icon

Môžem žiadať rodičov o pomoc s domácnosťou?

zzuunnaa
24. jún 2024

Ženy, ja už neviem, dajte mi vás názor… Moji rodičia žijú v zahraničí, chodia k nám ale vždy na pár dni. A minule k sebe pozvali moju tetu, ktorá príde vlakom do BA a po ňu prídu z Nemecka rodičia. No a aby nemali jednorazovú dlhu cestu tak sa pýtali, či nemôžu prespať u nás, jasne, bez problémov, nakoniec, že aj tá teta má chce vidieť že či môže jednu noc prespať aj ona s mužom.. Bola to dosť taká situácia “zahnaná do rohu”, lebo mi volali spolu s tou tetou, tak som nemala moc na vyber… Akurát sa však stalo, že muz musel na sluzobku a bude doma len pár dni (rovno s rodičmi a tetou), ja som ostala sama na dieťa, záhradu, psov, nákupy, proste všetko. Tak som napísala rodičom, či by nemohli prísť o 3-4 dni skôr, že mi pomôžu aspoň kúsok buď okolo domu, kým som sama, že potrebujem aj upratať keď má prísť navsteva atd. A oni, že jasne, že prídu, ešte si robili aj srandu, že koľko im budem platit na deň atd atd. Prišli v nedeľu, v ten deň nerobili nič, že sú unavení z cesty, reku OK, jasne. Na dnešok si vymysleli, že si chcú kúpiť tv, tak sme behali 1/2 dňa po obchodoch kvôli telke, druhu polovicu spali. Mama potom spravila síce palacinky malej. Večer idem malú uspavat, chodili hore dole po chodbe, buchotali, trvalo mi ju uspať 1,5 hodiny lebo xkrat zdvihla hlavu že čo to… konečne o 22:15 vyleziem z izby, mama na tablete, pýtam sa, že či náhodou psi už nejedli, a či treba záhradu poliať tak ze ona nerobila nič z toho.. Na zemi omrvinky od malej od večere, kuchyna v pôvodnom stave, hračky rozhádzané, telka veselo vyhravala. Keď som ju poprosila, aby ju dala tichšie, tak sa urazila, ze ona môže ísť aj spat a odišla preč.. Takze nakoniec som aj tak robila všetko sama, akurát mi to “komplikuje” situáciu v tom, ze musím sa prisposobit vo vsetkom… na zajtra si naplánovali návštevu u známych, takze asi tiež budeme s malou samé.. Ja viem, ze nie sú povinní mi pomáhať ale tak na to som ich tu volala a hlavne nechcem aby mi vymaľovali dom, ale dali psom jesť (čo vedia ako), či nahádzali hračky do krabice a nelezali ka gauci medzi nimi… mame som teraz napísala správy na msg, no som zvedavá aká bude zajtra atmosféra :/ Ja už neviem, či som mimo z únavy ja alebo proste im nedochádza?!?

Strana
z4
doriiis
24. jún 2024

Ty kokos.Tak ty si inak drzá dcéra.

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@doriiis a v čom som prosím Tá drza keď som sa ich slušne opýtala, či by mi neprišli pomôcť, pričom sme sa dohodli, ze hej a ze aj co budú robiť? A ze teraz čakám, ze mi pomôžu a budú robiť to na čom sme sa dohodli? Keď k nám chodia “obycajne” tak nerobia nič čo nechcu, mama síce vari ale nik to po nej nechce. Toto je podľa mna úplne ina situácia keďže sme boli dohodnutí na pomoci 🤷🏽‍♀️

doriiis
24. jún 2024

@zzuunnaa ....ty si u seba doma?

