icon

Musí muž kúpiť žene byt po rozvode?

26. dec 2023

Mám takú otázku.
Mala som byť, ktorý mi kúpili rodiča pred svadbou. Potom sme sa vzali.
Počas manželstva som byť predala. Peniaze sa využili počas viacerých rokov na rôzne bežné veci. (byt sa predal za 50 000€).
Teraz sa chceme rozviesť.
Kamoška mi tvrdí, ze mi manžel bude musieť tu sumu vrátiť, lebo to bol môj byt.
Nie je to blbosť?
Ona ma vraj známu, co bola v rovnakej situácii a tej na 100% muž po rozvode musel kúpiť byt.
Týmto mi argumentuje.
Viete mi prosím dat bližšie informácie?
Ďakujem

Strana
z2
atinkaa
27. dec 2023

@stanulienkat dovol mi sa @h2 zastat, rovnopravnost ako taka u nas nie je a to nie je o zenach, ale o systeme, ktory ich predtym vyuzival ako lacnu pracovnu silu - rozumej nahnal za ery komunizmu do tovarni, kde chybali ludia, tak aj teraz....co myslis, preco existuju reklamy, ze od novembra makaju zeny zadarmo a podobne:
https://www.trend.sk/spravy/novembra-konca-roka....

https://www.forbes.sk/od-zajtra-pracuju-zeny-za...

Teda nie, ani zena vzdelana a rozhladena, ani taka co nechce sediet doma nema rovne podmienky s muzom, su veci, pre ktore mat nikdy nebude - viz porod, este zatial rodia zeny, nic ine sme nevymysleli v tejto oblasti (citaj s nadsazkou), teda isty cas musi byt na PN a vobec doma zena. Ohrozena zdravotne alebo aj na zivote je tak casto porodom zena.
Rovnako tak je fakt, ze zeny su emocionalne a socialne ine ako muzi, teda aj ked sa snazia zindividualizovat, tak to obetovat sa - doopatrovat rodinnych pribuznych, deti, aj muzov tam je a za seba si myslim, God bless za to!, len skoda, ze to spolocnost nijako neoceni a nezohladni napr aj v dochodkovom systeme.
Naopak systematicky dlhodobo sa hovori o tom, ako su platy aj na miestach ako manazer v banke inak hodnotene, ak tam pracuje muz a ak tam pracuje zena a to velmi casto sumou, ktora sa velmi priblizuje v pripade muza raz takemu platu, tak ake rovne podmienky a rovnake sance?
Co myslis, preco sa zacalo hovorit okrem ineho v EU o menstruacii a o prispevkoch na potreby pre zeny - pretoze, ak to zratas cakum prdum za cely zivot, tak aj to je extra velka suma, ktoru bez inej kozmetiky, zena proste musi vynalozit na seba, ak nechce byt vylucena ako su zeny z vylucenych komunit a sediet doma, miesto skoly a prace pocas dni kedy menstruuje.

Teda zeny znevyhodnene su a u nas specialne. To, ze je moznost byt na dlhy cas na materskej, z ktorej ale ziadnej zene neplynie ziadna vyhoda, prave naopak, moznosti vratit sa do zamestnania sa u mnohych zuzuju, tiez doba kedy maju taky sranda prispevok ako je materska a prispevky na dieta je tiez pre nich velmi znevyhodnujuca....jednoducho je tam kopa rizik, ktore mnohe zeny nemaju velmi moznost ovplyvnit a to ano aj tym, ze na to nemaju vzdelanie, aj tym, ze su niekde tlacene spolocnostou....ale ako pisem aj uplne vzdelane zeny su uplne ok - citaj suhlasia s tym, v praci a pritom vedia, ze na vedlajsej stolicke sedi na zadku ich kolega, ktory nevie a ani nerobi velakrat o nic viac, dokonca dnes uz aj na ocr chce ostat ako rodic aj on a ma aj tak raz taky plat a nijako extra zeny podporujuce sa navzajom nevidim ani tu, ani v uliciach, ze by si povedali a dost. Ze by dali napr. do banky k 1.1.2024 vediet, ze by rady mali napr. svoju bankerku platenu rovnakym platom ako je kolega za prepazkou vedla, pretoze je to hanebne.
@stanulienkat ..teda tvoje vety, su jednak velmi protizenske a zbytocne - ozaj nic neriesia, len urazaju - citujem ta: "opisala si zeny z Mk. Ale to je dost uboha vzorka. Kazda sa chce nechat zivit, lebo ved ona porodila. Nikto nezakazuje sa tej zene pracovne realizovat a zarabat. A preco by sa mala obetovat? Lebo jej to vyhovuje."

