Muž chce, aby som sa vzdala práce
Mam pracu, ktorá ma neskutocne napĺňa a bavi plus zarobím veľmi slusne. Robim obyčajnú casnicku ale mam plat o 200€ menší ako moj muz, zástupca riaditeľa jednej firmy. Mam tam skvelých ľudí pri ktorých mam pocit že som znovu zacala žiť. Dovtedy som bola len na materskej, zavretá medzi “4 stenami” bez ľudí. Problem vsak je že pracujem od 8 do 20. Domov pridem okolo 21. Pracujem na krátky/dlhy tyzden. Muz na mna zacal neskutocne tlacit aby som dala vypoved. Ja mam vsak strach. Bojim sa ako to budeme ťahať finančne keď budem bez prace, bojim sa že mi z toho prepne že budem zase zatvorená doma. Viem že mi praca a hlavne tá práca a kolegovia budú neskutocne chybat. Už len pri tej myšlienke že dam vypoved som smutna. Zároveň Si ale uvedomujem že sa tým “ukracujem” o rodinu. Mame 6 ročne dieta, ktoré je u svokrovcom kym som ja v práci. Rano je už v skolke, vecer už spi takze realne sa nevidíme keď pracujem. Najhorsie na tom je že vyzera že s tým je v pohode a dokonca že mu to ani nevadi. Jediný komu to vadi je moj muz. Neviem čo mam robit
@babulkomale myslím, že tých utópií, tragikomédií, paradoxov, klepaní si na čelo, prebíjania stropu a dna, smiechu cez slzy by sa našlo v celej spoločnosti za plné vrece 🤷♀️ a to v každej oblasti...
Ale veď nie je len práca do 21, alebo sedieť doma.Tak si nájdi prácu, kde nebudeš tak dlho.
A, keď už tak nech sa o syna stará muž a nie starí rodičia.Mne by to ako mame vadilo, že som so synom tak málo, lebo reálne 5 dní zo 7 nemáš nanho čas, áno ďalší týždeň to vykompenzuje...potom príde učenie...a mať dieťa nie je len povinnosti, ale aj sa rozprávať, niekam ísť, byť iba normálne spolu
Nie každá mama je opicia a potrebuje byť každú minútu s rodinou chápem, ale mám pocit, že v práci, kolegovia Ti je asi lepšie máte inak dobrý vzťah s mužom, napĺňa Ta rodina?
Vieš si predstaviť robiť čašníčku o 5, 10 r?ono je to fajn pokým si mladá.
Chlapec bude rásť nebude chcieť byť za chvíľu u babky, bude chcieť byť s kamarátmi vonku, nehovoriac, že babka nemá svoj život vari, stará sa.Ak si pevne rozhodnutá a nevidíš na vašom fungovaní nič zvláštne tak neustup, ale treba aj prihliadať na syna a jeho potreby
zarabas len o 200 menej- tak mu navrhni nech teda skonci on alebo si najde inu pracu ... dnes nezijeme v dobe,kedy ma byt domacnost len na zene ... skor ho stve ze ty ako "obycajna" casnicka sa platovo vyrovnas riaditelovi ... syn este tak 2-3 roky a bude mat pubertu kamosov a uz ta moc nebude potrebovat .. ten tyzden co si v praci moze on koncit o 2-a byt s nim
@sima234 nie v každej práci moze zástupca riaditeľa povedať, že idem domov, lebo žena je v práci.
@syslik81 áno, ale gro toho platu je sprepitne áno sú to peniaze aj verím, že toľko má, že sa pomaly vyrovná mužovi...ale prečo má chlap meniť prácu?ktorú asi vyštudoval, baví ho...
Za ďalšie potrebujú tak urgentne tie peniaze?
Môže autorka pracovať kde pracuje, ale menej dní, hodín...peniaze nie sú všetko, keď rodina sa jedného dňa stretne na súde.
