Môže žena nájsť nový vzťah pri dieťati s Aspergerom?
Ahojte ženy, potrebujem pohľad zvonka.
Zo vzťahu s dlhoročným partnerom mám 4-ročné dieťaťko, syn má ľahšiu formu Aspergerovho syndrómu (nie je agresívny, skôr úzkostný typ, inak veľmi milý, dobrý chlapček, škôlku zatiaľ zvláda na celý deň, no býva po nej dosť preťažený). Partner je tiež určite na spektre, ale nepriznáva to, vzťah s ním je preto veľmi komplikovaný, rokmi to ide úplne dolu vodou (žiadne emočné zdieľanie, žiadne spoločné aktivity, je skôr pasívny typ, nič ho nebaví, nič sa mu nechce, max do roboty a venovať sa synovi - toto je samozrejme super, nie je schopný poskytnúť podporu, vyhýba sa riešeniu problémov - aj so synom, aj v našom vzťahu, v spoločnosti sa zaňho neraz hanbím, lebo sa "nevie správať"...). Stojím pred dôležitým životným rohodnutím - s partnerom som ostala len skrz otehotnenie s tým, že keď dieťa povyrastie, pôjdeme si každý svojou cestou. Rozchod už bol posledný rok na spadnutie. Syn bude mať ale očividne špecifické potreby a ja teraz váham: ostávať vo vzťahu s mužom, ktorého neľúbim, ubíja ma život s ním, nie je mi oporou, podporou ba dokonca ani "kamarátom" na rozhovor či spoločné záľuby? Ale zase nebudem na dieťa sama... Alebo ísť od seba, dohodnúť sa napr. na striedavej starostlivosti (ale neviem si predstaviť byť týždeň bez syna... no to ani partner, on ho miluje a naozaj sa oňho stará - v rámci vecí, ktoré so svojou sociálnou slepotou chápe). Mám 35 r., beriem to tak, že ešte by som si mohla nájsť raz partnera, s ktorým budem spokojná, šťastná, alebo aspoň nie tak strašne ubitá ako už roky v tomto vzťahu. Finančne to nie je problém, ak ostanem sama (byt je môj, auto mám, prácu celkom finančne ok). Ak by nemal syn ľahšiu formu autizmu (s tým, že do budúcna nikto nevie, ako to bude, či bude zvldať školu a pod. - do života by ale mal byť v dospelosti zaraditeľný), šla by som do toho okamžite. Už som z celej situácie doma na AD. Podľa vás je šanca, aby si žena s relatívne malým dieťaťom, no s takýmto "postihnutím" vytvorila ešte nový vzťah, alebo to je len moja prehnaná nádej? A išli by ste do života osve alebo radšej pretrpeli v takejto "rodine"?
@anonym_autor určite máš šancu nájsť si partnera, ja sama som bola slobodná mamička s dieťaťom, ktoré má diagnózu, síce inú, ale je ZTP a našla som si úžasného muža, slobodného, bezdetneho a máme spolu ďalšie 2 deti. Sme spolu 17 rokov a stále šťastní. Takisto poznám ženu, ktorá má syna telesne aj mentálne postihnutého a našla si dobrého partnera, ktorý je jej veľkou oporou a syn ho akceptuje úplne od začiatku v pohode.
@janickacrazy dakujem ti krasne za povzbudive slova ❤️ Ten osud s detmi nam uz nikto nezmeni, zial, ved keby sa dalo, urobili by sme pre to vsetko, ze? Ale ked ma clovek po boku niekoho, kto mu je oporou, partakom, kamosom… to je hned ten zivot veselsi ☺️ A zelam tebe aj tvojim/vasim detickam vsetko dobre☺️
@anonym_autor prosím ťa, prečítaj si ešte raz čo si napísala v úvodnom príspevku a neprekrúcaj. Tvoja hlúposť bola zostať s chlapom " za ktorého sa hanbíš " ďalšie 4 roky... Neviem aké rady, alebo ľútosť tu očakávaš. Nemáš ukončený jeden vzťah a už sa vypytuješ na šance pre ďalší. Mne je len ľúto chlapca. Pekný deň prajem.
@anonym_923b8c už v nadpise sa pýta či si nájde chlapa keď má dieťa s AS. Btw môžem si napísať svoj názor, je to verejné fórum.