Pricom nemas pravdu, je normalne zmapovane sociologmi, ze nie nemaju moznosti velmi ani zarabat ani sa realizovat, lebo to mnohe okolnosti nedovoluju - nie je ziadna moznost prace z domu, a minijoby, opat chvala bohu za kovid, ze sa to kus pohlo aj u nas, ale len velmi milimetrovo, zeny si nemozu len tak privyrabat ani pecenim ci nejakymi cinnostami, lebo ked si pozries co vsetko musis oproti Nemecku, ci inym krajinam dokladovat, tak sa ti zakruti hlava a mnohe to nie su schopne naplnit.
A potom, co je najsmutnejsie je, ze je nulova podpora zien - zenam - teda, ze sa najde niekto ako ty, kto ostatne zeny, zhodi ako "sliepky" uplne a pritom, je to jednoduche, vies nieco viac, ako ony? Robis ty viac ako ony? Mas ty rovny plat s muzmi u vas vo firme? tak porad, podpor....alebo aspon nechaj zit. Skus mi napisat naco su komentare ako bol tvoj dobry, uprimne. Nechce sa mi tu hadat, len tomu nerozumiem, k comu to vlastne je. A ja chapem, ze svoju hodnotu viem svizne navysit tym, ze ponizim vsetko okolo a okrem toho....to dava akoze svetu co?

inak @autorka dobre za vyucenou od zivota si dostala, skoda, ze ti to rodicia aj nevysvetlili k comu ti ten byt je, ak by si ho mala a cely cas prenajimala, tak teraz nemas problem. Mozes ale dokladovat, ze to, co je v bezpodielovom vlastnictve je o sumu, ktoru ste ziskali predajom bytu vyssie, lebo ste napr. postavili garaz za to, alebo kupili lepsiu kuchynu a teda s pravnikom sa snazit, co najviac tej sumy, ziskat spat tym, ked sa bude majetok rozdelovat. Asi ti nik nemusi vysvetlovat, ze uz to davno nie je suma bytu. To by si mohla manzelovi povedat cez nejaku vasu debatu a pohnut v nom nieco, no povinnost nema nijaku. Ty sama si predala svoju vec a peniaze vyuzila podla uvazenia, pokial nechces z toho vyjst ako nesvojpravna, teda ze ta zmanipuloval, donutil, rozhodoval on, tak asi tam sance su skor blizke nule, kazdopadne za opytanie nic u pravnika nedas, tu dostanes rozne protichodne reakcie a ak ste to platili cez ucet a mas doklady tak pri deleni majetku by to mohol sud zohladnit, aspon by ste to mohli navrhnut. Kedze to bol skutocne iba tvoj majetok, ktory ste vyuzili na zveladenie spolocneho.

nika185
27. dec 2023

tie peniaze si mala dať do banky a nerozflákať, alebo dať byt do prenájmu, bolo by to len a len tvoje, jeho nie, teraz už je škoda plakať, do BSM ide iba to, čo ste spoločne nadobudli počas manželstva, ale to, že ste peniaze za byt pomíňali ... to chce právnu radu, lebo aj keby ste kupili napr. auto ako dokážeš, že to bolo z tých peňazí, stále to auto spadá do BSM, lebo bolo kúpené počas manželstva, takže naozaj ťažko poradiť, keď si urobila takú hlúposť, smer právnik, darmo láska ma veľké oči, ale nič nevidí, držím palce, lebo veľa mužov je tak zbabelých, že prídu s holým zadkom, ale pri rozvode by chceli všetko, hoc aj byt ktorý im nepatrí, poznám, rodičia ti kúpili byt práve pre toto, aby si nezostala na ulici, určite ťa od predaja odhovárali, nuž, ružové okuliare spadli, teraz konaj a modli sa, aby to dopadlo v tvoj prospech

atinkaa
27. dec 2023

@autorka v takom pripade ako doplnas info:
"Dievčatá, mne to je viacmenej jasné, ale kamoška ma tak presviedčala, ze mi to nedalo sa nepýtať. Peniaze sa minuli za tie roky na bežné veci, žiadna investícia do bytu. Spoločný účet sme mali. Ja si na ne ani ne nárokujem."

