Múdra svokra
Dnes mám dosť, inak by som tu ani nepísala, ale ttak by ma zaujímalo či viete a ako viete svokre odpovedať na jej rady, ktoré hraničia s rozkazmi. O necelý rok mi končí rodičovský, chcem ísť do práce. No moja svokra má o tom zrejme lepšiu predstavu ako ja, stále mi hovorí aby som šla do práce akože už lebo v septembri už práca nebude a ja neviem odkiaľ na tento termín prišla (s mojim dieťaťom nemá kto byť jasle tu nemáme...) chcela by som pracovať od septembra keď pôjde malá do škôlky, a hovorí mi kde mám ísť robiť a že mám ísť ďalej na vysokú školu aj čo mám študovať...Mám byť učiteľkou v škôlke alebo v škole lebo vraj " iná práca nie je"...neviem no nemám pocit, že by všetky ženy robili učiteľky lebo "iná práca nie je" Vš mám len bc soc. prácu a chcem pokračovať ale rozhodne nie učiteľstvo(mám na to svoje dôvody) , na vš sa mi nedarilo ledva som ju dokončila a to som sa neflákala, proste na to nemám, aspoň nie na učiteľstvo...Ak si nenájdem prácu vo svojom odbore zoberiem hocijakú inú, akú nájdem ,je mi jedno či budem robiť predavačku či upratovačku je mi to fuk, len nechcem aby mi niekto rozkazoval čo mám robiť. No a navyše svokra je kuchárka vš nemá tak čo mi ona ide mudrovať? Nemá šajnu aké to je celé noci sa drviť a sledovať ako sa 2/3 vašich spolužiakov nedostane do tretieho ročníka. Na vš nemám ani peniaze takže si musím na ňu najprv zarobiť ale svokra si myslí že to je pohodička pracovať starať sa o
3ročné dieťa a študovať, hej školu takto spravím a budem mať do riti samé A-čka. O zamestanniach, v ktorých nepotrebujete mať vš, hovorí ako o niečo podradnom, akoby sama dosiahla neviem aký úspech...kuchárka...A zbožňujem keď zabije, že ona sa už za mňa v škôlke pýtala...bože ja na to nemám školu...nechcem tam ísť, nemajú voľné miesto...prečo ich s tým otravuje ...už sa teším ako stretnem riaditeľku škôlky a bude sa ma pýtať prečo sa nepríde o prácu pýtať osobne...
@ablanka popravde ja ked sa niekde necitim dobre odchadzam. Ty mas kam a trpis aj ked tvoj muz nema zaujem situaciu riesit? Preco? Tomuto nerozumiem. Naucila som sa ze tym ze sa dam do roly trpitelky nikomu nepomozem. Kazdemu je to ukradnute a ublizujem tym len sama sebe.
@ablanka co myslis tou vlastnou skusenostou? Svokrou este nie som aj ked vek na to mozno mam 😂 a nikdy som so svokrou nezila prave preto ze viem ze pre obe strany by to bolo narocne. Dokonca ani s vlastnou mamou by som nezila a to mame dobry vztah.
@marcelatje to bolo len take pozastavenie sa nad tvojou reakciou...vzhladom na tvoj vek svokrou urcite nebudes 🙂,ibaze odchod resp. utek z mojej strany tiez nieje riesenim...ako som napisala....toto tu je len poukazanie na dany problem osoby,ktora tuto temu nacala...nezvyknem prispievat do ziadnych for a pokial viem ani tu na MK,ale v mojej "skratke" mi nedalo nereagovat vlastnou skusenostou,teda aspon castou z nej....Kazdy ma na danu vec vlastny nazor...a ja ho nikomu neberiem.
