icon

Muž sa chce sťahovať z Bratislavy na východ

pantina007
9. jan 2022

Ahojte dievcata, som uplne zufala, som z bratislav, kde som spoznala pred 4 rokmi aj svojho muza, dnes mame rok a pol stare dievcatko a asi posledny rok zacal muz vymyslat ze chce ist spat na vychod odkial pochadza. Mame kvoli tomu dost caste hadky, ja si to neviem predstavit, mam tu vsetko, som tu doma, mam tu rodicov, brata, kamosky, dobru pracu. On tam ma len mamu, aj brata s rodinou ale moc s nimi ani nevychadza… nemame tam ani nejaku ponuku na pracu.. nikdy sme sa predtym nebavili ze by sme odtialto odisli, on je taky pecival chce zahradku dom a tu v bratsialve je nieco take tazsie ale stale mu hovorim ze za nejakych par rokov sa nam urcite podari nejaka mozno chata kam budeme moct chodievat, jeho mama je aj starsia a aj ma boleti, moni rodicia nam aj s dietatom vedia obela viac pomoct. Jeho argumenty su stake ze je tu sam, on nema ani rad mojich rodicov, je hrozny nervak, proti kazdemu nieco ma, aj preto nema vela kamaratov, ja mu odpustam vsetko , vie mi hrozne veci povedat a este aj v tomto by som sa mu mala prisposobit? Je tu 17 rokov to si mal skor rozmysliet ze tu nechce byt.. uz aj spomenul rozvod ale to len ako vyhrazku lebo si myslel ze to ma prinuti zmenit nazor. Je dobry otec, aj mi s malou pomaha nechcela by som aby zil niekde inde ako my, dcerka ho ma velmi rada.. poradte mi prosim co mam robit 😔

zaba21
9. jan 2022

Ešte by som chcela napísať, aj na východe sa nájdu možnosti zarobiť a slušne si žiť. Ale keď o tú robotu prídete, už je niekedy veľmi ťažké si nájsť novú. Mám také prípady v rodine aj u známych.

zmrzlinka2021
9. jan 2022

@pantina007
Vysvetli manzelovi, ze tu mas pracu a cely zivot zijes a ze mozete si napriklad kupit tu dom v satelite. Tiez tu mate zamestnania, ty sa tiez chces pracovne realizovat. Komunikujte o tomto. Pripadne si na vychode kupte malu chalupku a raz za mesiac tam chodte na par dni.

zaba21
9. jan 2022

@pantina007
No hlavne mu začni dávať konkrétne otázky. Kde by ste bývali, čo by ste robili. Nech pozrie ceny bytov, domov, ponuky na profesii aj s platmi...
Možno ho to dostane do reality...

amelie22
9. jan 2022

@pantina007
@zaba21 má čo sa týka Bratislavy pravdu, je tu kopec možnosti čo sa týka do prírody, športu atď. Nebijem sa do pŕs preto že som rodená Bratislavcanka, ale preto že sama dosť športujem a myslím si, že je to tu ok. Hlavne na to že sme hlavne mesto máme k prírode blízko. Jasné že tu nie sú veľké kopce, ale dá sa. Bývalá som v Karlovej vsi, v Dúbravke, v záhorskej Bystrici a teraz v Rusovciach, všade je to na skok do lesa. Na bicykel sú tu roviny, hrádza, ale aj les - Karpaty. Áno lyžovať sa tu nedá, ale na Stuhlecku je človek za hodinu a pol, bezkovat chodíme tiež na skok do Rakúska alebo na Skalku, proste keď človek chce - dá sa. Aj zo starého mesta či ruzinova je to na Kamzík na skok. Čo sa týka športu a prírody je to čistá výhovorka že tu nie sú Podmienky.

