Muž chce ísť sám na dovolenku
Ahojte žienky. Prosím vyjadrite sa, či by ste dovolili mužovi, aby šiel na týždeň sam s kamaratom do hôr. Ono by mi to tak nevadilo, kebyže nemáme náročnu 1.5r dcérku, ktora je v noci aj 3-4* hore a preto sa zvyčajne pri nej striedame, aby sme sa ako tak vyspali obaja. No už dva týždne sa starám o malu sama keďže muž je nečakane v nemocnici. Ziadna rodina mi nepomáha a svokrovci sú viac na škodu ako pomoc, čiže ani tých sem volať nejdem. Chápem že sú ženy ktoré toto zvládajú samé, ale ja to bez spánku veľmi ťažko znasam, už som psychicky aj fyzicky vycerpana. Ako by ste reagovali? Mali by sme ísť na jednu dovolenku spolu a druhú chce ísť sám.
@denisa0504 ak to autorke nevyhovuje, musí to v prvom rade komunikovať s partnerom doma a nie na fóre. Ale nie príkazom a zákazom ale diskusiou a hľadaním kompromisu tak aby to vyhovovalo aj jej ale aj partnerovi, pretože co jej to pomôže ze janke, betke à Zuzke to nevadí. Ale Katke a danke vadi
@matullienka aj ja sa cudujem. Ze unavena lebo sa 3-4x zobudi v noci. Ako keby mne tak vstavali predtym deti, tak strielam sampus, ze som sa konečne vyspala 😏 a oddychnut si od deti? Neviem no, nikdy som nemala potrebu ísť preč od deti...
Na tyzden urcite nie. Mozno vikend, ale viac urcite nie.
@denisa0504 ono je ťažko súdiť. Človek, ktorý vstúpi do vzťahu predsa neprestane žiť svoj život. Ani keď sa stane rodičom. Je to ťažké vybalansovat, ale nemôžeš svoj život celý aký je obetovať rodine, aj keď je jasné, že rodina je na jednom z prvých miest. Psychohygiena je dôležitá. Niekto ju má na lyžovačke s kamošmi, niekto na káve s kamoškami, niekomu vyhovuje byt doma a venovať sa rodine. Predsa tento chlap si nešiel do nemocnice odpočinúť. Možno práve tá dovolenka s kamošmi mu pomôže vystrašiť sa z choroby. A ona asi nie je združovací typ, môže sa jej niečo také zdať bezohľadne voči nej a dieťaťu. Ale ak si vzala zdruzovacieho chlapa, tak mala rátať aj s tým, že občas sa pôjde združovať aj bez nej. Ci by mala alebo nemala zvládnuť týždeň bez chlapa? No podľa mňa to zvláda už teraz, keď je on v nemocnici. Zvládne to aj keď bude on na dovolenke. Možno už na ňu doľahla aj ponorka. O to skôr by si mala vyčleniť čas len sama pre seba. Nemusí to byt zrovna wellness s kamoškami. Sú aj iné spôsoby. Ona potrebuje psychohygienu tiez. Len ona vie aká by jej najlepšie vyhovovala a mala by si ju tak trošku sebecky dopriať. Verím, že muž by nebol proti.
Napadlo mi, ze su tu hadky asi aj preto, ze kazdy ma iny vztah... Niektori sa vezmu preto, lebo mali spolocne konicky (vacsinu z nich) a aj sa zamilovali do seba, tak sa vzali a proste pokracuju v tom, ze chodia vsade spolu ak chodili predtym. Ini sa zamilovali a tolko spolocnych konickov nemaju a aj o traveni volneho casu maju ine predstavy, tak logicky budu pokracovat tiez v tom, co robili dovtedy. Netreba sa navzajom urazat, ale sa snazit pochopit druhu stranu a nie hned odsudzovat manzelstvo na zanik. My sme napriklad s muzom pocas chodenia vsade chodili spolu, mame spolocne konicky, zaluby, vacsinu predstav o traveni volneho casu a nikdy nas nebavilo chodit niekde s partiou casto. Mozno sme netrafili na spravnu partiu, neviem, ale boli sme pre seba navzajom partaci na taketo akcie a dovolenky. Cely cas sme sa tesili ako zacneme do nasej "partie" potom bravat nase deti na dovolenky a zazitky. Lebo nas bavia zhodou okolnosti veci, co sa daju robit aj s detmi. No tak logicky nebudeme chodit nasilu teraz sami, ked nas najviac bavi a laka chodit spolu a sme dobri partaci, rokmi overeni, preskusani. Moj muz dokonca vravi, ze teraz prenho nie je ani take zaujimave ist niekde sam na zaujimave nedostupne miesto ako ist mozno na jednoduchsie miesto, ale ukazat to svojej dcerke. Je hrdy a nadseny, ked ju niekam zavedie, bavi ho to, ked ju vidi nadsenu a ukazuje jej svet. Svoj svet, ktory zboznuje. Vravela som mu, ci nechce ist niekde s kamosmi, nech si spravi program na cely den, nech oddychne. Nechce. Co ho mam vyhodit z domu? Cely rok mame tisic povinnosti, tak pocas dovolenky sa tesime, ze budeme spolu konecne a aj si to uzijeme. Ci ludia nasilu maju byt sami, aj ked nechcu? Niekto chce, niekto nie. Obe moznosti su spravne, ak vyhovuju povaham a okolnostiam. A rodina moze byt krasne funkcna a stastna aj ked partneri maju odlisne predstavy o traveni volnho casu a oddychuju aj zvlast. Aj ked ich to spolu bavi a oddychuju len spolu.