doriiis
24. jún 2024

No a keby rodičia neprišli tak kto by ti pomáhal? V prvom rade treba mať doma muža a nebola by si na všetko sama

anjelicek26
24. jún 2024

Ked som u nasich, tak idem na nakup, upracem, navarim, pomozem kde sa da. Ked su u nas na navseteve, tak jedine, co ocakavam, nech si daju nohy hore a oddychnu a pokecame... svoje "pracovne" roky okolo deti maju za sebou...teraz su vo faze stary rodic, uzivat si klud, pokoj a vnucata...

minenkak
24. jún 2024

@zzuunnaa normálne im povedz, že mama úprav prosím ťa kuchyňu,oco polej prosím ťa záhradu a keď uspavas dieťa nech nebuchaju,sú zvyknutí bývať sami a robiť keď majú chuť a čas

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@doriiis áno som u seba doma ale neviem či nečítaš, že som im napísala dopredu, že proste nestíham všetko robiť sama či mi nemôžu pomôcť a oni súhlasili. Nemierila som im zbraňou na hlavu. 🤷🏽‍♀️ Mali kľudne možnosť mi povedať, že nie, neprídeme, prídeme až keď pôjdeme pre tetu. Bola by som s tým úplne Ok, jasne že nepodmieňujem prespatie pomocou, mohli prísť deň pred príchodom tety ako sme boli povodne dohodnutí ale sami súhlasili že prídu skôr aby POMOHLI

pribinak
24. jún 2024

Naši keď prídu raz za rok k nám, tak hrajú karty so synom či netrkou (vnúčatá) a mama donesie napecene na pol roka

V živote by som si nedovolila ich buzerovat, že nech urobia toto alwbo hento .

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@anjelicek26 keď sú u nás “normálne” tak jasne že od nich necakam nič, len ide o to, že sme boli dohodnutí že mi prídu pomôcť…to je ako keby som ja slubila mame, že jej prídem umyť okna, prídem k nej a som u nej týždeň a okna nechám umývať ju a ja sa budem hrať na tablete 🤷🏽‍♀️

minenkak
24. jún 2024

Ale baby veď oni sa dohodli,že prídu pomôcť

kris_tin257
24. jún 2024

Rozumiem, ak ste boli dohodnutí že ti pomôžu a ty si sa na pomoc spolahla je to dosť nepríjemné keď nakoniec máš ešte o prácu s nimi navyše ... Nie si vôbec drzá, to by hnevalo aj mňa... Nuž budeš mať poučenie do budúcna sa nespoliehať od nich v tomto smere na pomoc 🤷

milan123x
24. jún 2024

@zzuunnaa ja si myslim ze im to skor nedochadza ako píšeš oni su radi ze ta vidia ze su na navsteve a nejak si neuvedomili situaciu v ktorej si vies... ono proste najlepsie si to urobit všetko sama

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@minenkak no napísala som jej správu (keďže odišla už spat), že viem, že už majú svoje roky atd atd ale že by mi veľmi pomohlo kebyže aspoň večer dá psom jesť alebo odloží hračky, čokoľvek, čo mi aj 5 minút ušetrí. Že ak majú s niečim problém nech povedia kľudne.. tak som zvedavá čo bude rano.. chcela som jej to povedať ale ušla mi 😀

anjelicek26
24. jún 2024

@minenkak no hej, ale o 22:15?? je to taky blby cas na pomahanie... ked po nich nieco chce, tak konkretne a pocas dna... ja by som napr. nechcela nikoho, kto by mi upratoval kuchynu, vsetky veci by poodkladal inam, narobil viac skody ako uzitku... ale tak to som ja no...

minenkak
24. jún 2024

@anjelicek26 ale no zas,spravili chybu obe , mladá nepovedala,stará si nedomyslela

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@milan123x tak ale musia vidieť, že zleziem dole a oni ešte kukaju telku že idem a upratujem a chystam veci na zajtra na obed atd atd… možno fakt že majú “svoj režim” z domu prenesený 😀 uvidim ako zareaguje na správu