@anonym_e3c0e4 Asi tak. Mna by na jej mieste absolutne netrapilo, ci niekoho najdem (btw co to je za otazku, kto to ma vediet), ked som este stale vo vztahu🙄
@anonym_autor neviem, ale môj syn ktorý má aspergera by veľmi ťažko zvládol odlúčenie od otca. Je to vysoko citlivé dieťa, ktoré síce zvláda zmeny, ale má rád svoj domov, ľudí v ňom. Byť vo vzťahu, kde to nefunguje, tiež nie je riešenie. Nemyslím si, ale žeby bol problém nájsť partnera s dieťaťom s aspergerom, teda ak nemá problém so zmenami (náš nemá)
@drobcek17 toto riesim uz s detskou psycho, co je pre nase dieta teraz lepsie, ci zit v tomto marazme a nacitavat tie dennodenne nefunkcne vztahy, lebo nas je tiez extra citlivy a vnimavy a vidi, ako sa muz “moze” spravat k zene a toto je tiez mega hrozba do buducna, ak to vezme za svoje…
Nas tiez nema problem so zmenami, ale tiez neviem ako by dal tskuto velku zmenu. A hlavne sj logistika pri dalsej starostlivosti/stretavani so synom smerom od otca neviem ako by prebiehala, lebo on ak “odide” odo mna, nema ani nic nasetrene ani ziadne vlastne byvanie…
@anonym_e3c0e4 Asi tak. Mna by na jej mieste absolutne netrapilo, ci niekoho najdem (btw co to je za otazku, kto to ma vediet), ked som este stale vo vztahu🙄
@luccys Ja zas nechapem, preco by nad tym clovek nemohol rozmyslat, ked je v aktualnom vztahu nespokojny. Vacsina z nas tuzi zit s partnerom, lebo citime, ze takto sme kompletni a to, co prinasa zivot, zvladame lahsie.
Autorka si sebecka.
1.Este nie si ani sekundu single, ale už rozmýšľaš, či si nájdeš chlapa. Skôr ťa nikto nebude chcieť nie kvoli dieťaťu s PAS ale kvôli tvojej nahovno povahe.
2.Striedavku nechceš, lebo TY si nevies predstaviť týždeň bez syna. Tvoj syn a stále manžel ťa vôbec netrápia.
Hrozna zenska si
Autorka si sebecka.
1.Este nie si ani sekundu single, ale už rozmýšľaš, či si nájdeš chlapa. Skôr ťa nikto nebude chcieť nie kvoli dieťaťu s PAS ale kvôli tvojej nahovno povahe.
2.Striedavku nechceš, lebo TY si nevies predstaviť týždeň bez syna. Tvoj syn a stále manžel ťa vôbec netrápia.
Hrozna zenska si
@doriiis Ved este ziadna striedavka nie je. Nikde nie je napisane, ze by ju dostali. Partner je ocividne neschopny, nema peniaze a je to prizivnik. Max.si nejaku kuticu najde a pochybujem, ze by mu nejaky sudca dovolil, aby tam maval kazdy tyzden dieta.
Mala som 32, dieta 6 a teraz taham 13. rok s novym partnerom, uz manzelom, ktory na dcere okamzite videl, ze je ina. Nebolo to lahke, ale dali sme to a sme stastny zlepenec.
@mandzula bože to fakt? ❤️ To je krásne, držím palce, nech vám je spolu všetkým trom sveta žiť!🙏😍 A ďakujem ti za inšpiráciu a nádej 😇
@anonym_autor autorka, píšem ti ako ako osoba, ktorá má Tourettov syndróm. Nie je to síce Asperger,ale tiež to má svoje špecifiká. Môj manžel od začiatku vedel, aké je to ochorenie,aj že je(môže byť dedične)čiže bola veľká pravdepodobnosť,že deti to môžu zdediť. Šiel do toho s tým vedomím, zatiaľ sa nič u detí neprejavilo.
To,že píšeš,že nie si spokojna vo vzťahu a chceš odísť a kat nový vzťah...no áno,môžes to urobiť,ale fakt počítaj s tým,že novy vzťah mať nemusíš (nie je to automatické). Ak teda sa chces rozísť,tak to urob ,ale neupinaj sa na 100% istotu,že si nájdeš iného lepšieho muža.
Mne príde,že ty si akosi nerátala s tým, aké prejavy môže mať to ochorenie,keď si už teda vedela,čím trpí tvoj partner,alebo nerátala s tým,že to môže mať aj dieťa.
