icon

Môžem žiadať rodičov o pomoc s domácnosťou?

zzuunnaa
24. jún 2024

Ženy, ja už neviem, dajte mi vás názor… Moji rodičia žijú v zahraničí, chodia k nám ale vždy na pár dni. A minule k sebe pozvali moju tetu, ktorá príde vlakom do BA a po ňu prídu z Nemecka rodičia. No a aby nemali jednorazovú dlhu cestu tak sa pýtali, či nemôžu prespať u nás, jasne, bez problémov, nakoniec, že aj tá teta má chce vidieť že či môže jednu noc prespať aj ona s mužom.. Bola to dosť taká situácia “zahnaná do rohu”, lebo mi volali spolu s tou tetou, tak som nemala moc na vyber… Akurát sa však stalo, že muz musel na sluzobku a bude doma len pár dni (rovno s rodičmi a tetou), ja som ostala sama na dieťa, záhradu, psov, nákupy, proste všetko. Tak som napísala rodičom, či by nemohli prísť o 3-4 dni skôr, že mi pomôžu aspoň kúsok buď okolo domu, kým som sama, že potrebujem aj upratať keď má prísť navsteva atd. A oni, že jasne, že prídu, ešte si robili aj srandu, že koľko im budem platit na deň atd atd. Prišli v nedeľu, v ten deň nerobili nič, že sú unavení z cesty, reku OK, jasne. Na dnešok si vymysleli, že si chcú kúpiť tv, tak sme behali 1/2 dňa po obchodoch kvôli telke, druhu polovicu spali. Mama potom spravila síce palacinky malej. Večer idem malú uspavat, chodili hore dole po chodbe, buchotali, trvalo mi ju uspať 1,5 hodiny lebo xkrat zdvihla hlavu že čo to… konečne o 22:15 vyleziem z izby, mama na tablete, pýtam sa, že či náhodou psi už nejedli, a či treba záhradu poliať tak ze ona nerobila nič z toho.. Na zemi omrvinky od malej od večere, kuchyna v pôvodnom stave, hračky rozhádzané, telka veselo vyhravala. Keď som ju poprosila, aby ju dala tichšie, tak sa urazila, ze ona môže ísť aj spat a odišla preč.. Takze nakoniec som aj tak robila všetko sama, akurát mi to “komplikuje” situáciu v tom, ze musím sa prisposobit vo vsetkom… na zajtra si naplánovali návštevu u známych, takze asi tiež budeme s malou samé.. Ja viem, ze nie sú povinní mi pomáhať ale tak na to som ich tu volala a hlavne nechcem aby mi vymaľovali dom, ale dali psom jesť (čo vedia ako), či nahádzali hračky do krabice a nelezali ka gauci medzi nimi… mame som teraz napísala správy na msg, no som zvedavá aká bude zajtra atmosféra :/ Ja už neviem, či som mimo z únavy ja alebo proste im nedochádza?!?

dzejny656
25. jún 2024

No keď sú moji rodičia u nás, určite neupratujú hračky, kuchyňu atď. Keby som im povedala čo presne majú urobiť asi by to urobili, ale samým od seba by im to nenapadlo, ani by som to nečakala. Ich "pomoc" vždy spočívala skôr v tom ze sa venujú vnucke, hrajú sa s ňou, čítajú, idú s ňou von. Podľa mňa ak si chcela aby s niečím konkrétne pomohli, tak si im to mala povedať napr. pred uspavanim.

martinkatinka
25. jún 2024

Naco pises mame spravu, ked je u teba?
Normalne jej rano povedz, ze mami prosim, potrebujem pomoct so psami a nachystat nieco pre tu navstevu.
A ked prisli, chceli si den, dva po ceste oddychnut. To je celr.

syslik81
25. jún 2024

to ze cakas navstevu,neznamena ze mas pratat cely byt ... normalne sa venuj malej .. daj jej najest hod starkym do riuk nechpostrazia a ty medzitym nakrm psov ... povedz im - v chladnicke najdete potraviny spravte si co chcete na obed .. zbytocne si panikarila a pozyvala si ich navyse aby pomohli ... ta teta by jeden vecer prezila aj v nevylestenom byte

doriiis
25. jún 2024

@h2 ....tak mne nepríde,že polievanie záhrady a kŕmenie psov priamo súvisí s tým,že má navyše noclaznikov.Nuz,ale každý sme iny

miskakyska
25. jún 2024

..ja neviem🙄 čo sa máš tešiť, že vidíš rodičov, riešiš pos**té omrvinky.... to nebude náhoda, že muž sa radšej odpratal na služobku 🙈😁

