Náboženstvo a svokrovci
Ahojte chcem sa opýtať ako ste riešili situáciu, ak ste neboli nábožensky vychovávaný, teda veríte v boha ale nechodíte do kostola ani to nemáte za potrebu, ani svadbu neplánujete v kostole a už vôbec sa nedržíte zásad najprv svadba potom deti, práve naopak, plánujete bábätko bez svadby pretože tá pre vás nie je taká dôležitá, avšak pri každej návšteve svokrovcov nepočúvate nič iné iba boh, boh a boh a kedy bude svadba a mala by byť svadba a zas boh...Ako im vysvetliť že svadbu nechceme tak skoro a v kostole už vôbec nie, aj ked oni toho vedomí sú, pretože som im to od začiatku tvrdila, nech sa ma nesnažia meniť no pri každej návšteve je to o tom istom. Ocitli ste sa aj vy v podobnej situácii? Potom tam človek chodí s nechuťou...
@magali my sme boli sesternici na svadbe v kostole no hrôza to bola pre mňa, dvoj hodinová prednáška , byť tou nevestou čo tam stála celý čas tak mi nohy odpadnú 😀 a zas ja som pracovala na mestskom úrade takže matrikárky ktoré by nás sobášili by boli moje bývalé kolegyne tak tam by žiaden stres nebol, hlavne by to bolo rýchle, s vlastnou hudbou tak ako by to nám vyhovovalo, aj ked viem že náboženstvo je asi najsilnejšia vec ktorá vie ľudí rozhádať ale ak skutočne veria, tak odpustia nám to, že si chceme zariradiť život sami 😀
Nikto ma nepresveči ked žijem s laska k svojim rodinam tak sa nehadame keď sa rodiny hadajú tak len kôli prachom Ja mám štastie,že mám taku rodinku a Ďakujem za všetko BOHU u nás je aj Boh aj Láska 🙂 🙂 🙂 lebo Boh je laska a kto zostava v láske ten zostáva v Bohu a boh zostava v ňom Za peniaze sa všetko kupiť nedá Napr Zdravie si nekupite môžet si kupiť lieky Mudrost si nekupite môžete si kúpiť KNihy Lásku si nekúpite môžete si kúpiť rozkoš Krásu si nekupite ale len nejaký drahy krem atd atd 🙂 🙂
@annairamm nechcem ta sklamat, ale je pravda, ze nikdy nebudes mat pokoj. som presne tvoj pripad - svokrovci katolici, nedela nesmie byt bez kostola, ja veriaca, ale cirkev ako taku odmietam, na to, aby som verila, nepotrebujem knazov. vydavala som sa v roku 2009 a vtedy zacalo peklo. manzel tiez nechcel svadbu v kostole, mali sme civilny obrad v kastieli, ale svokor to neprekusol. za rok priprav chcel 3x zrusit svadbu, robil prieky, ake len mohol, manzelovi sa vyhrazal vydedenim, hovoril mu, ze uz nie je jeho syn, pocuvali sme, ako sa za nas hanbi pred celou rodinou a podobne veci. nakoniec sa snazil manzela prehovorit, ze ked sa nechceme brat v kostole, nech ostaneme zit len tak - "na divoko", co som uz fakt nechapala. a samozrejme, ze vsetko daval za vinu mne. vyhrotilo to do toho, ze som k nim prestala chodit, lebo som uz mala dost tych urazok na moju adresu. nastastie moj muz stal vzdy pri mne a az ked svojim rodicom povedal, ze on si ma vezme, ci uz s nimi, alebo bez nich, tak sa to trocha utisilo. ale svokor ma do dnesneho dna neakceptuje, nechcu k nam chodit - max.2x do roka a dava mi vzdy pocitit, ze som pre neho ako keby menejcenna. teraz cakame prve babo a este pred tehotenstvom nam povedal, ze pokial nebude male pokrstene v kostole, nebude to jeho vnuca 😒 krst v kostole planujeme, aj ked on o tom nevie, ale ked dieta podrastie, same sa rozhodne, ci do kostola chce chodit, alebo nie. viera je totiz naozaj sukromna a hakliva vec, a je smutne, ze sa ludia zvyknu odsudzovat kvoli tomu, ci niekto v nedelu ide na omsu, alebo nie, ved tym sa clovek nestava ani horsi, ale ani lepsi...
