Na zamyslenie
Inspiroval ma tento clanok a poniektore jeho body mi rezonuju v mysli. Najma v suvislosti s tu videnym...
http://www.eduworld.sk/sk/nevychovavat-znamena-...
Moje dojmy z poniektorych fotoblogov, ktore som viac menej nahodne vzhliadla su presne v duchu bodu clanku o konzume, materialne a nulovych hodnotach. Su tu blogy, ktore doslova systematicky zachytavaju handry v kontexte rocnych obdobi. Dieta je tam len akysi vedlajsi doplnok. Desiatky fotografii v desiatkach kabatikov...z tych fotografii nesala dojem, ze boli spravene pre vynimocny moment. Ale ze umely moment bol vytvoreny za ucelom fotografie. Nedycha z nich nic. Ziadna atmosfera. Haldy doslova rovnakych fotografii. Baretka sem, cizmicka tam, bundicka, kabatik...starostlivo nakonbinovanych. Trci z toho to co je pre autora fotky prioritne - handry!
Preto, ked niekde vidim staru dobovu fotku deti, mam z toho zazitok. Zazitok zo zivej atmosfery, ktora z fotografie dycha. Aj po iks rokoch. Z dnesnych fotografii na sposob fotoblogov ake aj tu vidno sotva prehovori po rokoch nieco viac ako zladene handricky.
Ake asi budu mat hodnoty deti tisicich fotografii v dalsich stotisicoch tzv. outfitov? Stajlovanie do handriciek asi tou pravou hodnotou nie je. Co poviete?
P.S. su tu vsak aj fotoblogy, z ktorych citit to co maju zachytavat. Atmosferu daneho momentu. Take mam rada. 😉
Kto vie, co by fotili jednoduchi ludia pred 150 rokmi...mozno by sa fotky v nicom nelisili od tych dnesnych.
@warholette No nechcem tu odsudzovať, každý má iné priority. Len nedávno som tu čítala na fóre, že jej manžel hrá automaty a preto sa snaží pre dcéru nakúpiť aj značkové veci, lebo inak by to prehral. A oblečenie často dostanú deti od rodiny, babky, krstnej.
nechapem preco sa to tu zvrhlo len na to, ci si niekto kupuje alebo nekupuje znackove veci. Kniha Ako pokazit dieta desiatimi tahmi je velmi utlucka, no poucna vo vsetkych bodoch.. oplati sa precitat.. ja si svoje deti neviem zladit, kupujem veci i z druhej ruky, ale to ze niekto ma v tom zalubu, neznamena ze je zly rodic a ze dieta zanedbava.. zle je ak to dietatu podklada ako najdolezitejsiu vec, ale to my sa z fotiek nedozvieme.. mna napriklad zaujal bod 5. Nechajte deti starým rodičom.. moj syn sa uz po par dnoch u starych rodicov sprava ako princiatko.. 😝
aj pekne oblecenemu dietato mozeme vsetpovat tie spravne zivotne hodnoty. Osobne si myslim ze teplaky ci uz na detoch al. dospelych patria max. tak na doma ci na pieskovisko al. spielplatz. ak ale ideme niekam do mesta, ci na navstevu k rodine, priatelom al. znamym , je jasne ze dietatatko tak ako aj ja ci moj muz sa pekne oblecieme. mamicky co maju vkus a radi modu, jasne ze sa potom snazia obliect pekne a modne aj svoje male ratolesti. nevidim na tom fakt nic zle. skor sa mi nepaci, ked ku nam pride navsteva i a deti su oblecene ako cigancence..Myslim ze aj deti by sa mali od malicka ucit vyzerat v spolocnosti reprezentativne - pokial teda nechcu zit niekde v lese kde na tom nezalezi. No bohuzial v tejto dobe na vyzore velmi zalezi. Vsimnite si uz len spravanie predavaciek ci doktorov al. aj na pracovisku ako sa spravaju ked tam pride nahodena mamicka ako ked tam pride zena s nadvahou v riflach a roztahanom svetri.
