icon

Muž podpichuje syna, že si vybral zlú vysokú školu

6. sep 2023

Syn ide zajtra na zápis VŠ. Vybral si technickú fakultu, strojárstvo odbor automobilová doprava. Podľa opisu bude môcť navrhovať, kresliť v model. programoch atď.
Dnes sa na tom pochytili s manželom, on ho zvozil ako si mohol toto vybrať, sú to len sladké reči a reálne bude pracovať v závode 12 hodinovky za minimálnu mzdu..
Reálne neviem, či má muž pravdu alebo nie, syna podporujem a nech robí to, čo ho baví ale naozaj nepotrebuje ing titul za pás (ako to muž nazval)

slovakboy
6. sep 2023

Takto nesmie s chlapcom rozprávať. Svoju frustráciu prenáša na syna. Ako keby mu povedal - aj tak z teba nič nebude. On ho ma povzbudiť v jeho snoch veď všetko ma chlapec ešte otvorené. Naše školy nie sú najlepšie ale nie sú ani zlé. Závisí aj od študenta. Nemeckí študenti sú tiež leniví ako ti naši a aj šikovní ako tí naši. Už neplatí, že titul ti otvára dvere ale vedomosti.

autor
6. sep 2023

Ono mám pocit, že z muža hovorí nedostatok vedomosti o tom celom

celka12
6. sep 2023

Podobnú situáciu sme mali aj my doma s dcérou. Vyštudovala prekladatelstvo, muž ju do polovice štúdia,,motivoval" rečami, že jediné, čo bude prekladať budú bednicky v obchode. Už počas školy začala pracovať pre Európsky parlament, čo robí doteraz. Takže nech sa syn nevzdáva a ide si za svojim snom. Bude si to vyžadovať veľa úsilia z jeho strany a podporu aspoň z tvojej. Držím palce a prajem veľa úspechov 🙂

jj298
Odpoveď bola odstránená
ninusa221
6. sep 2023

Pozri môj otec nechcel aby som išla na Vš keďže po maturite som mala dobrú robotu v jasliach ( stredná pedagogická). Stále načo tam pôjdeš dobrú máš robotu bla bla bla. Po 2 rokoch sa nám pomenil odbor a mám oveľa viac možnosti.
A keď sedel na promociach tak mi mamina povedala že tak reval od dojatia že sama nechapala😀.
Takže porozpravaj sa s mužom aby do neho nerýpal nechal ho tak.
Všetko záleží na tvojom synovi či ho to chytí a či sa udrží na škole a pôjde si za tým.

viestta
6. sep 2023

Nie kazdy, kto skonci konstrukcie strojov nakoniec skonci ako konstrukter, nie kazdeho to bavi, nie kazdy sa tam aj udrzi ak aj zacne. Ale strojar s VS urcite neskonci vo VW za pasom. Vo VW skoncit moze, ako majster, technicky pracovnik (aj ten konstrukter) a na mnohych inych poziciach, ale urcite nebude pneuskrutkovacom montovat kolesa na Passaty. To moze pan otec kludne spavat. Na druhej strane nemusi vobec skoncit v automobilovom priemysle. Ako strojny inzinier, bez ohladu na odbor, ktory vystuduje ma XY moznosti sa uplatnit v strojarstve a okrem toho moze kludne skoncit aj v banke alebo ako inspekcny technik lietadiel.
Kedysi som robila na konstrukcii. Prichadzali kazdy rok novi absolventi, premlelo sa ich za ten kratky cas celkom dost, ale ostal tam len jeden. Realita konstrukterskej prace je niekedy dost sok pre tych, ktori tam celi nadseni dojdu. Ale kazdy, ktory to za "rysovacou doskou" vzdal si nasiel ine uplatnenie, niektori su este vo odbore, niektori su uplne inde.

h2
6. sep 2023

@jj298 Ale ty si nepísala, že sa to týka inžinierov, ktorých ty poznáš a ktorí sedia niekde v nejakej kancelárii, ale že sa to týka všetkých. A to jednoducho nie je pravda.

