Muž chce, aby som sa vzdala práce
Mam pracu, ktorá ma neskutocne napĺňa a bavi plus zarobím veľmi slusne. Robim obyčajnú casnicku ale mam plat o 200€ menší ako moj muz, zástupca riaditeľa jednej firmy. Mam tam skvelých ľudí pri ktorých mam pocit že som znovu zacala žiť. Dovtedy som bola len na materskej, zavretá medzi “4 stenami” bez ľudí. Problem vsak je že pracujem od 8 do 20. Domov pridem okolo 21. Pracujem na krátky/dlhy tyzden. Muz na mna zacal neskutocne tlacit aby som dala vypoved. Ja mam vsak strach. Bojim sa ako to budeme ťahať finančne keď budem bez prace, bojim sa že mi z toho prepne že budem zase zatvorená doma. Viem že mi praca a hlavne tá práca a kolegovia budú neskutocne chybat. Už len pri tej myšlienke že dam vypoved som smutna. Zároveň Si ale uvedomujem že sa tým “ukracujem” o rodinu. Mame 6 ročne dieta, ktoré je u svokrovcom kym som ja v práci. Rano je už v skolke, vecer už spi takze realne sa nevidíme keď pracujem. Najhorsie na tom je že vyzera že s tým je v pohode a dokonca že mu to ani nevadi. Jediný komu to vadi je moj muz. Neviem čo mam robit
@anita6666 Kazdy nieco robi, niekto CEO, niekto kope kanale, niekto pri pase. Autorka robi casnicku, chce to robit, praca ju bavi, zarobok jej postacuje. Preco by mala z prace odchadzat? Ved deculo ma 6 rokov..keby muzi a zeny nerobili, aby sa venovali plne detom, tak co budu jest a kto bude platit hypoteky? Ja robim na fulltime od 4 rokov mojej dcery, predtym 2 roky som robila na cca polovicny uvazok. Mna praca uspokojuje, som lepsia mama, ako keby som mala byt frustrovana doma, chudobnejsia, nedopriat si rodinne zazitky, dovolenky, detom kruzky, vzdelanie. Nemyslim si, ze moje deti stradali mojou nepritomnostou, dceru od 2rokov strazili babky, dedkovia, venovali sa jej, od 3 rokov isla do skolky..je to na SK standard, ze zeny pracuju na plny uvazok
@anita6666 prečo takto podceňujes? Ono ja poznám čašníčky co zarábajú viac ako ucitelky, pracovnicky na úradoch atd. Ako vieš, ze robí vo vycape? Lebo v takom Da Cono alebo na promenádych miestach majú tak, ze "vysokoškolák" niekedy cumi. Moja zakaznicka robi v talianskej restrike krátky dlhý a ma 1500e 8e na hodinu plus tips, nepodceňuj ľudí kto co robi aj ta čašníčka je potrebná aozno aj pre teba keď si prídeš niekam sadnúť, ci na capaka, kavu, alebo krevety ala pomodoro.
@lizatko1009 tá z toho úradu,je aspon doma o nejakej cca 15:00 súčasne s dieťaťom a má čas sa mu aj venovať, aj úlohy poriešiť, aj prípadne krúžky obehat a nemusí vešať dieťa dochodcom na krk,ktorí si chcú a hlavne si zaslúžia svoj vlastný klud. A nie bejbysitovat
@lizatko1009 btw...nepodceňujem,avšak takýto typ práce je fajn ako brigáda pre študentov alebo mladých nevystudovanych ľudí bez ďalších ambicii nie ako hlavný pracovný pomer pre ženu s relatívne malým dietatom
@anita6666 jo ale s platom 700e, sláva bratislavským Vietnamkam, tie to vedia robiť ako to robiť a aj s deťmi a potom sa naše sťažujú prečo nemajú nárok na taky a hentaky príspevok.. Ja som len "obyčajná" teterka, kozmeticka a vies co si o sebe myslím ja? Ze som výnimočná, inteligentná, vzdelaná, šťastná a robim to co ma napĺňa, baví, v com ja žijem a robim kedy chcem a vieš, ze mam aj dní kedy prídem domov o 21:30?myslis si, ze som ako matka na prd? A vies kebyže mam druhe dieťa som hneď ako sa dá v práci? Jasne prispôsobím si ale som? Aj polovicka by bol na materskej a potom by som hľadala jasle? Myslíš si, ze som zlá? A moje dieťa zanedbané, týrané a citovo vypriahnute? Prosím ta...
No klobúk dole pred svokrovcami.. zavesili ste im svoje dieťa na krk a defacto mu nahrádzajú vás ako rodičov. Ja sa mu ani nečudujem že mu nechýbate, veď on ma babku a dedka namiesto vás.. len mi ho je ozaj ľúto lebo si ho prehadzujete ako horúci zemiak. Keď je práca taká super a si taká smutná že by si ju mala opustiť tak prepáč, napíšem ti to narovinu, ale ozaj netuším načo ste si robili to dieťa.. je absolútne choré aby kvôli práci nebolo dieťa s rodičmi. Určite sa dá nájsť práca ktorú vieš skĺbiť s tým aby bol syn s vami.