@silaviat Myslíš, že žena za kasou, alebo upratovačka sú nejaké podradné práce? Aj to musí niekto robiť, tak sa nehraj na dôležitú...A pokiaľ býva u svokry, tam platia jej pravidlá, akurát stará jej nebude prikazovať, aké zamestnanie má vykonávať, to už kde sme? Tebe tiež niekto rozkazuje, čo máš robiť? A myslím, že svokra už vôbec nie 😒
@nikomutonepoviem a ďakujem všetkým za milé príspevky,okrem tých drbnutých,ale to nič - čakala som to,každý mi hovorí: nepíš tam sú tam choré ženy.... No a to že sa so svokrou rozprávsm neznamená,že s ňou bývam,to že robí celý život kychárku neznamená že ma sķúsenosti,ale že vie variť. So smiechom mi hovorí,že oni sa tam veru nepretrhnú. Za pásom som bola,učiteľky mám v rodine a tie sú tak zničené že by oveľa radšej šli za pas
@janinah muž robí za pasom a svokre sa vyhýba len čo otvorí ústa a začne mudrovať, s mužom sme dohodnutý o práci sa nehádame
So svokrou sa o práci nebavím,len som jej vravela,že ďalšie dieťa neplánujem. Keď ku nej prídeme na návštevu začne s touto témou akoby sme pokračovali v nedokončenom rozhovore,akoby som jej vravela,že chcem robiť v škôlke. Pri tom jediný raz sme sa o tom bavili,keď som jej vravela,že tam treba talentové skúšky a tie by som asi neurobila. Robí celý život kuchárku v škôlke inú prácu nepozná,vživote nevystrčila nos z dediny,takže hovorí dokola len o tom jedinom čo pozná. Oňu sa doslova stará dobre zarábajúci muž a jej to tak vyhovuje,nikdy sa to nesnažila zmeniť,nešla študovať,preto mi vadí keď rozpráva o niečom čomu nerozumie. Nevie čo je to študovať,nevie čo to stojí. Moja mama skoro otehotnela ale do práce normálne po rodičovskej dovolenke,začínala ako upratovačka a inými podobnými prácami,na vš šla už keď bolo najmladšie dieťa na zš a mala na ňu dosť zarobené. Nakoniec to dotiahla na riaditeľku a nezdrbáva ma. U nej bolo vždy ľahké pravidlo,študuj a potom pracuj,nevieš študovať - choď robiť,rob čo vieš len niečo zarob. Ale čo kedy a ako je tvoja vec.
@nikomutonepoviem Prepac,ale podla tvojho posledneho prispevku je vlastne problem kde? O praci sa s nou nebavis,vlastne ti je jedno co ti hovori,byvat s nou nebyvas a s muzom to mas vydiskutovane....
Kde bol vlastne problem-pointa?!😨
By som jej už na drzo povedala, že nech sa stará do seba, veď niesi decko, čo nevie kam sa pohnúť. Mne by to teda veľmi vadilo ,keby sa do mňa takto starala, nie je to tvoja mama a ty nemáš 15 rokov, že ťa treba usmerňovať.
@nikomutonepoviem ak ti svokra lezie na nervy, prestaň ju navštevovať. Nech ide manžel s dieťaťom a ty si urob vlastný program. Neodúvaj sa, nerieš, normálne sa na to vykašli, mužovi úplne vecne oznám, že máš iné plány a vybavené. Ja nechápem tieto návštevy "z povinnosti", ktoré každého len rozčúlia. Ak jeho matka nevie pochopiť, kde sú hranice a k čomu sa už nemá vyjadrovať, tak s ňou obmedzím kontakt na nevyhnutné minimum a hotovo. Ak vás svokra nevie rešpektovať a vzťahy nie sú v pohode, na kieho oného ich udržiavate, ženy? A nie je vás málo. Nie ste povinné navštevovať svokru, nie ste povinné ju počúvať a dokonca nie ste povinné ju ani hostiť vo svojom dome, ak vás nerešpektuje! Trochu asertivity sa treba priučiť. A sebaúcty.
@metisa veď netreba byť drzá. Normálne stačí: nechajte to na mňa, nájdem si prácu a zariadim si veci ako bude vyhovovať mne a mojej rodine. Ďakujem za záujem, ocenila by som, keby sme sa k tejto téme už nevracali, aj keď to určite myslíte dobre, nie je to potrebné. Dík! Nazdar 🙂
@nikomutonepoviem ad 1...ked hadzem diskusiu do plena tak mam ratat aj s odpovedami co mi nebudu masirovat ego, ad 2 ked uz mi niekto napise nieco co sa mi nepaci nebudem ho castovat invektivami hodnymi ozrana spod plota ad 3 svokru mam na haku, ked to co hovori nekoresponduje s mojim myslenim a nemam kapacitu na spracovanie akejkolvek rady a uz vobec nie na to vyhodnotit ci je dobra alebo nie....take jednoduche to je...ked nechces vysku nerob, ked chces ostan doma, ked chces chod robit do obchodu...podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia
Ale dievčatá, zbytočné - veď ona vlastne už nemá zrazu žiadny problém.....Čiže úplne zbytočná diskusia o ničom....😉
@nikomutonepoviem mozno sa v tej kuchyni az tak nenarobi, ale kolko tam zarobi? A byt cely zivot odkazana na to co mi da muz to tiez nie je med lizat. Plus kym je clovek mlady vladze vsetko no cim je starsi tym menej to ide. Krize bolia, nohy neposluchaju, tlak skace...........
@puklica...ked odchod nie je riešenie, alebo teda aspon taky demonštratívy že či to muza ,,zobudi,, tak bude ako všetky ostatne, bedakat, nadavat ale nič nepodnikne...to su taky trpitelia...zvyčajne trpia ,,koli deťom,,.
