Môžem bývať doma, ale jedlo si musím platiť sama
Je somnou niečo zlé?
3 roky som odpracovala, hneď po škole som išla robiť aby som mohla domov prispievať.
Platím 150 € domov (ubytovanie a strava - uvedomujem si, že je to dobrá cena) všetky výdavky si platím sama.
150€ platím mesačne s tým, že okolo tých 100 € mesačne / každý druhý mesiac požičiam rodičom ale nepýtam si to späť predsa je to moja rodina, pomôžem ako viem.
Teraz som bez práce (2 mesiace) - zamestnávateľ zanikol.
Mám niečo ušetrené ale len pár stoviek.
To mám na vyžitie do vtedy, kým si nenájdem prácu. Účty, cestovanie atď.
Dohodli sme sa, že dovtedy nebudem prispievať a keď si nájdem prácu dodatočne im všetko zaplatím.
Dnes mi doma povedali, že tým, že neprispievam dovolia mi žiť doma ale jedlo musím vyriešiť inak. Buď si nakúpim alebo jem vonku, no z toho čo kúpia oni jesť nemôžem.
Nedávno tu písala osoba, ktorá to asi mala horšie (tiež mala dlh u rodičov) tak by ma zaujímalo, je niečo zle s nami? Čo sme mali robiť inak?
Mala som plány, vysoká škola, študovať to čo ma baví, robiť to čo ma baví. Vidím ako kamarátky podporuje rodina, vzdelávaj sa, cestuj. Ja nemám nič. Naozaj nejde o to, že nechcem pomáhať doma.. Ale občas i mne by padla dobre podpora (aspoň psychická)
držím ti palce..... som myslela že takýto rodičia asi ani neexistujú....
snáď v živote stretneš dobrého človeka, s ktorým prežiješ kráásny život.
všetko dobré ti prajem
Niečo tu je zle, ale nie je to nič s tebou... ja by som im povedala, nech mi to jedlo odpočítavajú z toho, čo dlžia oni tebe, keď požičiavaš... z dlhodobého hľadiska - nerozmýšľala si, že by si na tú VŠ predsa len išla a splnila si sen? Neviem aký odbor by ťa lákal, či je možné popri ňom pracovať, ale pri mnohých sa dá a myslím, že by si z toho aj vyžila, prípadne sociálne štipendium ku tomu, ak je situácia doma zlá, intrák by ťa vyšiel dokonca menej ako príspevok na domácnosť... myslím, že celkovo by ti to prospelo vypadnúť z domu... alebo potom naozaj čím skôr práca a skúsiť sa osamostatniť, aj keď možno len izba na zdieľanom byte, ale doma by som byť nechcela, keby mám takéto vzťahy... držím ti prsty tak či tak!!
nic s tebou nie je zle si dobre dievca
urob si opatrovatelsky kurz cez upsvar a chod robit opatrovatelku (alebo hocico ine) do zahranicia a rodicom ani nepovedz kam len by sa vyciciavali
zasluzis si vela lasky ktoru ti rodicia nevedia/nechcu dat
No a na úrade práce nie si evidovaná a nepoberas podporu?
Ďakujem naozaj mi to padne veľmi dobre ❤️
@zojazoja rok som mala dlhodobú brigádu a až po roku som dostala TPP, s tým, že nemám odpracované celé 2 roky keďže mi mesiac - mesiac a pol chýba ešte tak sa mi pani vyjadrila, že bohužiaľ nárok nemám
Bola si im dobra ked od teba peniaze pýtali a nepýtala si vrátiť a teraz TI povedia toto že sa máš stravovať sama že ONi TI nedajú hľadaj si prácu a odíd ani nevrav kam aby ťa nevyhľadavali a nežobrali peniaze.Si dobra ja ja citims toho čo pišeš.Rodičov si nevyberieš.Najdeš si prácu si pracovita a spln si aj sen o VS.Ved ked by si mala dobrý prospech dostavaš aj štipendium si myslím.
Kým si pracovala, dávala si im peniaze a teraz, keď si, nie vlastnou vinou, v sračkách, urobia toto? ... nájdi si prácu, odsťahuj sa od rodičov, viac im peniaze, po tejto skúsenosti, nedávaj, odkladaj pre seba, na svoje štúdium, na svoje sny ... začiatky budú ťažké, no dáš to ... držím palce 🍀
To vazne ma niekto takych krkavcich rodicov? Nic nerobis zle, je mi to luto aj za teba.
