icon

Musím robiť veci za brata

30. jún 2023

Chcela by som sa trochu vyrozprávať. Mám brata a odmala za neho musím riešiť jeho veci, všetko čo sa jeho týka. Preukaz na autobus som s ním musela vybavovať, keď pracoval, tak nebol schopný vstať do práce, tak ho vozil otec a občas som musela ja. Vtedy som bývala ešte u našich. Viac nepracuje ako pracuje, nechce sa mu pracovať. Keď ide do práce, otec ide ráno do obchodu nakúpiť, urobí mu desiatu. Toto bolo tak pred desiatimi rokmi. Teraz má brat 33, posledné dva roky nepracuje. Hlavne mama ma otravuje s jeho záležitosťami, napríklad mi volala, ja som bola zrovna v meste, tak ma hneď požiadala, že brat má v zásielkovni balík, nech mu ho vyberiem, keď už som v meste. Proste bratovi sa tam nechcelo, tak využila, že som v meste. Potom chcela, aby som mu napísala životopis a motivačný list, aby som ho vzala k zubárovi do Leopoldova (z Hlohovca je to pár minút autobusom).
Včera ma dorazila, ležím doma, som chorá a mala som ísť s bratom na Úrad práce, ale nemohla som , som chorá. Mama mi volala, že čo to má znamenať, že nech si nevymýšľam a idem s ním.. nechápala som, jej bol môj zdravotný stav úplne fuk, ju trápilo, že s ním nejdem na úrad..
Pohádala som sa s ňou a napísala mi sms, že som obyčajná klamárka. Ja už som hotová z nej.

226lenka
5. júl 2023

Držím palce, nenechaj sa zlomiť

karolinakr
5. júl 2023

No ale to čo je za vychovu, že syn utoči na rodičov? Už sa to stalo v minulosti? Keby som našim dala facku, tak ma aj cez zatvorene okno vyhodia. Neexistuje ..

autor
5. júl 2023

@katus226 Už nie, mne normálne z toho všetkého už prišlo zle, takže už má ich problémy nezaujímajú, keď ho chcú obskakovať, tak kľudne, nech si za neho riešia veci, je mi to ľúto, lebo toto si nezaslúžia, rodičia sú pracovití, ale na toho parazita už nemám ani žalúdok sa dívať. Ale som šťastná, že som to ukončila, raz a navždy.

autor
5. júl 2023

@karolinakr Benevolentna výchova, proste ja sama nechápem, že kde sa to v ňom berie takéto veci.. Brat je úplne mimo, on žije mimo realitu, nevie čo je to platiť účty, nechápe, že voda, elektrina, bývanie a jedlo je niečo, na čo sa pracuje aby to bolo. Mame raz vulgárne vynadal, fyzicky na nich nezaútočil, ale ak by sa stalo, že by k nám prišli exekútori a otec by po ňom chcel, aby dlh uhradil zo svojich peňazí a on by to odmietol...no otec by išiel k nemu do izby ako ho poznám a myslím si, že brat aby ochránil svoje peniaze by bol schopný ho fyzicky napadnúť.. Ale dúfajme, že preháňam.

autor
5. júl 2023

On si z rodičov urobil otrokov, keď mu povedia, aby išiel vyhodiť smeti, tak povie, že až večer, keď treba niečo kúpiť v obchode, lebo mama varila a zistila, že jej niečo chýba, poprosila ho, on povedal, že nejde nikam..tak som musela ja. Celá výchova bola takáto..

tenerifka
5. júl 2023

autorka, gratulujem a tlieskam, len tak vydrz. Postojom, ktory si zaujala, mozes pomoct bratovi, rodicom a aj sebe, moze sa stat, ze si takto vela veci uvedomia a zmenia svoj pristup a chapanie vela veci. Ak uz teda nie je neskoro, ale to ukaze az cas

autor
5. júl 2023

@tenerifka Im už nie je pomoci, presvedčila som sa o tom večera po rozhovore s mamou, ona mu full servis neprestane poskytovať a ešte za neho bude riešiť veci. Budú ho živiť pokiaľ nezomrú, bohužiaľ. Keď som jej povedala, nech ho vyhodí, tak sa spýtala, že čo tým dosiahne.. a samé výhovorky. Včera otec robil sviečkovú, normálne sa robí z hovädzieho, ale on urobil aj z kuracieho pre brata, lebo brat to neje. To už nejde ani komentovať.

