icon

Môže mať 3 ročné dieťa depresiu? Plače kvôli škôlke

janka2509
28. máj 2019

Ahojte, prosím vás dnes mi moja dcérka (3 roky a 4 mesiace) ráno plakala že nechce ísť do škôlky a popri tom mi povedala, že ju nikto nepotrebuje....... No zostala som obarená. Hneď som jej povedala, že maminka a tatinko ju potrebujú, že ju moc ľúbime a že aj baba a dedo ju potrebujú. Stretli ste sa s tým niekto prosím?

Naša situácia je taká, že ju každé ráno musím budiť o 5.30 lebo už o 6.15 musí byť v škôlke. Tam väčšinou plače, že chce byť so mňou. Najskôr čo ju môžem ísť vyzdvihnúť zo škôlky je 15.45 lebo pracujem do 15.30, a to je v škôlke už len pár detí. Takže tú škôlku moc nemusí a nie je ani taká priebojná. Patrí skôr medzi tie hanblivejšie deti.

dzulli1980
30. máj 2019

Niektorí muži by nemali mať rodiny ... keď sa nedokážu vzdať vlastného pohodlia ani kvôli vlastnému dieťaťu ... u nás vodím ráno dcéru do škôlky okolo 7.45 ja, manžel ju okolo 15.15 odtiaľ berie ... tiež mal tendenciu venovať sa po práci len svojim aktivitám, tak som mu dala s úsmevom na tvári na výber.

olusik112
30. máj 2019

Moja dcerka je taktiež hambliva teraz ma 4r v školke je to o niečo lepšie ako minuly rok. Taktiež byvala smutna rano sa mi zavesila na krk a nemohla sa odlepit prosikala aby som po nu chodila na obed. Trhalo mi to srdce. Ked som po nu prišla vypytovala som sa ako bolo v školke. Vždy povedala dobre porozpravala čo robili čo sa hrali basničku. Rano znova to iste plač prosikanie. Proste som usudila z toho že jej tam je len dlho. Nevie si tam oddychnut je napeta unavena. Chybame jej. čiastočne to pomohlo ked domov chodila medzi prvimi. Už 14:15 som ju vyzdvihla. Kupila som nam dva naramky z rozpolenym srdiečkom jeden mala ona jeden ja a tak mala pocit spojemia. Ale to podla mna je nezrelost dietata. Tento rok je staršia už je o kus lepšie na tom. Ma kamaratky. Do školky ide rada Ale stale prosika aby som chodila po nu skoro. Nevie si tam oddychnut. Aj ked idu spat tak nezaspi.
Ta veta že ju nik nepotrebuje. Možno sa citi odstrčena. Deti sa hraju a ona sa k nim sama zaradit nevie. Skus poprosit učitelku aby ju vždy niekam zaradila. Ja jed dcerku došikujem do školky hned ju zoberu daju jej pokyn čo ma robit. Každe dieta hned zamestnaju. Na volne hranie sa maju cez den tak hodinku. Inak vždy spolu niečo robia basničky pesničky hry ručne prace. Vela robi aj personal.

janka2509
autor
30. máj 2019

@olusik112 Tie náramky boli dobrý nápad. Skúsim aj ja niečo také vymyslieť. No veru ona je skôr že si kreslí a skôr tak sama. Každý deň má čaká v skrinke obrázok čo mi nakreslila.

janka2509
autor
30. máj 2019

@eliska13 áno vstáva každé ráno o 5.30 a má večer aj problém zaspať. To si vždy ľahnem k nej a prečítame si rozprávku, potom ma chytí za ruku a po chvíľke zaspí. A to väčšinou v škôlke ani nespí :(

janka2509
autor
30. máj 2019

@eriksonka1234 Tak to je pekné do vás. Naša malá bude musieť do škôlky chodiť aj cez prázdniny. Ako nehovorím že celé dva mesiace, ale žiaľ chodiť tam bude musieť lebo nemá byť s kým doma.

