Muž mení svoje nároky
Zdravim,
Neviem si už sama rady. Situáciu popíšem v krátkosti. Mame vyše 3 rocneho syna, ktorý mal teraz nastúpiť do skolky. Zaskolkovanie však nezvládol je veľmi rozumný múdry kludne dieťa. Veľmi však naviazaný na mna. Donedávna dojceny. V skolke odmietol pit jest tým pádom ho vylúčili. Pre nás to bol sok. Hlavne pre muža ktorý nezvládol pohľad že sa maly trápi. Každopádne vec sa ma tak že ja pracujem popri malom z domu na plny uvazok čo sa ale dlhodobo zvládať nedá. Vypoved už som mal pripravenú uprosili ma však kým nenájdu náhradu. Ďalej muz bol nedávno povýšený kým nemal tolko zodpovednosti pomáhal s malym a domacnostou na 150%. Teraz vsak tlači na mna aby som dala vypoved lebo jemu sa po praci nechce ešte robiť v domacnosti keďže ja popri praci a malom nestíham vsetko. Otázka je kam sa pohnúť ďalej. Muz mi začína kafrať do veci v ktorých ma vždy podporoval. Po najnovšom už aj keď šoférujem ma sprosté reči. Jednoducho sa mení a ja neviem ako to stopnut. Nikdy nechcel mal napecene. Teraz keď vidí že makám v praci dobieham po večeroch zahlási že by si dal niečo napecene. Akože nemám problem ho s tým niekam poslat. Ide vsak o to že sa bojim čo sa z tohto vykľuje. Zmena sa deje posledných par týždňov …
@janage mna absolutne nezaujima samotne kojenie, aj ked kojenie do cca +- 3 roky, ukaz pediatra, ktory ti povie, ze to je ukazkovy stav, ukaz mi ho! Ani jeden! Ale celkove vyjadrenie, ze syn tak naviazany, a plus, aj s tym kojenim, ze ho vylucili. To o niecom svedci a teraz sa mohla matka zbadat a napisala to sem. Asi nie je vychova v poriadku, ked to dieta nevydrzi bez matky natolko, aby mozno aj stredne tazko zvladlo byt v tej skolke, lebo niektore deti to zvladaju zo zaciatku s tazkostami. Ked uz ani toto sa neda, co to musi byt, ze?
@luccija ano, a autorkino dieta , kojené do 3 roku veku sa neadaptovalo. Čím to asi bolo, ze je tak naviazané na matku? Ze nezapada do kolektivu ani po skuskach, ani po mensom tazsom obdobi, ked uvadzas, mne nealkoholicke, ze vraj ty si v skolke co a koho mala! Tak ako by si klasifikovala autorkinu výchovu, taku naviazanost dietata na matku, aj s jej kojením, ze vyse 3 rocné dieta nie je schopné chodit do skolky a nenechali si ho tam, ani len so zaucacim procesom pre deti, ktore sa tazsie adaptujú, ked mas ty taketo pripady???
@luccija vsak toto práve! Ze ked sa aj nájde taká matka, ktorá kojí dieta az v 3 roku veku vecer na prse, ako uvádzas, a dajme tomu, aj má mensie, vacsie problémy pri zotrvani v skolke, ale realne tam zostava a navstevuje skolku dalej, ci si nepochopila mna, ze co musi byt toto, ked autorkine dieta, kojene do 3 roku veku museli vylucit, lebo tak bolo naviazane na matku, ze nedokazalo zotrvat v skolke? Ze ci ta vychova s komplet vsetkym podla teba prospela tomu dietatu, tak sa to ma robit a presne taketo pripady si mala ty v skolke? A kolko takych pripadov si mala v skolke ty, ze ani s tazkostami tam nemohlo to dieta zostat a nadalej navstevovat tú skolku??! No menuj mi, ty, opitá.
No mám dosť z komentárov 😅 aby som teda zhrnula odpovede na otázky… syn boj dojceny dlho lebo sa narodil predčasne a dojceny byt musel nemohla som si dovoliť riskovať ktoré um sadne nesadne. V ms bohužiaľ majú režim že dieťa od prvého dňa musí ostať cely den žiadne hodina dve a podobne. Syn chodil babke už týždne od pondelka do piatku od 7:30-16:00 pretože som pracovala a v pohode žiaden problem. V skolke však nejedol a čo je podstatne nepil. Po par dňoch mal dopraskane pery hlava bolela a učiteľky povedali že nieje zrelý. Muz to bral veľmi tazko že maly sa trápi a učiteľky bere ako autoritu takze keď povedali že mame skúsiť o pól roka bral to ako fakt. Otázka je však prečo sa jeho nastavenie meni voci mne. Peniaze nám nechýbajú. Napriek tomu robím aj keď je to na nervy momentálne. Ale ide o to že takto sa neviem pohnúť ďalej. Syn pl zážitku v skolke nechce nikoho okrem mna. Stále sa uisťuje že idem aj ja. Takýto nikdy nebol. A keďže muz si mysli že mám dať vypoved a venovať sa malemu a domacnosti teraz tak to asi lepšie nebude a to je nás problem …
@kassandra25 Globálne odporúčanie WHO hovorí, že na dosiahnutie optimálneho rastu, vývoja a zdravia dieťaťa by matky mali výhradne dojčiť po dobu prvých šiestich mesiacov. Potom by mali deti začať dostávať vhodnú doplnkovú stravu a pokračovať v dojčení až do veku dvoch rokoch alebo aj dlhšie.