Co sa znaciek tyka, som max. proti a toto nikdy nepochopim. Dieta al. dospely clovek sa vie pekne a kvalitne obliect bez toho aby kupoval casto predrazene znackove veci.
Co mi dalej prekaza, ako to tu uz niekto spomenul, je prave ten kontrast ked je dieta super nastylovane a vedla neho otrasne oblecena a neupravena mamicka. Z tohto mi je miestami az do placu..ako keby prestali zit svoj zivot a ziju len zivot svojich deti...ci pre svoje deti! je to smutne..
noo a co sa tych albumov tyka, vobec mi nevadia...rada si ich pozriem obcas, tak ako si rada obcas pozriem albumy s jedlami ci bytovymi doplnkami a pod..
Zase z extremu do extremu. S tym, ze tieto albumy nie su velmi v poriadku ak sa to prehana suhlasim. Ale matka co sem da fotku s nastajlovanym dietatom je asi urcite zla matka a jej dieta vlastne nejake chudatko... hahaha... jasne ak niekto nema co robit a cele dni foti oblecenie (typ: kupila som.. budeme nosit... a vsade same handry dokonca aj bez dietata) tak to nie je v pohode, ked nebudem riesit dusevne zdravie, tak podla mna tie panie sa doma velmi nudia... Budem ale hovorit za seba: Ja malej kupim vzdy naraz veci na celu sezonu, casto z jednej kolekcie a dokupim co chyba - ponozky, topanky,... , kedze kupujem vacsie veci aj na dve sezony mi doteraz stacili a netrapi ma ani cena ani nic ine ani to ci mi na ulici niekto povie, ze nemame co robit, len nakupovat trendy veci... a ked niekto povie, ze na fotke je nastajlovana.. hmm.. nie je.. ona je tak oblecena stale. K cenam... mam to zratane, ze ak si to napr. objednam z nextu naraz, vyjde ma to menej ako ked si to budem kupovat po obchodikoch po jednom kusku, casto predrazene a nekvalitne . A to co sa tu vyssie riesi, ze sa tie deti nehraju, lebo sa uspinia alebo nebodaj funguju ako modelkovia? Ja mam pracku, periem denne... moje dieta ani zdaleka nie je z tych co obsedia, obstoja... znici sa nieco? SUPER, aspon to bude moct ist do kosa a nebudem sa trapit ako to predat/skladovat... stavim sa, ze v obchodoch stravim o milion percent menej casu ako ktokolvek iny a dieta mam vyobliekane vzdy 🙂 Metraky handier? No mala potrebuje mat plnu skrinu, nejak nezvladame prat a zehlit par kuskov oblecenia a zabezpecit aj prezlecenie do jasliciek atd.. nebudem sa stresovat ci bude mat mala ciste tielko, alebo nohavice von... a ak nebodaj neuschne tak bude doma sediet v pyzame, kym sa neoperie.. na toto som si zvykla uz ked bola mala, bodikov sme mali aj 20 a sem tam som mala problem co jej dat... Mozno niekomu vyhovuje mat doma 5kusov a staci im to, su ludia ktorym to nestaci... 🙂
Uff nejak nestiham vas sledovat a aj robotu si porobit grrrrr
Ale co uz, robota neujde ;-DDDDDDD
Taj ja fotecky radsej nedam. Krpcek je stale usmudleny. By ma tu supermatky ukamenovali grrrrrr Ale vkuse napominat, tak pozor, nebehaj jedz poriadne atd? No co, kvacne mu na tricko, tak sa prezlecie a hodi do pracky. Ved su to deti. A my sme neboli ini.
A este mi babule vysvetlite, co je to za modu na SK. Vsetci sa blaznia za Next. Nezijem na SK uz 13 rokov, tak neviem ako sa to vyvinulo a vobec, kto na to prisiel? Ved na SK nie je ani kamenny obchod. Ako som uz spominala, my mame tiez Next veci, ale nie preto, ze je to next ale ze niektore vecicky su velmi pekne, hlavne kosele a aj pre chalanov maju pekne farebnejsie veci, nie len samu modru, sedu, ciernu. V Nemecku tiez nemame kamenny obchod, ja kupujem na Malte alebo donesie muz z Saudskej Arabii, kedze tam sluzobne lieta kazdy mesiac. Ale ze by to bola nejak nobl znacka, sa neda povedat. To je normalna znacka detskeho oblecenia. A tie veci tiez nie su nejak extra drahe.
