Muž chce dom, ja nie
Ahojte, môj muž stále sníva o dome. Vlastníme dva byty, tie chce predať a kúpiť dom. Lenže vzhľadom na cenu nehnuteľnosti by sme si mohli kúpiť nejaký starší dom alebo malý bungalov. Muž chce starší dom s aspoň štyrmi veľkými izbami, nastahovat sa tam a postupne prerábať. Ja som proti. Už sme tak bývali v byte. Postupne sme prerábali izbu po izbe. Stále zháňať majstrov, neporiadok po celom byte. Máme pekný, veľký, prerobený 4 izbový byt. Nechcem sa nasťahovať do starého domu v pôvodnom stave. Muž zrovna nie je domáci kutil. Na všetko volá majstrov. Neviem si ho predstaviť starať sa o dom. On si to predstavuje len romantický ako sedí večer na terase a pije víno. A deti sa kúpu v bazéne. Ja som vyrastala v dome, tak viem koľko je okolo domu roboty Išli by ste do toho či sa ho snažili od domu odhovoriť.
@beata_k veď to, deti rast vyrastú, odídu a my ostaneme na staré kolená vo veľkom dome. A este keby som dopadla ako babka, že vdova a sama vo veľkom poschodovom dome plus veľká záhrada. Videla som ako nevládala. Som jej chodila som upratovať, záhradu rylovat. Žila 85 rokov. Aj sa tam sama bála. Všelijakí typkovia zistili, že tam býva sama babka a raz ju vykradli. Našťastie bola vtedy u dcéry na víkend.
@beata_k moji rodičia majú veľký dom a potrebujú brigádnikov ale to ide dva krát do roka. Vraj vo svojom by ho bavilo pracovať.
@beata_k preto mame dom navrhnuty tak, ze prizemie spalna, satnik, kupelna so sprchovacim kutom, mini obyvacka s mini kuchynou do cca. 60 stvorcov a na poschodi su 2 izby, dalsia kupelna s vanou, WC. Ak deti odidu z domu tak vsetko pre nas dvoch bude na prizemi a vrch sa uzatvori.
@luccija Ceny domov sme pozerali. Môj muž by najradšej veľký dom najlepšie s bazénom.
@beata_k Čo si pamätám babka mala večne zimu v dome aby ušetrila na kúrení. Sedela v hrubom svetre v kuchyni a ešte kožušinovu vestu na sebe.
@beata_k veď to, aj ja som povedala jedine bungalov a bez poschodia. Muž má problémy s kolenom, keď bude starší ako bude po schodoch chodiť?
my vykurujeme cely dom - prizemie, prve a druhe poschodie ..
hypo viete preniest na dom ked predate byt... to by nebol problem 🙂 ale do stareho by som tiez urcite nesla a zase ani zeme vela mi netreba :D ... uvazujes dobre... pokial by si presvedcila muza na novostavbu s mensim pozemkom tak urcite...
@beata_k v obyvacke bude krb a komin ide stredom poschodia cize teplo pojde smerom hore. Ono to poschodie tiez nie je extra velke, nie ako kolegyna, ze len jej izba ma 30 stvorcov. Plus tehla 30cm, 20cm zateplenie, podlahove kurenie to je ine ako starsi dom, kde je velakrat kopec hlucheho miesta.
Ak je to v meste, že by to nenarobilo detom velke zmeny v živote, tak je to ok . Tu už by som sa obávala iba toho ako by bola rozdelená práca v dome, keď hovoríš,ze manžel nie je veľmi zručný ( možno ho to začne v dome bavit). A ku tomu ,ze by ste ostali na staré kolená vo veľkom dome..... my bývame v novom dome, nie je najmensi( stavaný pre 4 clennu rodinu), v starobe nám určite bude veľký, ale od začiatku si vieme predstaviť ísť na dôchodku opäť do bytu, alebo do menšieho domu, nešli sme do toho s tým, že to bude na celý život. Uvidí sa podľa situácie.
@misha666 áno, viem že hypo preniesť môžeme ale maximálne bungalov s menším pozemkom. Neustúpim.
tak tak treba aby aj muz urobil kompromis 🙂
@kingstonka Môj muž práveže chce dožiť vo veľkom dome. A čo sa týka prác okolo domu toho sa bojím.. Aj majstrov vybavujem. Nechcem sa strhat okolo domu. Môj muž nevie ani vymaľovať izbu.
@beata_k on chce kosačku čo sama kosí. Na všetko chce stroje, na všetko ľudí platiť alebo ja samozrejme.
@misha666 snáď bude dohoda 🙂
Keď máte dva byty v OV nie je možné, aby vám nevyšli € na nejaký menší bungalov s menším pozemkom. Starú barabizňu by som ani ja neprerábala. Jednu vec opravis, druhá sa pokazí, nekonečný príbeh, nikdy.
Ja ti rozumiem. A na tvojom mieste by som trvala na svojom. Lebo všetko okolo toho by si zlizla ty. Tebe by vadilo, že nemáte naraz normálne dokončení rekonštrukciu, v kuse po tých prerabkach po jednom by si musela TY pratat, tlačiť do tých prerabok, lebo "však tak je to fajn, či nie?", a keď je ešte dom nebodaj mimo mesta, kde deti chodia do školy a vy do prace, tak viem si predstaviť, kto by mal apriori na starosti dôjsť do prace a rozvoz deti,skoro ráno vstávať, trčať v zápche, vybaviť Nákupy.. Potom hajde domov,tam druhá sichta. Ak je to starší dom s veľkým pozemkom a záhradou, po čase by si bola prehovorena na nejaké ovocné stromy ci zeleninu, lebo "nech to je nie zarastené burinou, bude to pre nás, pre deti".