janickacrazy
30. máj 2019

@janka2509 babky nemáte žiadne? žeby bola u nich aspon cez tie prázdniny?

hanata
30. máj 2019

Neporadim, ale normalne mi je do placu za tvoju dcerku. Tatino by si mal vstupit do svedomia. Mam deti uz aj v skole, vstavaju o 7:00 a chodia spat 20:00-20:30. Mladsi v skolke aj pospi. Musi to byt pre dcerku velmi narocne, mali by ste to riesit, aby si dokazala cez den odpocinut, pripadne ist vecer v klude skor spat. Je este velmi malinka, aby tak malo spavala. Drzim palce.

katkasav
30. máj 2019

@janka2509 Prosím Ťa prečítaj si skutočne nezaujato od začiatku túto diskusiu. Žiadna hračka, knižka, omaľovanka nenahradí čas SKUTOČNE strávený s rodičom. Veď ti to malá povedala: "Ju nikto nepotrebuje."
Ocko namiesto častu s dcérou ide na hokej a mama je v práci. Ja rozumiem, že žijeme z peňazí, ale veď pochop, že 3ročné dieťa je 10 hodín denne namiesto s rodičom, ktorému absolútne dôveruje, ktorý je jej absolútne všetkým s úplne cudzými ľuďmi. To by bolo veľa aj na dospelého. Toto si ale musíš poriešiť ty s manželom, aby tvoja dcéra v 18 nehľadala "otcovskú" lásku niekde inde a v 30tke neriešila u psychológa "traumy" z detstva. Dieťa musí cítiť absolútnu ochranu,
bezpečie a prijatie - tak málo a predsa pre neho tak veľa.

ukulela
30. máj 2019

@janka2509 z toho, co pises, mala aj malo spava, to nie je dobre. aj moj je skor samotar, pol roka sa s detmi nehraval na dvore, len sa hojdal na hojdacke - takej pre 1 dieta. a doteraz /4,5 roka/ je skor v mensom kolektive, s 1 kamaratom, skor na kraji ako v cente ... ale teda ako som pisala, snazime sa ho nemat tam prilis dlho, vzdy po skolke robime aj spolocne veci. a teraz je casto aj doma, ked je chory, alebo idme na navstevu cez tyzden, tak ide s nami ... anozaj rieste - bud zapojenie manzela, alebo hladat inu moznost. nejaka mamicka, co by ju vzala skor a ty by si sa po nu stavila z prace, alebo neviem .... ale za man by to bol dovod na vaznu krizu vo vztahu, ked manzel sa odmieta spolupodielat na rezime dietata.

zuzi777
30. máj 2019

Porozpravaj sa s dcerkou, zisti co je vo veci. Ale hlavne pokus sa vyriesit vasu realnu situaciu. Lebo 9 hodin denne v skolke je privela. To nie je len jej pocit, to je fakt. Zapoj manzela!!! Povedz mu celkom jasne, ze takto to dalej nejde, ze jediny, kto je spokojny je on, dcera aj ty trpite. Hned ako bude mat rozpis smien si sadnite a naplanujte to tak, aby dcera mala aspon 2 dni v tyzdni kratsiu skolku. Ked vam treba chodit tak vela pesi, skuste bicykle alebo kolobezky... Ty si nemozes skratit uväzok? Alebo pracovat aspon par hodin z domu? Drzim palce, nech najdete nejake dobre riesenie.