zzuunnaa
autor
25. jún 2024

@doriiis odišiel mi na sluzobku (2 týždne) muž, takze to mi pridalo x prác ktoré bezne nemám. A fungujem už 2 týždne tak, že sa nonstop nahanam a keď mi mala okolo 21:30-22 zaspi tak mi začne druha smena (upratať, navarit, atd atd), čo býva bezne ale okrem toho ešte aj “muzove prace”.. Takze chodím spávať okolo 1 a od 6tej zase kolotoc. Do toho ich navsteva aj s tetou tak neviem prečo je u Teba problém, že som poprosila rodičov o pomoc a aj ju čakám 🤷🏽‍♀️

doriiis
25. jún 2024

@zzuunnaa ....a to inokedy muž nechodieva na služobku? Prvýkrát išiel?
A načo sa naháňať? Urob najpotrebnejsie a hotovo

sense
25. jún 2024

Teraz sa kľudne ráno porozprávajte a mami kľudne popros, mami das psom nazerať, otec polejes prosím ta záhradu, alebo zoberte Zuzku na prechádzku ja si polejem záhradu...
Keď vidíš ze nič prišli si oddýchnuť funguje ako predtým načo zbytočne míňať energiu rozculovanim sa
Neviem koľko má dieťa rokov ale teda u nás kým bola úplne mala boli hračky v jednej krabici a bolo upratané do 5 minút keď už vedela chodiť tak pred spaním sme upratali spolu, keď mala 2 roky začali sme systémom keď chceš novu hračku starú treba upratať... A zvyšok rob rovnakým systémom ved psom žrať a polievať aj vtedy keď tam rodičov nemáš a muž je preč. Odmietnuť sa dá aj poldnove chodenie po obchodoch. Mami nehnevaj sa choďte sami, mam toho vela

11bodka11
25. jún 2024

@doriiis skor hrozni rodicia. Boze, ja som taka rada za mojich rodicov. Nechapem naco maju niektori ludia deti.

sissy27
25. jún 2024

@doriiis co je drze na tom slusne poprosit o pomoc kohokolvek?? Ved mohli povedat “dcera nasa, naser si, nechce sa nam nic robit, pomoz si ako vies”, ale oni jej tu pomoc odsuhlasili a nakoniec nic z toho, este jej pridavaju…
@zzuunnaa v prvom rade by som sa im vyprdla na zhananie televizora, to nech si sami obehaju, “mami tati sorry, na toto ja nemam cas, potrebujem urobit ine”. Takisto by som sa vykaslala na to, ze bude tip top upratane a jedlo by som kludne objednala, takisto nakupy online s donaskou.
Slusne by som ich poprosila o konkretne veci - tati prosim polejes zahradu kym uspim malu? Mami nakrmis prosim psov?
Ale co mi pride uplne mimo je pisat spravy niekomu kto je v mojom dome a mozem sa s nim rozpravat osobne 🙈

h2
25. jún 2024

@doriiis Keď niekto za mňa urobí moju robotu, môžem potom ja robiť robotu, ktorú mám navyše kvôli tomu človeku (napríklad upratovať izby, v ktorých bude návšteva spať, obliekať im postele...). Rodičia k svojej dcére "pozvali" tetu s manželom, sľúbili pomôcť. Zatiaľ sú skôr na obtiaž, než že by pomáhali.

zzuunnaa
autor
25. jún 2024

zienky, mne je proste asi blbe povedať na rovinu rodičom, že chod a urob prosím toto a toto.. Keď som prídu bezne, tak oni sami robia dosť veci aj keď nechcem, tak ako mnohí vaši rodičia. Naposledy keď strážili psov kým sme boli mimo dom, tak nám umyli okna a pokúsili záhradu atd atd a to mame veľký dom, bolo mi až blbo, lebo viem koľko prace to je… Inokedy mama keď prišla, psov si brala automaticky na starost, vždy sa smiala, že kým mi sa večer k tomu dostaneme, tak psi zomrú hladom, takze len večer zahlásila, že psi už jedli a rano sa automaticky pýtala či im už náhodou nedal muž keď šiel do prace aby vedela… Takze aj keď tu boli, pomáhali sami od seba.. Len teraz keď som ich vyslovene zavolala pomáhať tak nič 😀 Ale to sú take blbosti ako napríklad, mala obedovala, rozchadzala jedlo, po obede hneď utekala hore spat, takze som musela za ňou. Uspavala som ju cca 40 minút a prídem dole a aj to jedlo na zemi ako bolo a mama na tablete sa hra.. tak má to zamrzelo. Alebo že večer si sadne pred telku na gauč medzi kopu hračiek a ani do blbej krabice ich nedá aby mala kde sedieť pomaly…. to sú proste len take veci čo by som akosi automaticky čakala že urobia, základy. Inokedy kosia záhradu aj keď to nik nechce a teraz nechápem :/

