icon

Môže mať 3 ročné dieťa depresiu? Plače kvôli škôlke

janka2509
28. máj 2019

Ahojte, prosím vás dnes mi moja dcérka (3 roky a 4 mesiace) ráno plakala že nechce ísť do škôlky a popri tom mi povedala, že ju nikto nepotrebuje....... No zostala som obarená. Hneď som jej povedala, že maminka a tatinko ju potrebujú, že ju moc ľúbime a že aj baba a dedo ju potrebujú. Stretli ste sa s tým niekto prosím?

Naša situácia je taká, že ju každé ráno musím budiť o 5.30 lebo už o 6.15 musí byť v škôlke. Tam väčšinou plače, že chce byť so mňou. Najskôr čo ju môžem ísť vyzdvihnúť zo škôlky je 15.45 lebo pracujem do 15.30, a to je v škôlke už len pár detí. Takže tú škôlku moc nemusí a nie je ani taká priebojná. Patrí skôr medzi tie hanblivejšie deti.

Strana
z5
janage
30. máj 2019

@fokuska z mojho okolia deti neprestali tuzit po pozornosti skor sa to este viac vyhrotilo. A rozumne vysvetlit ze,sa nezaujima po rozvode, to si neviem predstavit ako. Ze nebyva tak uz nemusi? Uz nie je jej ocko? To zas moze,sa citlivo aj teraz vysvetlit preco pre nu nejde ze je unaveny z prace a chce si chvilku oddychnut ( neobhajujem ho). Autorka nepisala ako to je ked dojdu domov. Vymojka sa s nou tato? Popyta sa ako bolo v skolke? Je plno povolani, kde otcovia travia s detmi menej casu a predsa ich miluju, ale maju radi aj svoju pracu a dobrovolne si ju vybrali..Ak to pritiahnem za vlasy kvoli dvom hodinam do tyzdna co je mala v skolke pride o zvysok casu, mozno kazdovecerne mojanie v posteli a tie pekne chvile s tatom.
Preto by ma zaujimali zeny co to takto maju, ako to hodnotia s odstupom.

janage
30. máj 2019

@janickacrazy ak by sa dalo predpokladam, ze by uz skusila. Nehovoriac ze toto je zas o jej strane, ona chce aby poriesil tato.

kassandra25
30. máj 2019

@janka2509 to su priserne podmienky, ked dieta musi byt v skolke o 6.15, neludske podmienky pre to dieta

zuzica4
30. máj 2019

Ja by som skúsila o tom povedať aj učiteľke, aby možno skúsila situácii trochu pomôcť, predsa len si všimne ona skôr či sa niečo v kolektíve nedeje, kvôli čomu sa môže tvoja dcérka tak cítiť. Moja dcéra je veľmi citlivá, a mala obdobie, keď ju nemal nikto rad v úvodzovkách, ale pomohla aj učiteľka, postiskala, pomojlala a mala sa aj tesievala do škôlky potom. Odstupom času vznikol ďalší problém,keď mala 4-5rokov - ked som mala tiež obavy z toho ci náhodou nemá depresie pretože mi nemohla zaspať, nevedela som co sa deje,lebo keď som ju spovedala, tak sme na nič neprišli. Nakoniec zasa pomohla pani učiteľka iným prístupom a veci sa už na dobro vyriesili😉

janickacrazy
30. máj 2019

@janage sú ja otcovia, ktorí sa po rozvode deťom venujú viac ako predtým, ale aj takí, čo sa nezaujímajú absolútne vôbec, ťažko povedať, ako by to bolo