Ja som u nasich byvala pocas vysky, odisla som od nich v 23r a v 30 sa na rok vratila po rozchode. Nikdy odomna nechceli ani cent, aj ked som mame ako pracujuca a dobre zarabajuca chcela davat aspon symbolicky najom za moje naklady, vzdy to odmietla, tak som aspon robila vacsie nakupy a nosila domov jedlo, kozmetiku.. neviem si predstavit ze by som niekedy od mojich deti pytala peniaze za byvanie u mna, ved je moja povinnost a radost sa o nich starat.
Ja by som na tvojom mieste hladala akukolvek pracu a riesila si byvanie mozno v zdielanom byte niekde v meste za 100-200€ za samostatnu izbu.
nechápem naco si niektorí rodičia robia deti….nehovorím že je správne živiť niektoré 30-40rocne deti do nekonečna, zadarmo, bez akejkoľvek zofpovednosti, ale toto je zas tiež pekny extrem…v podstate si prispievala 200€ mesacne keď si to tak vydelime, nepíšeš v akom meste, možno na to kde žiješ je to viac ako dost. Ale je mi to úprimne ľúto v akej si situácii. Neviem si predstavit toto vlastnému dieťaťu povedať, hanbila by som sa sama pred sebou. Aj keby neviem ako zle bolo, na to jedlo pre dieta by som naskrabala aj keby sme mali jesť len zemiaky cely mesiac
Tak clovek si nevybera kam sa narodi. Asi rodicia ziju z ruky do ust, nevychadza im ani na to aby si mohla jest zadarmo.
Stracas cas tri roky robis kdesi z toho rok na dlhodobej brigade a teraz necele 2r na TPP, krutis sa doma, pocitas kazde euro.. takto si sny nesplnis.
Uz si 2 mesiace nezamestnana, zase ti uteka cas. Odkial si? Aku mas skolu, prax? Jazyk nejaky vies? Si mlada bez zavazkov troska sa rozhyb. Hladaj pracu, 2 mesiace doma, robotu este nemas cize dalsi mesiac v keli. Rozhodni sa co chces, teraz ide sezona brigad aj v zahranici aj s ubytovanim (hotely, dovolenkove rezorty) Sup-sup porozhliadni sa, co kamosky nemas nejaku ze by ste sli skusit stastie spolu? Na rok-dva. Zarobit si aj do zasoby a sup na VS.
Drzim palce.
Držím ti palce autorka!
Odkiaľ si ?
Pijú tvoji rodicia. ,? Lebo toto chovanie môže mať takéto len alkoholik- žiť ( chlastat) na úkor dieťaťa. Si rozumná, dobra- chybu v sebe nehľadaj. Urobím pre seba niečo aby ti bolo v živote fajn. Držím palce
Ja tak isto doma platim, som dospela a ked som bola bez prace iba mi znizili naklady a chapem tomu, som dospela, nevidim dovod preco by ma mali zivit.
Musim sa trochu zastat rodicov.. Zeny, zamysleli ste sa nad tym ze to mozno proste finančne nedávajú? Nieje len tak živiť doma dospelý hladný krk. Ked im autorka prispievala a poziciavala, tak asi ozaj niesu na tom finančne tak dobre, aby mohli v plnom rozsahu živiť dospelú dcéru.. Možno dcera veľa papá, možno si potrpí na drahšiu stravu, .. zas vyslovene pustat sa tu do nich, ze akí sú krkavci rodicia a naco majú takí ludia deti, ked nepoznáte detaily, je cez ciaru..
@lenka_aknel ...a co jej mam napisat, pridaj plyn? evidentne sa 3 roky toci v kruhu, ani poriadna robota ani VS ani precestovane. Rodicia nepodporuju, to je jasne, tak sa musi rozhybat sama. Ze inych podporuju rodicia OK, nie je to jej pripad. Je mlada bez zavazkov, teraz moze, nie ked bude mat 30 dve deti a nesplnene sny, vtedy to bude o dost tazsie.
no musim priznat, ze je to dost divny pristup rodicov. Sama som mama dospelych deti, ale toto by som nikdy neurobila. Ved kto ma byt oporou svojim detom ak nie rodicia ? A hlavne ak je zjavne ( ako v tvojom pripade) , ze pomoc nezneuzivas, ale snazis sa im pomoct a prispiet ako vies.
Tak aj ja ti prajem, nech si najdes dobry podnajom , brigadu a VS nech urobis aj napriek tazkym podmienka.
Zvladnes to, si skvela.
@river_song prečo jej tí super rodičia nevrátili to požičané? Mohla teraz z tých peňazí platiť doma réžiu za seba. Zadarmo brali, nevrátili a teraz zas pýtajú. Su to dva mesiace, nie rok….