zizonka
30. máj 2019

Ahoj, ja ti odporucim robit spolocne aktivity, take co zvladne samozrejme. Moja trojrocna mi 'pomaha' s ukladanim sucheho a cisteho riadu, plastove riady sama utiera utierkou, odklada si oprane veci do skrinky 🙂 pomaha v zahrade, vzdy pritom sa rozkeca aj o skolke a tak, a ju pochvalim aj tatinovi 🙂 urcite sa citi viac cenena a potrebna ;)

janka2509
autor
30. máj 2019

@zizonka to sa snažím byť s ňou čo najviac a stále jej čosi vymýšlam. A potom si už aj ona sama podonáša hračky a vymýšla s nimi

janka2509
autor
30. máj 2019

@ukulela tak to sa aj ja snažím robiť jej program a cez víkendy chodiť k mojim rodičom na dom kde jej dedko postavil svoje ihrisko a má tam aj trampolínu, ktorú zbožňuje

erikaseb
30. máj 2019

@janka2509 ahoj, moja dcére plakala pri lúčení celé 3 roky chodenia do skolky, dokonca ja v 1 triede, ale učitelka ma uistila, ze ked odídem tak je už v pohode. a pomahalo nam nakreslit si na ruku rovnaky znak - srdiečko, smajlika,... - aj jej aj mne, a povedali sme si, ze ked nam je smutno ze sa pozrieme na srdiečko a viem ze maminka ma lubi a skoro príde. 🙂 drzím vám palce

ukulela
30. máj 2019

@janka2509 ty zatvaras oci pred jednym problemom - a to ze tvoj muz uprednostnuje svoj cas/pohodlie/bla bla pred tym, aby sa dcera citila lepsie. lebo ten cas, co je v skokle je dlhy, ine by bolo, keby sa to inac nedalo, ale minimalne v dnoch, ked ma muz nocnu/neviem, ako sluzi, sa tu da. ale on sa vyhovori, lebo sa mu neche slapat 3km peso? tak je dieta v skolke posledne a najdlhsie zo vsetkych. je to ten chlap, co si pred rokmi zvazovala rozvod a pisala si, ze je tvrdohlavy? to by vec vysvetlovalo, ale neospravedlnovalo. tvoj muz odmieta spolupracovat a tebe unika najjednoduchsie riesenie.

janage
30. máj 2019

@eriksonka1234 tak ta moja teda nebola tabulkova veru. Ona by v tej skolke bola aj cez vikend. Druha to takto ma v zs. Zboznuje svoju ucitelku aj vychovavatelku. Ano ak je dietko citlivejsie a da sa to, je potrebne mu umoznit byt v skolke kratsie. Ale ak to nejde, nemala by mat matka vycitky. Urobila vsetko co je v jej silach.
A co sa tyka ocka ak on doteraz nepochopil preco a nechce, bohuzial ho ani ta matka neprinuti aby dcerku vybral skor. A ak som spravne postrehla opisala tu len jednu jedinu situaciu. Ostatne dni boli mozno odchdy bezproblemove. Ak by muz chodil na tyzdnovky a alebo mala doma chore druhe dieta asi by tu jednu vetu tak neriesila. A su chvile ked bohuzial aj male deti musia pochopit ze takto to teraz nejaku chvilu bude. Ze robim co mozem, ale momentalne je to tak ako to je. A zvladneme to. Nejako jej to vynahradit. Dat si cvilu len my dve a vyslovene nieco na co by sa tesila.
Tento pripad mi skor pride, ze mamka je na nervy lebo ocko moze ale nechce. Koho by to nestvalo? Lenze skusala uz a nepochodila. Mozno padlo par slov aj pred malou a ona teraz riesi ze ocko by mohol, ale nechce ju vybrat a ona tam v skolke musi byt. Toto tomu dietatku nepomoze.

fokuska
30. máj 2019

@janka2509 Uplne ignorujes odpovede, ktore sa tykaju manzela a riesis vzdy len to, ze TY jej robis program, ze TY jej vymyslis aktivitu, ze TY sa s nou porozpravas, ze TY jej daco kupis, das...