bea23
30. máj 2019

Detičky sú tak individuálne, že na nich všeobecné rady fungujú len okrajovo., máme dve a sú tak rôzne, že jeden by neveril. Máme syna (hraničný PAS) o ktorého som sa doslova bála keď mal ísť len k st.rodičom a nie ešte do kolektívu - hluku riavy a bez rodičov ako jedinej istoty. Zapotila som sa ale vybrala som mu škôlku kde som trvala na osobnej konzultácii s učitelkou a trvala som na individuálnom prístupe. A čo sa stalo, zaľúbil sa do učiteľky 🙂)) (a to mal 3r.)Pohroma nastala keď ďalší rok mal mať inú. Boli smútky, plače ale s dávkou pochopenia a rozluč. ceremoniálom sme to zvládli. Tento rok nás čaká rozlúčka so super kamošom.
Celé je to o tom, tráviť s detičkami čo najviac času a hovoriť o všetkom čo život prináša. Potom skôr povedia čo sa deje v ich vnútornom svete a hlavne lepšie to potom zvládajú keď vedia, že nie sú na to samé. Bolo úžasné keď syn plakal, že nemá čisté tričko ktoré sa páči tete učiteľke..Mohla som ho ukecať, bagatelizovať, vybrala som si cestu, že každý večer som prala tričko aby bol náš zamilovaný fešak v pohode 🙂) Kamoši v škôlke sa mu smiali aj to sme spolu zvládli a ďalšie situácie....A dnes má fotku na spomienkovej poličke a sem tam si spomíname ale už je to bez plaču(hurá!!) Bolo to pre tú malú dušičku super dôležité a na to len tak nezabudne, že v tom nebol sám aj keď to bolo niekedy neskutočne únavé :(.
Zatiaľ čo dcérka príde do kolektívu a je tam ako ryba vo vode.
Tajomstvo je v tom, tráviť čas s detičkami čo najviac.Držím prsty 🙂)

ukulela
30. máj 2019

@janage neviem, co by bolo riesenim, autorka nehovori nic podrobnejsie. zjavne sa na problem jej vztahu nechce pozriet komplexne, ale vytrhla len jeden problem s dcerkou. takze nie, neviem, co by bolo riesenim, ale viem, co bude nasledovat. muzovi sa nebude chciet chodit na vianocne predstavenia, lebo hokej. potom odmietne chodit na rodicovske zdruzenia, lebo vsak je to tvoja starostatd atd .... takze ked chlap odmietne ist po dieta do skolky, ked vie, ze to dieta by to uvtalo a bolo by to pre jeho dobro, ta vyhliadka na pekny prosperujuci rodinny vztah v buducnosti je tudy tam ...

janka2509
autor
31. máj 2019

@kassandra25 mne sa to tiež neľúbi ale nemám inú možnosť

janka2509
autor
31. máj 2019

@ukulela nie toto je druhý

0silvia0
31. máj 2019

@janka2509 ale je toto biologicky otec dieťaťa?

ivanapetrasova
31. máj 2019

@janka2509 nehnevaj sa ale takýmto prístupom - mužovi je všetko jedno a ty rezignovaná - sa dopracujete ozaj k dcerinej depresii. Lebo teraz to ešte depresia nie je, "len" volanie o pomoc z jej strany, ale keď to nebudete riešiť tak o pár rokov bude mať oveľa vacsie problemy. Nestačí žiaľ len konštatovať, že sa ti to neľúbi ale nemáš nú možnosť. Musí byť iná možnosť. A tou vašou možnosťou je lenivý chlap robiaci na smeny.

dahra
31. máj 2019

@janka2509 - je zlé, že sme nútení takto dávať deti do škôlky kvôli práci. Chápem, že nie každý môže, žiaľ, byť dlhšie s deťmi doma. Ešte je malá, ja mám malú 3 roky aj 6 mesiacov a ešte je so mnou doma. Od 6.15 do 15.45 by bolo strašne ťažko vydržať aj mne. Je to 9,5!!!! hodiny. Staršia šla do škôlky až vo veku 4 roky a 3 mesiace. Aj syn takto. Vstávať po piatej je ťažké aj pre dospeláka. Dcéru často vodím len na 8.00 a chodím po ňu 14.45. Už je predškoláčka. Vzdala som sa na 8 rokov pracovného života. Ja by som zmenila prácu, alebo by som hľadala možnosti, ako nedať dieťa preč na viac ako 8 hodín. Je vyčerpaná a má stres. To je všetko, v škôlke ani nemusí mať problémy, ani s deťmi ani s nikým, ale je sama. Najbližší sú s ňou najmenej. V tomto veku ani kamoši, ani kolektív nie sú tak dôležití. To až neskôr.