Asi sama vies, ze tam sanca nie je, najma ak ste za to nekupili nic, co by teraz mohlo pripadnut akoze tebe, alebo z vacsej casti tebe - si poucena, a asi aj kopa ludi tu, pretoze ak uz davam cosi detom, tak to je najma uvaha o tom ako nakladat s peniazmi, takto ste slusne povedane ten byt poslali do luftu.
Kedze to pises v klude, tak predpokladam, ze i bez toho budes mat kde byvat a co dalej.....no je to celkom drahy priklad toho ako sa to nerobi.

stanulienkat
27. dec 2023

@atinkaa Nie, nie som až taká veľká feministka, ako sa to možno zdá. Len viem, že človek má byť zodpovedný sám za seba a za svojej činy. S mnohými vecami, čo píšeš súhlasím, avšak ani to nie je dôvod na to, aby žena nemala našetrených ani pár eur pre prípad núdze. Tu sa bavíme o žene, ktorá má jedno- dve dieti, zostane sama nema kam ist a nemá našetrených ani 500, alebo 1 000 €, čo v dnešnej dobe vo vyspelej Európe je naozaj hanba. Väčšinou to nie je preto, že by sa to nedalo, proste v dnešnej dobe nie je módne si šetriť, ttreba peniaze rozhadzovať na všelijaké blbosti a potom treba naťahovať ruku k sociálneho štátu a nariekať. O tých menštruačných veciach- je to úbohý populistický kec, z ktorého sa mi robí zle. Ženy menštruujú milióny rokov a nie je to taká položka, aby ju musel hradiť že nám štát. Zase sa tu len otvára priestor pre rôzne podvody a klamstva. Nehnevaj sa, aby žena nemala pár € mesačne na vložky v Európe??? Nebud smiešna. Všetky tie ženy, čo sa tvária, že na to nemajú, tie majú gélové nechty, tetovania, umelé mihalnice a fajčia jednu za druhou. Takže tých pár eur si určite nájdu, nie je dôvod rozhadzovať zo štátnej kasy na takéto samozrejme veci. To si potom môžu začať narokovať aj iné skupiny ľudí. Takže túto hlúposť vymyslel populistický politik v neviem ktorej krajine. Vraj manštruačná chudoba... ja si skôr myslím, že je to mentálna chudoba.

atinkaa
27. dec 2023

@stanulienkat ja sa ale nebavim o tychto zenach, ktore spominas ty, ja sa bavim o zenach, ktore to skutocne diskriminuje rozne a je dobre, ze sa to spomina, pretoze to nie je fer a nastavenie je v prospech muzov a pritom to nedava zmysel - pretoze o deti sa dlho u nas staraju skor zeny, teda platy vyssie muzom, aby mali peniaze pre deti, s ohladom na sudy a vysky vyzivneho nesedia.

Skus sa pytat zien - jednorodicov - a pripadne zien, ktore maju ako deti opat dievcatka, ked je ta suma na vlozky pre 3 - 4 osoby v rodine, a zivi ju jedna osoba, ci to je taka nizka suma.
Samozrejme, ze v situacii, kedy mas peniaze, prijem, partnera a vsetko funguje ako ma, ti to pride ako vtip. Ale porataj si to x 12mesiacov a x pocet rokov.

Ale to nebola pointa mojho prispevku, pretoze sumy, ktore vyplaca stat ako mzdy, napr za statnych zamestnancov a sumy, ktore su ako davky a tie rozdiely v zodpovednosti v praci, ci objeme prace, to jednoducho nepasuje a nie za to nemoze zena. Preto je uplne divne ak tu napr. citam, ze mnohi maju doma styl, ze cosi plati muz, cosi zena a snazia sa platit rovnako, pretoze to rovnako opat znamena len to, ze zena nema sancu si usetrit nic, kedze chce dorovnat cosi kde to od zaciatku rovne nie je - ja neviem ci sa chapeme, ale ak ja dostanem plat ako muz 2400 a ty 1200 a doma sa zhodneme na rovnakych platbach na vsetko, tak kym ty minies aj celych 1200a nemas nic odlozene tak mne sa na krasu zvysi 1200....a akoze na co, ked si teda mame byt aj v plateni doma rovni?
Ale to uz sme riadne odbocili. Moja najvacsia pointa bola tam, je to nerovne od zaciatku az dokonca, tu menstruaciu k tomu ber asi ako taku malu platbu ako ked k vsetkym vydajom este platis aj jednu mhd, jednoducho nie je to podstata mojho prispevku - aj ked zas, ked pocitas s malymi peniazmi, tak kazda aj ta drobna kvazi halierova polozka je zrazu velka, nalistuj si stranku jednorodicov, pytaj sa.

