icon

Musím sa starať o celú rodinu?

xddddoxxxx
11. mar 2024

Dobrý deň, píšem ohľadom mojej rodiny, hlavne otca. Mám pomaly 19 rokov bývam s nimi. Môj priatel chodí do práce do Rakúska na týždňovky. Idem vždy na víkend k nemu. Ale počas týždňa čo som u rodičov, pytaju odomna peniaze alebo mi ich sami od seba berú z mojej karty. Proste si len ide otec do obchodu s kartou a zaplatí si. Chodím na celoročne brigády. Keďže potreboval pomoc tak som mu nechala kartu doma že keď budem v práci, tak nech ide do obchodu niečo kúpiť no nemyslela som si, že kartu bude mať stále pri sebe on. Nadáva mi, že nič nerobím, že sa mám o nich starať. Matka je nezamestnaná má 52 rokov. Otec má 69. Prídem v Sobotu ku nam aj s priateľom o 12:00. My že žiadna hádka alebo niečo také nebude. Nakoniec áno, o nič sa nestaráme, nič nerobíme, on musí pliesť košové výrobky aby boli peniaze. Podotýkam mám ešte brata ktorý má 14 rokov.

domkakvet
11. mar 2024

@xddddoxxxx ak by si to sama zvladla bolo by dobre sa odstahovat.

alickapusinka
11. mar 2024

TY si čo nesvojprávna okamžite kartu zober odsťahuj sa podporuj brata a s rodičmi ukonči vzťah. Urobili si s teba dojnú kravu. Kartu zober nikdy by som rodičovi kartu do ruky nedala. Dala si prst vzal TI celu ruku ak nebude chcieť TI ju vrátiť chod do banky otvor si nový účet kartu daj zablokovať že si stratila a daj si peniaze na inú kartu na tu ktorú vybavíš a kartu z ruky nedávaj. Spor si na horšie časy. aby si mala nejakú rezervu Všetko sa dá ale asi si posratá lebo ta ožobračujú od teba cicajú a TY to necháš tak . Ak budeš s priateľom žiť a ON bude dávať peniaze do spoločnej kasy TY nič lebo dáš všetko rodičom. Ako zoberú mi idem na polícia okradli mi rodičia peniaze. Si veľmi slabá nevyzretá povedať svoj názor. Jasné ak žiješ doma prispieť určite ale nie že dám kartu otcovi a on mi kartu nevráti. Daj domov určitú sumu ale ostatok si nechaj. Máš možnosť sa odsťahovať. Spor si na horšie časy a bokom si odkladaj vybav si novu kartu a z ruky nič nedávaj. Radim TI dobre šetri si na horšiu chvíľu aby ONI nevedeli.

stanulienkat
11. mar 2024

Najdi si aspon zdielany byt, staci ti 1 izba.

tiezjedna
11. mar 2024

a čo ťa tam drží? Prečo bývaš u rodičov?

maranco
11. mar 2024

@xddddoxxxx porušuješ podmienky banky pre používanie platobnej karty
nesmieš ju požičiavať iným osobám ani nikomu prezrádzať PIN.

belaaaaaaaaa
12. mar 2024

@xddddoxxxx Odíď!!! Ver mi. Z toho dobre nebude. Držím Ti palce kočka:(

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
14. mar 2024

@vykrik1111 ale veď tam nemusí žiť, má vlastné peniaze, na víkend chodí k frajerovi, prečo žiť niekde, kde mi to nevyhovuje, keď je dospelá?

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
heln
14. mar 2024

@xddddoxxxx chodis do skoly? ak ano, tak rodicia sa maju starat o teba. ak do skoly nechodis, tak si najdi normalnu robotu a vtedy je aj normalne rodicom prispievat na energie a stravu, kedze u nich byvas. matka ma chodit do prace, alebo na brigadu. otec je uz zrejme na dochodku, takze ma zit z neho. a nie, tvoj otec nema pravo pouzivat tvoju kartu, ak ti ju nechce vratit, daj ju zablokovat a vybav si novu. zacni si hladat internat, ubytovnu, privat a odstahuj sa. naozaj nie si povinna starat sa o rodicov, ktori nepracuju.

0silvia0
14. mar 2024

@vykrik1111 nenapísala, že chodí do školy. Píše, že má celoročne brigády. Či chodí do školy alebo nechodí, vie si zarobiť, je dospelá, nemusí toto trpieť. Môže byť vyučená, môže mať len brigády, nie trvalý pracovný pomer. Evidentne si zarobiť na seba vie, keď má prostriedky na dotovanie rodičov.
Je kopa deciek, ktoré po 18-ke sa osamostatnili, hoci chodili do školy, dcéra mala pár takých spolužiakov, ktorí odišli z domu na strednej škole. Čiže nie, toto trpieť nemusí.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
14. mar 2024

@vykrik1111 a prečo to vypisuješ mne? Čo ona má robiť a čo nemá? Nemáme relevantné informácie, autorka nereaguje na diskusiu. Naprv mi píšeš, že ale chodí do školy, teraz mi píšeš, že má prispievať. Ja neviem ako sa dohodli, ako majú rozdelené financie. Prečítaj si autorkin celý príspevok, okrem toho, že jej bez dovolenia berú peniaze, sa k nej nepekne správajú.
Ja som radila autorke, keď jej chceš niečo poradiť, píš jej, nie mne.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
14. mar 2024

@vykrik1111 aky mindrak, ved najprv citaj co dievca pise, lebo najprv trvrdis, ze chodi do skoly. Pritom to nikde nepisala. Zbytocne potom diskutovat, ked niekto neprecita prispevky autora.

vykrik1111
Odpoveď bola odstránená
mamatroch
15. mar 2024

@xddddoxxxx okamzite by som si zmenila PIN na karte. Mama ma vazny zdravotny problem, pre ktory nemoze normalne pracovat? Ak ano, ma invalidny dochodok?
Otec predpokladam dochodok uz pobera.
Na domacnost by som prispela pevnou sumou kazdy mesiac a hotovo. Pripadne doniesla obcas vacsi nakup. Potrebujes si aj setrit na vlastnu buducnost - ci potom sa vymenite a rodicia budu Tebe platit hypoteku? Asi nie, ze?

