Muž kúpil nové auto bez konzultácie manželky: Ako by ste reagovali?
ahojte,
chcela by som vediet vase nazory...manzelovi uz dlhsie vrtalo v hlave ze by ze by chcel kupit nove auto. isiel na dlhsie s deckami k mame na prazdniny a hadajte co. zrazu mi vola ze niekto znamy predava skvele auto a rozmysla ze ho kupi. vravim mu ze nech nevymysla sak mame a na behanie po meste to staci. myslela som ze ho to prejde, ale nie. zrazu za par dni mi vola ze kupil to auto, a to nase co mame necha svojej materi lebo ze to jej je v zlom stave...ja som myslela ze sa mi sniva, ale nie..uz je to iste a auto kupene. pytm sa ho s kym sa radil, ze ide kupit auto a on ze sak s kym sa ma radit sak to nebudem platit ja ale on...ja nasrata po 1. neziadala som ho o nove auto ani som nechcela, po 2. ani sa so mnou o tom nebavil ci suhlasim s novym auto a po 3. ci suhlasim aby sme darovali jeho materi auto...a vravim mu ze sak som ti do nasho auta tiez prispela tak sa tvaril akoby som mu nedala...ako ja tomu vobec nerozumiem. ako by ste reagovali? a este na to sa ho pytam ze ako by reagoval keby som si teraz zmyslela ze idem si kupit novy byt a ten nas necham mojej mame a on ze ked na to mam nech si kupim ako ja nechapem, ved ked su dvaja manzelia nemaju o tom tozhodovat spoloce? ci ja som trafena?
A druhá vec to staršie auto ma 14 rokov nie je to 20rocna rachotina oproti iným autám nemá najazdené tak strašne veľa (asi135000km) iné majú aj raz toľko a je rozdiel či mám úver/lízing na 6500€ alebo 4000
Nepotrebuje na uver podpis manzelky? Ak ano, tak nepodpis a hotovo
No bohužiaľ , máte moje a tvoje , tak to proste je . A aké ste mali to 14 ročne auto ? Lebo ak nejakú fábiu , veď to už nemá ani hodnotu , čiže keď vám napríklad jeho mama pomáha s deťmi , tak to že jej dá takéto auto je podľa mna úplne OK . To že sa s tebou neporadil , nie je v poriadku , ale keď vidím ako aj tu komunikujes, asi veľmi s tebou nie je ľahké niečo predebatovať
Autorka to auto čo dal svojej matke má 14 rokov? No za mňa dosť... Ja mám 9 ročné, 80 000km a pomaly premýšľam o výmene. Za mňa je ideál auto do 10-12 rokov staré. Potom sa toho zbaviť. A auto sa nekazí len jazdením, teda kilometre nie sú najdôležitejšie, auto starne aj vekom a kazia sa aj veci vekom.
ako vidím, na Slovensku si nevesty pekne žijú so svokrami, keď by im bez problémov odrazu darovali celý majetok a ešte sa potľapkali po pleci 😀
tak ja sa Ti autorka absolútne nečudujem, to je niečo neakceptovateľné. ok - kupte svokre auto, alebo aj darujte, treba si pomáhať ja nehovorím nie - ale po spoločnej dohode, ak sa na tom zhodnete finančne aj názorovo,. toto čo urobil bolo cez čiaru, je to disrešpekt voči tebe ako jeho žene. a nech si tu každá tvrdí opak, tak by sa to väčšine podľa mňa nepáčilo.
@autorka
Akoze ty sa jedujes, lebo to nebude tvoje auto, ktore nekupujes s nim? Lebo inak tomu nerozumiem🤷. Povedal ti o tom, nesuhlasila, nezruinuje to vas rodinny rozpocet. Mimochodom, tiez nemam so svokrou najlaskyplnejsi vztah, ale materou mojho muza by som ju nenazvala🤦
@stanislavicenka všetko čo sa kupuje počas manželstva je spoločné aj keď je písané len na jedného patrí to do BSM trochu si nastuduj info kým začneš niečo písať....a nedajbože sa niečo stane čo myslíš kto to bude platiť? Jeho mater určite nie ale ja áno
@lenka.25 ale on sa ani so mnou o Tom nebavil že reálne by aj chcel niečo kúpiť, to si ešte nepochopila? On mi len telefonicky oznámil kúpil som auto a auto už aj pred domom
Nuz tak mas to tazke.