Išla by som do doho iba ak by bol dom v meste, a postavený nový, podľa mojich predstav štýlom "povedzte mi, kedy sa mám len nasťahovať", so záhradou akurát na miesto pre "výbeh" pre nás, gril a nejaké malé posedenie. Nijak ináč. Aj do súčasného bytu sme sa sťahovali tak, že mala som dve podmienky: centrum mesta, všetko blízko na pešiu vzdialenosť, najmä jasle, škôlka, škola a aspoň práca jedného z nas a musí ísť o už prerobený byt, do provizoria s hromadou kompromisu a postupným prerábanim a la postupne pomaly sa to spraví určite nejdem.Mam doma podobného muža, ako je tvoj..oni vidia len tu romantickú a jednoduchú stránku veci, nedostatky nie. A keď sa snažíš tie nedostatky aspoň naznačiť dopredu, tak si negatívna. Najhoršie však je, že oni tie nedostatky potom ani v reále nevnímajú, alebo odmietajú vnímať a teda riešiť, a ako som písala vyššie, ak nechceš potom bývať roky na stavenisku, tak musíš aktívne riešiť prerabku, a najmä do toho chlapa tlačiť. Niet toho pokoja v rodine, pre ktorý by ma muž nalomil ísť bývať do staršieho domu, príliš dobre ho poznám 😀
Určite do novostavby s menším pozemkom, muž keď bude chcieť extra rolu prenájme si záhradu. Ale ver tomu ze nebude, to ma každý zo začiatku veľké oči a po pár rokoch hlavu v smútku ze načo toľko veľa.
A hlavne keď nieje žiadny kutil ani k tomu nemá vlohy tak urcite nie postupne prerábať starý dom. Mam takého kamoša co si kúpil starý barak a teraz tam je totálne bezradný. Peniaze sa rýchlo rozkotulali a chalan v starej barabizni s hypotékou na krku. Niekto je ešte taký typ ze napríklad nemá zrovna na nové okno tak zrepasuje si staré, zatmeli, nové tesnenia - dobre taky nech si kúpi staré a opravuje. Ale sú typy co ich toto vôbec nenapadne, nedokážu to a ti v starých domoch len trpia
Už len ta naivita tvojho muža o postupnom opravovani starého domu. Dom nieje byt ze to po izbách prerábas. V starých domoch sa riešia hydroizolácie, nová strecha, elektrika, voda... Proste to v počiatočnom štádiu rozbombardujes tak, ze je to neobyvatelne
Veľky dom s veľkou záhradou je sen. Ja ho mám splnený, ale..tá rekonštrukcia je najmenej..časom robota prerastá cez hlavu.. Bez upratovačky a záhradníka sa narobíte ako kone. A ešte lokalita? Aby z vás neboli taxikári detí.. Čiastočne sa robota dá zminimalizovať..v záhrade divoký trávnik a vytvoriť lesík zo stromov,aj tak je to trend dnes.. stromy netreba polievať, urobia vám skvelú klímu..pár vyvýšených záhonov, žiadna skalka, veľké kvetinové záhony, nasypané kamene, robota navyše..v dome minimalistické zariadenie, veĺa šatníkov, žiadne presúvanie a podliezanie pri upratovaní.. a náklady na dom a bazén..hm ..to ani nechcite vedieť, koľko teraz platíme za elektriku.. ale ten raj oproti bytu..fakt je to lepšie
Keď k tomu nemá muž vzťah, tak odhovoriť. Moji svokrovci sa na staré kolená presťahovali z bytu do domu. Spravili nejakú prestavbu domu po svokrinej mame, ktorý dovtedy slúžil ako chalupa. Ale, môj svokor je tvor, ktorý by zavretý v byte, zošalel. On je totálny domáci kutil, on vie spraviť všetko! On by bol schopný postaviť nový dom, keby vládze. Svokra zas miluje sa brblať v záhrade, celé leto zavára, mrazí, džemy varí … pre nich je to ideál.
Druhá vec je lokalita, píšeš ze si z Trenčína, aj ja tu žijem. Pozemky sú tu brutálne drahé 50-60€/m2 kupovať si tu v meste niečo cez 1000 m2 stavebného pozemku na zahradkarcenie je čistá sialenost. Fakt radšej malú šikovnú novostavbu tých je tu v ponuke dosť a keby je chlapovi malo na par rokov nech si prenájme záhradu, sad a poľnohospodári tam
Dom je super vec. Ja by som sa napr uz do bytu nevratil, ALE neni to pre kazdeho.
Ak vravis, ze tvoj muz nie je domaci kutil a ledva vie vymalovat izbu tak ty budes podla mna v tom dome nestastna.
V dome treba byt aspon trocha manualne zrucny ak nechces na vsetko volat firmu a musis mat k tomu vztah.
Ja ked idem domov na dovolenku tak priamo so zoznamom prac v ruke. Jedno dokoncim a druhe hned zacinam a furt mam pocit, ze som dokopy nic neurobil.
Lenze nasi predavajuci dom zanedbali cize preto mam tak trocha fofry kedze mi treba urcite veci dohanat.
Ak tvoj muz nerobil manualne prace v byte, nebude ani v dome.
Pre Vas dvoch by som dvojpodlazny dom neodporucal.
Ak muž chce dom, tak sa dohodnite na bungalove, lebo deti o 10 rokov odídu na intrák a pod. Máte súkromie a muž má nad čím rozmýšľať, má čo robiť po robote.
@oblecenie99 Vystihla si to. Muž mi vyčíta, že som pesimista, kazim mu radosť. Všetko vidím čierno. Ale ja viem ako to dopadne. Všetko na mne, zháňať majstrov, upratovať. Dom môže byť ale obývateľný, nie stavenisko.
@nelusiatko máme jeden byt splatený, na druhom hypotéka.