@babulkomale prepáč aké matky odkladacky? Ja tiež nie som osoba, ktora je žije len pre nejakú domácnosť a deti. A? Len taky pohľad. Teta je lekarka a keď jej prvorodena, teraz už dospelá osoba mala 6 mesiacov, chodila na 5 dni k jednej babke na víkend si ju brali a dalsi tyzden k druhej, potom nastúpila do škôlky a je z nej plnohodnotný múdry človek a emocne vyrovnaný s druhou bola doma rok a pol a isla do prace a ona do jaslí a znova aj druha je silný jedinec. Ona ako lekár robi aj 24 hodín a? Ty kde žiješ? Ty si presne ten človek, co by najradšej nerobil, pripadne jedno 10 rocie "vychovával" v rukách a v hlave velke h a ak pracovať tak od 8:30 do 14:00 lebo o 15:00 letim pre detičky a o 18:00 uz ich dávam späť. A ak ti krivdim, tak prepáč. Ale uz davno stredovek skončil
Kazdy to mame nastavene inak v hlave, ty si z tych, ktorej nevadi, ze nevidi svoje dieta niekolko krat do tyzdna, ja som uplny opak, mne by to svedomie nedovolilo, takto " zanedbavat" svoje dieta. To, ze je s tym tvoje dieta v pohode si myslis iba ty. Nie nie je s tym v pohode, no po case si zvyklo, muselo si. Aby si to neskor v buducnosti nelutovala. Ja na tvojom mieste si najdem pracu, pri ktorej budem s dietatom kazdy den, ukladat ho do postele a ked podrastie a bude samostatnejsie potom by som zacala robit pracu snov. Ale ako pisem, kazdy mame tie hodnoty nastavene inak.
A keby ste nemali svokrovcov? Čo by ste robili? Kde by dieťa bolo? Svokrovcom toto nevadí? Mne by vadilo. Vychovať svoje deti a potom dostať na starosť vnúčatá, lebo matke je super s kolegami v práci. Jedna vec je sem tam mať vnúča cez víkend alebo keď je choré a rodičia nemôžu s ním ostať doma. A druhá je dlhodobo či sa na to starý rodič cíti alebo nie dostávať vnúča na starosť. A inak sa nečudujem manželovi že ho to štve. Ospevovať kolegov, ako tam je super v práci apd. ... mne by sa zapla kontrolka, keby sa môj muž takto tešil na kolegyne :D
@lizatko1009 matky - odkladacky som vysvetlila. Nechapem co to ma so mnou...nadych, vydych, relaxuj.
Kto sa citi trafeny, zagaga. Ostatni neriesia a robia si ako im zivot ukazuje.
Autorka sa neozýva. Mne je ľúto toho dieťaťa...nie je tvoja výchova, vzory-ale svokrovci. Skrátený úväzok na SK...možno ako čašníčka to nepôjde, ja mam skrátený-bolo sa treba len spytat, hoci občas z firmy rypnu, či sa nechcem vrátiť na pôvodný, ale mne tie peniaze nestoja za to, že servísujeme dieťa. Nemám ho kam odlozit. Ako dospelá teraz oceňujem, že naša mama bola doma...hoci predtým robila, neskôr sa okolností tak udiali, že mi to prišlo prirodzene. Neboli sme za vodou, zle zili sme štandardne. Tým nechcem povedať, že nemáš pracovať, ale zvazila by som úväzok. Vždy hovorím...ze len vymieňam svoj čas za peniaze zamestnávateľa....
@elizabet173 pracujuce? To si kde vycitala? Napriklad ta co chodi na dovolenky bez dietata ani nerobi. Nesplietaj prosim ta a zmier sa s tym, ze nie vzdy vsetko pochopis spravne, aj ked si to o sebe samozrejme myslis.
Tak keď nechceš mat žiadny vzťah s tvojim dieťaťom, pracuj ďalej tak ako doteraz
@babulkomale ja som až priveľmi kľudná, ale také ženy s takym zmýšľanim nastastie ako kamaratky nemám
Urcite by som z prace neodchadzala, ked pracujes nech sa stara muz, ved aj s nim by si dieta malo budovat vztah a zas ked mas kratky tyzden, tak mas na dieta super vela casu a naozaj sa mu mozes venovat.
A myslel muz aj na to ako vyzijete s jeho platim o 200e vyssim ako plat casnicky? 🤷🏼♀️
Ak ostaneš doma, po nejakom čase môže manžel vykrikovať, že vás živí.
Určite v čase voľna sa naplno venuješ dieťaťu, ak svokrovci nemajú problém s varovaním prečo nie?
"pán" manžel pracuje do koľkej? Aha, on asi nemôže, on pracuje.....
Ako tu písali viaceré, mnoho rodičov robí na smeny, čas lepia ako sa dá. A čo ženy, ktoré kvôli nedostatku pracovných príležitostí chodia na turnusy opatrovať do Rakúska.....