Ja musim povedat, ak z vas niekto pozna Francuzsku znacku Okaidi alebo nglicku Mothercare, tie veci tiez su za babku a pacia sa mi viac ako Next. Na napr. teraz v sobotu som bola pokupit nejake teplejsie veci, kedze z vela veci uz vyrastli, a nechala som len v C&A 200 €. A kupila som za plne auto. A naco su im nobl znacky, ked ich zacapu a z nich vyrastu tak isto, ako z lacnych. Ja mam napr. rada aj veci z Tchiba. Nextacky & co. sa budu asi teraz cudne tvarit. no a co. Detom je to jedno. Hlavna vec, ze im veci sedia a citia sa dobre. A pre mna je dolezite, ze su spokojni a vyzeraju v pohode. Zbnacku budeme urcite riesit v puberte, to ich uz velmi ovplyvni skola a okolie, kamarati. Zatial im je to u ri....
A ako dotaz. Patrime k skupine lepdie zarabajucich. Cize si mozme dovolit. Ale ked si deti tak naucis a vsetko, nie len oblecko, im kupit, tak si neskor s nimi nedas rady. Hracky u nas len na narodky a vianoce, pomedzi len ak babky, ale aj to uz je vydiskutovane. Predstavte si, ze donedavna sme nemali telku. Jednoducho sme nestihali pozerat. A decka si na booku kukli nejaky diel niecoho alebo sme obcas stiahli nejaky film a stacilo. Muz minuly tyzden dotrepal domov telku. Podotykam najmensiu danej rady, 80 cm. Skoro som ho zabila. Ale uz som sa s tym zmierila, a aj tak sa nadalej normalne telka nesleduje, zase ide nieco len cez internet. A to staci.
@simca06022011 Moje deti maju tiez vela veci (viac ako stihnu vynosit) a netvrdim, ze chodia iba v teplakoch, vobec nie 😉 ... ale ked s nou idem na ihrisko, tak viem, ze sa cista nevrati a nebudem tam po nej kricat nech nelezie tam, alebo tam ... proste nech by mala na sebe hoci kostolove saty, tak je mi fuk, co na tom ihrisku v nich bude robit 🙂 ... raz sme sa vybrali na ihrisko, tak viem, ze nebude v kute postavat 😉 ... ale nie raz som pocula maminku vykrikovat, aby tam dieta neslo, ze sa zaspini, znici saty ... ja odev beriem ako spotrebny tovar-on sluzi mne, nie ja jemu 😉
@yanni Next je nobl znacka iba v "Ceskoslovensku" 😀 ... v UK uplne bezna, ako napr. C&A 😉 ... tiez to nechapem 😕
@marllik vobec nejde o znackove ci neznackove veci. To som vobec nemala na mysli. Handry ako take mi prisli na mysel v kontexte toho clanku a konkretneho bodu o hodnotach. Je jedno ake handry. Ale ak ma niekto potrebu klast doraz na oblecenie tak, ze sa zaobera jeho nakupom neustale, nahodi do toho dieta na iks spobov a kombinacii a potom to zaznamenava na fotografie, pripadne to zverejnuje....ake asi hodnoty si vezme dieta z tohto? Tony fotiek v tonach outfitov....jedno za druhym. Aku vypovednu hodnotu maju tieto fotografie? A samozrejme, ze to nie je len o handrach.
Nieco uplne ine je pekne oblecene dieta. Ano, aj to moze mat skvele zivotne hodnoty. Nikto o tom nepochybuje. A nieco diametralne odlisne je dieta navliekane prvoplanovo do oblecenia za ucelom zdokumentovania ako v tom ci onom vyzera. A nasledne ukazovanie. Jedna fotka za druhou - doslova dokumentacna, bez dalsej vypovednej hodnoty. Ak by to clovek naanimoval tak by to bolo zaujimave.
