icon

Môžem bývať doma, ale jedlo si musím platiť sama

2. máj 2023

Je somnou niečo zlé?
3 roky som odpracovala, hneď po škole som išla robiť aby som mohla domov prispievať.
Platím 150 € domov (ubytovanie a strava - uvedomujem si, že je to dobrá cena) všetky výdavky si platím sama.
150€ platím mesačne s tým, že okolo tých 100 € mesačne / každý druhý mesiac požičiam rodičom ale nepýtam si to späť predsa je to moja rodina, pomôžem ako viem.
Teraz som bez práce (2 mesiace) - zamestnávateľ zanikol.
Mám niečo ušetrené ale len pár stoviek.
To mám na vyžitie do vtedy, kým si nenájdem prácu. Účty, cestovanie atď.
Dohodli sme sa, že dovtedy nebudem prispievať a keď si nájdem prácu dodatočne im všetko zaplatím.
Dnes mi doma povedali, že tým, že neprispievam dovolia mi žiť doma ale jedlo musím vyriešiť inak. Buď si nakúpim alebo jem vonku, no z toho čo kúpia oni jesť nemôžem.
Nedávno tu písala osoba, ktorá to asi mala horšie (tiež mala dlh u rodičov) tak by ma zaujímalo, je niečo zle s nami? Čo sme mali robiť inak?
Mala som plány, vysoká škola, študovať to čo ma baví, robiť to čo ma baví. Vidím ako kamarátky podporuje rodina, vzdelávaj sa, cestuj. Ja nemám nič. Naozaj nejde o to, že nechcem pomáhať doma.. Ale občas i mne by padla dobre podpora (aspoň psychická)

Strana
z2
murka2222
3. máj 2023

Moji rodičia odo mňa nikdy nepýtali peniaze keď som bývala s nimi ,ani od súrodencov. Keď som sa vydala ,4roky sme tiež bývali u nich a tak isto nechceli nič .Mne to bolo blbé takto bývať a nič neplatiť,tak som robila nákupy veľké jedlo , drogéria čo bolo treba. Rodičia sa vyjadrili že mi nemajú čo dať tak pomôžu aspoň takto. No a u manžela to bolo zase opak . Hneď ako začal robiť musel prispievať, jedlo ak chcel niečo iné kúpiť alebo dať svokre peniaze. Musel ísť do zahraničia zarobiť na plyn , okná a všetko im dať. 🤷🏻‍♀️. Máme syna ktorý začal robiť po škole, býva s nami a začíname sa rozchádzať v názoroch. Manžel chce aby prispieval jedlo čo navarim môže zjesť ak chce niečo iné aby mi dal peniaze 😩🤦🏻‍♀️, presne ako u nich. Ja od neho nechcem nič,tak to riešim tak že peniaze beriem od syna a odkladám mu.

katarinka89
3. máj 2023

Autorka prosím vyjadrí sa, či si vyberava v jedle, či si kupuješ zbytočne oblečenie a minister na hlúposti peniaze, lebo kým to tu nenapíšeš, urobia tu podaktore trúby z teba nevládne decko, ktoré caka od rodičov sponzoring.

river_song
3. máj 2023

@katarinka89 samozrejme ze napise ze nieje vyberava ani vela neje a rodicia urcite peniaze maju na rozhadzovanie, len sú proste lakomi a nechcu jej dat. A pritom ona sa tak snaží 🤦 každá minca ma dve strany a pohlad rodičov a celkovo realita môže byť uplne niekde inde..

bluka2
3. máj 2023

Je mi ľúto, že ta nepodržali blízki. Skús v živote najst iných ľudí, na ktorých sa dá spoľahnúť v dobrom i zlom, nemusí to byt práve rodina.
Máš sen ísť na VS? Prihlás sa, dá sa to zvládnuť aj s tým, že si musíš zarobiť na život. Ja by som sa aj odsťahovala. Ale pamätám si, že spať každú druhu noc bolo ťažké, na ten čas si spomínam hlavne na také momenty, že som sa sprchovala po ležiacky od únavy 😀 ale stalo to za to. Našla som si vtedy prácu v BA v nejakej medzinárodnej organizácii, kde aj za trapnu administratívu platili dvojnásobok bežnej hodinovej sadzby pre študentov. Skús niečo také. Bolo z toho aj na podnájom, ale možno by si mohla začať intrakom. V živote by som si nenechala pokaziť plány lakomou rodinou, chod za svojimi snami. Ja mám teraz super život, prácu, ktorú by som bez diplomu nemala. Z tých pár ťažkých rokov sa potom dá dobre čerpať a stavať na tom

autor
3. máj 2023

Zbytočne písať čokoľvek, človek ak chce rýpať, nájde si spôsob. Pointa nie je v tom, že sa nemôžem doma najesť. Budiš. Vyriešim to inak. Pointa je v tom, že ma neskutočne mrzí aký sú moji rodičia. Ak by normálne prišli za mnou, pozri naozaj nemáme peniaze, nevieš si vyriešiť jedlo inak alebo nepoznáš iné alternatívy? Žiadny problém. Mrzí ma ten spôsob ako ma vnímajú, ako so mnou zaobchádzajú.