@sjuzan77 uplna pravda si moja krvna skupina
@vvia nas ateistov casto veriaci zaraduju ako ludi bez nazoru, ktorym je jedno ci bude svadba v nejakom kostole kde budu nejake sosky alebo nie, lebo to pre nas nieco znamena. Otocim to naopak.
Keby si sa mala vydavat na mieste, kde oddavajuci niekolkokrat spomina trebars ze existuje ruzovy trpaslik Felix ktory moze za zivot ako taky, vsetkym dal zivot, a on vas spoji v manzelstve,a vase deti v neho budu verit, asi by si sa necitila dobre. Keby si mala prisahat na nieco comunneveris, co ti pride vymyslene, co je proti tvojmunpresvedceniu. Ale to je len jedna stranka veci. Ja nie len nesuhlasim s trpaslikom a jeho existenciou (lebontam by som ustupok mozno urobila ) ale mam vyslovene negativny postoj voci cirkvi. Pre mna je to historicky aj sucasne neprijatelna spolocnost, ktora podla mna moze za mnohe mnohe zle veci. A to si mysli mnoho ateistov, ale aj veriacich. A potom sa o ateistoch hovori, akoze sa predsa mozubprisposobit, aj ked v Boha neveria. Nie je to celkom tak.
@tea333 nemas dobre informacie. ocividne kritizujes nieco co si si ani nezistovala a to nemam rada. ty ako neveriaca nanic neprisaha to robi len veriaca polovicka. takze ani pri sobasi mie. taktiez ani omsu sme nemali pri sobasi vzhladom k tomu ze som si brala ateistu takze ziadne podla teba bla bla ze niekto existuje nebolo. a ako bez nazoru? ty si necitala moje prispevky? ja som si vzala neveriaceho. ja nemam nic proti vam len musel aj on akceptovat mna
@tea333 si hrozne tvrdohlava a zaryta voci niekomu alebo niecomu a sama nevies proti comu lebo si to ani nezistovala. ja s tebou nebojujem. zijem s ateistom v stastnom zvazku. ja dodrziavam nase pravidla, sviatky a podobne a on len tie ktore uzna za vhodne. cize ak on robi to iste co ja alebo prave opak ako ja je bez nazoru? citala si moje prispevky? neobuvaj sa do mna. predsa si nebude brat katolika ten ktrory ho neakceptuje a naopak. ked to neakceptujes tak sa tak nevydas nie? to je logika. pre pana krala ved to je len na dohode a kompromisoch. ak nie si ochotna ich urobit tak nejdes do takeho vztahu nie? a ked si ochotna ich robit a aj druha strana tak problem nie je. o com je teda tato debata? ved ti moze byt jedno ci niekto je alebo nie je veriaci. preco by ludia veriaci byt nemohli? ja verim v boha, ty ver v trpaslika a hotovo
@tea333 ruzovy trpaslik Felix alebo nieco taketo - http://www.plusky.sk/svet/muzovi-uznali-sitko-a... nejdem pisat svoj nazor, 100% s tebou suhlasim..amen...
Ja verim v Boha ,v nabozenstvo a v cirkev nie,a tak som to aj referovala mojim rodicom aj svokre,rodine,niektori to akceptovali,ini nie.neriesim to,ked im je zatazko preglgnut,ze niekto proste v kostol neveri,je to ich problem...Manzel je ateista,mne to nevadi,kazdy sme nejaky...svatba v kostole nebola,mala pokrstena nie,ak bude chciet a bude sa tomu rozumiet-rozhodne sa sama,nebudem jej vnucovat svoje ci presvedcenie niekoho z rodinny,len preto,ze to niekto chce...