Cize, mojim zamerom nebolo komentovat znacky versus neznacky ani sa pohorsovat nad pekne oblecenym dietatom. Ani tu nevyjadrujem uctu otrhanym teplakom. Nie o tomto som chcela diskutovat. 😉
@jabadaba Toto isto nie je len o handrickach ... u starsich deti su to napr. mobily a podobne kravinky ... niektore deti musia mat kazdu chvilu ten najlepsi model (a fakt su to deti z rodin, ktore maju malo penazi) a k comu ich to vedie? ... nestacil by mu jeden funkcny mobil 2 roky? ... nie, lebo chce iny, lepsi typ a rodicia mu ho kupia, mozno aby mali pokoj, mozno aby sa tak odprezentovali, ze na to maju, tazko povedat 😉 ... a prikladov je hodne, ten clanok je vyborny 🙂
@yanni podla mna je next naozaj velmi fajn, takze chapem mamicky co sa za nim hrnu a vo velkom prave tam nakupuju...osobne mam vybavicku pre male prevazne z H&M, nieco z C&A , Gapu, nejaky espirit a podobne. ale je pravda ze ten next ma nielen velmi pekne vecicky,ale pridu mne osobne aj velmi kvalitne a uuuzasne prijemne na dotyk. Nevytahaju sa po prvom prani ako niektore veci z C&A, nie su prilis precackane alebo prilis detske..proste fakt krasne detske oddelenie podla mna s vybornou kvalitou..ked porovnam tricko z Benettenu, s trickom z Espiritu a Nextu tak nielen ze to tricko z nextu je najlacnejsie ale aj material je z nich vsetkych najprijemnejsi. takze ja next fakt velmi mozem 🙂
noo a uz si asi fakt nebola dlho na svk(teda nic v zlom, ja len tak pre tvoje info) no next tam ma uz kamenne predajne (avion, eurovea a pod..) 😉
@jabadaba uzasny postreh, ja tu na kona fotky syna nedavam a ak sa aaj stane, tak len v suvislosti s nosenim ... nejako si na znackovom outfite nezakladam ... a hlavne, ked vidim, ako sa vie zaspinit a ako rychlo z veci vyrastie ... bezne nosieva teplaky, tricka, mikiny, pripadne rifle alebo nohavice ... no uplne obycajne, mne je luto dat za nejake tricko napr. 20€, ked viem, ze kupim aj za 10€ ... alebo este menej ... zvycajne sa snazim kupit v akciach a vypredajoch a vela oblecenia podostava po bratrancoch ... nerobim mu specialne outfity, jasne, ze mu skombinujem farby tak, aby mu to ladilo, nech nechodi ako papagaj 😀 ... jedine na co si davam pozor su farby, i ked mam chalana, snazim sa mu kupovat oblecko veselych farieb - nevyhybam sa zltej, zelenej, cervenej, fialovej ... skor ale investujem do hraciek, kniziek a roznych aktivit pre neho
@zuzkaanicka aha. A ako sa k tomu dopracovalo?
Inak nasi maju kazdy az jeden kus (slovam JEDEN KUS) teplakov. Ja nerozlisujem na doma, na ihrisko, do spolocnosti. Dokonca aj pekne kosele im da bezne obliect. Ci uz letne alebo z dlhym rukavom. Tiez nerozlisujem znacky. Ze akoze lepdia znacka do divadla a "neznackove" na ihrisko. Cez vikend mal najstarsi polokoselu z Benettonu a bol sa liepat po preliezka. No co. Chcel si obliect. Co mu zakazem? Stedny sa rad finti. Vzdy ked nieco nove kupim oblecie si a stoji v spalni pred velkym zrkadlo a vykruca a obzera sa. On mal byt asi dievcatko ;-DDDDD Krpcovi je vsetko jedno. Hlavna vec, ze mu nie je zima. On je taky zimovravy.
