Nábožensky zmiešané rodiny a sviatky
Damy, nez zacnem, prosim, toto nie je tema na zbytocne burlive diskusie. Prisla som si pre radu, lebo fakt v niektorych veciach tapam a zaujima ma, ako to riesia ine rodiny. Nehadajme sa kto ma "pravdu", kto ma"rozum", kto rozmysla tak ci onak. Vsetky mame rovnaky ciel a to vychovat zo svojich deti slusnych ludi.
Som tazky ateista a pochadzam z neveriacej rodiny. Moj manzel naopak pochadza z veriacej rodiny, svokrovci sedia kazdu nedelu v kostole, etc. svagor si zobral veriacu manzelku atd. Moj muz od zaciatku nasho vztahu vie aky mam na nabozenstvo nazor a prakticky od prveho rande vedel akym smerom raz chcem vychovavat svoje deti. Sam s tym suhlasil. On do kostola nechodi, nemodli sa, nepreziva sviatky krestansky. Ci veri v Boha mi nevie povedat, kedze bol tak vychovany nepozna "inu moznost". Viem ze tu padne tato otazka, ano brali sme sa v kostole lebo to bolo jednoduchsie ako vybavit civilny obrad (uplne naozaj), ano podpisovala som dispenz ale pre mna je to zdrap papiera ktory pre mna nema ziadnu zavazujucu ani moralnu hodnotu. Este raz, mazel o tom vie, je s tym ok a stotznuje sa s mojimi nazormi na vychovu. Syn pokrsteny nie je.
Svokrvoci su v tomto tiez super, tiez vedia ake mam nazory, respektujeme sa navzajom (tzn ak sme na sviatky u nich ja respketujem ich zvyky a tradicie, ked naopak tak zase oni nase) doteraz ziadny konflikt neprebehol a chcela by som to takto zachovat aj do buducna.
Blizia sa vsak pomaly druhe Vianoce, Velka noc etc a uprimne poviem mam trochu obavy z priebehu. Minuly rok bol maly, nevnimla prakticky nic, tento rok (a aj tie dalsie) a samozrejme nie len Vianoce ale aj tak celkovo zivot. A tu nastava trochu kamen urazu, ako dospiet k nejakemu kompromisu co sa viery tyka. My s muzom ho k viere nevedieme ani nechceme aby bol k nej vedeny ktorymkolvek clenom rodiny, pokial nedospeje do takeho veku kedy sa sam zacne pytat. A s tym spojene, nechceme aby sa u nas verilo na "Jeziska". S muzom sme sa dohodli na celosvetom kompromise "Santa Claus" (na vyber bolo to alebo zrusit Vianoce uplne). Je to tak pre nas spravne, prosim ak s tym niekto nesuhlasi alebo sa potrebuje vysmievat, fakt toto nie je tema o tom.
Samozrejme u svokovcov ale najma u svagra a jeho syna (o cosi mladsi u nasho) toto proste neprejde u nich maju Jeziska. Problem je ze ani jeden z nas (my vs svagrovci) nechceme z nasich predstav upustit - co je pochopitelne, ale neprijemne pre obe srany. Stretavat sa chceme, mame pekne vztahy, vychadzame spolu dobre len proste v tejto teme sa rozchadzame a nevieme ako sa dohodnut skrze deti, aby neboli zmatene.
Tak by ma zaujimalo, ako to maju poriesene ine rodiny, kde je sa rozhodli proste odstruhnut od jednej (alebo aj oboch) stran a vychovavat deti a zit svoj zivot naopak ? (ci uz ako veriaci alebo naopak ako ateisti?) Viem ze je tu vela neveriacich mam/otcov ktori nechavaju polovicku viest dieta k viere, je to super ak vam to tak vyhovuje, ale chcela by som skor pocut nejaky nazor kto to ma prave naopak.