katka700
25. jún 2024

@zzuunnaa Máš na seba príliš vysoké nároky. Rodina sa k tebe viac menej sama pozvala kôli prespaniu. Taký slovenský zvyk, však načo platiť hotel keď tu mám dcéru/zaťa/vnučku/svata/a tak ďalej. Si sama s malým dieťaťom tak nemôžu čakať servis ako v tom hoteli. Musia rátať s tým že že doma u teba bude bežný prevádzkový neporiadok. Keď normálne nestíhaš variť 3 chodovy obed, nevar ani teraz, max hrniec polievky. Keď sa im neľúbi môžu navariť oni alebo ist do restiky.
Prečo si s nimi zháňala televízor? Máš s dcérkou vlastný režim a ak neprišli autom, existujú taxíky.
Nechajú v kuchyni bordel, neupratuj a nechaj to tam do rána, možno ich osvieti že samé sa neuprace.
Rob len to co by si robila keď si doma sama a vtipalkovia nech sa zariadia.
Celkovo z tvojich rodičov mám pocit že sú to takí ponemceni dôchodcovia, ja ja jenom ja a moje pohodlicko alebo ako sa vraví "zabudol vôl že telatom bol".

h2
25. jún 2024

@miskakyska 🤦🏻‍♀️ "Muž sa radšej odpratal na služobku"?! Na služobku sa chodí, keď si niekto zmyslí, že sa chce odpratať?

Ach, baby, už minule som sa nad tým pozastavila a musím sa zase: Čo vás v poslednej dobe vedie k tomu, zadupať tu každú autorku diskusie do zeme, ako tú najhoršiu? To je nejaký nový trend? Čo také zlé urobila, že chce pomoc, keď sa k nej pozvali 4 ľudia na návštevu?

katka700
25. jún 2024

@zzuunnaa Píšeš ze zvyčajne ti zvyknú pomáhať, takže ich správanie je zvláštne. Možno majú zdravotné problémy o ktorých nechcú hovoriť a kôli nim nevládzu alebo majú pocit že si ich predchádzajúcu pomoc dostatočne neocenila a beries ju ako samozrejmosť, ťažko povedať.

evaachesa
25. jún 2024

Na upratovanie sa vybodni, navar hlavne malej a pre seba a rodičov buď niečo rýchle alebo niečo objednaj...o pohostenie/jedlo pre tetu nech sa teda starajú rodičia.

mofa
25. jún 2024

Pockaj. Citala som len tvoj prispevok ale nejak som nepochopila s cim potrebujes pomahat tak moc?mas jedno dieta, hej? Zahradu a psov🙂 no to ma skoro vacsina zien tu a co tak moc nestihas, ze rodicia museli prist pred prichodom tety par dni skor???nechapem.
Mas nejaky statok? Chodis do prace alebo co?

miskakyska
25. jún 2024

@h2 okrem toho, že urobila z komara somára neurobila nič.. však mám jazyk poviem dokelu nie?...nie že to držím v sebe a prídem ohovárať na koňa, nemá napísané na čele čo sa jej nepáči a jej rodičia nevedia čítať myšlienky...neviem prečo si sa zrovna chytila toho manžela 😆 obyčajná pointa, ak má tendenciu všetko nafukovať,ako toto...pritom stačí obyčajná komunikácia, lenže nemému ani svätý nerozumie ... možno zrovna vtedy, keď jej rodičia prisľúbili pomoc,boli myšlienkami úplne inde,len prikývli a v momente zabudli čomu prikývli...no ale že ideš zrovna ty niekomu vyčítať o zadupani autora do zeme,tak to ma podrž😆😆 ako fakt? Či sranduješ 😘

beronsche
25. jún 2024

@h2 presne nad tým sa zamýšľam... Vidieť to tu často..

miskakyska
25. jún 2024

@beronsche áno..hlavne od tých, čo vodu kážu a víno pijú 💪

beronsche
25. jún 2024

@miskakyska nuž ľudia nevedia komunikovať, ani sami vyhodnotiť čo je a čo nie je vhodne... Asertivita mnohým chyba. Toto tiež vidieť veľmi často..

simca06022011
25. jún 2024

Písať si správy a rodičmi v jednom dome. Hurá nova doba.
V prvom rade by som.s nimi nebehala pol.dna po nákupoch. Druhá pekne by som.rano.povedla aký je dnes plán doma, ze treba pokosit, navariť alebo.co ja viem co...
Nehnevaj sa naspäť psom jedlo je co?. To by som ja napr nikomu robiť nedala. Mami, kuchyňu treba spratat kým dám.malu späť. Oci pozbierať prosím malej hračky. Popravde neviem.co.take velke potrebuješ od nich robiť lebo toto sú bežné veci za chvíľu urobene...
Vonku brigáda ôk.. pokosit. Pozametat.... ale pes, hračky, omrvinky?

januska12323
25. jún 2024

Ty nemáš problém s pomáhaním ale s komunikáciou. Nevyhovuje ti návšteva tety? Odmietni. Nevyhovuje ti návšteva rodičov? Odmietni, teraz nemôžem príďte o dva týždne. Potrebuješ pomoc? Jasne povedz, čo konkrétne treba.