@yanni Tak to ja neviem🙂 ... ja to velmi nesledujem, kupujem oblecenie podla toho, ktore sa mi paci a nie podla znacky 😉 ... navyse ja mam ako konicka sitie a strikovanie, takze ja davam prednost originalite a u nas sa teda nosi znacka HandMade 😉 ... teda, aby to tu nevyzeralo, ze nic nekupujem, az tolko casu na svoje konicky nemam🙂 ... ale nedam sa strhnut davom, v nicom 😉
@pragmaticka aha tak som uz v obraze. Ale asi len v BA, ci? Boli sme v oktobri v KE na maratone a zastavili sme sa aj u nasich v BB a ani v BB ani v Ke som next nevidela.
Ale v jednom mas pravdu. Ne su velmi "blaznive". Ja napr kupim aj v C&A a pod. ale trva mi dost dlho, pokym tam vsetko dam dokopy. A to na troch chalanov. Tiez mam radsej trosku neutralnejsie veci, nie velmi "popisane" a vyobrazkovane. Mne sa viac ako Next paci Okaidi a Mothercare, Je to vlastne obdoba Next. Tiez krasne kvalitne a lacne veci. Zial v DE nemame kamenaky, a ja rada nakupujem priamo v obchodaku. Tak vlacime po lietadlach v kufroch. Z dovolenie a moj muz zo sluzobiek chodi ako vianocny stromcek. Este ze lietame Bussines Class a mozme mat viac batoziny ;-DDDDDDDd Ale kedze sme casto na cestach a muz este viac, tak nie je problem. A v obchodoch maju casto aj akcie, ktore na nete nie su. Koncom Oktobra sme boli s muzom v Parizi, tak tam som sa tiez vyblaznila v Okaidi na GAPe. Hned na mieste som kuk aj v internete, a si pis, ze take super ceny v onlineshope neboli.
@yanni noo ja zijem v rakusku a tu je to podla mna hrozna bieda s tymi vecami pre deticky..Okaidi a Mothercare vobec nepoznam..mozem kuknut len cez net ci maju aj nejake online obchody a dovoz aj to at. Inak som tomu online nextu fakt rada..inak by mi tu zostalo len fakt nejake to H&M ci C&A...veci z Benettonu mne osobne pridu hrozne umele, no a potom je tu este zopar nemeckych znaciek no tie mi pridu miestami dost predrazene..nie som proste ochotna dat za jedny dupacky 30eciek.
Inak to s tym cestovanim a nakupovanim oblecka robievame tiez aj my...kym som nebola tehotna sme teda prevazne nakupovali pre nas...moj mm si v taliansku ci francuzsku al. anglicku nakupi vzdy kopec kosiel, rifiel ci triciek a ma na rok pokoj.. 😀 tak snad to budeme vyuzivat aj pri detoch..
@pragmaticka Ja mam so C&A len dobre skusenosti, co sa tyka detskych veci, ale je pravda, ze vacsinou su kupene vo Viedni, alebo v Nemecku-mozno aj v tomto sa kvalita lisi. Zato s damskymi vecami zo C&A az take dobre skusenosti nemam, po par praniach vysedivene farby-proste takmer nove tricko a vhodne akurat do zahrady 😒
@pragmaticka @zuzkaanicka no s tou kvalitou je to fakt niekedy hroza. C & A je sice lacnejsie ako H&M ale v H&M uz nekupim deckam nic, po prvom prani tricka nevies ako mas zehlit, take su krive grrrr Ale v tychto retazcoch fakt len pre deti. co z toho rychlo vyrastu a dlho to nenosia. Pre dospelakov ani za svet.
@pragmaticka Mothercare ti poslu aj do zahranicia ale myslim, ze mi to vyslo na postovnom dost draho. Okaidi sa mi zda, ze ani neposielaju len v Fr a Taliansku. ale ak chodite do talianska alebo franzuzska, tak kukni, tam maju tiez kamenaky. Fakt super pekne veci.