Tak isto ako potom vysvetlujete detom vieru? Nejak diplomaticky aby ani okrajovo neurazili druhu stranu ale zaroven zachovali to svoje presvedcenie o tom co je pre nich (nas) to "spravne" ? Aby mi raz dieta nenabehlo za babkou a dedom s tym ze "mama povedala ze ste blazni"
Dakujem za konstruktivnu diskusiu bez zbytocneho osocovania a hadok, fakt hladam tipy a inspiraciu ako zabezpecit aby bol aj vlk syty aj ovca cela 🙂
No,k tomu bláznovstvu.
Už to,že v duchu guláš očami nie je ok,čiže ty nerepsktujes ostatných,berieš ich ako bláznov. Teda,či chces,či nie,to dávaš najavo.
Ja veriaca som,no rešpektujem ľudí,čo neveria a nie iba navonok rešpektujem a zahrám divadlo niekde,ale naozaj rešpektujem.
@oktoberka tak ok tak podľa tvojich slov nerespektujem, ale pre pokoj v rodine a úctu k ostatným clenom to trpim a pretvarujem sa. Osobne medzi tým rozdiel nevdim, je to hranie sa so slovickami, nikomu tym neubližujem a to co si ja myslím v hlave je hádam moja osobná vec . O tom ale téma nie je.
Tak u Vás bude nosiť darčeky Santa, u starých rodičov a u švagrovcov Ježiško. Problém vyriešený! 😉
Ahoj, my mame take manzelstvo ako ty, moje deti sice su pokrstene, a tiez máme sobáš v cerkvi, ale zatial ich nevedieme k ziadnej viere, rozhodli sme sa, ze ich nechame samych, nech sa rozhodnu ked budú starší. Normalne sme im vysvetlili, ze niekto veri na Ježiška, niekto ma santa clausa, niekto papa žižiho atd ... Na otazku id syna ci existuje Boh sme odpovedali, ze niekto veri, ze existuje a niekto nie. U nas verim ja a manzel nie...
Stretavame sa s kazdym veriaci/neveriaci atď.... Ale tuto temu nerozoberame. Normálne sa rozpravame aj o viere, ale nie pred deťmi...
Nechapem prečo mas problem synovi povedat, ze domov k vam priniesol darceky santa claus a k svagrovcom ježiško 🤷
Necitala som ostatne komentare, ale poviem za seba. Ja som veriaca, manzel je neveriaci. Podla mna svoj postoj zbytocne emocionalne vyhrocujes. Co takto prijat vieru manzelovej rodiny ako fakt, nie ako blaznostvo, ktore sa ti z celej duse prieci? To znamena vysvetlit dietatu, ze teraz oslavujeme vianoce - veriaci oslavuju narodenie Jezisa Krista a podat info kludne aj z Biblie, patri to k vseobecnemu rozhladu. Pripadne nechaj svokrovcov, aby mu to vysvetlili. My vidime Vianoce ako sviatky rodiny, ked sme spolu... podat svoj postoj... proste s laskou a respektom na obidvoch stranach. Nevidim ziadny dovod na konflikt. Ano, u nas nosi darceky Jezisko, ale vysvetlujem detom, ze to nie je len o tych darcekoch, ani o Jeziskovi ako mytickej postave.
Ja som ateistka a môj bývalý tiež. Ježiška sme mali napriek tomu keď boli deti malé. Podľa mňa to nemá žiaden súvis vierou, Biblia nič také nehovorí, žeby Ježiš nosil darčeky na Vianoce, pokiaľ viem. Pre mňa je to rozprávka na úrovni Zúbkovej víly. Deti majú radi rozprávky a záhady, tak prečo im to nedopriať. Keď budú staršie, tak pochopia, že Ježiško ani zúbková víla neexistujú. Ani veriace deti v staršom veku neveria, že darčeky nosí Ježiško. Veľkú noc beriem zas ako tradíciu. Sú tam predsa aj pohanské zvyky ako vynášanie Moreny. Tieto sviatky vôbec nemusia súvisieť s vierou.
Pani autoroka, kazde zdrve dieta v istom veku dozrie mentalne tak,ze pochopi, ze imaginarne bytosti a v realnom svete darceky neprinasaju.. a ze ide len o rozne tradicie ci ideologie ci rozne viery . A to inteligenty zrely rodic dietatu dokaze vysvetlit...... Takze bude zalezat na nemtalnej vyspelosti tvojich deti,kedy to poznanie v nich prevladne..... Takze nie je uplne jasne, o co ti v tejto debate vlastne ide..