viestta
6. sep 2023

@jj298 a robotnik bez nadcasov zarobi kolko? Pri nadcasoch zarobi viac aj inzinier.

jj298
Odpoveď bola odstránená
h2
6. sep 2023

@jj298 Nezabúdaj na inžinierov, ktorí majú vlastné firmy. Môj šéf je inžinier, v práci (v kancelárii) je maximálne tak 4 hodiny denne a ide v takých prachoch, že sa mi o takých ani nesnívalo. Robotník za pásom si síce tiež môže založiť vlastnú firmu, ale pravdepodobnosť, že dosiahne taký úspech, ako vyštudovaný človek s odbornými znalosťami, je dosť malá.

jj298
Odpoveď bola odstránená
lucilaines
6. sep 2023

Autorka prosim ta v tomto pripade je uplne jedno ako a kde tvoj syn skonci. To uz je na nom, jeho povahe a aj stasti. Kazdopadne je to jedno, keby hned aj skoncil za pasom. Tu mate uplne iny problem a neverim, ze toto je prvy pripad konfliktu medzi otcom a synom. Bud prosim ta aspon ty oporou vasmu synovi, povedz mu, ze nech je z neho na konci hocico, tak ho budes podporovat, stojis pri nom a ze to zvladne. Taketo toxicke spravanie zo strany otca vam moze priniest akurat tak to, ze v sekunde kedy na to bude mat syn moznosti vam zapleskne dvere a pride vam na navstevu nanajvys na vianoce.

majusqwa
6. sep 2023

haha, pozdravujem tvojho manžela 😃 môj manžel je strojár. vo štvrtom ročníku k nim do školy nabehli ľudia z firiem a lanárili ich ísť pracovať po spromovaní k nim. a to tí študenti nevedeli ani jazyky, prax z odboru žiadna, aj tak sa o nich trhali. zdôvodnenie - jazyk sa naučíš omnoho ľahšie než myslieť ako strojár.
takže ak to chce tvoj syn študovať a robiť, ja by som ho podporila všetkými dvadsiatimi.

lilope
6. sep 2023

Keď už, tak v automobilke sa za pásom nezarába minimálka ani omylom. Skôr priemerná mzda a viac, odkáž mužovi nech nemá skreslené predstavy o platoch robotníkov za pásom v tomto odvetví. 😉

jamimo
6. sep 2023

manžel nemá pravdu. Ak si syn skutočne vybral odbor ktorý ho zaujíma baví+ jazyková znalosť , môže to dotiahnuť aj týmto smerom do cieľa 😉
https://hnonline.sk/auto/novinky/1669913-navrho...
PS: Synovi držím palce a manželovi vysvetli rozdiel v pojmoch "mozgovňa a montovňa"

sovica
6. sep 2023

Ja tak "milujem" týchto negatívne naladených jedincov🙄 Otec má byť na syna hrdý, že si vybral takýto ťažký obor a má ho ďalej podporovať a nie demotivovať. Ak to syna baví a vzali ho na takúto školu, tak asi blbý nebude. To, ako sa uchytí po škole, bude záležať od jeho vedomostí a usilovnosti. Držím mu palce. A manžel nech sa "preberie". Ak nechce synovi povedať niečo pekné, radšej nech mlčí. Aspoň Ty syna podpor a daj mu najavo, že v neho veríš.

sissy27
6. sep 2023

Keby aj robil vo fabrike za pasom - hadam najdolezitejsie je to, aby bol stastny a spokojny. Ak ma muz nejake vlastne nenaplnene ambicie, tak nech na sebe zamaka sam.

doriiis
7. sep 2023

Rodič,ktorý nepodporuje svoje dieťa v tom,čo ho baví iba kvoli tomu,že sám má nejaké komplexy zjavne, by si zaslúžil preplesk.