Moj muz praveze vsetko na seba len v Nemecku a ja pre mna tiez. On dokonca trepe veci aj do Saudi z nemecka. Ma vsetko "dvojmo" kedze je tam cast a ma tam aj byt od zamestanatela. Tak aby nemusel stale s kufriskom chodit. Zase opdtial chodi s kufriskom plnym detskeho oblecenia. Arabi tam maju vsetky decke znacky sveta. Ti sa maju 😉
V Benettone kupujem len tricka, krore nemaju vela "nazehlovaciek", polokosele s tym malickym logom a mikiny, lebo tie neutralne su pekne jednoduche a 100 bavlna. Zial v C&A sa mi uz stalo, ze bola na prvy pohlad mikina super a kukla si blizsie a s umelinou. Tam tiez musi clovek obratit trikrat v ruke.
mne osobne sa najviac páči keď mamička napíše koment ku albumu, v štýle " vecičky, ktoré tu mám nafotené mi slúžia ako pomoc pri vyberaní a kombinovaní oblečenia pre moje dieťa... a nie na vystatovanie sa... šetrí mi to veľmi čas, nemusím ráno hodinu rozmýšľať ako veci nakombinujem..." 😀 😀 😀 😀 ...z tohoto ja fakt nemôžem 😀 😀 😀
@jabadaba
ahoj,
ja nechcem tu nikoho posudzovat, avsak ja osobne nechapem tiez albumom plnym veciciek, ci outfitovych fotiek... u niektorych sa to fakt pocita nielen na desiatky ale aj stovky fotiek. Niekto tu pisal, ze to tym mamam sposobuje radost, tesia sa z veci, z mody.. mna osobne nenaplnaju veci, nemam vztah k handram, majetkom a podobne... pre mna su to veci na pouzitie... A comu nechapem, kde na to tie zeny maju cas? 😀
K tym znackovym... velmi vela ludi tu pise o znackovych handrach ako HM, next a podobne... ale to su ludove handry...na ktore sa da "znacka" pre chudobnych. Znackove oblecenie je versace, dolce gabbana, prada, zara, armani, diesel... a nie to co som vyssie vymenovala... ale ked clovek vidi, ako sa niekto tesi zo shitu z HMka a este zdoraznuje, kde to kupil... tak nechajme cloveka mat radost 😀
A comu nechapem, ked neikto tu pise, ze dieta vyrastlo z veciciek 6-9m. a 80 % z veci nemalo na sebe!!! Takze uplne vyhodene peniaze!!! A otazka znie: takto hospodari clovek, co ma rodicak 200 eur s peniazmi?
Ja kupujem len to, co naozaj vyuzijem, resp. sa o to snazim.
@sunflower87 prosim ta a co konbinujes? hadam nie si farboslepa 😉
Ja ked som deti o ktore som sa starala obliekala, v zivote som nemala problem konbinovat, proste pozriem hore, dole... rozpamatam sa ake ma byt pocasie pocas dna a je vybavene - vyber 5 minut 😀
@mima4 ale veď to som o sebe nepísala...ale o mamičkách, ktoré si toto píšu do albumov...ja nie som taká sprostá, že si to musím nakombinovať a pofotiť, aby som vedela čo mám svojmu dieťaťu obliecť...
Je to o prioritách v živote. Ja celý život razím teóriu, že nezáleží na vzhľade, ale na tom, čo má človek vnútri. To, čo je vonku, je pominuteľné. Ale to je dnešná doba. Povrchná a estetická. A síce mám rada, ak je dieťa pekne oblečené, dcéru obliekam pekne iba preto a iba vtedy, aby sa sama dobre cítila. Ale nepoužívam vtedy za každú cenu foťák a ak, tak to nevešiam hneď na web 🙂 Je to spomienka pre nás, niečo v zmysle, aha, aké si mala krásne šaty, keď si bola malá a aká si v nich bola zlatá 🙂

@jabadaba Presne, ked sme mali tu "zahradnu cezplotnu debatu so susedou", tak sme skonstatovali len tolko, ze hoci si mozeme dovolit kupit aj tie prkotiny, tak to nekupujeme, lebo o chvilu by si tie nase deti nic nevazili a toto teda nechceme 😉 Teda, rozhodne to nie je len o peniazoch ... su ludia, ktori sa stazuju, ze nemaju prachy, ale dietatu kupia vsetko, co si zmysli. A ja teda svojim detom doprajem, ale nie kazdu volovinu.