icon

Musím robiť veci za brata

30. jún 2023

Chcela by som sa trochu vyrozprávať. Mám brata a odmala za neho musím riešiť jeho veci, všetko čo sa jeho týka. Preukaz na autobus som s ním musela vybavovať, keď pracoval, tak nebol schopný vstať do práce, tak ho vozil otec a občas som musela ja. Vtedy som bývala ešte u našich. Viac nepracuje ako pracuje, nechce sa mu pracovať. Keď ide do práce, otec ide ráno do obchodu nakúpiť, urobí mu desiatu. Toto bolo tak pred desiatimi rokmi. Teraz má brat 33, posledné dva roky nepracuje. Hlavne mama ma otravuje s jeho záležitosťami, napríklad mi volala, ja som bola zrovna v meste, tak ma hneď požiadala, že brat má v zásielkovni balík, nech mu ho vyberiem, keď už som v meste. Proste bratovi sa tam nechcelo, tak využila, že som v meste. Potom chcela, aby som mu napísala životopis a motivačný list, aby som ho vzala k zubárovi do Leopoldova (z Hlohovca je to pár minút autobusom).
Včera ma dorazila, ležím doma, som chorá a mala som ísť s bratom na Úrad práce, ale nemohla som , som chorá. Mama mi volala, že čo to má znamenať, že nech si nevymýšľam a idem s ním.. nechápala som, jej bol môj zdravotný stav úplne fuk, ju trápilo, že s ním nejdem na úrad..
Pohádala som sa s ňou a napísala mi sms, že som obyčajná klamárka. Ja už som hotová z nej.

tenerifka
1. júl 2023

nechcela som to zažívať zas a znova tak som radšej ustúpila, hlavne nech je kľud....

No a toto tvoj hlavny problem

autor
1. júl 2023

@tenerifka Vieš, lenže ja som sa bála, mne už bolo normálne fyzicky zle, tak som radšej urobila čo chcela. Raz mi otec dal po hlave, tak ma hlava bolela druhý deň...

ropucha6
1. júl 2023

Brat je jednoducho lenivec (pozname viaceri), ale ty mas skor problem s rodicmi ako s bratom. Vase vztahy su zjavne dost chore, riesenie je proste prerusit kontakt. Vsak ty mas z nich uplnu paniku a nevies vobec oponovat.

tenerifka
1. júl 2023

Vieš, lenže ja som sa bála, mne už bolo normálne fyzicky zle, tak som radšej urobila čo chcela. Raz mi otec dal po hlave, tak ma hlava bolela druhý deň...

ok, a teda co s tym urobis teraz?

tenerifka
1. júl 2023

budes drzat, aby ta otec znova neudrel po hlave?

autor
1. júl 2023

@tenerifka Nie, už nebývam u nich, takže sa báť nemusím.

mandarinka555
1. júl 2023

Aj keď tam už nebývaš, ale stále sa bojíš...Keby mama povedala, že skoč z okna, tak skočíš? Správaš sa, akoby si mala 5 rokov...celé zle!!!! Kto nechce...hľadá dôvody! Kto chce...hľadá spôsoby!

tenerifka
1. júl 2023

a ked ti mama zavola, ze mas s bratom niekam ist, co jej povies?

ema22270
1. júl 2023

A ako dlho uz s nimi nebyvas?

maranco
1. júl 2023

Nechcela by si zmeniť telefónne číslo? Novú SIM kartu, teraz sú už telefóny na 2 karty. Dáš nové číslo manželovi, do práce, do škôlky a to staré číslo budeš mať vypnuté, zapneš ho len občas na krátko, dáš manželovi nech vymaže SMS ktoré by ťa rozrušili a zvyšným odpíšeš/zavoláš nech si upravia kontakty že už máš iné číslo.

Tak vtedy keď ťa budú "súrne" potrebovať na nejakú prácu sa ti jednoducho nedovolajú, vybil sa ti telefón, pokazil, nemala si signál, zaspala si a postupne sa budeš odstrihávať.

Skúsila si brata úkolovať, že ty niečo potrebuješ od neho/aby urobil? Potom sa môžeš "uraziť" že ti to nevybavil a máš pokoj.

maranco
1. júl 2023

Keď niečo vybavuješ bratovi urob sa radšej jednoduchou a hlúpučkou.
Správaj sa k nemu ako k malému dieťaťu. Ideš s ním na úrad?