Ze tvoj synovec sa bude chvalit ,ze darcek mu prniesol jezisko, a tvoj,ze santa claus a tvoje ze bude mat nejaku traumu z toho,ze bratranec ma ineho darcu? Ci o co ti vlastne ide?
Pises, ze akceptujes nabozenske postoje a citenie rodiny tvojho manzela.ze ty mas ine aoni to akceptuju reciprocne...... tak je vsetko v poriadku.. svojmu dietatu to vysvetlis vhodny cas...podla jeho mentalneho nstavenia...Normalne inteligentne zdrave dieta to uz v tych 5 -6 rokoch uplne chape..... nebude mat z toho tramu ani ziadne rozbroje s inymi detmi..
Ak ta len zaujima,ako take situacie riesia ine rodiny,tak to je rozne..podla okolnosti , menatalneho nastavenia ,vzdelania tych ludi .....
Oosobne trosku sama mam zmiessane pocity z teba mila pani zakladatelka...lebo teda neveris, ale svadba v kostole hej (predpokladam, ze vsetok ten cirkus okolo toho, ze bol tiez) lebo na urade sa to vybavovalo tazsie co je cisty blud...ale budiz...potom naco si podpisovala ten zdrap papiera, ked to tak beries? Ako sorry, ale ked s niecim nie som stotoznena, tak to proste clovek nerobi....tie sviatky to potom neoslavujte vobec lebo to fakt nema vyznam, detom je to uplne jedno aj tak...
Ci vy nebudete mat viac problem v rodine, ze proste druha cas rodiny praktizuje tie sviatky vy ste akoby na druhej kolaji? Tamto budu vareny-peceny vy len akoby taky neslany, ze?
@lubkavargova1, akože prečo by nemalo význam oslavovať sviatky? Lebo si ich kresťania privlastnili a teraz onanujú nad predstavou, že ich vynašli? To sú presne takéto nezmysly, čo slúžia akurát na dvihnutie tlaku. Nech oslavujú kresťania narodenie ci zmŕtvychvstanie Ježiša, je to ich úprimne a hlboké právo. Ale keď chce niekto oslavovať darčeky a rodinu alebo slávnosť svetla ci sviatky jari, je to zase jeho vec. A nič, čo by malo rušiť kresťanov.
@vroni Kresťania onanujú nad predstavou, že vynašli sviatky? To je naozaj prízemná myšlienka. Kresťania ,,vynašli" kresťanské sviatky, to je fakt, nie onánia. To, že na jar existuje viacero sviatkov, nič Vám nebráni v tom, vítať jar či dodržiavať tradície oblievania a šibania dievčat, to nemá s kresťanstvom nič spoločné, nikto Vám predsa nekáže sláviť Veľkú noc. Ale naozaj nerozumiem, prečo niekto, kto označí kresťanov za onanistov, slávi také Vianoce spojené s obdaruvávaním blížnych, keďže ide o výlučne kresťanský sviatok a tradícia vzídená z kresťanstva. Na to Vám je už kresťanstvo dobré, sviatok sa Vám hodí, lebo si chcete dávať dary. Či viete o tom, že 24.12. pred naším letopočtom niekto niekoho obdaroval a z toho vzišla táto tradícia?
@vroni ze ´onanuju´.....To sa vrcholne nehodi takto dehonestovat tych,s ktorymi nezdielame zivotne hodnoty...Prdstav si,ze teba byt niekto dehonestoval s krstanov,ze si ´zienka ´povetrna´ ako hovoria Cesi, pretoze si poroidila dieta mimo manzelstva....