Ja viem, co je BSM 🙂.
Hovorim o tvojom "skvelom" pristupe🙂
Bud rada, ze mas nove auto, kolke by sa potesili. Je pravda, ze to neurobil spravne, poradit sa mal, ale z Tvojich popiskov je zrejme, ze ani medzi vami nie je vsetko v poriadku. Tak som udivena, ze sa tomu cudujes, ze ste sa neporadili
@libusak Nepotrebuje ak mu prijem postacuje.
To, že sa manželia majú o takých investíciach radiť spolu, o tom niet pochyb. Ale čo v prípade, ak jeden z manželov povie ÁNO a druhý NIE? Ako sa majú teda rozhodnúť?
V tvojom prípade ti manžel svoj zámer o možnej kúpe auta povedal. Následne ti povedal aj o možnosti kúpy konkrétneho auta. On sa vyjadril, že chce, ty si sa vyjadrila, že nie. Tak aké je riešenie?
Ktorý z vás mal ustúpiť?
Žiaľ, aj zákon je postavený tak, že si úver, resp. leasing môže vziať sám. Rovnako ako aj ty.
A viem, že si sa na to nepýtala, ale podľa tvojho vyjadrovania auto je váš najmenší problém.
Poznam rodinu kde muž predal manzelkine auto ... Ona zo dňa na deň musela chodiť autobusom ...kúpil si najnovšie BMW ....
Veľmi by ma nahneval ... To sa nerobí ... Sú zákony slušnosti a niečoho čo sa nerobí ...a toto spravil !
@gab1sol on sa so mnou ani poriadne o Tom nebavil on to bral jak hotovú vec jemu by tiež nezaškodilo troška slušnosti a komunikácie a ešte sa tvári že kôli mne kúpil? Akoby som ho o to ja žiadala. Kde je nejaká tolerancia? O takých veciach by sa podľa mňa manželia mali rozhodnúť spoločne a nie že ja sa rozhodnem a iný názor má nezaujíma.teda nezaujíma ho ten môj ide si svoje
Ale vy si nie ste nič jeden druhému dlžní - jeden len oznámi, že chce auto, druhý povie nie, bez ďalších informácií…
Úprimne, môj muž za mnou tiež prišiel s tým, že chce kúpiť auto. A keby som reagovala na muža rovnako ako ty, tak viac o tom so mnou nediskutuje a urobí si po svojom. A my sme si sadli, predebatili sme to, povedali sme si, čo a ako, pre a proti a auto sme nakoniec aj tak kúpili. A bola som rada. A tiež moja prvá myšlienka bola, čo vymýšľa, veď nám to auto netreba. A ešte také, aké vybral? To už vôbec…
Tam skôr vidím problém vo vašej spoločnej komunikácii, resp. skôr nekomunikácii. A to neber ako nejaký hejt na teba, len si chcela počuť/prečítať si iný názor a pohľad a možno sa na to nakoniec pozrieš inak…
Skoro ako môj muž... Len s tým rozdielom že moje auto dal svokrovi a svoje staré mne 😀😀😀
V takýchto záležitostiach rozhodujú dvaja a nie jeden. Súhlasím s autorkou. Ale to slovo mater..... Skôr keď ju nemáš rada asi by som hovorila matka alebo svokra.
Nezabudnem, dva roky dozadu som bola v práci a muž mi vola, či mu podám kľúče cez plot, lebo ho práve predal. A ja ze dpč a prídeš ma prosím zobrať večer domov? Do týždňa som mala nové auto, ale ze by som bola nabrúsená, nasratá a ešte písala na MK. Mi to príde trošku....neviem. chce to asi kľud nie?
Nečítam všetko, ale ja sa autorke nečudujem, že svokru nazve mater. Ja som tu už niekedy o mojej svokre písala, tiež mi nič nikdy nedala, áno nepotrebujem to ani nechcem (moji rodičia nám pomohli s čím mohli), ale jediné čo vie je rozniest ma v ústach medzi ľuďmi. Čiže ja svojej svokre tiež neviem prísť na iné pomenovanie ako "mater". Ale u nás si to aj manžel uvedomuje, že jeho mama má iný meter na nás a iný na zvyšných súrodencov. Ale k veci, mňa by nahnevalo keby si manžel kúpi auto bez môjho vedomia. My sa vždy o väčších investíciách rozprávame a auto je isto väčšia investícia až po dohode vec kúpime.