Dojčenie teda nesúvisí s úspešným nástupom do škôlky.
To, že dieťa je citlivé a naviazané, to tu bolo vždy. Aj 50 aj 40 aj 30 aj 20 aj 10 rokov dozadu.
Len sa muselo prispôsobiť kolektívu.
To, ze si dojcila alebo dojcia je za mna uplne ok a je to kazdeho osobna vec. Akoze vobec nie je nutne argumentovat♥️
Mne osobne chybali informacie, kt si doplnila teraz a v podstate mi je jasnejsie , preco manzel tak reaguje. Aspon z toho co pises. Zlakol sa. Chce pre syna to najlepsie. Ocividne mu nebolo jedno co sa udialo v skolke a aky to ma dopad. Kedze nemate nudzu o peniazky, tak chapem, ze ocakava, ze ten polrok potiahnes. Ze maly zas o cosi vyrastie, dozreje, skusite pripravu na skolku a zacne to zvladat neskor inak. Ano kedze tam hlavne ani nepil, muselo to byt hrozne. A naozaj to este nedal🙏🏼 ja by som prave volila ostat este doma. Je to uz na teba vela? (Toto sa nepytam ustipacne ale naozaj realne na tvoje pocity). Uz citis ozaj potrebu pracovat naplno ano?
Autorka nevzdávala by som sa práce. Poriesila by som opäť babku či opatrovateľku. Zrejme sa niečo stalo a syn sa zľakol. Máš možnosti len ich využi. Muž nakoniec bude aj rád. Syncekovi sa budeš intenzívne venovať vždy po práci a na domáce práce si môžeš najať pani. A bude aj upratané aj navarene aj napecene aj synček sa upokojí a ty sa zrealizuje aj pracovne.
Vsak obaja pracujete, tak na par hod denne opatrovatelka?
@nominativ u nás sú všetky deti od prvého dňa na celý deň aj so spánkom. Žiadne postupné adaptácie. A moje 3 deti s tým problém nemali, neplakali. Ale teda som ich na škôlku pripravovala dobrý rok dopredu. Veľa sme sa rozprávali, chodili okolo škôlky keď sa deti vonku hrali... Nastúpili ako 4r, 3r a dcérka teraz ani nie 3r (je novembrová) a neplakal ani jeden. Chodili a chodia tam s radosťou
@lonely66 ono niekedy zeny a muzi nevedia komunikovat a potom robia takuto chybu a nespravaju sa najvhodnejsie (zas akoze nespravil najhorsiu vec na svete). Sama sa vcitim do casov minulych, kedy som nevedela komunikovat ako teraz a povedala kde tu nieco co ma potom aj mrzelo. Chcem len povedat, ze toto nemusi znamenat, ze ju nemiluje, len to nevie odkomunikovat a ocividne ma stres pracovny aj sukromny
Skus opatrovateľku, ale pol dna by som si brala dovolenku, pol dna robila. Určitý čas. Nevzdala by som sa práce, pokiaľ si tak ďaleko zašla, myslím vypiplala dieťa Chodíš s nim do nejakých detských herní, ihriská? Niečo od maminky so sebou a sup s tetou na prechádzku..alebo kam už. Pri takýchto malých deťoch je aj mesiac velky rozdiel (mesiac narodenia v rámci zrekosti). Bude to dobre, neboj, len nebude na povel v 3r aktívny skolkar
@nominativ no ja poznám minimálne 2 škôlky, ktoré idú systémom hneď celý deň, žiadna adaptácia, okres PB a PU, osobná skúsenosť
Autorka, ked bol tyzdne u babky, nie je mozne, v tomto rezime pokracovat? Babka nemoze uz vypomoct?
Cudne agresivne komentare si naozaj nevsimaj, poniektore zeny netusia co je to empatia.
Vyzera to,ze s povysenim mu pribudol stres a zacina si ho na tebe vybijat. Hlavne to stopni hned a necakaj,kym sa naplno prejavi. Treba sa rozpravat,o pocitoch,o spravani,necakat a nebyt ticho. Ty ho poznas a vies,ci mu mozes povedat nieco hned v tej chvili alebo pockat par minut,kym sa ukludni a potom okomentovat jeho spravanie. Ale vzdy sa treba rozpravat narovinu a nedusit to v sebe. Ak zlyha komunikacia,vztah ide do zahuby a problemy sa len nabaluju.
Moje deti boli dojčené do 2,5 a 3,5 roka a obe nastúpili do skolky tesne pred 1. narodeninami úplne v pohode, takže tým to asi nebude pre niektorých múdrych…
@nominativ nepíš tu ĺuďom výmysly.
Môj 3r. syn nastúpil teraz práve do škôlky a je to práve tebou spomínaná Žilina (Suvorovova hliny 8) a od prvého dňa bol na celodennom pobyte.