@annairamm no moji svokrovci boli tiez najskor mili, az potom to prislo, ked sme zacali chystat civilnu svadbu. ale dufam, ze budes mat viac stastia a vsetko dobre dopadne. mne je totiz neskutocne luto, ze si spolu nevychadzame lepsie ☹
@maria200981 vdaka 😉
@vvia ja som sa im, teda hlavne svokrovi, snazila vysvetlit, ze moja celozivotna absencia v kostole neznamena, ze som zly clovek, zijem podla svojho najlepsieho presvedcenia, nikomu neublizujem, pomaham, kazdemu, komu viem a mozem, proste nerobim zlo. tak isto je aj druha stranka - su ludia, ktori do kostola chodia a aj napriek tomu su schopni pachat najvacsia zverstva sveta - vrazdit, zneuzivat deti, ci utyrat zvierata na smrt. je to tym, ze aj ked "niekto tam hore" nas moze sledovat, ale nase konanie neovplyvnuje, za to mozme sami. a tak isto vsade tvrdim, ze ludia sa nedelia na veriacich a neveriacich, na bielych a ciernych, na romov a neromov, ludia sa delia na dobrych a zlych...
@vvia to bolo na margo toho, ze si napisala, ze neveriacemu je jedno, ci to bude v kostole a ci tam budu sosky. A ja som ti za seba a urcite aj niekolkych inych ateistov napisala, ze to ateistom nebyva tak jedno ako si myslis.Su ateisti ktorym je jedno ze pojdu do kostola, rovnako ako je niektorym veriacim jedno, ze budu na urade.
S tou prisahou mas pravdu, to som si neuvedomila.
@vvia ale ved ja vieru nikomu neberiem.proti veriacim nic nemam, kym verejne ako jedna prispievajuca tu nevyjadruju elitarske nazory typu do ohna s nimi, bezvercami, laska je len tam kde je boh.
Inak som tolerantna osoba. Nikomu vieru neberiem a ateizmus nevnucujem. Cela moja reakcia bola na tvoju vetu ze Neveriacemu moze byt jedno ci ho budu oddavat v miestnosti so soskami Jezisa.
Nepacila sa mi ta myslienka, lebo sa s nou stretavam casto.pride mi to ako keby niekto ateistov bral akoze im je jedno ci ich budu oddavat tam a tam, ved aj tak nicomu neveria, a detom vyberieme vieru, lebo ateista aj tak nicomu neveri.
@tea333 tak utoc na tych ludi ktori utocia na teba a po mojej skusenosti to mojmu ateistovi jedno bolo. povedal mi ze ved ok, kostoly su pekne, ale nechce sa krstit ani nic podobne. ja ok a bolo. zakladatelka ma buduceho manzela ktoremu je vlastne jedno kde sa budu brat a ja som reagovala na nu nie na teba. jej som tiez napisala ze je to na nich, ale ze ak by ´manzel na tom trval tak jej to ako ateistke moze byt jedno. ak vam to jedno nie je tak sa tam neberte. prepac ale dost si ma nahnevala pretoze si mi zacala vypisovat ako ta urazam tym ze si bez nazoru a nieco s trpaslikmi. inac je tako nasa debata bezpredmetna a nikam nevedie. prepac ale tato tema pre nas dve je uzavreta
@janulap toho sa nebojim, pretoze v tomto uz nie su farari zasadovi. v lete bol krst v rodine, rodicia neveriaci a nezosobaseni, krstna mama tiez neveriaca a slobodna. krst v kostole bez problemov 😒 dakujem za podporu, chceme, aby malo dieta krst, pretoze ked dorastie do skolskeho veku, chceme mu vysvetlit vsetko okolo viery, cirkvi a pod. a nech si vyberie, ci chce v skole navstevovat nabozenstvo, alebo etiku. teda ak je este takyto vyber, v skole som davno nebola 😅
@vvia ich rozhodnutie nezmenim, podstatne pre mna je, ze manzel vzdy stoji pri mne a tiez, ze si s nimi vychadza normalne, pretoze po tych problemoch prestal s nimi komunikovat a navstevovat ich, ale to ma velmi trapilo - su to stale jeho rodicia..