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@anjelicek26 ale to nie že teraz som chcela aby upratala 😀 my sme boli dohodnutí (teda ja som to tak brala) keď som im písala že či by mi nepomohli aspoň zo psami atd a malú som brala hore o 20tej a mama je fajčiar takze bola tá ten čas na záhrade aspoň 5x 🤷🏽‍♀️

milan123x
24. jún 2024

@zzuunnaa isto maju preneseny rezim... preco by ti inak chcela zle chapes 😂

zzuunnaa
autor
24. jún 2024

@kris_tin257 no asi máš pravdu, že som možno ešte viac nabrusena lebo som sa spomiehala že čo všetko stihnem urobiť a vlastne robím ešte menej lebo mám viac starosti 😀😀 ale čo je úplný paradox že keď chodia “len tak” tak mama vari, dáva aj psom sama od seba, oco niekedy pokosi.. keď to nik nechce 😀 a keď som ich poprosila tak nerobia nič 😀😀😀 nabudúce asi iba ich zavolám 😀

anjelicek26
24. jún 2024

No jo to 1,5h uspavanie je to, co ti zobralo najviac energie. Nechaj to uz tak, rano popracete spolu s mamou, date pri tom rannu kavu a bude dobre...

dorottka
24. jún 2024

Pohoda, boli ste dohodnuti, takze je uplne normalne na zaklade toho ocakavat, ze ti fakt pomozu aspon s niecim. Nasi (a tiez maju svoje roky) take robia automaticky, aj ked ich nepytam, proste preto, ze ma maju radi a vidia, ze ja toho mam po blud a oni su na dochodku, tak casu a moznosti maju dost. Ja taktiez, ked som u sestry, ktora ma malicke babatko, automaticky sa na navsteve spytam, ze s cim pomozem. Ano, nikto nie je povinny pomahat, ale ved sme rodina, nie je to aj o tom, ze tomu sa poda ruka, kto je v nudzi? Potom sa divme, ze kazdy druhy prispevok je tu o chladnych rodinnych vztahoch alebo osamelosti/samote na vsetko.

esteris
24. jún 2024

@zzuunnaa nie, nie si drza dcéra. K nám, keď príde mama, tak sa už vo dverách pýta, co bude treba pomôcť. Hneď sa chytá umývať okná alebo navariť obed, ci zehlit a keď jej poviem, že netreba nič, aspoň vezme von deti. Proste jej to nedá, napomôcť mi, ja ked som bola male dieta, pomahala jej mama, aj svokra, ked boli u nas na navsteve. A aj moja svokra, keď príde, tak sa chytá vždy nejakej roboty a musím ju brzdit, nech si sadne. Takže prístup tvojich rodičov je trochu zvláštny. Ak zareaguje mama na tvoje správy negatívne, uz sa určite neprisposobuj ich programu a zariad si deň podľa svojich potrieb.

vilma7
25. jún 2024

Tak ja neviem ale.moja mama keď ku nám príde (mimo Sk) tak sa sama chytá varenia...sprace kuchyňu, hra sa s deťmi, ide s nimi von a ja mam oveľa menej práce. A to jej nemusím ani nič povedať, sama chce. Má 71 rokov.
Takže áno, ak.ti sľúbili pomôcť, tak by aspoň to minimum mohli spraviť.

lily246
25. jún 2024

@zzuunnaa nerozumiem, prečo sa tak správajú, keď ti sľúbili pomoc. Vyzerá to z ich strany ako veľmi sebecký prístup, že došli sme si reálne len užiť a staraj sa ešte aj o nás a my ti tu budeme ešte aj búchať do noci, hučať s telkou a smradiť s cigaretami. 😤 Skús im slušne povedať, s čím konkrétnym môžu každý pomôcť a že majú byť tichšie, keď uspávaš a celkovo im dopredu hovoriť, čo a ako ste zvyknutí. Ak to nedopadne dobre, pouč sa z toho a premysli si vopred ako vyriešiť podobnú situáciu nabudúce.