A tak isto všetky deti z jeho triedy.
Bežne chodím po ne ho 15:30 a akurat ten prvy den som prisla uz 14:30 o hodku skor az mu neni dlho. Dve mamky sme tak skoro došli. Ani nebolo treba a uz 15:30 chodim.
Dcera do tej istej skolky nastupovala minuly september tiez ako 3,5 rocna (mam 12 mesiacovmedzi detmi) a tiez bola od prveho dna na cely den.
Moja mama je ucitelka v MŠ v inom meste a tak isto to tak maju. Adaptacia 3 mesiace tiez u nich znamená 3 mesiace celodeneho pobytu. A bud sa do 3 mesiacov adaptuje alebo vyluci. Presne tak ako ti pisala ta ucitelka tu.
Skolka nezvladla dieta ( som stastna, ze moju kvoli tomu istemu, co robil tvoj maly, xo skolky nevylucili.
Muz zas nezvladol vylucenie.
Spytaj sa ho, o co ide.. ze preco zrazu ma take naroky.. mozete si dovolit zit len z jedneho prijmu? Prosto treba komunikovat.
Autorka, toto je na manželskú poradňu alebo nejakého mediátora… nespeje to k ničomu dobrému ako správne cítiš. Ospravedlňujem sa za iných za toľko dementných komentárov. Ak ma také blbe reči v tejto situácii ako o pečeni , dosť prekračuje svojimi sugestívnymi poznámkami hranice. Tie si musíš chrániť o to viac. Určite neustúp a pekne pracuj ďalej
@kassandra25
Prečo si taká nepríjemná? Čo má adaptácia v škôlke spoločné s kojením? Autorka nikde nepíše, že dieťa dostáva len materské mlieko. Ak dieťa prospieva a má pestrú stravu, tak kde je problém? Kojenie predsa nemá len nutričnú funkciu. Poznáš pediatra alebo štúdiu, ktorá tvrdí, že je to pre dieťa po istom veku škodlivé? Rada sa niečo priučím, sama som matka a lekárka, tak mi možno niečo počas štúdia uniklo.
A to, že tvoje dieťa chodilo do škôlky skôr? Tak proste možno na teba nebolo také naviazané, každý sme iný, niekto má k rodičom bližšie, niekto ich až tak k životu nepotrebuje.
Každý vychovávame najlepšie ako vieme, adaptácia v škôlke nehovorí nič o výchove.
Ja ťa nebudem podozrievať z alkoholizmu, ale toľko zlosti a negatívnych emócií ako v tvojich príspevkoch som tu už dávno nečítala.
Autorka a babka už nepripadá do úvahy? Alebo súkromná škôlka s menej deťmi aspoň na doobedie? Tam by sa adaptoval lepšie. Možno mu vadí ten veľký kolektív, keď vydržal u babky v pohode cele týždne. V súkromnej je menej deti, viac učiteliek, viac sa deťom venujú.
Nieje od muža fér keď chce aby si bola doma a ty chceš pracovať. Ako to tu ženy spomínali nedá sa donekonecna ustupovať vrtochom obidvoch tvojich chlapov
Ahoj. Ja ti len napíšem co by som urobila ja. Vykaslala by som sa na prácu. Píšeš ze financne ste ok. Radšej by som teda ešte rok zostala so synom. Chodila s ním von, na nejaké krúžky.. nech sa ešte ostriela. Naša riaditeľka v škôlke mi hovorila, že proste niektoré deti sú také, že v 3 rokoch ešte naozaj nie sú zrelé a v 4 sa už adaptuju oveľa lepšie. Teda nie je to nič výnimočné, že niektoré deti si ani v 3 rokoch na škôlku nezvyknú. Chce to čas. Je to na tebe ako ten čas využiješ. Zase mať doma malé dieťa ako skoro celý deň pozerá na dvoch pracujúcich rodičov.. čo to tomu dieťaťu dá. Ja by som si ešte rok užila materskú, muža zrovna povýšili, aj finančne sa vám práve polepšilo.. Ja by som teda išla cestou najmenšieho odporu. Nech je spokojný manžel, dieťa a ja by som bola v takejto situácii spokojná tiež.
@sheila121 vôbec to nie je zvláštne, robim tam, to že ja sa venujem 100% neznamená, že aj ostatné, preto to vravim.
určite by som nedávala výpoveď, prečo? ja nemám právo ísť pracovať?
tam budem doma na riti do 4 rokov nie?

@kaitlin3 No praveze toto su dost take priznaky , ze nieco sa deje, Ja som si to vsimla na svojom ex, a mali to tak aj kamosky. Ked zrazu zacal hovorit “ co keby si si nafarbila vlasy na cierno” Ked ja mam hnede. A potom som zistila ze kolegyna s ktorou ma podvadzal mala cierne vlasy. Dalsi priklad.. kolegyna furt nosi do roboty lasagne tak dobre to vyzera, neupecies ich aj ty ? No a presne ma to napadlo pri autorkinom muzovi. Ze zrazu “upecnkolac”