evaachesa
5. júl 2023

Tuto by hlavne rodičia potrebovali urgentne navštíviť psychológa...toto čo robia sa im už úplne vymklo spod kontroly.

tenerifka
5. júl 2023

mozno zanedlho nastane situacia, ze sa rodicom otvoria oci

autor
5. júl 2023

Mňa len štve, že som ich nezrušila dávno, že som bola taká posratá, hnevám sa na seba veľmi, že som si nedupla skôr. A že som tomu parazitovi ešte aj darček na Vianoce kupovala. On mi nedal nič, ani rodičom. On len berie, ale nič nedáva. Fuj, úplne sa mi zhnusil, sa mi otvorili oči.

karolinakr
5. júl 2023

Mne sa to až nechce veriť, ale veĺmi sa teším, že na základe diskusii sa ti otvorili oči..Určite aj muž ti dával kapky..Radsej neskôr, ako nikdy..Toto je velmi dobrý obrat pre teba do budúcna
Čo sa rodičov týka, na to, aby sa mohli zmeniť, potrebujú vidiet a chcieť si priznať chybu. Kto to dokáže, rastie, kto je nedotklivý, toči sa v kruhu donekonečna

fotoarch
5. júl 2023

moze byt vysokofunkcny autista .... relaita ko sa zije je mu ako ufoncovi - cudzia, vztahy tiez .... velke ego .... moze byt dobry clovek ale do zivota nepouzitelny prakticky .... Teba to cele stve, on netusi co ti vadi ..diagnoza, nemusi to byt vychovou ... keby bol diabetik, tiez by ste ho nenutili jest cukor .... zacni od seba, cvicit nie, nech ta nezranuje ked neplnis volu inych , asertivitu sa nauc a mentalne sa odstrihni od nich ..zi svoj zivot .

autor
5. júl 2023

@karolinakr Ani mne, ale som šťastná, že som sa nedala a už som jasné povedala, že ak bude chcieť vedieť ako sa mám, tak nech kľudne zavolá, ale nech ma neobťažuje s ničím čo sa jeho týka.

autor
5. júl 2023

@fotoarch Autista by si nevybavil dovolenku, vízum, odvoz na letisko a z letiska, urobil booking ubytovania a z letiska sa dostal na ubytko. Je len vychcaný, nie autista.

maranco
5. júl 2023

Neprevzatie listu, si len sám sebe zhoršuje situáciu, aj tak rozhodnutie nadobudne platnosť rovnako akoby to prevzal. Len už nebude vedieť o čo ide, pripraví sa o možnosť podať odvolanie, odpor, dohodnúť sa na splátkach.
Niektorý potrebujú padnúť na dno aby sa spamätali, podobne je to aj pri závislých kým nenarazia na dno tak sa "nepotrebujú" liečiť.
Keď mu exekútor zoberie z detskej izby počítač, tak už bude mať viac času na prácu, nákupy.

katus226
5. júl 2023

Presne tak, toto nie je autista, toto je vychcany hajzlik, nepouzitelny do zivota

fotoarch
11. júl 2023

prave tento omyl ti ukazujem, ale ber to ako alternetivu .... vysokofunkcny autista vie byt majitel firmy ci docent na fakulte .... cize vie si vybavit viza, taxik, papiere .... iba emocie a socialne vzorce ma ine ..nepotrebuje city a slusnost a je pritomne velke EGO bez sebareflexie ...

verkaveverka
26. aug 2023

Veľmi ta prosím, autorka, ak tu budeš, napis mi súkromnú správu. Rada by som sa aj stretla. Vyrastala som v podobnej rodine.