zuza.m
25. jún 2024

Moja mama ked pride tak lieta ako doma,vidi ze mala je na mne zavesena a moja praca je obmedzena.vzdy pride aby sa s vnuckou pohrala ,vnucka ma separacnu uzkost tak robi co treba aby mi pomohla.je to smutne ze si ich volala na pomoc a mas z toho akurat starost navyse,ked ze musis este aj po nich upratovat.v tomto pripade by som ich poziadala aby sa aspon zabavali s dietatom a ty si rychlo pobehaj

evcagabi
25. jún 2024

Ja mam pri niektorych temach pocit, ze si precitate len nadpis a par viet a hned komentuje 😅 sakra ked slubili dopredu, po dohode! ze pomozu , tak co jej tu nakaladate za to, ze tu pomoc realne aj ocakava? 😅

h2
25. jún 2024

@doriiis Keby rodičia neprišli, neprišla by ani teta s manželom. Autorka bude mať 4 nocľažníkov a stravníkov navyše. S tým potrebuje pomôcť. A s tým jej aj rodičia, ktorí ju do tejto situácie dostali, sľúbili pomôcť. Ale nielen, že to nerobia, ale ešte jej robotu pridávajú. Autorka má plné právo im to vyčítať, keďže dohoda bola iná.

andreatytler
25. jún 2024

@zzuunnaa Mysim ze urcite mozes poziadat rodicov o pomoc, Aj mna by toto vsetko nahnevalo.
Je mozne ze oni to s tou ziadostou o pomoc zobrali ako zart, ked sa na tom zabavali ze kolko im zaplatis. Vysvetli ze navsteva tety je pre teba velmi stresujuca a nebola si nadsena ze ta rodicia do toho dotlacili a ze si suhlasila len preto ze ti slubili pomoc.
Pri malom dietati som sa naucila si strazit vlastne hranice. Velmi by ti to v tychto chvilach pomohlo. V praxi to znamena ze hovoris o svojich hraniciach uz hned v momente ked su prekrocene a nenechas situaciu vyhrotit. Ty si sa na rodicov v priebehu dna niekolkokrat malo nahnevala a ked sa to nakopilo, tak ti pretiekol pohar. Napriklad by som to hladanie telky stopla hned ako by mi to zacalo byt neprijemne - 1-2 hodiny. Dala by som im instrukcie aku pomoc potrebujem hned ako sa poobede zobudili. Isla by som ich upozornit ze potrebujem ticho pri uspavani hned pri prvom dcerinom strhnuti. Oni takto 3x prekrocili tvoje hranice a ty miesto toho aby si ich upozornila, si ticho trpela a to v tebe vytvaralo stale silnejsi pocit ze je to nefer. Zajtra by som im povedala presne aku pomoc potrebujem a ze nech skratia navstevu aby to stihli.

andreatytler
25. jún 2024

@evcagabi Mne to pride ze potrebuju vyuzit kazdu prilezitost ako niekomu nalozit.

lucitta9
25. jún 2024

@zzuunnaa citala som iba prvy komentar, ze si drza dcera… Podla mna nie si 😉 Ak rodicia vidia, ze mas toho vela, ze nestihas a poziadala si ich o pomoc a oni suhlasili, tak nie si vobec drza, ked im tu slubenu pomoc pripomenies. Ved ked nechceli, nemuseli chodit, ale nie je fer, ze slubili pomoc a teraz pracu este pridavaju namiesto pomoci.
Ja si neviem ani predstavit, ze by nasi k nam prisli, videli ako sa nahanam a oni s kludom na gauci lezali. Ja naopak musim moju mamu prosit, aby u nas nic nerobila, aby si sadla konecne.
Asi im jasne povedz, co v dany den planujes robit, s cim chces pomoct. Mozno si mysleli, ze ked si vyslovene nepovedala, tak nechces od nich nic. Mozno je to cele len nedoruzumenie a zajtra si to vysvetlite 😉

Strana
z4