@marcelatje...vieš ako sa narobia v šk. jedalni? Aspon teda tam som mala moznost nahliadnut...ako kone!!! Od 7:00 rana do 15:00 na nohách a lietaš ako handra vo vetre...Za 350 eur mesačne...hanba. Aspon to jedlo ked ostane si poberu domov a to maju prilepšenie...
A ja zase hovorim radšej aj takato praca ako ziadna a bedakanie...mam jedneho znameho čo je uz rok nezamestnany čo je v BA naozaj ,,podozrivé,, nakolko moznosti tu sú ....a ,,bedaka,, ako nema na cigarety...a takych tu poznám viac, ale do roboty to nepojde a ked tak vyberá, preberá, to nebude robit, hento nebude robit...my to voláme ,,biely cigáni,,.Česť výnimkám samozrejme.
@sardinka336 ako studentka som brigadovala v jednej restike a teda doteraz ma krize z tych riadov bolia 😀 takze iluzie o praci v kuchyni si nerobim. Ja chapem ze vsade sa musi robit a vazim si ludi ktori nieco robia pretoze to mnohokrat znamena ze to nemusim robit ja. Upratovacke v praci by som ruky nohy bozkavala 😀 😀 😀
Reagovala som na to ze pani pisala ze svokra sa smeje ze sa v tej kuchyni az tak nenarobi.......
@dankabodvanka ?? si precitaj este raz co som napisala... nikde nepisem o podradnej praci..ale ze to nieje jednoducha praca tak ako si mysli autorka.. sama som robla predavacku este kym som zila na sk a preto viem, ze to nieje lahke a z toho dovodu som to i napisala.. takze bud sa nauc oznacovat spravnych ludi aleb citat poriadne a nie si vynat z prisevku prekrutene slova co sa ti zrovna hodia ....
@ablanka Viem o com pises, nedavno sme sa odstahovali. Mali sme to podobne, svokra nechapala, naco chodime na navstevy k mojim rodicom, keby mohla, zakaze nam to. Ked som kupila nejake jedlo a samozrejme my dvaja sme to nie vzdy zvladli zjest, tak sa toho ani nedotkli a ked si aj svokor dal, tak ho vyhresila, ze to je moje, to nech neje a kopec veci sa mi pokazilo, tak som prestala nakupovat. V jednej kuchyni sa spolu nedalo. Ale musim povedat, ze si treba uvedomit, ze tak ako tebe zavadzia svokra a lezie na nervy, tak isto zavadzias aj ty jej. Ja som vedela, ze mojej svokre urcite zavadziam v kuchyni, aj ked tvrdila opak aj ona aj moj muz, ale neskor sa preriekla a vysvitlo z toho, ze jej neskutocne musi vadit, ze v tej kuchyni som. Aj svokra je zena, ktora chce robit podla seba, ktora ma rada v kuchyni svoj system a podobne. Kazda zena ma v sebe to, ze ma tendenciu radit menej skusenej s vychovou a maloktora si dokaze kusnut do jazyka. je to jej krv, jej vnuca, radit chce v dobrom. Maloktora svokra je vyslovene zla, vacsina je proste len svokra. Viem, ze svokrovci nic z toho, co robili, nemysleli zle. Ale nikto uceny z neba nespadol, snazili sa dobre a nie vzdy to proste dobre vypalilo, to je normalne, ludske. Nehovoriac o tom, ze svokrovci su vacsinou starsi ludia a ti maju casto tak vzite a zauzivane svoje zvyky a nazory, ze ich nezmeni nic, aj keby dostali dokaz o opaku priamo pod nos. Je to ludske, nie je to podla mna u vacsiny myslene v zlom (nemyslim svokry zeny, ktore su fakt neprijemne naschval, lebo aj take su). Manzel nechapal, co mi vadi, myslel si, ze len nemam rada jeho rodicov, preto sa aj nechcel odstahovat. Az po case mi doslo, ze mu musim vysvetlit, ze nejde o jeho rodicov, ale vseobecne o to spoluzitie, ze sa to tak neda, ze ani so svojimi rodicmi by som tak nechcela byvat, vravela som mu, ako si kamosky pokazili vztahy, ked takto byvali s rodicmi a ze nechcem mat s jeho rodicmi zle vztahy. Poukazala som na to, aky mame dobry vztah s mojimi rodicmi a s jeho mavame aj konflikty a len preto, lebo byvame spolu. Podporilo to aj to, ked pocul z inych zdrojov, ze aj ini maju takyto problem a prestal to brat ako utok na svojich rodicov. A uz byvame sami. Treba sa pokusit vysvetlit to muzovi tak, aby to nebral ako utok na svojich rodicov, aj ked mas urcite na nich obrovske nervy, ale ked sa od toho odosobnis a vysvetlis mu to neutralne, tak to skor pochopi. Hlavne nesmie citit, ze problemom su jeho rodicia, ale ze problemom je vseobecne byvanie s rodicmi.