nwnw
7. sep 2023

Muz je teda otec roka. Univerzita syna posunie niekam aj ked tam bude iba rok.. Nikdy nevies ci skonci, ci nezmeni zameranie,ci neodcestuje studovat casom inam. Mozno skonci prave odbor ktory si vybral a bude robit nieco ine..
Ked mlady chce,treba ho podporit! Prosim podpor ho aspon Ty ako matka.

stvura
Odpoveď bola odstránená
veselo_neveselo
7. sep 2023

A manzel je taky jednoduchsi? To co znamena, taketo reci - co tym sleduje? By som manzela upratala, ved tak skodi synovmu sebavedomiu.
A ak syn skonci skolu, tak bude moct ist robit co len chce, a bude to hlavou a nie rukami.
Vela stastia synovi, priprav ho na tazky prvak; ale ked sa posnazi tak to da.

mamina7070
7. sep 2023

tvoj muz je zjavne zakomplexovany muz so stredny vzdelanim a nevie o co hovori tak ho uprac inak prides o syna

11beautygirl11
7. sep 2023

Ja mam takeho otrasneho otca. Dnes mam 30 a som rada, ze som mimo jeho dosahu. Tiez mal kadejake reci a dnes to pokracuje tak, ze ked som si nasla pracu, tak mal blbe otazky, ci ma tam niekto dostal. Ked som pracu zmenila, tak mal blbe pripomienky co ja take nieco mozem vykonavat…a tiez to zacalo recami na VŠ

A co som tym chcela napisat? Nech si manzel riesi svoje psychicke problemy u lekara a nie na synovi.

ada12345
7. sep 2023

To vzdycky tvoj muz tak "podporoval" syna? Kde bol ked sa podavali prihlasky???? Vtedy bol cas na diskusie. Teraz pri zapise je cas akurat na zazelanie synovi nach sa mu v studiu dari.

ahhola
7. sep 2023

Muž je trochu mimo. Akokolek technicka škola dá chalanovi viac, ako keby posilnil rady premnozenych právnikov, soc. prác, politológov a iných light odborov.
Ktosi hovoril o tom, prečo napreduje Čína a upadá USA.. V Číne ma gro VS technický smer, US ja krajinou pravotarov. Ale právnik nevyprodukuje nič, co by spoločnosť posunulo dopredu. Nech chalana nedepta. On je možno posledná generácia, oru ešte bude fyzicky treba v nejakej práci. 😠

hladamematku
7. sep 2023

Muž asi vs nemá že??? Toto som si ako vs vzdy vypočula od hlúpych sedlakov....keď otec žiarli na syna je to žumpa

viestta
7. sep 2023

@jj298 na druhej strane aj na tých "robotníckych" postoch sú chlapi s VS. V US Steele sú tavici na konvertoroch aj inzinieri. V monterkach, prachu, hluku a horúčave a nie sú nadvzdelani. Iste, sú tam aj učňovkarí, ale už nie ako prvi tavici, teda vedúci posadky

lucik194
7. sep 2023

sorry ale nepoznam ziadneho strojara s VS co robi za pasom, aj najhorsi strojar uz pocas VS ma brigadu v odbore, je ich malo a su ziadani....

drahomirrra
7. sep 2023

@ahhola Právo je light odbor? :D :D :D :D Evidentne sa vyznáš :D:D:D A žiadna pridaná hodnota, uhm. A čo myslíš, komu vďačíš za to, že vrahovia sedia v base, kto píše návrhy zákonov, z ktorých profituješ aj ty, kto robí siahodlhé analýzy práva EÚ, aby vedel napísať dobrý projekt pre aj tvoju obec, kto píše na tých vrahov obžaloby? Nože nám povedz, čo robíš ty. Predpokladám, že aspoň v Mochovciach na reaktore.

Autorka, syna podpor. Mám kamaráta presne s týmto odborom, robí s Schaeffleri a zarába také peniaze, že by tvojho muža zo stoličky vyrútilo. Vie o tom prd a mudruje, vyzerá to, akoby závidel vlastnému synovi.

miriam11
Odpoveď bola odstránená