Nedá sa v tej práci dohodnúť kompromis - čiastočný úväzok? Alebo trebárs brigáda a polovičný počet hodín? Chápem aj manžela, ale aj teba, tiež ma moja práca veľmi baví, a keďže ju mám len na 5h denne, tak muž je sv tým tiež ok. PS: neviem ako to máte s financiami, ak však nemáte spoločné peniaze, premyslela by som si, ako vyrovnať tvoju stratu príjmu keď prejdeš na čiastočný. (Prediskutovať s manželom, že ak vďaka jeho tlaku prídeš o časť príjmu, ako ti to plánuje vykompenzovať...)
@jonnie Ako ktorá, teoreticky by sa práca čašníčky dala, ibaže často tie prevádzky potrebujú stabilný okruh ľudí, a málokto sa nájde, kto bude suplovať mamičku vo zvyšnom čase a látať plátať za ňu smeny.. môj skrátený úväzok vlastne vyzeral tak, že objem práce bol rovnaký (ale toto súvisí so samotnou povahou práce), ibaže som na ňu mala menej času, tak som robila vo svojom voľnom čase (čiže to išlo na úkor rodiny), len za oveľa nižšiu sumu... asi netreba písať, že som s týmto nebola vôbec OK a vrátila som som sa robiť veľmi rýchlo na plný úväzok.
BTW, bola by som zvedavá na reakcie, ak by autorka nerobila čašníčku, ale v obdobnom pracovnom čase tiež zástupcu riaditeľa firmy.. či by aj v tomto prípade to mala byť len a len ona, kto sa má skúsiť dohodnúť...
@simona20201309 ty sa zakop do minimalne 19ho storocia.. Hallo nie sme v stredoveku, co ty vycitas autorke je cez ciaru.. Mnoo ale jasnee manza povie a ty bezis😊takto to asi u Vas vypada.. Ty muklujes aj 10r doma a paaan tvorstva ti vydeli peniazky a cas..
V ziadnom pripade nedavaj vypoved, ak chces mozme pokecat, kludne napis😊
Ale inak, ak by žena v inej téme napísala, že nepracuje a živí ich manžel, pričom dieťa chodí do škôlky, školy, tak by jej bolo "naložené", že je lenivá a nevie sa sama postarať a keď ju muž opustí, tak nebude mať z čoho žiť a pod.
Keď je téma, že chlap nepomáha doma ani s dieťaťom, tak je zle, lebo ako si ho vychovala, tak ho má a, že aj ona je rovnocenný partner a otec a pod.
A teraz jej tu píšete, že je krkavčia matka, lebo pracuje ako väčšina žien. No nie každá môže pracovať v kancli. Ale som zvedavá, či napíše aj autorka, možno je to všetko úplne inak 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@elizabet173 jasne, len ja neznasam ak sa niekto do niekoho obúva a hodnotí jeho stav, rodinu atd. pričom nenosí dotyčnej telo, hlavu ani topanky
Nikdy, ale nikdy by som sa nevzdala praca a bola financne zavisla. Ale mozes pouvazovat nad zmenou. To dieta ta fakt vidi malo.
@0kristina0 Ak je dieta s otcom, starymi rodicmi, preco by bolo dieta zanedbane? Vies kolko skolkarov je v striedavej (rozsirenej) starostlivosti a nie su zanedbane? Nie je to o kvantite casu, ale o kvalite. A kompromis maju v rodine robit obaja manzelia a nie vzdy len zena. Zena si ma vzdy nechat cast svojej nezavislosti a sebestacnosti, aby bola chranena. System na SK nie je nastaveny tak, ze v pripade, ze ostane na dieta sama (umrtie, rozvod), ze ma plne vykompenzovany strateny muzsky prijem. A celkovo su platy zien nizke, ako casnicka zarobi viac, lebo pracovnej sily, co by robila taku tazku pracu s dlhou pracovnou dobou, nie je vela. (mozno tak cez prazdniny studenti) A to ma este pracovnu dobu dobru, lebo su podniky, kde koncia o 2-3 v noci.
Daj manželovi návrh, nech on dá výpoveď a nech je on pre zmenu doma a ty budeš zarábať, keď je rozdiel medzi vami iba 200€, lebo očividne tiež nebýva doma v rozumnom čase. Kľudne môže byť pre zmenu doma on.

@oblecenie99 presne, súhlasím s tebou. A nakoľko je manžel zástupca riaditeľa firmy, tak neverím, že sa nedá dohodnúť, aby keď je ona v práci, tak on končil kvôli synovi skôr a keď je ona doma, tak zostával dlhšie v práci. Ale to by aj otec musel chcieť, čo nevieme, prečo to tak nie je.