@sashulla s tým zadlzovanim sa v manželstve nemáš celkom pravdu, lebo áno úver vezme jeden z manželov bez vedomia druhého len keď príde nejaký problém so splácaním hádaj na koho majetok exekútor siahne? Na spoločný takže o takého manžela by som sa veru netrhala. A stať sa môže naozaj hocičo.
Autorka, nuž, čo si si vzala to máš. To je krutý fakt. Nechcem byt útočná, neber moju radu v zlom - chcem len poradiť aj ked možno to vyznie tvrdto. Pravda je že vo vasom vztahu ta nerešpektuje. Ste manzelia a vacsie investicie by sa urcite mali spomocne prediskutovat. Mlady pan by si mal uvedomit ze nieje slobodny mladenec. Auto ak si don investovala si nemoze len tak darovat svojej mame tiez bez diskusie s tebou. To ze ty si bola vtedy na meterskej nezalezi. On ako otec a manzel mal voci tebe vyzivovaciu povinnost. Uprimne - v normalne fungujucom manzelstve sa na utracani penazi ci za stravu, zivobitie, nadstandartne veci ci vacsie investicie alebo prkotiny malo spolocne dohodnut. Ste rodina a je jedno ci on zaraba 10.000 a ty si nezamestnana. Peniaze v rodine su spolocne! Je to aj zakonom dane. Mate mat v manzelstve rovnaky zivotny standart. Ak ti by ti to vykrikoval moze sa to povazovat za financne tyranie a sudu byb to ako dovod na rozvod uplne stacilo. Na tvojom mieste....by som si s nim sadla-spolocne prehodnotila financnu situaciu v rodine a aj nakladanie s nimi a tak isto aj jeho pristup voci rodine a tebe. Uz nieje slobodny- tak nech sa tak aj chova. Ak auto ozaj nechces - nech sa paci - existuje zakon o odstupenia od zmluvy minimalne 14 dni od podpisania. To sa tyka aj leasingu. Takze moze auto vrarit - stale je cas- ak si ta teda vazi ako manzelku a zavi si tvoj nazor. V opacnom priipade ak odmietne o tom komunikovat - je nezrely na vztah a moze aj so starym autom odkracat k maminke a zit si s nou kedze e na mieste otazka ci mienis s dezrelym egocentrikom zit dalej. A nech sa paci nove auto pri rozvode bude predmetom vyrovnania kedze ide uz o spolocne nadobudnuty majetok. Mlady pan by dostal co si zasluzi - riadnu pohube / obrazne povedane / a svoje chovanie ze si neuvedomuje ze uz nieje sam ale ma rodinu a nemoze rozhodovat sam za seba. Teda pokym aj ty nie si stihacka nestavias ho lred moznosti bud ja alebo.... - lebo.to.uz je na danu situaciu uplne iny pohlad zase. Ale to uz vies len ty sama co je medzi vami a ake mas aj ty chovanie a pristup. Uprimne ti piviem za seba- takych frajerov som.posielala do.prdele jedna radost....a nie si este takeho mamánka vziat co neberie ohlad aj na partnerku a financie
Vy medzi sebou neviete komunikovať a odkomunikovať si základné veci. A toto si si ty vybrala a zobrala za muža.
Tam nieje problém len v ŇOM, ale aj v tebe. Každá minca má dve strany.

Nechápem prečo sa tu často rieši slovo mater...na to som sa vôbec nepýtala ale keď sme pri Tom slove tak aj mojej mame vravím mater takže mne osobne nepríde to slovo vôbec divné....mne touto diskusiou skôr išlo o danú situáciu...mne príde divné že o takejto investícii sa dohaduje s mamou ktorou nežije 13 rokov ako so svojou manželkou ide o komunikáciu čo som ja? Nejaká spolubývajúca? Ako bolo spomenuté auto nie sú topánky ktoré stoja 20,30 alebo 50€