zalka
9. jan 2022

@zaba21 správna pripomienka, ... kde by bývali byty 3 izbové 120000e, domy od 200000e a aj to nie v SNV ale v dedinách okolo, chaty od 60000e vyššie ... robota ? no možno tak embraco ale zárobkovo no ked 800e v čistom ale normálne skapal pes.
@pantina007 ako čo z rodnej hrudy, aj ked je tu na spiši krásne, roboty niet. Ak by som ja náhodou raz odišla tak by som sa nevrátila, max. na víkendy a výlety.
Nedaj sa vmanipulovať, ak nechce šoférovať sadnite na vlak - a cestujte na východ. Vlakom za 5 hodín je pekne v SNV, bez prestupov. Dieťa bude mať zážitok, muž nebude unavený zo šoférovania. Alebo to odšoféruj ty. Raz dva krát a zvykneš. A nebude mať argument na to sťahovanie.
Fakt šli tu neuveriteľne a neúnosne hore ceny nehnuteľností, nechápem ako ľudia s tými platmi tu vedia dostať také obrovské hypotéky. A navyše ani nie je čo kúpiť, podľa toho čo sem tam zablúdim na portál nehnuteľností.

xckaret
9. jan 2022

@pantina007 prestahujte sa do KE. Je to krasne mesto....

tykat
9. jan 2022

@xckaret ...jemine, mne napr. 5r v KE uplne stacilo...ten hnusny vietor si doteraz pamatam, mala som pocit ze zijem v neustalom prievane.

jumama
9. jan 2022

A co keby ste sa pooberali po zahrade v BA alebo blizko BA? Kde by mohol travit vikendy a bol by spokojnesi? Kamarati tak mali, napokon sa predsa len po 10 rokoch prestachovali z BA do domu v satelite, ale nacas im aj ta zahrada stacila. Proste zvazuj tak, ze muzovi zasytit potrebu , co ma. Hladajte a sustredte sa, co ho ta na vychod najviac taha a skuste nasjt riesenie na to tu. Ak prave zahrada, aj toto by mohlo byt riesenie...

vroni
9. jan 2022

Ja som rodená Bratislavčanka a na východ by ma nedostali ani za milión. Je tam nádherne, o tom ani reči, ale možnosti veľmi máličko. Hlavne pre niekoho, kto je rozmaznany širokou ponukou. A s deťmi už vôbec nie. Dobra škola je pre mňa alfa i omega, ponuka krúžkov, cestovanie... No proste nie. Ešte pochopím, keď ma niekto obrovskú rodinu, kde sa stretávajú, pomáhajú si, žijú "na jednom dvore", že mu to chyba. Ale ja by som sa zmysila.

kataina
9. jan 2022

@vroni ako vieš, že možnosti velmi maličko ?? A školy ?? si pozri hodnotenie skôl Ineko. V KE su školy lepsie alebo zarovno s BA.
https://skoly.ineko.sk/rebricky/?r=2020&ts=ZŠ&k...
Tak hlavne ked si v KE nežila, tak nehodnoť, vieš o tom H.... 😉

titla
9. jan 2022

Ja som z KE, ale zijem v BA 15 rokov. Moj muz je zo stredneho Slovenska a zije tu uz 20 rokov.
Ja by som sa do KE vratila, mam tam rodinu, ktora mi velmi chyba a aj priatelov. Ale neurobila by som to mojmu muzovi. Prave preto, ze tam nema ziadne zazemie. Ziadne kontakty, ani vztah k tomu miestu. Robotu by sme si nasli, ale ziadna velka perspektiva v nasich oboroch, tu mame viac moznosti. Rozhodne by som ho v 40-tke nenutila zacinat niekde uplne na novo, len preto, ze ja chcem a chybaju mi rodicia... sebecke a bezohladne.

zaba21
9. jan 2022

@vroni
Dovolím si napísať, že v školstve na východe by som problém nevidela, aspoň čo sa týka môjho rodného mesta, okresné mesto cca 30 000 obyvateľov. Úroveň určite nie je horšia ako na bežných základných školách v Bratislave. V meste sú tiež kvalitné stredné odborné školy, výborné gymnázium. Sama som tiež učila na strednej škole, takže viem porovnať. S krúžkami pre deti nebol problém, umelecké školy na dobrej úrovni, možnosť športovať.
Gro problému východu je v pracovných príležitostiach a finančnom ohodnotení práce.

zaba21
9. jan 2022

Autorke by som hlavne ešte raz zdôraznila nutnosť s mužom komunikovať, jeho frustrácia z niečoho pramení a sťahovanie sa mu javí ako spôsob by riešenia problému. Nedovoľ, aby vás táto výmena rozdeľovala.