stanulienkat
27. dec 2023

@atinkaa nemoze vsetko suplovat stat. To je opičia politika a tymto sa len kupuju ludia. Nezabudni-co je zadarmo, je najdrahsie. Ty kupis v drogerii vlozky za 2,50e. Tie iste ti stat doda za 8-12e. A platime to vsetci. Ak pojdeme do dosledkov, tak majme zadarmo aj chlieb a maso-lebo ved jeme. Majme zadarmo vodu-lebo ved pijeme. Zadarmo vlaky uz mame a aha ako to vyzera. Nic nie je zadarmo. Cim skor si na to lavicovi volici zvyknu, tym lepsie. Ak niekto nemá na základné veci, nech si nerobi tri -štyri a viac deti. Ludia sibradi zvykaju na rozne nezmyselne prispevky. A my im na to robime. Nech su zvyhodnovani len ti, ktori pracuju. To je zas diskriminacne...🤔

mira0611
27. dec 2023

Ahoj, ja tak viem, ak napr.mate nehnutelnost dajme tomu za 200.000 a ty si dala svojich 50.000, tak 150.000 sa deli na polovicu a ty ak vies preukazat tak,ze si do domu dala tych 50.000 tak tie dostanes este nevyse, ak manzel napr.tiez dal napr.60.000 tak, jemu prislucha 60.000, tebe 50.000 a zvysok sa deli na polovicu. Moja svokra dala 4.000 euro byt, ked sa sa rozvadzali tak sa to riesilo, a o tych 4000 by sa mi znizila suma hodnoty bytu, lenze to nevedeli preukazat.

atinkaa
27. dec 2023

@stanulienkat ale ja nechcem zadarmo, ani aby stat suploval, stat ma mechanizmy ako fungovat tak, aby nemusel nic nadelovat, ja sa nebavim o akoze krajinke ako u nas, kde to funguje, ze hore je nejaky dedusko vecernicek, ktory sa tvari, ze rozdava zo svojho. A je uplne jedno, ci si tak pride Matovic alebo Fico.

Stat nie je len rozdavac prispevkov, ma rozne ine moznosti ako nastavit pravidla hry, tak aby boli jednak zrozumitelne pre vsetkych - vacsinu a jednak ferove, k vacsine.
Tym, ze v roznych nielen firmach je to tak, ze tabulkovy plat chlapa robiaceho rovnake cinnosti je vyssi, tak je asi cosi v nastaveni spatne a to nie je o suplovani cohosi statom ale o tom, ze stat je tu aj pre ine kategorie obcanov ako su muzi. A k tomu by sa museli ale aj tie zeny vediet ozvat, pretoze si napisala, ze nie si az taka feministka, ja nie som feministka urcite, ale to neznamena, ze nevidim, ze cosi nie je rovnake a ano pride mi to absurdne, ale rovnako ako z mnohymi inymi vecami tu sama nemozem urobit nic, mozem nesuhlasit a teda tu nepracovat a to je cele.
Teda clovek by mal byt zodpovedny, ale mohol by mat k tomu aj podmienky, je minimalne divne, ak su podmienky len pre niekoho. A je uplne zvlastne, ze su tu zeny, ktore poukazuju jedna na druhu, ze v tej sutazi potom nie su uspesne, no nie su, nemozes chlapa postavit na stovku, zenu na 200m usek a povedat bezte a este chciet nebodaj, aby dobehli rovnako svizne a pripadne jej dat este nejake ine ulohy, ako neda sa to. A je mi zvlastne, ze aj napriek tomu, ze sa to vie, si vieme nalozit, miesto toho, aby si zo svojich dani ziadala to, co ma aj kazdy dalsi chlap vedla. Nie dary, nie davky, ale to, co ti vlastne patri. Tak ja som pisala o tomto.
Ale to sme od autorky dost odbocili.

