vas dvoch "vtedy" ked ste setrili a zdielali si financie viac zarabal a o kolko percent cca?Staci orientacne,urcite nemusis pisat ziadne konkretnosti.
@maminkadeticiek muz cca 40tisic ck,ja 12tisic ck,zili v Zline.
Aj keby bola babka super šetrílko a mala neviem aké bohatstvo na tú dobu, tak by ti zanechala kolko 100 000 skk? Tak to je čo, okolo 3000 e? to ti dajú aj bezúčelák v banke, nemusíš rušiť svadbu.
@anonym_autor bože,čo je toto za blud 🤦🏻♀️
@maminkadeticiek muz cca 40tisic ck,ja 12tisic ck,zili v Zline.
@anonym_2d2227 No myslela som si ze to bolo takto nejako.Lebo to je taky ten stereotyp.A vacsinou o majetkoch v kontexte "nase a my sme si spolocne" velmi radi rozpravaju ti,ktori v partnerstve zarabaju vyrazne menej,nie prekvapivo zeny.Ak sa skusime vyhnut tomu ze take to typicke zenske "ale zena,deti,rodina,materska,podporovanie muza,vytvaranie zazemia etc.",najradsej o spolocnom majetku a delbe v style vsetko je nase hovoria zeny ktore manzel doslova zivi a si zvyknute ze manzel zabezpeci,tak vtedy je to uz nase.Ani sa nemozes hrat na moje a tvoje ak nezarabas tolko,aby si ty a tvoje deti slusne vyzila.
@anonym_2d2227 No myslela som si ze to bolo takto nejako.Lebo to je taky ten stereotyp.A vacsinou o majetkoch v kontexte "nase a my sme si spolocne" velmi radi rozpravaju ti,ktori v partnerstve zarabaju vyrazne menej,nie prekvapivo zeny.Ak sa skusime vyhnut tomu ze take to typicke zenske "ale zena,deti,rodina,materska,podporovanie muza,vytvaranie zazemia etc.",najradsej o spolocnom majetku a delbe v style vsetko je nase hovoria zeny ktore manzel doslova zivi a si zvyknute ze manzel zabezpeci,tak vtedy je to uz nase.Ani sa nemozes hrat na moje a tvoje ak nezarabas tolko,aby si ty a tvoje deti slusne vyzila.
@maminkadeticiek a????Teraz zarabame rovnako a na tom NASOM sa nic nemeni,obe vyplaty na 1 ucet,obaja z neho mame karty,obaja si kupime,co treba.A teraz je kde to tvoje ,,myslela som si,,.Mame roky,rokuce peniaze nase,nie muzove,moje ale nase.
@doriiis rátala som s peniazmi ktoré som zdedila
@anonym_autor po 18 roku by som si peniaze pytala resp ak uz mas davno po 30
Pytala by som si ich skor na co si nechavala?
Inak pekne ta odrbali , rodina jak lusk
@anonym_autor od otca fakt milé, nepochopím keď rodičia kradnú peniaze deťom. Niečo podobné sa stalo v rodine manžela. Jeho sestra sa vydávala, rodičia jej platili svadbu, popozývali príbuzných z desiateho kolena. Manželovi to bolo čudné, kedže nevedel, žeby mali niečo ušetrené, keď niečo potrebovali, kupoval im to on. Potom sa to vysvetlilo. Jeho brat šiel do zahraničia a dal disponenta svojho otca, keby sa mu niečo stalo, nech sa dostane niekto k peniazom. A oni mu vybielili účet, aby zaplatili veľkú svadbu dcére. Keď prišiel, pýtal peniaze od nej, kedže boli na jej svadbu, odmietla mu niečo dávať, že ona to neplatila. Tak šiel za rodičmi, tí že nič nemajú. Tak ostal bez úspor.
@anonym_autor od otca fakt milé, nepochopím keď rodičia kradnú peniaze deťom. Niečo podobné sa stalo v rodine manžela. Jeho sestra sa vydávala, rodičia jej platili svadbu, popozývali príbuzných z desiateho kolena. Manželovi to bolo čudné, kedže nevedel, žeby mali niečo ušetrené, keď niečo potrebovali, kupoval im to on. Potom sa to vysvetlilo. Jeho brat šiel do zahraničia a dal disponenta svojho otca, keby sa mu niečo stalo, nech sa dostane niekto k peniazom. A oni mu vybielili účet, aby zaplatili veľkú svadbu dcére. Keď prišiel, pýtal peniaze od nej, kedže boli na jej svadbu, odmietla mu niečo dávať, že ona to neplatila. Tak šiel za rodičmi, tí že nič nemajú. Tak ostal bez úspor.