Europa ma krestanske korene .. storocia....nebolo to len nabozenstvo.ale z toho vznikli aj pravne normy . a spol.pravidla,ktore sa uznavaju dodnes.. A vysoka vrstva spolocnosti /ta najvysia / vyznava tie pravidla striktne Ako milenku by ta ani neposadili k jednemu stolu s tvojim partnerom,poki,k by si nebla oficialne zasnubena.... adeti zmimoman.vztahov s auzavaju len rpvne formalne ..podla civ.zakonov dedenia.ale nie spolocensky.. prvnew ani vtom,ze v monarchiach/konstitucnych/ take dieta nema narok na tron ..........destoro ḱrestanstva je vlastne zaklad pravneho poriadku Europskych statov.....A moze a mal by ho vyznavat kazdy europan ,bez ohladu na to,ci je ateista ci nie....
Takze aj tie sviatky su zakladom nasej europskej civilizacie...
Ale mas pravdu vtom,ze je kazdeho sukromna vec.ci ich slavi ci nie...
Len treba aj od tych,co su ateisti,aby klutivivane a bez urazok akceptovali citenie tych ,ktori su krestanskeho vyznania.
Vies,ako si pisala,ze farar vas nechcel zosobasit,ked ste uz mali dieta mimo manzelstva a zili ste na NA DIVoKO, A snubenec bol uz rozvedny.... to,ak nechapal,ze to je idea katolickeho vyznania ,tak naozaj je to jeho chyba.nie toho nabozenstva.
Bud mal zit ako krestan ak nim bol , alebo alebo potom akceptovat, ked porusil zakladne principy tej viery a kanonickeho prava,..Tak ako keby v civ. prave chcel sa znovu ozenit ,hoci je este stale zenaty....
@f333, nie, snúbenec rozvedený nebol ani náhodou, nikdy pred tým nebol ženatý ani zasnubeny ani nič iné, a svadba v kostole mi bola načisto fuk, resp. som sa pomerne neúspešne bránila saskovat s cirkevnou svadbou. Ani tu o tom nie je debata. Hovorím o tom, že si kresťania privlastnili sviatky, ktoré sa oslavovali pred tým a ti, ktorí v škole na dejepise dlho chýbali, ich teraz nazývajú sviatkami kresťanmi vynajdenymi. Nie všetci kresťania, ale tých nedovzdelanych je veru viac než dosť. Europske právo vychádza z práva rimskeho a nie z desatora, ak keď je samozrejme, že vývoj práva podliehal silnému vplyvu kresťanstva.
@lilope, kresťania z pôvodných pohanských sviatkov urobili sviatky kresťanské. Nič sa im pri tom nedá vyčítať, pravdepodobne to tak tak robili aj náboženstva pred nimi a budú aj po nich. Ale vyhlasovať o sviatkoch, že sa týkajú len kresťanov, je, prepáč, hlúpe. A áno, si predstav, ze na slávnosť zimného slnovratu sa nosili dary. Áno, už pred naším letopočtom. Takže ide o prebraty zvyk. Pekný, pripúšťam, len ho nezaviedli kresťania. O stromčeku ako kresťanskom symbole sa bavit dúfam nemusíme. Dokonca boli v 17. Storočí na našom území stromčeky na vianoce zakázané ako dielo diablovo. 😉 Sibacka a oblievacka sú skrz naskrz pohanské (a otrasné) zvyky, fakt neviem, prečo sa u nás drzia. Ale tiež nemajú nič s kresťanstvom. Nekritizujem ani nekomentujem, ako kto slávi Vianoce, či kresťanský ci nekresťansky. Ale tarat o čisto kresťanských sviatkoch a posielanie nekrestanov mimo Vianoc ukazuje hrubú neznalosť historických faktov a povysovanie vlastnej dojmologie nad skutočnosťou.
@vroni tak sa spravedlnujem,ze som napsala ,ze manzel bol rozvedeny..akokolvek,druha info sedi..... cize dieta mimo manzelstva a zivot na kopke ...a to ako krestan mal tvoj snubenec vediet, ze kat.cirkev taketo spoluzite milenecke a splodenie deti v takom zväzku nepripusta za moralne..