Rodičia čo nedajú najesť decku sú krkavčí rodičia. Bodka.
No a keby Ti rodicia vratili pozicane, mohla by si kludne platit dalej nie?
Osobne si myslim, ze deti mozu prispievat, dokonca by mali. Ale na druhej strane toto mi pride nefer...
@daniela1911 neviem, mozno proste nemajú. Mozno su na dochodku, kde dostavaju kazdy po 300e a len energie ich vyjdú na 400€,.. ako som pisala, mozno ich dcera veľa zje, mozno je vyberava a musia kvoli nej nakupovať drahšie potraviny, ktoré by za iných okolností nekupili. Chapes? Nepozname detaily.. Je rozdiel nedat dieťaťu najest, a je rozdiel povedat dospelej dcere aby si potraviny kupovala sama...
@daniela1911 tak platila v priemer 200,-€ za byvanie a stravu, ked beriem do uvahy kazdy druhy mesiac 100 co dala rodicom. To zase nie je tak vela v rodine kde na to rodicia proste nemaju zivit dalsieho dospeleho cloveka. Teraz tam byva zadarmo a stravu si ma kupovat. Tak kolko da na stravu za ten mesiac? 50? 100? 300? to je otazka.
Tazko sa k tomu vyjadrit, nepozname pohlad druhej strany. Ak by bolo vsetko ako pises, asi by sa tak nezachovali. Pises, ze mas nasetrene, tak asi preto chcu, aby si sa stravovala sama. Nie si bez financii. Treba si najst brigadu, kym najdes TPP.
@hankab ja si zas neviem predstavit niekde byvat, jest a neplatit. Dost zvlastne co tu citam. Potom sa cudujeme ze ludia nechcu opustit mama hotel. Rozmaznani tridsiatnici od ktorych nikto nic nechcel. Potom to tak aj vyzera.
Preboha.a toto.su rodicia?
To je velmi smutne,ak sa rodic takto zachova. Komu inemu pomozeme,ked uz nie vlastnemu dietatu. Nech ta to posilni a neupadni na duchu. Mas to tazke,ale verim,ze sa dokazes aj bez ich pomoci postavit na vlastne nohy a raz sa budem moct hrdo v duchu pousmiat,ze si si sama vsetko vybudovala. Byt tebou snazim sa osamostatnit,ked si najdes pracu. Kludne aj mimo domova
Neboj sa postavíš sa na nohy a budeš na seba hrdá, že si to zvládla sama. Robím na seba od 16 rokov. Vysokú školu som si platila sama + som popri VS mala prácu na trvalý pracovný pomer. Nikto to nechápal, lebo som bola s finančne veľmi dobre založenej rodiny, čiže moji rodičia ma mohli finančne podporovať nadštandardne. Ale nespravili to s vlastného presvedčenia. Umožnili mi u nich bývať, nemusela som platiť do domácnosti ale nedostala som od nich peniaze ako bežný vysokoškoláci v iných rodinách. Vieš čo, veľa ma to v živote naučilo, a to najmä hospodáriť s peniazmi. Nebola to zlá škola aj keď nemám také zážitky ako iný z vysokých škôl čo si užívali klasický študentský život. Čiže ak tvoja práca skončila hľadaj si ďalšiu. Verím tomu, že ak by som neštudovala alebo nepracovala, tak by som rovno letela z domu. Čiže tvoji rodičia nie sú žiadna výnimka. Pozri koľko je tu diskusii, kde sa rodičia sťažujú, že 30. ročné deti kysnú doma a žijú s peňazí rodičov. Čiže tvoji rodičia sa možno tomuto snažia vyhnúť aby si sa snažila nájsť si prácu.
Na SK je kopec práce. Alebo choď pracovať do sveta. Ide letná sezóna, všade hľadajú pomocnú silu. Úplne sa osamostatníš a budeš na seba hrdá a nemusíš finančne rodičom prispievať na nič. Jasné, že ťa to mrzí ale nepozeraj ako žijú inde a ako kto koho podporuje, to je ich život, ty sa pozeraj na svoj život a na svoje možnosti. Držím ti palce.
Neviem za ubytovanie a stravu 150 euro mesacne je uplne smiesne, to len samotna strava stoji 200 euro na osobu minimalne, keby sa osamostatnis potrebujes na najom a zivot aspon 800 eur, treba si najst brigadu akukolvek teraz vsade hladaju, ak rodicia ziju z huby do ruky tak to pochopim, ze chcu prispievat, ak nemaju problem s peniazmi problem bude inde