vroni
9. jan 2022

@kataina, o čom hovno viem nie je na tvojom posúdení. Takže sa zdrz blbych poznámok. Nikde som nehovorila, že školy na východe sú zlé. Ale keďze chcem pre deti bilingválnu školu, ideálne s inojazycnymi učiteľmi, koľko ich mam na vyber na východe a koľko v BA? Detto s platmi. Viem, že v Košiciach vyvazuju itckarov zlatom. Ale zase je to pomerne úzka oblasť, v ktorej ich hľadajú. Keď pracuješ v inej, máš slabé karty. A to sme stále v Košiciach a nie Prešove, Michalovciach ci Svidníku.

kataina
9. jan 2022

@vroni v KE je škola 8r gymn. bilingvalana AJ, učia tam učitelia z USA, UK, nevedia po slovensky (kolko je takych v BA?) španielske a francuzske gymn., okrem toho dalšie bilingvalne gymn AJ . Učim na stredne škole, mala som žiaka čo po 2r na strednej v BA prišiel do KE, zhodnotil, že v BA to bolo jednoduchšie,... no nič nehodnotim, len to čo mam z 1. ruky 🙂 Neexistuje nič lepšie ako BA. tak tak a nijak inak

pantina007
autor
9. jan 2022

@tykat nema vobec plan ani nema prehlad o ponuke prac, ma dost specificke strojarske zameranie, teraz ma super robotu, flexibilny cas, o 3 vie byt doma, co do buducna aj v skolke by nam neuveritelne pomohlo. Teraz byvame v nasom byte na ktory mame hypoteku aja si uprimne v RD neviem predstavit, je to pekna predstava ale ta robota okolo toho.. my sme nikdy neboli ani nejaki chalupari ze zahradka ale to by som jasne ze prenho taky kompromis spravila.. ale to ked je iba jedna strana ochotna robit kompromisy to tazko..

yoxinka
9. jan 2022

@kataina
Moja dcéra chodí v BA do škôlky, kde má učiteľku z USA, dcéra má 5rokov a plynule hovorí anglicky, o školách, kde AJ učia native speakri viem asi o šiestich, ale to je jedno, toto nemá byť súťaz, kto ďalej dociká. Ja poznám na východe strašne veľa ľudí, keďže odtiaľ som a vždy keď sa streneme, skončí to pri tom istom “ta ľem keby bulo vecej roboty” alebo potom “ta tu skoro každi robi ta minimalku”. Ok, jasné, v KE je to asi lepšie, ako v menších mestách. Moja teta každú prácu v KE zháňala po známosti … Podľa jednej školy, odkiaľ
ti prišiel žiak z BA, nemôžeš súdiť stav školstva celkovo … ja mám východ tiež rada, ale BA ponúka oveľa viac možností, to je proste fakt.

vroni
9. jan 2022

@kataina, škoda, že to nezahŕňa aj čítanie s porozumením. Ale chápem, vidíš ba, tak červené sukno a kopes, kopes a kopes.

pantina007
autor
9. jan 2022

@yoxinka hej toto je aj pre mna velka pridana hodnota tie moznosti, aj vieden vianocne trhy kazdy rok. Aj ked uplna blbost ale to je tolko takych malickosti ze si neviem predstvit ze by to moja dcera nemala :( povedal mi na tieto argumenty tie moznosti ze prenho su to smiesne argumenty 🙂

pantina007
autor
9. jan 2022

@zaba21 ja s nim vela komunikeujem a presne toto sa ho pytam on ma odbije ze nech mu nedavm take otazky ze ho tym len znervoznujem, totalne na hlavu sak zo su elementarne otazky ked ma nieco take v plane

pantina007
autor
9. jan 2022

@amelie22 to presne trvdim aj ja, len on ma tak uz v nenavisti bratislavu ze odmieta kamkolvek tu do okolia chodit, chodim s nasimi a malou cez vikendy.keby som ich nemala tak mala by polku veci nevidela, kde vsade sme boli lebo je tu toho plno! Minule som ho prehovorila napr na farmu do stupavy, posnezilo tam, totalne carovne tam bolo, malo ludi a on mi na to povedal ze je to otrasne daleko. Akoze no comment

kataina
9. jan 2022

@vroni nie, to ty si začala s tym hodnotenim KE, čítaj hlavne po sebe. ja nikde nepíšem jedine slovo o tom ako je v BA ako by som tam nikdy nešla,... som rozmaznana, dobra škola je pre teba alfa a omega,... to samozrejme najdeš len v BA . Na rozdiel od teba som neposudzovala BA, nekritizujem. Najdi aspon jednu vetu kde kritizujem BA. Ano jeden žiak z BA o ničom nesvedči, ... A čo Ineko ?

