icon

Načo je dobré toto neoprávnené odsudzovanie?

30. dec 2024

Pred nedávnom nám zomrela suseda, stará pani žila sama, chodievala k nej iba opatrovateľka, jedinú dcéru v zahraničí. Mala iba jednu starú mačku, úprimne keď sme sa sem sťahovali už bola dospelá tak vek odhadom asi 14-15r. Po smrti majiteľky sa o mačku stará jedna pani od nás z obce, ale není socializovaná neznáša dobre prítomnosť iných zvierat.
Pani dala inzerát na sociálne siete,že z toho dôvodu darujú postaršiu mačku, lebo iná bude utratená. S účelom pomoci som inzerát prezdielala a spustila sa taká spŕška kritiky, ako by som ja za to mohla že máme rovnaké priezvisko s tou pani. Každú chvíľu pípal mobil, že dedičstvo a peniaze nám prídu vhod a mačku vyhodíme na.ulicu a podobné. Zaradom mňa,čo som v tom nevinne aj dcérku nebohej susedky odsudzovali pre nás neznámy ľudia. Naposledy sa tu byť predal za 13tis, pre niekoho vo väčšom meste to nestačí ani na akontaciu. Načo je dobré to odsudzovanie?

Strana
z4
maranco
30. dec 2024

Nepomohlo by ak dopíšeš že k mačke dáš polovicu dedičstva?
Lepšie to vyzerá na prvý pohľad a keď si nič nededila tak dáš polovičné nič.

colsami
30. dec 2024

Bohuzial, taketo reakcie, a najma co sa tyka zvierat, su v dnesnej dobe "v mode". Akoby sa ludia naozaj nevedeli kontrolovat. Vzdy ma to udivuje, kam sme sa to dostali, pretoze to nie je normalne.
A to hovorim ako milovnik zvierat.
Neurobis s tym nic.

mane01
30. dec 2024

No, ludia su hlupaci… treba sa pred tym obrnit a ignorovat to. Dnes si kazdy mysli o sebe, aky je dolezity a ze pozral vsetku mudrost sveta… je to smutne, ale vsak to clovek vidi aj tu, ze si ludia radi kopnu do kohokolvek. 🥺🫤

abbey1
30. dec 2024

Tak nech sa na mňa nikto nehnevá, mne osobne vždy zdvihne tlak, keď vidím takéto príspevky na Fb. Darujeme, inak bude zviera utratené
Nech sa potom ľudia nečudujú tej reakcií.

simona20201309
30. dec 2024

To píšu väčšinou ti milovníci zvierat ktorí sú vraj lepšími ľuďmi lebo milujú zvieratá 😀
Nič si z toho nerob!!!! Len primitiv dokáže takto reagovať. Naozaj, ani neodpisuj, nevysvetluj...
Pripadne by som napísala nech si ich berú oni, ešte dnes.
Inak zvieratá mám rada aj ja, ale odtiaľ potiaľ.

simona20201309
30. dec 2024

@abbey1 a??? Ved je to realita q úplne bežná prax aj v utulkoch. To zviera bude utratene lebo sa o neho nemá kto postarať, nie je pre neho miesto, ... v utulkoch sa to robí tiež. Ak je nejaký pes problémový, nemôže byť socializovany s inými psami, adopcia ani docaska nie je možná, utrati sa.

jamimo
30. dec 2024

k zdieľaniu príspevku si mala napísať dodatok - Nejedná sa o mačku a pozostalosť Karla Lagerfelda 😉
PS: Ľuďom vadí všetko a prvotná reakcia je útok. Fakt nešťastní ľudia 🤷‍♀️

autor
30. dec 2024

@abbey1 útulky sú plné asi všade ,táto konkrétna mačka sa s ďalšími mačkami neznesie, inak by aj boli malí pre ňu miesto aj keď nie hneď, ale podla panej by tam táto stará mačka neprežila. Ani u nás nemôže každý mačku do podnájmu iný za môže mať alergiu. Isto aj dedička má svoje dôvody. Je mi ľúto toho zvieraťa, ale toto nie je riešenie.

misiak7777
30. dec 2024

@simona20201309 tak tie reakcie sú preto že zviera je záväzok...
@autorka chápem že to bolo nepríjemné ťa krivo obviniť, preto je vhodné pri zdieľaní dopísať, že len zdielas

abbey1
30. dec 2024

@simona20201309 Áno, tá mačka je agresívna a pôsobí zranenia ľuďom v svojom okolí?
S koľkými utulkami máš skúsenosť? Kde to takto bežne robia?
Za mňa takéto príspevky na sieťach sú hrou na city. Žiadny veterinár neutrati zdravé zviera, ktoré nemá vážne zdravotné komplikácie, ktoré by mu spôsobovali bolesti a utrpenie. Žiadny normálny veterinár.
OZ tká a útulky robia prvé a posledne, aby zviera nechali dôstojne dožiť. Áno, sú plné. A hlavne kvôli ľuďom, ktorí majú vždy milión výhovoriek a nedokážu prebrať zodpovednosť.
Je smiešne porovnávať tu mačku, ktorá zrejme nie je zvyknutá na iné zvieratá, s agresívnym a nezvladnutelnym psom. Dokonca takému dajú v útulku XY šancí na prevýchovu a nový domov.

abbey1
30. dec 2024

Áno, autorka. Každý má svoje dôvody. Injekcia to vyrieši, však? Však len zviera.

zobaka
Autor odpoveď zmazal
simona20201309
30. dec 2024

@abbey1 ty si nejak veľmi múdra... koľko máš doma zvierat v útulku ak môžem vedieť?
Koľko si takýchto zvierat zachránila?