@ekira1 nemal nastavené notifikácie o pohyboch na účte aby to riešil hneď ako mu vybrali z účtu a ešte ich nestihli minúť? Mohol tiež hneď volať sestre že nesúhlasí s financovaním jej svadby.
Na to je lepšie mať vyhradený samostatný bezplatný účet s menšou sumou, len na pohreb, ale aj to je otázne lebo banka okamžite blokuje účet ak sa dozvie o smrti majiteľa účtu.
@ekira1 Tak toto je sialene.
@anonym_a71111 môže rodiť on a živiť len seba a deti…🙄
@ekira1 nemal nastavené notifikácie o pohyboch na účte aby to riešil hneď ako mu vybrali z účtu a ešte ich nestihli minúť? Mohol tiež hneď volať sestre že nesúhlasí s financovaním jej svadby.
Na to je lepšie mať vyhradený samostatný bezplatný účet s menšou sumou, len na pohreb, ale aj to je otázne lebo banka okamžite blokuje účet ak sa dozvie o smrti majiteľa účtu.
@anonym_9ab503 to bolo dávno, netuším, či vtedy bolo niečo také možné. On bol preč rok na inom kontinente, ani na svadbu neprišiel. Dozvedel sa to až prišiel, nevedel, že to platili z jeho peňazí. Mne o tom hovoril manžel, vtedy sme ešte neboli spolu, ale urobila som si pekný obrázok o svokrovcoch..
@ekira1 Tak toto je sialene.
@maminkadeticiek rodičov si nevyberieš.. drahé ponaučenie.. no chceli veľkú svadbu, tak ju zaplatili. A čudujem sa, že ich dcéra s tým súhlasila, tiež mi to nepríde v poriadku.
@natalka13 ale na sk na svadby chodim. U nas platia svadby rodicia. Akurat buduci rok sa mi ma zenit jeden bratranec a tahaju to "rodicia" z oboch stran...
@vevesh Neplatia vždy rodičia, rodič má svojmu dieťaťu pomáhať, ale fakt toto je výdavok ktorý nevieš na kedy máš mať a koľko lebo sa niekomu dieťa vydá/ožení v 20tke, niekomu v 35tke, niekomu v 50tke a niekomu vôbec a nevieš ani aká veľká svadba bude a aká honosná. Rodič si nemá čo celý život odtrhávať od úst že ak ak jeho synáčik/dcérka sa raz rozhodne oženiť/vydať a bude chcieť mať luxusnú svadbu nech má pripravené peniaze.
@natalka13 ale na sk na svadby chodim. U nas platia svadby rodicia. Akurat buduci rok sa mi ma zenit jeden bratranec a tahaju to "rodicia" z oboch stran...
@vevesh nie je to ani pravidlo, ani povinnosť. My sme si všetko platili zo svojho. Rodičia z oboch strán nám dali finančný dar, ale až po svadbe a rozhodne by to nepokrylo náklady. Vôbec sme pri plánovaní svadby neuvažovali nad tým, že by to mali platiť rodičia. To je strašne zachladený názor, ktorý sa nosil v dobách, keď sa decká brali v 18 a logicky nemohli mať nič našetrené...
@anonym_autor svadbu by som netušila, prehodnotila by som ale zoznam pozvaných a kľudne by som otca vynechala ako sa celý čas pretvarovat

@anonym_autor no skoda, ze si ich nezobrala, ked ich otec ukazoval. Ja by som ich od otca pytala, ze to bol dar od babky pre teba. Asi si nemala 18 rokov, tak ich babka logicky dala rodicovi. Ked ti ich neda, musis sa s tym zmierit. Sesternica mala svadbu tento rok, 40 ludi, cela svadba ju vysla na 6000€ restika okolo 2,5tis. To ostatne boli kolace, DJ, fotografka, kameramana nemali, oblecenie ženích nevesta. To nie je taka suma, co by ste nezvládli. Nieco sa ti vrati v daroch, cize napriklad restiku vies zaplatit po svadbe z darov. Tu aj tak neplatíš vopred, iba davas zalohu. Svadbu nezruš. Vsetko zvladnete zaplatit. Ak teda nemas niekde svadbu na zámku za 15 tisic.