@doriiis Ved este ziadna striedavka nie je. Nikde nie je napisane, ze by ju dostali. Partner je ocividne neschopny, nema peniaze a je to prizivnik. Max.si nejaku kuticu najde a pochybujem, ze by mu nejaky sudca dovolil, aby tam maval kazdy tyzden dieta.
@anonym_917e7e ďakujem za pochopenie, toto ma na tom dosť štve, že raz budem syna, pre ktorého som ja (keď už otec sa nechcel stresovať :-P ) vytvorila podmienky, kde žije normálne, posielať bohviekam, kde možno bude v garsónke bez vlastnej postele, no čo je horšie - bez terapií, ktoré potrebuje, bez prístupu, ktorý mu treba, bez výchovy, lebo otec je na štýl: nech sa deje čokoľvek, hlavne nech je dieťa spokojné a ja nemusím riešiť (čiže nech je pokojne aj na tv, aj bez pravidiel, aj bez "povinností").
@anonym_autor autorka, píšem ti ako ako osoba, ktorá má Tourettov syndróm. Nie je to síce Asperger,ale tiež to má svoje špecifiká. Môj manžel od začiatku vedel, aké je to ochorenie,aj že je(môže byť dedične)čiže bola veľká pravdepodobnosť,že deti to môžu zdediť. Šiel do toho s tým vedomím, zatiaľ sa nič u detí neprejavilo.
To,že píšeš,že nie si spokojna vo vzťahu a chceš odísť a kat nový vzťah...no áno,môžes to urobiť,ale fakt počítaj s tým,že novy vzťah mať nemusíš (nie je to automatické). Ak teda sa chces rozísť,tak to urob ,ale neupinaj sa na 100% istotu,že si nájdeš iného lepšieho muža.
Mne príde,že ty si akosi nerátala s tým, aké prejavy môže mať to ochorenie,keď si už teda vedela,čím trpí tvoj partner,alebo nerátala s tým,že to môže mať aj dieťa.
@jaskolka ďakujem ti za skúsenosť 🙂 Ja sa na to práveže nie, že upínam, ja si kladiem otázku inak - či je vôbec možné, aby som si raz ešte mohla nájsť nejaký vzťah. Nie teraz, nie určite, proste raz. Či sa to stáva aj ženám s takýmito "podmienkami" na život, ako mám teraz ja. Že dávno nie 18tka, s dieťatkom, ktoré bude mať/má špeci potreby a pod. 🙂
A želám vám s mužom všetko dobré. Touretta mal aj náš dávny rodinný známy, žiaľ už nie je medzi nami, ale vďaka nemu viem o čo ide z "prvej ruky" a teda - nezávidím všetky tie problémy, ktoré so sebou tento sy prináša, a dupľom nie v skostnatenej spoločnosti, ako je tá slovenská. No aj on žil v krásnom, naplnenom vzťahu a zanechal po sebe 2 zdravé dcéry, myslím, že jedna už má aj detičky, toho sa on už ale nedožil 🙂
Autorka si sebecka.
Hrozna zenska si
@doriiis "single" už som minimálne 4,5 roka 🙂 To, že u teba niekto býva neznamená, že ste vo vzťahu. Nahovno povahe? A tá vyplýva z čoho?
Môj partner - nie manžel, ako píšeš, ale to by si musela aj čítať aspoň s elementárnym porozumením - ma nemusí trápiť, on sa mal správať ako muž, dospelý muž, prečo by som mala dbať na niekoho, kto sa mi vyhráža, manipuluje, nepodieľa sa finančne na spoločnom živote/bývaní, atď. (veď asi si si to tu poprečitovala pozorne, keď píšeš, akú mám nahovno povahu). A či ma netrápi dieťa? Práveže ma trápi, dieťa nemá čo vyrastať v nefunkčnom, miestami až patologickom vzťahu a nemá byť podporované v tom, že muž sa môže správať tak, ako sa správa jeho otec a žena ho má trpieť, resp. trpieť už hocičo, len preto, lebo sa im narodilo spoločné dieťa.
@luccys to, že u seba necháš bývať už skoro 5 r. muža, ktorý je biologickým otcom dieťaťa, to je...vzťah?
Nikdy nevieš čo bude vo vzťahu s druhým mužom, na začiatku to býva pekné ale ani nový partner nemusí byť výhra, a vzťahy s nevlastnými detmi bývajú komplikovane aj bez diagnózy. Niektorí muži sa nezmenia príchodom dieťaťa meníme sa my matky. Ale v konečnom dôsledku môžeš skončiť horšie v novom vzťahu, než máš teraz. Predsa len vlastný otec je vlastný a má k dieťaťu vzťah, cudzí nikdy nebude mať taký vzťah možno akurát vo filmoch.