moja pevné nervy prajem lebo to nevysvetlíš nikdy svojim svokrovcom sú presvedčený o svojej viere a aj o tom že ťa zlomia jedine čo máš na vrch je to že ich syn a tvoja láska stojí pri tebe takže rada " máš dve uši takže reči o svadbe v kostole jedným uchom dnu a druhým von " chce to cvik a zvykneš si to ignorovať a neriešiť 🙂 prajem ti krásny život s tým koho ľúbiš lebo len to je dôležité
@vvia dakujem, ale to je uz len vysledkom toho, ze moje emocie otupil cas. na zaciatku som sa tiez nespravala prave najlepsie, urazala som sa, hadala, manzel odo mna tiez pocul, ze ked nechcu vidiet mna, tak nebudu vidiet ani nase dieta. ale uz som sa skludnila, lebo som pochopila, ze tym nic nevyriesim. len dufam, ze autorka prispevku to nebudem mat az take tazke a vsetko sa jej vyriesi tak, aby boli spokojne obe strany. rodina by totiz mala drzat pokope, ci uz biologicka, alebo "ziskana" svadbou.
@annairamm pane Boze, no t ma podrz, to je aky vychovny prostriedok, na vieru v BOha, najlepsie, je vieru zit, a nie o nej stale vypravat a este kazat 😖 , trosku mi vas je luto, teda teba, asi by som selektovala navstevy a co tvoja polovicka, chodi do kostola je veriaci chce svadbu v kostole, ked nie dufam, ze to svokrovci preziju, ked ano tak dufam, ze ty budes okej 😉 , to bol vtip.....
mne moja teta hovorila, ze ona ked sa isla vydavat, zavreli jej buduceho na zachod, nech sa,zeni v kostole, star 😉 a skola 😀 😀 😀 , nakoniec sa ozenil, asi nechcel stravit zvysok zivota zavrety na wc 😀 😀 😀
inac od katolika mal daleko 😉
ja neviem ja nastastie mam opacny problem, mna chytila viera za srdce asi 18 rocnu a to som bola vsetkym na smiech a za blazna, este dlhu dobu 🙂 , nastastie po par rokoch moja polovicka nova 😉 , je veriaca a jeho rodicia uz neziju bohuzial a nasich nemusi, mi sme aj tak v zahranici....
uvidis ako to budete neskor riesit a napis...

@annairamm mali by ste si urobit po svojom.. ja viem ze ta trapi ze svokra omiela dokola to iste, ale na to si musis zvyknut, aj moja omielala a nic jej to nepomohlo.. doteraz niesme sobaseni a pred 14 mesiacmi sa nam narodil krasny syn, pokrstili sme ho na urade a svokrovci to museli prezit, lenze moj priatel je nastastie toho isteho nazoru ako ja, takze sme to ani neriesili, keby to chcel inak tak by som o tom uvazovala, ale on nechcel, tak je to tak ako to je a neviem preco by mi mal niekto rozkazovat ci mam mat svadbu a kde a ci pokrstit deti, je to nasa vec.. svokrovci si zvyknu, budu musiet.. este chcem povedat ze u nas su prevazne evanjelici a niekedy mi je z nich zle, idu sa dusovat a presviedcat niekoho o kostole a pritom tam za cely rok ani nepachnu,, taki su aj moji svokrovci, takze ja nemam zle svedomie
a pre tie co tu opisuju ake je to nadherne v kostole.. no ja som bola aj na svadbe v kostole a aj na urade a nieje v tom nejaky rozdiel, dokonca ak nieje dobry farar, tak ta svadba je fakt zbytocne dlha a nudna.. u nas robia velmi pekne svadby na urade, primator ma peknu rec, jedna pani tam recituje a dalsie dve spievaju a je to naozaj pekne.. musite pochopit ze niektore zeny proste po svadbe vobec netuzia a ked tak ziadne ceremonie, ja sa tiez medzi ne radim,, navyse mi je luto tych penazi.. kto po tom tuzi, nech si ma svadbu a kto nie, naco ho prehovarat?