@cervenaruza123 presne tak, kazda minca ma dve strany. A verim ze kazdej jednej by "cudzia" zena v kuchyni vadila. Vzdy si predstavim ze ku mne domov pride nevesta a ja si odrazu vo vlastnom dome musim davat pozor na to co poviem, urobim, co kam polozim, "musim" si zvykat na jej poriadky, bezna konverazcia nie je mozna lebo nedajboze vyjadrim svoj nazor a ohen je na streche, pripadne sa dotycna oduje a protestne odkraca do izby, odmietne mi davat vnuca za to ako som jej ublizila a ja mam drzat hubu a krok len aby dame nieco zasa nepreletelo cez nos..... mladi maju byt sami, vtedy je sanca na zdrave vztahy....
A to s tym jedlom........ak by som na nieco mala chut a zistim ze to niekto zjedol nasralo by ma to. Ak by sa nieco pokazilo preto ze ja som to nevladala zjest a nikto iny neprejavil zaujem to tiez naserie 😅
@marcelatje No to s tym jedlom ma strasne vytacalo 😀. Svokra nakupila vzdy vela alebo mi nieco navarila, ale samozrejme davky ako pre 10 drevorubacov a tvrdila, ze to je malo, ze to zjem. Potom sa zlostila, ked sa to pokazilo, lebo som to proste nevladala zjest. Ked som ja nieco kupila, tak hundrala, ze naco preco, sak "doma mame". Ale ked som mala pouzit nieco z jej veci, bolo mi to blbe, lebo nikdy som nevedela, ci to na nieco chce pouzit ci nie, parkrat vysvitlo dodatocne, ze nieco jej vadi, tak som nemala chut provokovat. A ked som kupovala veci sama, tak nikto to nesmel jest, lebo muzovi just navarila viac, svokrovi zakazala a nariekala, ze to jej sa pokazi a bolo 😀. Taze ani tak, ani tak, ani tak.
@cervenaruza123 no ved dve zeny v jednej kuchyni to nemoze skoncit dobre 😂
@marcelatje Takze urcite sa nepovazujem za "damu" aj ked to bolo myslene ironicky,nemam 15 rokov ani 25 a "zial"uz ani 30....svokru neobmedzujem a uz vobec jej nebranim poved jej vlastny nazor... je to jej domacnost tak nech si robi co chce a uz vobec ju neobmedzujem v kuchyni...kto bol v tejto situacii pochopi a kto nemusel byt tak bude vsemozne argumentovat.Co sa tyka dietata...bolo to myslene tak,ze len jej vychova je ta najspravnejsia...ze len jej rodina je ta najlepsiaVychovala si svoje deti tak vychovu toho mojho nech necha na mna.Nemiesam sa jej do nicoho a ani nechcem,lebo viem,ze by som len prilievala olej do ohna.Niekedy treba citat vsetko a nielen argumentovat na zopar viet zo zaciatku a len na to co komu vyhovuje.
@ablanka to bolo take zovseobecnenie a nemyslela som tym konkretne teba aj ked sa to mozno tvojej situacie tykalo. Ale jedno je iste, dve (cudzie) zeny v jednej domacnosti nikdy nebudu robit dobrotu.
@marcelatje Fajn,ze sme sa pochopili...
@ablanka ved sme ludia nie? 😉
ziadna praca nie je hanbou, ale robit upratovacku, ci predavacku je skor praca pre zeny s nizsou inteligencnou vybavou, pre jednoduchsie zeny a to je proste fakt. Zena, ktora ma nieco v hlave, potrebuje so sebou pracovat, lebo zakrpacovanie v nej spôsobuje frustraciu, nespokojnosť...
velmi vela ludi si spaja pracu s hodnotou cloveka, ale to je omyl!!! Kazdy clovek ma hodnotu, ci je pravnik s platom 5000 eur mesacne, ci umyva hajzle za minimalku. Ale nie kazda praca ma "rovnaku hodnotu", a hodnota prace je vyjdrena aj mzdou a poziadavkami na danu pracu.

@marcelatje pardon,ale to vsetko co "pisete" mam pocit ako keby z vlastnej skusenosti.No nic...takze asi tolko,nikomu nic nezazlievam a nikdy som nebola a ani niesom konfliktnym clovekom,snazila som sa stale s kazdym vychadzat a pochopit danu osobu,ale pridu situacie v zivote kedy sa clovek musi naozaj vzopriet.Nemam k tomu co viac dodat.