bea23
31. máj 2019

Súhlasím, ak má problém dieťatko tak na 99,9% je problém v dospelých (najmä rodičoch) a ich vzťahoch. Môžete sa spoľahnúť na partnera v iných veciach lebo toto je asi len malá čerešnička v koláči. Čo by nastalo ak by ste ochoreli alebo zameškali bus šiel by pre ňu alebo by ste hľadali iné riešenie???Možno je dobré sem tam ho takej situácii vystaviť aby ste vedeli čo môžete čakať v budúcnosti a pripraviť sa na to.

siska53
17. jún 2019

@janka2509 jaj no.. moja chodi vlastne 4.rok do skolky (mala.odklad) a rana mame stale veelmi tazke.. takmer kazde rano.. bud plac alebo nejaky hysak kvoli niecomu.. uz pojde do skoly, dufam, ze bude lepsie.. a ma v skolke kamarátky a kamaratov (vlastne aj frajera!), cca je tam.od 7 do zvacsa 16:30, obcas ju niekto iny vyberie skor..
No prosto nie kazde dieta ma rado skolku, ja som nechodila,tak neviem.posudit, ale moja mama aj do jasiel chodila, ale vravela, ze jasle a skolku neznasala.. uz lepsie zakladku.. prosto nie su ani jedna nejak tie typy, co sa rychlo socializuju a ani ja nie..

bea23
17. jún 2019

Náš syn chodil do jaslí a teraz chodí do škôlky druhý rok.( Hraničný PAS) Boli a sú dni kedy sa mu nechce ako každému a však učíme ho zodpovednosti a povinnosti a to je jeho zodpovednosť a povinnosť. Naša je chodiť do práce a ak by sme tam nechodili tak nemáme zmrzlinku a výletíky....(na tom mu záleží). Takže motivovanie a vyjednávanie sú naše zbrane. A keď vidím, že má toho dosť tak sa snažím mu urobiť pozit. zmenu
- zoberiem ho na obed domov lebo spinkanie nemusí a tak ho poteším. A zase to pár dní ide 🙂

laska201
17. jún 2019

Jaj aby sa raz nestalo ze otecko bude musiet ist po malu a v skolke mu ju nedaju.nam sa tak stalo a este pani ucitelka dodala ze mamicka chodi s inym oteckom pre maleho.jaj keby muz ziarlil a ja sa tulala kade tade po meste tak by aj uveril.zmena skolky pomoze teraz pojdu prazdniny aapon tyzden ju nechaj doma nech si oddychne.nasa sa velmi tesila sice uz 3ti tyzden doma ale tak aapon na ten tyzden pojde.ja mam svokru dakujem bohu za nu takze nemusime nic riesit cez prazdniny.a ja sa na to viac tesim ako chalani.a s tym oteckom mal by chodit s malou a pre malu.muz tiez robi na smeny a prevazne chodi do skolky on ja skor pre ne zo skolky.maju svoje rituali s malym aj si poskacu a blbosti robia.

janka2509
autor
18. jún 2019

@laska201 Moja mama je na PN-ke a už dva a pol týždňa je na prázdninách u mojich rodičov. Tak si užíva.

janka2509
autor
18. jún 2019

@siska53 Ani sa tej malej nečudujem. Ani mne by sa nechcelo byť v robote každý deň, 9,5 hodiny. Som rada že z nej vypadnem po 8,5 hodiny čo už nemôžem vydržať.

janka2509
autor
18. jún 2019

@0silvia0 áno

siska53
18. jún 2019

@janka2509 tak len tym, ze sa presunula skolka i moja praca, tak sa to predlzilo, predtym to bolo menej, v tie prve roky..skolku som mala 7minut pesi od prace.. a zas nemozem ziadat od rodicov, aby mi chodili po deti každý den tak skoro.. zvacsa 1-2x do tyzdna ide skor a to zas potom zas nie je spokojna, lebo ona sa chcela.este hrat.
. Ona ma taky ranny ritual totiz, ona po mojom odchode je v pohode a spokojna..
Jej to vadilo skor predtym, kym.bola.mensia.a bola tam kratsie. ver mi, kebyze mozem, som.s nou do 5-5,5r.urcite doma. Alebo kebyze sa da robit na skrateny uvazok..lenze..ten je problem najst a ked najdes, je to zas bieda s financiami.

Strana
z5