Muž nechodí do prace??? Vôbec? Lebo ak hej, tak potom akože prepáč, ty si doma, vieš si cez deň "vypnúť" on ti v noci pomáha je v nemocnici, asi si nešiel a dat robiť estetickú úpravu nosa a chce ísť na jeden týždeň si oddýchnuť a ci mu to máš dovoliť? Bacha, aby si tu dovcu nepredlzil.....
ja keď som si prečítala nadpis, tak som si povzdychla, že aj ja chcem.... Mne by stačilo ísť na deň/dva s tým, že môžem ísť hocikam (kľudne stačí na slovensku) a nemusím stále niekoho a niečo riešiť... len tak... proste na chvíľku vypnúť. To by bola pohodaaaa... Alebo dokonca nemusím nikam ísť, pošlem preč všetkých ostatných 😀 Naplnila by som si vaňu, pozrela dobrý film, objednala si obed (nech nemusím variť) a poriadne by som sa vyspala... A hlavne by som vypla telefón 😀 Ak by mi ešte ostalo trocha času, prečítala by som si knihu. A to už by bol asi aj vrchol blaha 😀
@simona20201309 keď muzickovi ptdnu nervy a zabali to? Kľudne sa môže stať, psychológovia tiež odporúča oddych, áno aj od seba, je choré byt non stop spolu. My sme boli 4 dní bez manžela aj so synom, na chalupe, normálne sami👍😉, lebo mali voľno v škole, on ale nemal voľno v práci a? Mali sme sedieť doma? Fuuuu a to zblíženie po návrate, aj po 10 rokoch to ma iskru 😉
Ano- davam aj detom. Obcas ma aj manzel posle prec z kuchyne. Ze vsak ked ledva stojim na nohach, tak co vymyslam 🙂... Samozrejme domace jedlo je naj. Ale to v pripade, ze normalne spis. Ak si hore 4-7krat/noc, tak si treba dat priority 🙂 Ja si davam spravidla pondelok a piatok z restiky 🙂.
@matullienka no takto, hory milujem aj ja. Pre mňa už len to bude utrpenie, zostať s malou kým on bude v nádherných horách 😁
Ja žasnem ako tu niektoré píšete, za to že vy ste vstavali/vstavate k deťom v noci a cez deň super fungujete tak iné ženy to musia mať rovnako a rovnako super to zvládať? Že nech si muž pospi,lebo chodí do práce a žena si predsa oddýchne cez deň??? No možno niektoré majú to šťastie oddychovať a pospať si cez deň, ale vôbec to nie je pravidlo a samozrejmosť, hlavne keď niektoré deti spia veľmi krátko. Ja som raz takáto únavena nechcene zdriemla pri synovi na zemi a prebrala sa na rachot buchot, pretože na seba niečo zhodil. Starostlivosť o dieťa doma sa vyrovná bežnej práci v zamestnaní, samozrejme nemyslím tie rizikové kde je únava nepripustna, ako napríklad šofér.
@gabika128 ja neviem, som matkou 3 deti, mam okolo seba samé matky a reálne a zaručene si vieme a vedeli sme si cez deň oddýchnuť a vypnúť, nedovolí ala by som si to prirovnať s prácou. Keď si matere na hádžu samé, že chcú mať top decko, top fotecky a namaľované atď, tak prosím, ale normálna matka si vie oddýchnuť aj cez den a keď je dieťa nespave a pod. Je to len obdobie, niekedy spi, vtedy môže aj matka, otec v tej robote asi nie. Ale kľudne môže ísť maminka do prace, dat dieťa do jaslí a ma vystarani, pôjde si tam oddychnut
@maciatkolulu absolútne nesúhlasím, ja keď mali deti zlé noci, a že ich bolo posledných pár mesiacov veľa, cez deň som nemala šancu si to nijako dospať a oddychnuť. Môžeš mi napisat návod 😂 pretože keď ti jednoducho chýbajú hodiny spánku, tak to nejakým zdriemnutim nedobehneš. A darmo si môžeš vyložiť nohy na gauč keď ťa chytajú mikro spánky a dieťa s refluxom vedľa teba ti zaručí tretie kolo prania bielizne.