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
luckabj82
15. mar 2024

Na karte zmeň PIN,a čím skôr sa odstahuj,bratovi urob účet v niektorej banke,kde sa neplatia poplatky a pošli mu tam vreckové,tak aby oni nevedeli,

ali12377
15. mar 2024

tvoji rodicia su toxicky, jediny rozumny krok pre teba je, odstahovat sa, osamostatnit sa, a zacat zit uplne inak ako tvoji rodicia, nic dobre ti do zivota nedavaju, skor nicia, treba sa od nich odtrhnut

sissik
15. mar 2024

ak este chodis do skoly, maju rodicia voci tebe vyzivovaciu povinnost. Ak uz nechodis do skoly, tak sa kludne mozes od nich odstahovat. Alebo ak byvas u nich, tak je normalne, ze prispejes na chod domacnosti. Energie aj strava nieco stoja, zadarmo byvat u nich nie je vhodne.
Zaroven mas aj vyzivovaciu povinnost voci rodicom. Ale to neznamena, ze ti beru vsetky zarobene peniaze. Ak by ale boli v nudzi, mozu oni poziadat sud o urcenie vyzivneho a ak sud vyzivne prizna, budes im platit.
Taketo su zakony.
Ako sa zariadis, je na tebe. Si dospela, svojpravna. Musis sa naucit aj zodpovednosti, aj empatii ale aj byt asertivna. Zrejme ta toto nikto neucil, chyt sa prilezitosti a posun sa v zivote dalej

eludka
15. mar 2024

@sissik ma ich zivit, len preto, ze sa im nechce pracovat? su to ukazkovi paraziti

sissik
15. mar 2024

@eludka ak o tom rozhodne sud tak ano. Je to v zakone a neviem, preco tu chces o tom diskutovat. Napisala som co sa moze stat ak oni poziadaju o vyzivne a sud uzna, ze ona ma to vyzivne platit. Pozri si zakon, plati to pre kazdeho jedneho obcana tohoto statu

luckabj82
15. mar 2024
maris5
15. mar 2024

Jej mama je zdrava relativne mlada osoba, ktora ma hodne do dochodku, ziaden sud by jej neurcil vyzivovaciu povinnost na rodica, ktoremu sa nechce robit. A nieto celu vyplatu, ktoru zarobi ma brigade.

Autorke odporucam sa odstahovat, zvazit ci by nebola praca pre nu spolu s priatelom. Bratovi by som povedala, ze ak nieco bude potrebovat nech sa ozve a pomozem mu. Nikdy sa takto neosamostatnis a vzdy budes za tu menejcennu, najdi odvahu a ries svoju situaciu a buduj si svoje zazemie.

cocolinka
15. mar 2024

@xddddoxxxx jedna jedina vec, ktora zaberie je ta, ze od nich odides zoberies kartu a budes si zit vlastny zivot, nic ine nepomoze, my sme takto boli u priatelovych rodicov, cely cas z nas tahali penize, po desiatich rokoch sme si povedali dost a ideme prec, kazdy jeden den ktory u nich stravis su zbytocne vyhodene peniaze a cas, ktory ti uz nikto nevrati..utekaj odtial cim skor tym lepsie, keby sme to aj my spravili hned, uz sme mohli mat vlastne byvanie a spokojny zivot, bohuzial osud to chcel asi takto

eludka
18. mar 2024

@luckabj82 dievca je po maturite, aky ma asi prijem? Je zabezpecena? To skor rodicia zvyknu v primeranej miere pomoct detom, Matka ma 52 rokov - do penzie daleko. A maju este 14 rocne dieta, tak aj otec sa napriek vyssiemu veku ma snazit. Narieka, ze musi pliest kosiky - no aby mu ruky neodpadli.

eludka
18. mar 2024

@sissik reagovala som v prispevku vyssie , rodicia su darebni a dcere nechcu dovolit zit jej zivot, hrozni ludia

sissik
18. mar 2024

@eludka moze to vyzerat, ze rodicia su darebni. Zaroven pozname len pohlad autorky. Ja som popisala pravnu situaciu a co sa moze stat. Nevravim, ze ich ma teraz zivit. Ale aby sa pripravila, ze ich bude musiet zivit, ked to urci sud. Akokolvek sa jej to nebude pacit. Lebo niektore rady, ktore tu pisu, ze ich nie je povinna zivit, nie su uplne pravdive

eludka
18. mar 2024

@sissik keby mali zdrav. problem, tak by to spomenula a keby jeden z nich bol ,tak ten druhy by sa mal o neho starat a nie presuvat starostlivost na dieta, zjavne to nie su nejaka zamozna rodina, tak dievca bude mat co robit, aby sa postavilo na nohy