ema22270
26. aug 2023

Autorka, ahoj, ako to dodpadlo doma? Resp odstrihla si sa? Podarilo sa ti to?

majka99999
28. aug 2023

Tiez som zvedava, ci si vytrvala a ci mas nejake spravy o situacii v rodine. Necakam, ze tvoji rodicia daco zmenia, ide hlavne o teba, aby si si ty zila svoj zivot.

autor
29. aug 2023

Ahojte, ďakujem za opýtanie 🙂 Mama bola dosť urazená, nepríjemná, ale stojím si za svojím. Bavím sa s ňou normalne, keď zavolá, ale čo sa brata týka, tak myslím, že pochopila, aj keď skúša stále. Len ma strašne štve, že som to neurobila skôr a že som sa tak hlúpo bála, toto ma ozaj veľmi hnevá. Že som všetko za neho robila, keď si spomeniem ako som kvôli nemu letela do mesta zatiaľčo pánko sedel doma na riti .. hlavu o stenu si búcham.

karolinakr
29. aug 2023

haha tak ti ta diskusia dodala odvahy, to je dobre, možno si to prehodnotila
A kto teraz zaňho maka a robi mu asistentku?

autor
8. sep 2023

@fotoarch Aj keby teda bol ten autista, tak toto ho neospravedlňuje. Keď si dokáže vybaviť víza a ďalšie veci, tak dokáže vybaviť aj iné veci. Ja neviem, mám ho teraz ospravedlňovať, že chudáčik je autista možno a všetko pôjde po starom?

maranco
8. sep 2023

@fotoarch autorka zaňho chodila po úradoch, písala listy, vyberala a nosila balíky, vozila ho ale zahraničnú dovolenku si vybavil sám vo vlastnej réžii. Tak by mal dokázať vybaviť aj úrady len sa mu nechce.
Rodičia by mu nemali chodiť kupovať raňajky (lebo to čo je mu nechutí), zjedol by to čo je aj by sa naučil sám si nabrať, ohriať si jedlo, aj niečo jednoduché pripraviť a nakúpiť.
Ale ak ho obskakujú ako bábätko tak načo by sa staral.

autor
8. sep 2023

@maranco Presne tak, ja si myslím, že aj keby bol ten autista, tak toto sú veci, ktoré zvládne. Inak on varí, dokonca kváskuje čo je novinka pre mňa, mama hovorila naposledy ako sme spolu telefonovali. On je len lenivý a absolútne sa mi nechce chodiť do práce.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
autor
8. sep 2023

@karolinakr To sa hrozne zle číta. Ale je to pravda, že výchova má obrovský vplyv. Mňa sa brat pýtal, že čo by som chcela na Vianoce, som skoro odpadla, tak mu hovorím, že asi nejakú knižku, lebo všetko mám. A jeho reakcia, že super, že aspoň ušetrí 🤦‍♀️😁 Hlavne že ja som mu vždy kupovala lebo som mi chcela urobiť radosť a peniaze som nepočítala..a to chcel tričko Nirvana, nebolo lacné, aj mi povedal veľkosť, ale nesadla mi, tak že ho má iba na doma.
Ale bulo sa aspoň doma činí, že upratuje, varí a teraz aj kváskuje. Ale čo z toho, keď je aký je. A mama hneď ovácie.

karolinakr
8. sep 2023

🤣 kváskuje, to ani ja nerobim - to je pokrok
Ale nech ta hreje pri srdci, ze si mu dopomohla, keby si zaňho behala, k ničomu sa nema

filipka250
8. sep 2023
https://www.youtube.com/watch?v=OU_eznUvUsY

pozri si od neho vsetko. Drzim ti palce

autor
8. sep 2023

@karolinakr No aj ja sa smejem a mama ešte ovácie, že aký je šikovný. Len škoda, že nie je taký šikovný chodiť do práce a prispievať na domácnosť. A hlavne riešiť svoje veci.