A čo to je tam písané, ja tomu nerozumiem, vysvetlite mi to a vy mi to neviete vyplniť?
Janíčko môj, zober si do ručičky pierko a tuto sa pekne podpíš. Ó ako krásne vieš písať, aký si šikovný, pohladkaj ho po hlave, dáš si cukrík? Pozrite teta ako krásne Janíčko píše, nie je to nádherné? A tuto pozrite v mobile mám odfotenú jeho kresbu zo škôlky, však je šikovný?
Janíčko chyť ma za ručičku, nemôžeš ísť sám cez prechod, zrazilo by ťa autíčko.

Keď má v sebe kúsok hrdosti tak sa bude za teba hanbiť a už ťa na úrad nebude potrebovať.

Máš mu písať životopis a motivačný list? No iste by to bol životopys, s divnou štylistikou, a niektoré formulácie v ženskom rode.

Objednal zásielku na tvoje meno a adresu a máš mu vybavovať colnicu? Tiež by si poslala chybné papiere a robila s colníkmi chaos, a nakoniec dala, že nepreberáš zásielku.

Tak zistia že na teba nie je spoľahnutie a rýchlejšie a lepšie to bude mať, ak si to urobí lenivec sám.

majusik1304
1. júl 2023

@evkano1402 perfektne napísané!! 🙂👍👍👍👍👍

karolinakr
1. júl 2023

Neviem o čo tvojim rodičom ide, či si dali za ciel vychovat neschopaka, ale maš vlastny byt, muža a dieta a nie si povinna robit lenivemu neschopakovi sluhu..Ked sa teraz neodstrihnes, rodičia zomru a ostane ti na krku a do smrti sa ho nezbaviš.Čim skôr sa naučiš asertivite, tym lepšie pre teba.Akurat 2 roky dozadu ta ista diskusia progres žiadny a pokrok.Akoby vsetky rady šli 1 uchom dnu druhym von..A bratova nevdačnost? Všetko zanho robiš a nič ti nekupi k sviatku? Mne je fyzicky nevolno, ked si predstavujem tvoju rolu v rodine. Keby som ta stretla na živo, zatrasiem tebou, nech sa spamätáš !!

mirro
1. júl 2023

Začni používať slovo NIE a bez vysvetľovania. Pri prvej vulgarnosti zruš hovor. Nereaguj. Darebák jeden. A hlavne, nemaj žiaden pocit viny.

autor
2. júl 2023

Ani som nemusela dlho čakať. Večera som mala telefonát od mamy, brat sa nechce ísť registrovať na Úrad práce, nabiehajú mu dlhy na zdravotnom, tak že mu mám zavolať a dohovoriť a prípadne ísť s ním. Nielenže je lenivý, ale aj nezodpovedný.

0silvia0
2. júl 2023

No a co si mame povedala do telefonu?

autor
2. júl 2023

@0silvia0 Spýtala som sa, že či to myslí vážne. Že nech to zopakuje ešte raz a popremýšľa nad tým, že takto ho ona vychovala, pretože všetko mu dávali pod nos a nič nemusel, tak teraz nič nevie. Povedala som jej, že ja mu dohovárať nebudem a rozhodne s ním na úrad nejdem. A že už vlastne nič nebudem ohľadom neho riešiť, tak nech ma s jeho záležitosťami neobťažuje.
Inak toto mi dalo dosť veľa práce jej povedať, ale konečne to zo mňa vypadlo.
Ako som mohla čakať, tak sa začala rozčuľovať, ale ja som bola kľudná, čo ma samotnú prekvapilo, aj manžel hovoril, že som to zvládla super, dala som to na reproduktor nech počuje.

autor
2. júl 2023

Ešte som jej povedala, že či si uvedomuje, že ma celý život týrala. To už začala kričať a že sa môžem hanbiť, že som hlúpa a tak ďalej. To už som počúvať nechcela, tak som jej povedala čau a zložila.

autor
2. júl 2023

Dovolila som si ešte takú vec, na internete som si našla článok a psychicky týraných deťoch a poslala som jej to cez messenger.