@gabika128 čo to je zlá noc? Moje deti sa do 2 rokov bežne budili aj každé 2 hodiny. Dieťa staršie ako rok určite nemá prehodené dni s nocami, ako to býva pri novorodencoch. Ja robievam nočné a to je zahuľ, nie pár krat v noci vstať k dieťaťu.
U nás je materská/rodičovská dovolenka len jeden rok, ženy normálne fungujú, chodia do práce a nie sú doma celé dni, kde sa od nich nevyžaduje 100% pozornosť a môžu si oddychovať, keď dieťa zavrie oči. Čím mladšia generácia, tým väčšie babovky, kedysi mali ženy kopec detí, žiadne vymoženosti ako práčka, sušička, umývačka riadu, robotické vysávače, jednorazové plienky, polotovary a neviem čo ešte a fungovali, dnes je ľuďom za ťažko sa postarať aj o jedno dieťa 🤦♀️
@gabika128 pozri, moja dcéra bola prvý rok 4x ooerovana, z toho prvy x keď mala 2 mesiace. Bolo to dávno, izby síce pre matky boli, ale na inom oddelení, bola som mesiac non stop s hlavou v mreziach postieľky. Predstav si, že som išla, na záložný zdroj, ale išla. Nemala som pocit, že to je viac, alebo rovnaké ako práca. Fyzicky náročné, psychicky ešte viac, ale aj ta hlava na mreží vedela oddychovať. Vypnúť. Mala som chcieť od muža, nech sa strieda a potom nech ide robiť, lebo je to to iste. No nie je.v tej práci sa nemôže len tak hodinu kukať z okna. A áno, aj vtedy oddychuje a aj cez miktospanky Extrém, ale, príklad. Druhá dcéra bola kojenia, do dvoch rokov, neviem co to znamená presne zla noc. Ale do tých dvoch rokov sa v noci často budila, chlap by mi bol zbytočný, nacucla sa a spali sme ďalej, jasne, ze to nebol spánok ako teraz, ale nemôžem povedať, že som ťahala nočnú, ako chlap. Cez deň, keď som chcela som si vedela sadnúť a vypnúť, kľudne skladať kocky, mozgovo vypnuta , v práci to môžeš? Tretí kojeny 3 roky a 3 mesiace,spi doteraz so mnou, keď vidím ako chlap maká a maká, teda aj som videla a my na prechádzke, kde spal malý v kočíku, alebo doma, hold chlap si opäť nevedel takto vypnúť v práci a ci sa ti to páči, či nie, ide len o obdobie, pokiaľ nemáš dieťa s diagnózou nejakou, to je jasne, ze to je sichta a celoživotná, ak hej, tak mi to je ľúto, ak nie, tak rodičak sa nedá porovnať s prácou, ťahám ho už s radosťou 9.rok🤣. Opakujem, ak nemáš problémové dieťa. Ale aj pri tom vieš vypnúť, mozgovo a nájdu sa dní, keď oddychuje. Vsimaj si co robíš cez deň a predstav si prácu. Od vstavania, cez obliekanie, maľovanie, odchod, zápchy, časová tieseň, práca, po príchod domov. A tam dieťa a muž, čo ti ho hneď povesti na krk, že on celý deň makal😉
@maciatkolulu ja úplne chápem, že pre teba je oddych byť doma s dieťaťom,pre mňa je to zase plnohodnotná práca, oveľa náročnejšia ako chodiť do práce, psychicky aj fyzicky. Celý čas narážam na to, že tu zhadzujete ženy, ktoré to majú inak ako vy. A keď si dovolia niečo povedať tak ich sfuknete iba preto že vy ste super matky ktoré idú aj na záložný zdroj a nesťažujú sa.
Pre mňa je práca v porovnaní so starostlivosťou o dieťa oddych, ráno vstať, hodiť kávu, ísť do práce, aj keď jej je veľa a občas stres a naháňačky, tak mi nikto nestojí pri nohách a nereve 😂 môj muž tiež považuje svoju prácu za ľahšiu ako strostlivost o dieťa. Sused mal milión rečí o tom akú náročnu prácu má,po roku na materskej celý šťastný utekal do prace si oddýchnuť.