, Spravne, nie o tomto je te status autorky. Ale kedze ty si to spomenula ako priklad v tomto statuse,tak som na to nadviazala...
je uplne tvojim pravom zosobasit sa tak,ako ty chces... ak s tym suhlasi aj snubenec... .... a to ise maju pravo ludia,ktori maju inu mienku bez toho,aby sa dehonestovali .A nazyvat sobas v kostole saskovanim.. No nieot moze nasvat sposb tvojho predosleho zivota tiez pejorativne....To by sa ti pacilo?
Co sa tyka dejepisu, tak ja som necitala ani ma neucili ,zeby sviatok Vianoc prevzali krestania od nejakej predkrestanskej kultury... ci ideologie....
A to sme s ucili v prvom rocniku prava zakony a nariadenia v hist .kontexte dlhych storoci.....
V spolocnosti je vela nevzdelanch ludi .. ateistov rovnako ako krestanov....
Ale dolezite je v kontexte debaty ,ktoru vyvolala autorka to ,co som napisla jej predtym.. Respetovat sa navzajom a zistti,podla mentalneho nastavenia dietata,kedy je schopne absorbovat ralitu ,co je ideologia a co znak a idea roznych nabozenstiev.... a ucit ho poznat svoje europske korene ,kde patri aj krestansky vplyv.. O tom su Vianoce.a je jedno,ze sa pise 21 storocie...
A akceptovat ,ze ako ona slavi sviatky a Vianoce skor komercne , tak niekto podla krst.tradicii...
A bude po probleme.....
Ofuza... kto na riadil tento sviatok? pozi si to ty .....
autorka zi a nechaj zit vam moze nosit darceky aj snezny muz yetti a nech svokrovcov a svagrovcov aby oni mohli zit vo svojej viere ak sa ti nepaci tak tam s dietatom nechod
ak sa vysmievas z viery preco si mala svadbu v kostole ? a inak podla toho co pises je celkom mozne ze je z cirkevneho pohladu neplatna a je mozne ju anulovat
My sme veriaci ale napr do kostola nechodíme. Dokonca som malej krstná a malá bola v kostole asi 3x 🙂
K tvojej otázke mala som kolegyňu Jehovovu svedkyňu a mala syna s bývalým manželom. Pýtala som sa jej, ako to riešia a sama povedala že malý vie, že oni neoslavujú Vianoce a aj to že dostane darčeky od otca je už veľký na Ježiška neverí 😁.
My sme ako deti verili a malá verí tiež že Ježiško nosí darčeky a malá je rozkošná keď povie že Ježiško vidí že ona poslúchala preto mala darčeky a okrem toho, min rok prvý rok presedela pri stole lebo keby behala po dome Ježiško nepríde keď ju uvidí behať hore dole😁
Ja vždy keď čítam že prečo oslavujú Vianoce aj ateisti keď neveria tak poviem len že my katolíci oslavujeme narodenie JK, a ateisti oslavujú to že sú ako rodina spolu atď 🙂
@f333, nerieš mňa ani môjho muža, to je uzavretá kapitola a je mi srdečne ukradnuté, čo si o tom kto mysli a nemysli vrátane katolíckej cirkvi. Uviedla som iste fakty, tak sa to tu nesnaž ad hominem obrátiť na osobnú diskusiu, nemam záujem. Respekt je nutný z oboch strán. Takže ja rešpektujem, že niekto slávi narodenie Krista, on musí rešpektovať, že ja nič také neslavim. A keď sa pri tom bez akéhokoľvek rešpektu dozviem, aká som pomylena a na nejako oslavy nemám nárok, rešpekt odchádza.
@ofzuza Takze tosku realizmu . prvy krat a sviatok sponima v dokumente z roku 336, v Rime, ,hoci uz v 3 st.nl.grecky spisovatel sv.Hipolit hovori o dni 25 decmbra ako o na rodeni Krista.. a tak sa tento den stal oficilne sviatkom krestansta narodenia Krista.....Hoci podla reality sa Kristus narodil v iny den a mesiac....

Napadlo mi, ako to jeden herec spomínal. Že to vysvetlil deťom tak, že ako traja králi obdarovali Ježiška pri narodení, tak sa ľudia obdarovávajú navzájom na Vianoce.