Nechápem celkom tú vlnu kritiky na krátky dlhý týždeň. Ja tak robím tiež. Tie dni ked robím je malý prevažne s manželom sem tam so starkými alebo mojou sestrou kým manžel príde z práce. Tie dni keď mám volno užívam ai ho naplno. Mne to vyhovuje viac ako prísť o 17tej domov a chytro varit upratovat pohrať sa s ním hodinku a možeme ísť spať. Samozrejme si myslím že by malo dieťa tráviť viac času s otcom. U nás by sme to z jedného platu napríklad neutiahli.
@tiezjedna akurat autorke nezadrbava a nepije po veceroch (?) lebo si zije velku cast mesiaca ako slobodna bezdetna 😃 ach aki sme rozni
@anita6666 mne pride zvláštne (možno keď nie podceňovať, tak písomne možno ubližovať) cudziemu človeku, ktory nežije a nerobí podľa predstavy druhého a nedrží sa druhého predstavy o 14:50 letieť z prace. Lebo vyššie som pisala o mojej tete lekarke, ktora ťahá aj 24 hodín a ma šikovné vzdelane dcéry "pohadzovane" u babkach a jasliach. Dokonca teraz jej dcéru prijali na medicínu a co ona nemá právo na rodinu a deti? Lebo jej mozno nepadne o 14:50? Kazdy žije tak ako sám uzná za vhodné na toto neexistuje meritko žien modrého konika koľko kto ma pracovať a kedy končiť a koľko zarobiť.
@babulkomale velku cast mesiaca ako slobodna a bezdetna? Trávi rovnaky pocet hodin v tej praci ako kazdy druhy, len hodiny ma inac rozložené
@trgypadl je lahsie potiahnut ked uz v praci si, ako denne chystat deti, seba napr.na 6 hodin do prace a potom vsetkych zvazat, vecer ulohy, upratat, hodit pracku, chystat herbar alebo gastany, kosit atd atd atd...mozes mi verit, tahala som aj nocne, aj dvanastky aj som mavala vyse 200 hodin za mesiac. Plus dve deti.
@babulkomale neboj aj ja som si to vyskusala aj aj, aj chodit kaudy den do prace, aj lracovat na smeny ci osmicky ci 12 ky... ale ona si nevala sunky, ale maka v praci, aby zabezpecila rodinu
@babulkomale a vychystat deti do skoly atd, to nie je nic zlozite,aby sa tomu vyhybala
@zmrzlinka2021 on na ňu, ona na svokrovcov. Je to prirodzený reťazec. On sa nemôže starať kvôli práci, ona sa tiež nemôže starať kvôli práci. On sa spoľahol na ňu, ona na svokrovcov, aby vôbec mohli nejako fungovať. A fakt nejde o to, kto na koho medzi nimi dvomi, ale o to, aký majú vzťah k vlastnej rodine.
@lizatko1009 tak lekárka a čašníčka je diametrálne odlišná pozícia. Dúfam, že netreba vysvetľovať v čom.
Nestalo by mi to za to, nevidiet si poriadne vyrastať vlastné dieťa. Pre mňa je dieťa ďaleko (ale že fakt veľmi ďaleko), pred kolegami či prácou - nech by boli akokoľvek super... Za mňa veľmi smutné toto, že ti syn nechýba a radšej tráviš čas s cudzími ľuďmi ako s dieťaťom. Samozrejme, každý má iné priority. A je tiež rozdiel, či fakt musis robiť aby ste vyzili/alebo či musís robiť konkrétne len túto jednu prácu s nanic pracovnou dobou - keď niekto fakt musí, to beriem - no podľa mňa nemusíš, ale chces... Hlavné, že každý má plne ústa toho, ako sa treba deťom venovať, tráviť s nimi čas, a zrazu hop - vlastne netreba, keď je o dieťa nejako postarané. Hlavné, že má strechu nad hlavou a dostane najest. Či ako je postarané? Vládzu svokrovci? Koľko majú rokov, sú zdraví? Sú mu aj po mentálnej stránke lepšími partnermi ako ty a tvoj muž (sú trpezlivi, zhovorčivi, orientujú sa trochu v modernej dobe, vedia byť synovi tak trochu aj kamarátmi? Nechcem sa nikoho dotknúť, no starší ľudia už aj zmyslaju úplne inak ako dnešná generácia rodičov, možno ho vychovávaju v mnohých situáciách inak, než by si to urobila ty...) Ty nemáš záujem tráviť s dieťaťom čas, tvoj muž tiež nie... S takto malými deťmi sa treba rozprávať, venovať sa im každý deň, robiť s nimi aktivity. Nie sú to síce bábätká, nemusíš ich kŕmiť a vodiť za ručičku, no po psychickej stránke nas nepotrebuju o nič menej. Možno práve prežíva niečo, čo ho trápi, s čím si nevie poradiť, o čom by možno práve rád len tak hodil rec... Ale iste, pocka dva týždne, kým mu bude môcť najdolezitejsi človek jeho života (zatiaľ) venovať trochu casu... Je mi šum a fuk, čo na to vraví tvoj muž (tiež otec roka evidentne), mne by to samej vadilo, ze som tak málo so synom. Chudák chlapec.