janage
30. máj 2019

@ukulela ak myslis najjednoduchsie riesenie dat muzovi na vyber tak v tomto pripade by to zrejme nepomohlo. Ak by skoncili rozvodom vyriesilo by to jej problem? Venoval by sa po rozvode viac? Ci by prislo dieta aj o tych par chvil? Je tu nejaka mamka co toto realne zazila a vedela by povedat? Skusam si realne predstavit ano mu pekne povie ze vtedy a vtedy pojdes po malu. On povie nie a nepojde. Potom co? Zacne vojna natahovacky rozvod...a v strede toho vsetkeho to dieta

fokuska
30. máj 2019

@janage Mozno bude dieta definitivne vidiet, ze otec s nimi nebyva, nestara sa, teda, ze nema zaujem a bude sa moct so situaciou vyrovnat a spracovat ju?
Takto ma stale nadej, stale caka, ze mozno sa to zmeni. A po pripadnom rozvode by ju aspon netrapilo, ze vie, ze otec je doma a aj tak sa jej nevenuje.

ivanapetrasova
30. máj 2019

@janage vies ono to dieta je v strede uz teraz... velmi nestastna situacia...

janage
30. máj 2019

@fokuska ja si myslim, ze prave v tomto pripade by sa trapilo este viac. A ak by styk s otcom po rozvode bol minimalny, ona by nechapala preco s nou nie je. On rozvodom jej otcom ostava. Ak nema cas teraz mal by ho viac potom? Ak jej teraz nedokaze mama podat prijatelne vysvetlenie, aby to spracovat mohla, potom uz by vedela? Ake by to bolo? Pripady z mojho okolia sa mi javia ze sa to rozvodom zhorsilo lebo pribudla aj frustracia z rozvodu na oboch stranach.

janage
30. máj 2019

@ivanapetrasova ano, ale myslim, ze v tomto pripade by to rozvod nevyriesil.

baska1
30. máj 2019

A čo tak zaplatiť pani, susedu, študentku na odvoz do/zo škôlky? Ono chlapovi niekedy stačí povedať, že buď 50e na týždeň alebo zdvihne zadok a využije nohy, bicykel, MHD a zabezpečí si dieta🙂

ukulela
30. máj 2019

@janage nemyslim dat mu na vyber - ale skratka nedat mu na vyber. akoze to ma byt vyjednavanie - ze bud vezmes dieta zo skolky, alebo rozvod? on ma cas, je doma, nema mat problem vlastne dieta vybrat zo skolky, najma, ked vie, ze dieta je tam dlho a nerobi to dobrotu. :(

evabb35
30. máj 2019

@janka2509 škôlka je pre deti strašný stres a ktovie čo jej povedali učiteľky nervózne...potrebuje to spracovať...treba s ňou tráviť veľa času, vveľa sa treba rozprávať s ňou a komunikovať s učiteľkami, aby sa dostali do obrazu...lebo oni si často neuvedomujú ako ich deti vnímajú...

janage
30. máj 2019

@ukulela ja ta chapem, ale tento clovek po to dieta proste nepojde. Pripustme to. A teraz aky postup bude? Co bude nasledovat? Ake je tu riesenie?

janage
30. máj 2019

@ukulela ano nema mat problem, ale ma.

janickacrazy
30. máj 2019

@janage napr. skrátiť úväzok matke, aby mohla po nu chodiť skor, ak sa to dá ovšem

fokuska
30. máj 2019

@janage Nemyslim si, ze tuto situaciu rozvod vyriesi.

Len cisto hypoteticky - jasne, ze otec nebude mat cas potom, ked si ho nedokaze najst teraz.
Ale - teraz ho dieta denno denne doma vidi, tuzi po jeho pozornosti, ocakava ale je sklamane, lebo ju nedostane. Ma stale nadej, kedze otec je tu.

AK by nastal rozvod a prestal by sa zaujimat uplne, tak by sa dalo rozumne vysvetlit, ze tu nie je, nezaujima sa. A kedze by ho dieta ani nevidalo, tak by si lahsie dalo dokopy preco po neho nepride do skolky a preco nema zaujem. Lahsie by sa s tym vyrovnalo.

evabb35
30. máj 2019

@janka2509 niektoré deti si zvykajú na škôlku aj pol roka, niektoré možno aj dlhšie...