marsmykkok
27. dec 2023

@atinkaa s tými vložkami zase preháňaš, to potom môžeme sa baviť aj o tom, že chlapi/chlapci sú vyšší a väčší a viac zjedia ako ženy/dievčatá, nemali by mať príspevok na stravu na dorovnanie?
Ale máš pravdu v tom, že rodí len žena, je celý život na pohovoroch diskriminovaná, lebo ako mladú po škole sa boja že je tehotná a pôjde na materskú, potom ak má malé deti že bude s nimi očr, od 40 vyššie je stará. A neskôr zase ak sú napríklad traja súrodenci-2 bratia a 1 sestra no kto zoberie chorého rodiča domov k sebe a bude za pár drobných mu utierať zadok? No chlapi-bratia predsa nie, na to je sestra, ale dediť budú všetci rovnako. A potom žena skončí na dôchodku, zrobená rovnako ako muž a dôchodok oveľa nižší ako muž. A presne ani to delenie na polovicu výdavkov nie je fér ak žena zarobí menej. To žena ledva vyžije, často musí mať pomimo brigády a chlap si veselo rozhadzuje na koníčky, do sporenia a tak. Sa hráme na rovnoprávnu spoločnosť, ale nie sme ňou vôbec.

atinkaa
27. dec 2023

@marsmykkok to som dala do plena len dalsiu temu, ktora sa ukazuje a nad ktorou sa da uvazovat, ona nie je moja, sama som nou bola zaskocena, ked som o nej prvykrat pocula.
Ono vacsina z nas nevie, co je to chudoba a nad cim vsetkym sa musis zastavovat a co vsetko ta limituje, kym tam nie si.

teda tak to ber. Odo mna najzasadnejsie boli asi tie clanky, ktore jasne hovoria ako na tom sme, 2 mesiace vacsina zien pracuje zadarmo. A to je myslim tema, ktorej by stalo za to venovat sa. Ale asi nie tu.

Pekny vecer dievcata. Som rada, ze napriek inym nazorom, alebo nie uplne suhlasnym nazorom sa to tu ponechalo v diskusnej rovine.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
katka700
27. dec 2023

@chodec15 To "nemusiet celý život pracovať" realisticky nahrad "robiť desiatky rokov stovky činnosti bez nároku na mzdu". 99 percent žien pracuje, nepracovat si môže dovoliť leda tak damicka z horných 10 tisíc čo má kuchárku, upratovačku a pestúnku pre deti 😂

autor
27. dec 2023

Tie peniaze sa minuli s mojim súhlasom. Ja som sa len chcela utvrdiť v tom, že kamoška NEMÁ pravdu. Jáj, ale bude sa so mnou hádať😔

marsmykkok
27. dec 2023

@chodec15 s tým umieraním skôr máš pravdu, deti už automaticky neostávajú matke ak nie sú vo veku kojenca. A väčšina žien pracuje, ale za menšie peniaze, lebo kým majú malé deti kariéra uteká. A ako píšem vyššie, máš dobrú pozíciu, príde nq pohovor mladá žena a mladý muž rovnako šikovní, väčšina uprednostní muža, lebo čo ak ženu zaučíme, otehotnie a pôjde na materskú? Muž ak nemá rodinu a rozhodne si ju založiť firmy sa to nejako nedotkne, práve lepšie, bude potrebovať živiť rodinu a bude sa ešte viac snažiť aby ho nevyhodili si povedia vo firme. Jasné, nemajú to ani chlapi ľahké v živote, ale predsa majú väčšie šance v kariére, nie sú na nich také očakávania ako na ženy, aj v domácnosti väčšinou makajú menej.

katka700
27. dec 2023

Nehadaj sa s kamarátkou, je to stratený čas 😊 radšej mysli ako muž teda pragmaticky, zájdi za právnikom ako pri rozvode obísť čo najlepšie

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
27. dec 2023

@chodec15 s väčšími právami prichádzajú aj väčšie povinnosti 😃

h2
27. dec 2023

@chodec15 Ale no tak, nezovšeobecňovať, prosím! Ja mám jedno dieťa, na materskej som bola dokopy rok a pol, chodím normálne do práce a platím všetko, čo potrebujem. V živote by mi nenapadlo, aby som čakala, že mi muž zaplatí šaty. Dom, v ktorom bývame, som kúpila ja, aj hypotéku splatila. Áno, očakávam, že veci okolo auta zariadi môj muž, aj že zaplatí večeru, keď si vyjdeme sem tam párkrát do roka spolu von. Dovolenku platíme, ako kedy, toto vôbec neriešim. My celkovo neriešime, kto čo platí. Naše peniaze považujeme za spoločné. Hoci nie sme manželia a každý z nás má svoj účet. Nie všetky ženy sú chudery, závislé na chlapoch, alebo lenivé zlatokopky.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
jj298
Odpoveď bola odstránená
h2
27. dec 2023

@chodec15 Ja som myslela, že debata je o byte, peniazoch a rozvode. A nie o tom, kto sa má v živote lepšie. Na to sa nedá jednoznačne odpovedať.

Strana
z2