majka99999
2. júl 2023

Teraz bud silna, lebo moze nastat taka ta medova faza, ked sa budu tvarit, ze ta maju radi. Ale neboj, staci parkrat odmietnut a zase budes neschopna hlupana a nevdacna piiiip. Prinajhorsom by som zasla za psychologom, mozno potrebujes tie rady pocut od niekoho nestranneho. Dufam, ze ti manzel bude dobrou oporou.

o__o
2. júl 2023

Super a teraz sa nedaj zlomit, blokla by som na nejaky cas jej/ich cislo aby som mala pokoj

autor
2. júl 2023

Cítim sa tak slobodnejšie, mám dobrú náladu a myslím si, že tentoraz už je to natrvalo, že som si veľa vecí uvedomila. A cítim, že som sa dostala do fázy, že už si nenechám ubližovať..včera som si čítala túto diskusiu aj tú predošlú xy krát a nakoplo ma to.

0silvia0
2. júl 2023

Tak to som naozaj rada, ze si to konecne dokazala.
Ak by mala tendencie sa hrat na obet, tak ju stopni, ze obetou jej vychovy si ty a tvoj brat.

lauriinkaa
2. júl 2023

Autorka, môj veľmi podobný brat už nežije napríklad. Keď už aj rodičom pretiekli nervy, musel odísť z domu a začať žiť sám. Nezvládol nápor života a obesil sa. U neho tam bolo navyše aj automaty a dlhy.. my so sestrou sme sa odsťahovali každá cca v 22 rokoch a on mal 29, keď ešte žil u našich. Stále mama servis, akurát on pracoval a teda, i keď občas zaspal do práce, naozaj tam chodil. No tým, že celý život dokopy nič nemusel, bolo toho na neho veľa. Vôbec to nedávam za vinu našim, toto by nechceli, ale žiaľ, týmto prístupom, aby aj tvoj brat nedopadol podobne. Rodičia mu chcú dobre vždy, sú to rodičia, no nevedia, čo svojím konaním raz môžu dosiahnuť. Buď im začne skákať po hlave, alebo to tiež vzdá.. držím palce, aby si bola neoblomná.

autor
2. júl 2023

@0silvia0 Ona sa urazila, že čo si to dovoľujem, že to ja som bola vždy divná. Ale kašľať na to, manžel stojí pri mne, je mi oporou. Veď na posledné Vianoce jej zatvoril ústa, lebo mala zase potrebu nemiestne do mňa rýpať, že mám čudnú postavu, že som macanda a také hlúpe reči. Pritom som úplne štíhla, v práci mi hovoria, že takmer kosť a koža. Tak jej manžel povedal, že nech si kúpi okuliare, že vekom jej asi odchádza zrak 😆

autor
2. júl 2023

@lauriinkaa Ďakujem, no ak by som žila ako môj brat, tak sa veru obesim, lebo on nežije, on prežíva a umiera zaživa. Ale to je vôňa rodičov, ešte si ho chránia ako nejakého chráneného živočícha. Ja čo si pamätám tak aj rodina hovorila mámee, že ho príliš chráni a rozmaznáva.

karolinakr
2. júl 2023

No wau, gratulujem tlieskam ti 👏 vsak dobre si urobila, neboli vďačni, nekupili ti darček, ponižovali ťa.Čo si mala z toho, že sluhu robis? Keby ti aspon 100 000 poslali.Mama by sa ti mala ospravedlnit To je ta vychova, že syn princ a dcera služka.Som myslela, že v dnešnej dobe to už neexistuje..A prečo vlastne ukoloju teba, ked oni sa rozhodli princa obskakovat?

0silvia0
2. júl 2023
karolinakr
2. júl 2023

Brat, keby mal rozum, vypadne z bytu do podnajmu a skuša stat na vlastnych nohach..Neni priviazany retazou, ano je prijemne, ked mu nosia jedlo do postele, ale ked niečo dokaže sam, sam sa nauči a bude si vazit sameho seba a vidiet sa v zrkadle, aky je šikovny, porastie..

autor
2. júl 2023

@karolinakr Prečo ma ukoluju? No pretože vedia, že z neho vychovali neschopaka a im sa nechce riešiť veci za neho, tak najľahšie to hodiť na mňa, lebo brat im povie, že on na to je** a je vymaľované, nepohnú s ním. A sú to starosti navyše pre nich, ktoré musia urobiť. Ktovie, možno sa sami ma seba hnevajú, čo z neho vychovali, ale nikdy si to nepriznajú.