@sandria áno, to mášter úplnú pravdu. Vlastná krv je len vlastná. A aj keď je jeho otec akýkoľvek, syna má rád. Už spôsob starostlivosti a vplyv na dieťa je vec druhá, ale rád ho má a veľmi. K tomu terajšiemu "vzťahu" - my vzťah nemáme žiaden už skoro 5 rokov, toto je len o tom, že žijeme spolu kvôli dieťatu.
Ešte tu môže byť hlavný problém, že ten muž sa necíti ako doma (potreboval by iný prístup od ženy) a aj takéto dieťa vie pridať na nervozite, jednoducho tam chýba láska a tolerancia. V niektorých rodinách pri takomto dieťati sa zomknú a uvedomujú si, že si musia viac pomáhať, aj dieťaťu, niektoré sa naopak rozpadnú.
Ešte tu môže byť hlavný problém, že ten muž sa necíti ako doma (potreboval by iný prístup od ženy) a aj takéto dieťa vie pridať na nervozite, jednoducho tam chýba láska a tolerancia. V niektorých rodinách pri takomto dieťati sa zomknú a uvedomujú si, že si musia viac pomáhať, aj dieťaťu, niektoré sa naopak rozpadnú.
@petronelag áno, takto to bude... 🙄Bože, žena🤐🙈🙈🙈🙈🙈
@petronelag Zomknut sa mozu vtedy, ked na tom pracuju obaja. Ked ten jeden, ktory ma problem sam so sebou, odmietne na sebe pracovat, ten druhy sa moze aj postat a nezmoze nic.
@doriiis "single" už som minimálne 4,5 roka 🙂 To, že u teba niekto býva neznamená, že ste vo vzťahu. Nahovno povahe? A tá vyplýva z čoho?
Môj partner - nie manžel, ako píšeš, ale to by si musela aj čítať aspoň s elementárnym porozumením - ma nemusí trápiť, on sa mal správať ako muž, dospelý muž, prečo by som mala dbať na niekoho, kto sa mi vyhráža, manipuluje, nepodieľa sa finančne na spoločnom živote/bývaní, atď. (veď asi si si to tu poprečitovala pozorne, keď píšeš, akú mám nahovno povahu). A či ma netrápi dieťa? Práveže ma trápi, dieťa nemá čo vyrastať v nefunkčnom, miestami až patologickom vzťahu a nemá byť podporované v tom, že muž sa môže správať tak, ako sa správa jeho otec a žena ho má trpieť, resp. trpieť už hocičo, len preto, lebo sa im narodilo spoločné dieťa.
@anonym_autor .... No blbé pre teba je, že si s ním ostávala kvôli dieťaťu. Ten vzťah tam je a podľa tvojho opisu dobrý. O dieťa sa dokáže postarať. Takže striedavka schválená kľudne môže byť.
@petronelag áno, takto to bude... 🙄Bože, žena🤐🙈🙈🙈🙈🙈
@anonym_autor za mna ti odporucam odist ci budes mat muza alebo nie.. sama pises, ze ked odide tak ti je ovela lepsie ked ste len so synom.. co sa tyka dalsieho vztahu.. chlapa si dokazes najst vzdy, ide len o to ake vysoke naroky mas.. mozno najdes super chlapa ktory ti bude vyhovovat a mozno budes musiet znizit naroky v niektorych aspektoch, kazdopadne ak budes chciet taka sama neostanes.. a toho prizivnika vystahuj, ci ma diagnozu, ci nie, je to chuj
@anonym_autor ja budem krutý, ale vesmír ti fakt nič nedĺži. Dostala si presne takú lekciu ako si chcela. A odpoveď? Áno môžeš si nájsť partnera, aj nemusíš. Otázkou namieste je, koľko je kto ochotný investovať lásky, času a trpezlivosti, peňazí do cudzieho dieťaťa. Lebo nie každý je ochotný
@luccys to, že u seba necháš bývať už skoro 5 r. muža, ktorý je biologickým otcom dieťaťa, to je...vzťah?
@anonym_autor Ok, takze ak by si si niekoho nasla, tak ho nastahujes k vam, kde je terajsi partner? 🙄😏

@anonym_755692 Ano, my rodicia PAS deti si to velmi dobre uvedomujeme.
@mandzula 💙😔