miskakyska
3. máj 2023

Milá autorka..teraz sa Ti nepáči akože čo konkrétne.?. že dve kočky si nedovolili navážať sa do Tvojich "krkavčich"rodičov?.. však ostatným môžeš kľudne odpovedať na otázky,na ktoré určite čakajú...alebo čo vlastne sa Ťa dotklo?..🤷

autor
3. máj 2023

@miskakyska mňa sa nedotklo nič, odpovedala som na otázku jednej ženy vyššie

babulkomale
3. máj 2023

Reagujem na to ako pises ze to mohli aj pekne vysvetlit. No neviem, ak s nimi zijes odmalicka, tak asi vies ako na tom ste? Ci kazdych par rokom menia auto, nabytok, kolko cca zarabaju alebo maju dochodok?
Lebo mne ne bolo treba toto doma vysvetlovat. Nebyvala som predsa u cudzich ale doma.
Ak ta beru ako otravny hmyz a komunikuju hnusne, to je samozrejme blbe...

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
avicii18
3. máj 2023

Na jedlo som začal prispievať odkedy som vyšiel zo školy. Aj keď som bol bez práce na soclálke alebo na podpore, aspoň 500 korún som mamke dal. Brat bol doma päť rokov a on to zase riešil z úspor. Poznal som ale kámošov, ktorí vôbec neprispievali, ešte im rodkovia šetrili zo svojho.

babulkomale
3. máj 2023

@hankab to je ok, ja odpovedam na tie komentare co tu pisu ze byvali, minali energie a jedli u rodicov roky a nikdy nic neplatili a este si to obhajuju.

katuskamala1
3. máj 2023

No pozri. Rodicia su jaki su,to sa neda hanit ich,lebo je mozne,ze to tak realne byt nemusi. To nejdeme riesit. Teraz zdvihni pekne hlavicku hore,letna sezona pomaly zacina, zbal si kufor a chod do zahranicia. Snad aspon nejake zaklady cudzieho jazyka mas . Predpokladam,ze i tak sa len hladas v zivote a prevratnu karieru tu zatial nebudujes. Chod robit do zahranicia,i ked len chyznu,hocico,na zaciatok,hladaj kde je poskytovane i ubytko. Slovakov je vsade vela. Na FB je vela skupin,kde ti poradia,kde su i ponuky. Ak sa bojis sama,chod a kamoskou. Bud sebestacnou a na pristup rodicov sa vykasli. Istotne to zvladnes i sama bez ich podpory.bud podporou sama sebe,zoceli ta to a stame sa z teba silna nezavisla zena.

katuskamala1
3. máj 2023

Ja som sice okamzite po skole sama odisla,i sesttra ale brat byval u nasich. Kym sinnasiel pracu (bolo to kratko,mozno asi 3m)tak neprisieval. Po nejakom case ked pracoval uz par mesiacov,nasim daval vsetky svoje stravne listky (vydatne popapal doma kedze von nejedol ale desiate nosieval)a potom este urobil tak mozno 1-2nakupy. Takze byvanie a chyžnu mal zadarmo,a kucharka varila i jemu zhruba za to co si zaplatil. Ucty (vtedy len mobil a poistenie)sam samozrejme.

Mama mojho manzela kym byval doma zapisovala hadam na dlhopis i kazdy rožok. Byvanie nie,ale stravu,alebo fakturu (vtedy kredit) to ano. Nepodrzala ho ani 1 mesiac akoze nezistne zadarmo. A dovolit si to mohli.

majamat
5. máj 2023

a socialnu podporu si nevies vybavit? nie je to vela, ale aspon nieco.

ja som skoncila skolu, bola som na podpore- od 1 mesiaca som rodicom platila prispevok an stravu a yvanie., bolo to davno, cize suma bola niekde inde. bola som dospela a mala som prijem, hoci smiesny.
odrobila so 2r v Cechach. ratala som s tym, ze ked sa vratim domov, musim prispeivat. dokonca ked som chodila na navstevu, prispela som mame par korunami. moji 2 surodenci este nezarabali, tak jej to trosku pomohlo, ved som chodila domov pravidelne.
z poslednyhc vyplat som si zaplatila nasledujuci mesiac a este aj emsiac dopredu.
potom nastal problem s podporou z CR. strasne dlho to trvalo, nez mi prisli peniaze.
polovica podpory isla mame - vratila som jej co som neplatila a co som si este pozicala. hoci rodicia toho nemali vela, ale par korun mi pozicali. nikde som nechodila, lebo som an to nemala.
potom som mala socialku, ktora bola naozaj smiesna a koli potencialnej praci som minula dost penazi, viac ako polovicu a druha isla mame.
samozrejme ked soms a zamestnala, tak som dalej prispievala rodicom a este som si aj navyse kupovala potraviny. sem tam som domov kupila aj nieco do domacnosti a nikdy som to nebrala ako pozickul,a le ako vypomoc rodicom. ved sa mosztatny zivot stoji podstatne viac a v domacnosti som nielen jedla a minala energie,c i vodu, ale aj domace spotrebyce ´, nabytok a vsetko. vsetko sa nici a nic nie je zadarmo.

nikdy by mi nenapadlo riesit to, ako sa ku mne rodicia spravaju. dospela som, brala som to ako povinnost prispievat.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2