30katrusa40
25. jún 2024

@zzuunnaa ak ti sľúbili pomoc a na koniec sa na to vykašľali , máš právo byť nahnevaná. A ešte si k tebe doslova pozvú tetu. Však je jasné že neodmietneš keď volajú v jej prítomnosti. Ale nechápem načo si s nimi išla telku kúpiť. Normálne si dnes rob všetko podľa seba. Keď kdesi budú chcieť ísť nech idú a ty si rob ako má.vo zvyku.

h2
25. jún 2024

@miskakyska Neviem, čo myslíš tým, že zrovna ja vyčítam zadupávanie do zeme. Máš pocit, že to ja robím?
A autorka predsa rodičom povedala, že potrebuje pomoc. Aj sa mamy spýtala, či nakŕmila psov a poliala záhradu (čím dala najavo, že očakávala, že mama/otec to urobia, zvlášť, ak to vždy pri predošlých návštevách zvykli robiť).

guudy
25. jún 2024

@zzuunnaa ja ti rozumiem. Rodicia prisli o 3 dni skor, aby ti pomohli a nic z toho. Suhlasim s tym, co tu bolo uz napisane. Si na seba velmi prisna a chces mat vsetko tip top. Ale aj tu plati, ked nejde o zivot, nejde o nic. Najhorsie, co sa moze stat, je neporiadok v dome 🙂 Popros mamu, aby dnes navarila za velky hrniec jedla, co bude rovno aj na zajtra, ked pride teta 🙂
Ak by si chcela mat cistu dlazku ked pride teta, tak to aj tak treba spravit na poslednu chvilu… hracky by som neriesila vobec. V domacnosti je male dieta, no tak teta nepride do vystavneho domu. A co sa take stane? Svet sa nezruti 🙂

mikitilik29
25. jún 2024

@zzuunnaa možno ma ostatní teraz ukamenuju 😂😂😂 co je mi jedno, ale áno máš pravdu. Nevidím dôvod prečo by si nemohla požiadať o pomoc a oni by ti nemohli poskytnúť tu pomoc. Vidím ze už veľa ľudí a hlavne matiek zabudlo ako vyrastali. Ze akonáhle deti boli choré a trebalo chodiť do práce, tak babky a dedkovia pomáhali. Prázdniny, tiež boli len u babky. Ale teraz sa každý hrá, že babky nemusia pomáhať

zzuunnaa
autor
25. jún 2024

ďakujem zienky všetky za odpovede… ja tiež nejako nevidím problém v tom, aby si blízky pomáhali.. Tiež keď čítam niekedy tie názory, že deti ste si urobili sami tak sa máte aj sami starať atd… Ale ved tá mamička v 99% prípadov očakáva len to, aby svokra/ mama prišla na návštevu a s vnúčatom sa pohrala, vzala ho von a podobne čo je podľa mna úplne OK. A hlavne to nie je starostlivosť ale budovanie vzťahu 🤷🏽‍♀️ S našimi som rano hodila reč, bolo to nejaké nedorozumenie, naši čakali že ich budem ukolovat, možno tým, že som vyslovene povedala že chcem pomôcť tak čakali nejaké rozkazy alebo čo 😀😀😀 Ja som myslela, že to je jasne ale asi nebolo.. Kúsok síce divná atmosféra lebo mám pocit, že teraz robia 5x viac len aby všetko bolo 😀😀 ale nevadí, ono sa to za jeden deň utrasie a bude OK.. ďakujem teda 🙂

nelka93
25. jún 2024

Nabudúce budeš vedieť, že nebudeš prenocovať ani tetu ani rodičov, keď sa ešte oficiálne lebo si ich poprosila o pomoc. Ked sa im nechcelo, mali ti rovno povedať, že neprídu lebo sa im nechce. Nie prísť a ešte prilievat olej do ohna

majkamasar
25. jún 2024

Vydrz tych par dni. Rodina a rodicia su rodicia. Určite ti pomahaju aj inak. Ked sa vztahy pokazia tazko sa napravuju.