kataina
9. jan 2022

@vroni strata času sa hadať, ja tu končim

pantina007
autor
9. jan 2022

@jumama zahradu stale hladam aj nejaky domcek kludne aj na vychodiˇe ze na ceste do spisskej ze by sme chodievali kludne aj raz do mesiaca a aj to soferovania ja kludne odsoferujem, nemam s tym najmensi problem.. len ked mu cokolvek poslem ze pozri toto tu je nejaka zabradka vsetko ofrfle.. je to kriz a neuveritelny boj

17alexis
9. jan 2022

@pantina007 nema nejale depresie? Podla toho, co pises, je hrozny negativista, nic mu nie je dobre. Keby ste aj sli na vychod, ani tam by mu nebolo dobre. Vzdy by mu nieco prekazalo. Alebo potom mi pride ako taky snilek. Ma predstavy, ale ziadne konkretne realizacie. Moj otec je taky cely zivot. Nic nedokazal.

zaba21
9. jan 2022

@pantina007
No vyzerá to tak, že problém môže byť v niečom inom...a celkovú nespokojnosť chce rieši sťahovaním.
Ja sa občas stretávam s nevrazivosťou voči ľuďom z východu a jeden z dôvodov je ten, že na Ba nadávajú, hoci tu žijú a pracujú. Vyzerá to tak, že tvoj muž sa úplne neaklimatizoval, alebo mu niečo začalo vadiť. Ešte je otázka, či mu niečo nevyčíta mama, brat? Ťažko povedať. Moja mama chápe, že sme ďaleko a nemôžme chodiť často.

luccija
9. jan 2022

@pantina007 už si tu písala pred pár dňami....podľa mna, keď čas tráviš s rodičmi a dieťaťom a nič ho nebaví, všetko mu je ďaleko si myslím, že chce uniknúť od rodiny.Asi zistil, že rodinný život nie je preňho možno si za 17 r nezvykol čo mi je divné, že tu nemá ani ziadnych kamarátov za tie roky?
Preňho by malo byť dieťa a ty pevný prístav a vyzerá, že je ochotný odísť a začať nanovo.
A v tomto mu nijako nezabránis, keď tu nechce byť, tak nebude....píšeš, že Ti hovorí škaredé veci a všetko mu prepáčis je Váš vzťah dobrý?
Áno ty tu máš rodinu blízkych on nie a je veľa ľudí, ktorí na to prídu neskôr, že doma je doma v ich meste kde vyrastali kde má spolužiakov, kamarátov z ulice. ....keď Ti nechce odpovedať kde by robil, ako žil si myslím, že chce hlavne vypadnúť z Ba za každú cenu.Ptacuje do 15 to má kráľovský pracovný čas čo robí celé dni?

alexk12
9. jan 2022

@pantina007 sak nech ide kde chce 🤦🏻‍♀️

vroni
9. jan 2022

@kataina, je mi veľmi ľúto, že nevieš čítať. Ale určite sa to dá doučiť. Ja som o KOŠICIACH nepísala ani slovo, to si si tam dobásnila ty. Ani o kvalite škôl. To si tiež písala ty. Ja som písala o MNOŽSTVE možnosti. Nie o ich kvalite. Co s tým má Ineko? Čiže na výber 10 škôl je menší výber ako dve? Ok, mňa na matfyz učili, že 10 je viac než dva. Keď ťa baví sa samonasierat, fajn. Ale potom ma do toho nemontuj.

pantina007
autor
9. jan 2022

@zaba21 my sa o tom bavime na dennej baze, rozumne mu vysvetlujem vsetky svoje argumenty ktore su prenho smiesne, chapem ho vo vsetkom co mi vravi ze mu tu chyba ale je toho menej akoby chybalo mne kebyze sa odstahujeme