Do akého veku dieťaťa sa počíta ten čas, ktorý má matka mať vyhradený najmä na osobnú starostlivosť o neho, aj na úkor finančného zabezpečenia rodiny, či toho, čo by chcela aj ona? Ma vôbec zmysel, aby matka pracovala? Sú povolania, pri ktorých sa "odkladanie" deti odpúšťa, lebo znejú lepšie, a pri niektorých nie? Boli by tieto reakcie iné, ak by autorka napísala, že nastúpila do práce napr. ako colníčka a robí 12-tky v režime voľno, voľno, denná, nočná, pričom v čase, keď je v práci sa o dieťa staraju starí rodičia?
@luuubik Ako nevidí dieťa vyrastať, ja tomu nerozumiem. Autorka je každý druhý týždeň doma doslova 5 dni. Ja kým naklušem z tej slávnej "osmičky" po syna do škôlky, tak je 17:00, menší nákup, či rýchlovka večera, možno medzi to šupneme nejaké ihrisko, kúpeľ a do pol deviatej je v posteli. Každý týždeň, od pondelka do piatku . Je toto lepšie, intenzívnejšie? A to nemá ani 4 roky, nie že 5.
@oblecenie99 čo sa furt ohanate starými rodičmi? Ja toto nepochopím. veď keď mám decko,tak sa on starám a nestrkam starým rodičom. Čo oni s tým majú? Však máš deti staraj sa a nezaťažuj celý rodokmeň. A ked sa dokážeš postarať a aj 12 hodín pracovať ok. Keď nie,tvoj problem,ries si. Ja počujem slovné spojenie "starí rodičia" az ma v r*ti picha. Fuj
@anita6666 Dala som to ako príklad, len som vymenila pracovnú pozíciu, a som posledná na tomto portáli, kto by hádzal dieťa starým rodičom, čiže nie, nezaťažujem ich, aj opisujem vo svojich príspevkoch aj v tejto diskusii, že to vykrývame sami s manželom.
Ja nechápem tieto trápne názory, aby som si “videla dieťa vyrastať”, Sorry, zeny, ale ešte pár štátov tu ma okrem Slovenska take vymoženosti ako byt 3 roky doma, v iných krajinách po 6-8 mesiacoch šup šup do prace, čiže tu už očividne ani tie 3 roky doma s dieťaťom nestačia, uz treba byť na veky vekov doma. Bohužiaľ, no nie každá žena vidí svoj zmysel života s vysávačom v ruke, hubkou na riad a varechou v ruke pri hrncoch. Sú aj zeny, ktoré chcú pracovať, chcú sa rozvíjať a kľudne aj ako čašníčka. Či do akého veku ma byt žena nezamestnaná, aby si videla “dieťa vyrastať” inými slovami kysnut doma na riti?
@luuubik
Práca ťa baví, dobre zarobíš, dobrý kolektív. Odpoveď jasná. Si v práci 2 týždne z mesiaca. Z toho 2 víkendy. Muž robí zástupcu riaditeľa, takže nebude do večera v práci a asi ani nepracuje cez víkend. Tak reálne koľko je dieťa u starých rodičov? Alebo koľko by muselo byť ak by otec bol mimo práce s dieťaťom? Tak prosím nerobte z autorky mamu, ktorá zanedbáva dieťa a nevidí ho vyrastať. A koľkým pomáhajú rodičia s detičkami. Neviem si predstaviť raz ako stará mama povedať deťom, že im nepomôžem a nebudem s vnúčatami, nech sa starajú oni o svoje deti, že načo si ich robili.
@tiezjedna cize lekarka od detí môže ísť na 24 hodín v sobotu a čašníčka nie?
@katkami123 nech sa tie ženy necuduju,že im v dospelosti tie deti ose*ú päty,lebo nebudú mať k takým matkám žiadny vzťah. (Väčšinou)
mam podobne otazky ako @elizabet173 , co jemu vadi.. ked zarobi 2x tolko a bude vediet uzivit celu domacnost, teba aj s tvojou rezervou a poistenim atd ,tak pochopim, ze bude ta nutit aby si ostala odma, ale takto? Preco sa nepostara o dieta on? kratky a dlhy tyzden je podla mna celkom fajn, aj on je otec, moze sa postarat o dieta.
Nepacilo by sa mi vobec, ze dieta nie je doma, nespi doma.. prost epostrazit po skolke/skole? ok.. ale potom domov, otec ma byt doma tiez. Cize nebude problem tvoja praca celkom, ale ten chlap...
@anita6666 ty strasne posudzujes a odsudzujes až okatox prečo by sa deti pracujúcich rodicov mali im v dospelosti vysrať na hlavu? Ako si toto vôbec dovolíš? Vieš koľko ľudí týmto urazas?