@gabika128 tak to máš obrovské šťastie, že máš takú veget robotu, že nemusíš mat zapnutý mozog na 100%, ja keby som vypla v práci mozog (a to sa človeku v noci žiada) tak ako som mohla pri dieťati, tak ohrozim zdravie človeka, v najhoršom môžem niekoho zabiť. Ja nemôžem v práci len tak sedieť a čumieť do blbá, či fungovať na auto pilot, ako sa to v pohode dá pri dieťati. Nemôžem si v robote len tak sadnúť a nič nerobiť, či ležať na gauči. Fakt ja neviem, čo ľudia robite, keď v robote máte taký veget, že je pre vás starostlivosť o dieťa nemysliteľná záťaž.
@gabika128 ja neviem, ale v farbivá nie, skladané kociek, prevracnie strán na nihe a áno aj cumwnie na rozprávky, da sa pri tom v pohode vypnúť, ale áno sú aj matky, čo sú na 100%bapnute a dokonale a potom sú v prdelke... Tak sa nič nedeje, malé máš už veľké, bud opatrovateľka alebo jasle a môžeš ísť oddychovať do prace. Ja netvrdím, že je byt s dieťaťom doma ľahké, ale väčšina prác sú vyžaduje naozaj byt mozgovo viac prítomná ako pri varila mysická kasicku🤣. Ja nikoho nezhadzujem, len si myslím, že väčšina prác je náročnejšia ako normálne, zdravé, nerozmaznane, dieťa do troch rokov. A hold musela som ísť na záložný zdroj, iné mi v tej nemocnici neostávalo, ale kľudne som mohla ísť domov, máš pravdu, vyspať sa a prísť cez návštevné hodiny. Ale poslať muža, zrelaxovaneho z prace. Keď je pre niekoho záťaž dieťa, tak si myslím, že tie jasle sú super, lebo mama vyčerpaná z prace doma je nanič. Lepšia je zrelaxovana z prace. Ja osobne si myslím, že veľa mama prasi na mozog z tých retatazivych pôrodov. Proste byt doma 6 a viac rokov s deťmi, ktoré sú náročné, tak to musí byť zaberák.ale reálne len pri náročných deťoch, aj keď neviem, čo to náročné dieťa vlastne je.
Záver. Nikto ta nenúti byt doma 6 a viac rokov. Keď máš pocit, že koniec nevládzes, tak rieš prácou.
@gabika128 hej, starostlivosť o dieťa pre mna nie je rocket Science, dokážem dieťa prebaliť, nakŕmiť, zabaviť, zobrať na prechádzku aj bez toho, aby som bola 100% sústredená, nepovažujem tieto aktivity za veľmi náročné na sústredenie… Ty musíš podať nejaký špeciálny mentálny výkon, aby si obliekla dieťa, zaspievala mu pesničku, či pomohla postaviť vežu z kociek?
@maciatkolulu jasné, jasle a škôlka sú riešenie. Žiaľ mne zamestnávateľ nebude tolerovať práce neschopnosť z dôvodu chorôb deti 2 až 3 týždne v mesiaci, lebo tak to momentálne máme. Možno niekto nepozná takéto choroby, vysoke teploty, brušné virozy atď dieťa mu to prejde so soplom a je vybavené. My s mužom sa vtedy 2 týždne poriadne nevyspime( niekedy ochorieme aj my) a ozaj si neviem predstaviť zvládať to úplne sama a nech si muž pekne pospika a potom ešte nech si ide na dovolenku oddýchnuť, lebo ja som na materskej a to predsa nič nie je. Taktiež nikdy nepoviem, že moje deti sú pre mňa záťaž. Môžem si však povedať,z môjho pohľadu, že naše deti sú náročné a tešíme sa s mužom, keď podrastú.
je v poriadku,ze chce ist sam a ak je 7dni vela,nech to skratia o dva,ale dopraj mu,zvladnes to s malou a vyspis sa,ked sa maznel vrati oddychnuty☺️

Musis si to inak nastavit v hlave. Ty by si isla tyzden od dietata takeho maleho? Mne by puklo srdce ist bez deti... Som s nimi stale aj spime spolu. Ja sa tesim na dovolenku s nimi.
Muz ma narocnu pracu a kazdy rok chodi s kamosmi na tyzden do chorvatska na lod. Jed bol covid, nesli... No na nevydrzanie s nim.
Chlapi potrebuju reset bez zien a deti, o to saviac doma snazi potom. Jaby som tiez rada, ale mladsie by to este nepochopilo preco je bez mamy a starsi ke uz fajn partak na hory 😉