simona20201309
30. dec 2024

@simona20201309 malo byt *z útulku

janagem
30. dec 2024

@simona20201309 mne prešlo rukami cca 180 docaskarov a môžem povedať, že abbey má pravdu. Na Slovensku to isto bežné nie je (až na dva útulky čo ja viem čo majú divné praktiky a sú riešené políciou) a ozka sa idú prelomiť aby vedeli pomáhať, kde sa dá. Ja sama mám docaskara ktorý sa s inými mačkami neznesie plus ďalšie macky

simona20201309
30. dec 2024

@janagem neviem o tom aby utratenie zvieratá bolo trestné takže neviem prečo by tie útulky mala riešiť polícia.... asi majú toho na rovasi viac
U nás viem o takomto útulku. Poznám veterinarov, jeden je náš rodinný známy tak takýchto príbehov je viac než dosť.
Ak dlhodobo nevedia co so zvieratom, alebo nemajú pre neho miesto a nevedia ho umiestniť ani do dočasný tak mu dávajú pár dní a uspia ho.
A ja sa tu nemienim hádať o tom ci to je alebo nie je humánne....
Ja mam v tom jasno. Mala som niekoľko zvierat z útulku aj v docaske. Píšem len aká je realita.
A ak je macka ktorej zomrela majiteľka a NIKTO ju nechce, dokonca ani @abbey1, tak nevidím dôvod aby niekto urazal majiteľa alebo daný útulok alebo kohokoľvek keď nie je schopný nijak pomôcť...
Namiesto plných reči odsudzovania nech radšej pomôžu.tak nech idú a vezmu tu mačičku a nech sa o ňu starajú.
Nebudem urážať a odsudzovať keď nie som schopná pomôcť.

janagem
30. dec 2024

@simona20201309 v rámci neodsudzovania, ja naozaj nevidím kde abbey kohokoľvek urazala. Áno, také príspevky vedia dvihnúť tlak, hlavne ak to napíšu byvali majitelia. Útulky a ozka majú plno ale aspoň takéto výzvy. Zdieľajú a možno by sa niekto našiel. Takisto má pravdu v tom, že utratiť zviera je pre človeka to najjednoduchšie, a ozaj by to nemala byť vec, ktorá ľuďom napadne ako jedno z hlavných alebo prvých riešení. Z tohto som ja osobne len smutná a príde mi to veľmi krátkozraké od majiteľov.

K dnešnej príspevku autorky sa nevyjadrujem, keďže odsudzovanie a bezne vidim na stránkach ozetiek, atd od outsiderov.

marianarem
30. dec 2024

No tiez si myslim, ze namiesto odsudzovania mohli teda konat, macku prichylit, alebo hladat niekoho, kto by ju vzal. To by bol realny cin pre to zviera a nie nadavat tebe.
Ja som pred casom hladala novy domov pre svokrovu macku, bol tazky alkoholik a uz sa o nu nevedel adekvatne starat. Bola uzkostna, neskutocne obezna, dom bol obcikany, svokor ju nevhodne krmil. Desiatky, ak nie stovky chovatelov maciek ju polutovali, ale ujat sa jej nechcel nikto. Utulky tiez nic. Je naozaj tazke umiestnit macku v nudzi, tak nech ti nadavajuci skusia nieco vymysliet.
My sme tu svokrovu nemohli zobrat k nam dovnutra, tak bola s nim az do smrti, co uz, teraz je vonkajsia okolo domu, uz nastastie schudla a dala sa do formy.

ahhola
30. dec 2024

Mne fb vyplul vtipne video, kocka pred dverami bytu skriabe na dvere a bol tam nemenej vtipny moment...
Ked pretiahnes vecierku, 🐱😂
naozaj schuti som sa zasmiala a 98%ludi rovnako. Len nejaka frustrovana panicka tam prisla vyryvat, naco maju sprosti ludia kocky??? Poslali ju do riti a bolo to namieste, ale tym chcem povedat, ze nikto nechape jednu vec, jav, dianie rovnako. Vtip, ironia, pointa niektorym ludom unikaju na kilometre. A ked si mozu kopnut.... Nepremrhaju ziadnu prilezitost😂

ahhola
30. dec 2024

@abbey1

"Žiadny veterinár neutrati zdravé zviera, ktoré nemá vážne zdravotné komplikácie, ktoré by mu spôsobovali bolesti a utrpenie. Žiadny normálny veterinár."

By si sa cudovala... Jedna kamaratka mala sucku, nechranili ju a vrhla 8 krasnych zdravych steniec a nahodou som sa opytala, ci kazde naslo domov a ona ze... Dali sme ich uspat, nasmu Vet. 🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶🐶

0silvia0
30. dec 2024

Nemozu dedicia kontaktovat radsej nejake oz-ko alebo Slobodu zvierat? Maju s tym viac skusenosti a vedia ako vhodne inzerat napisat.
Inak tiez mame macku z takehoto srdcervuceho FB prispevku, kde jej hrozilo utratenie.

marca12
30. dec 2024

@abbey1 Nech si ludia najskor overia totoznost a nie pisat nenavistne komentare v domneni,ze sa jedna o jej dceru.

autor
30. dec 2024

@abbey1 nie

autor
30. dec 2024

@0silvia0 je iba jedna dedička, žijúca v zámorí

autor
30. dec 2024

@ahhola zrejme kontaktovali niekoho kto to bez okolkov spraví , aj keď s tým väčšina nesúhlasí

ibatanecnica
30. dec 2024

@abbey1 a co ma robit? Aby ste sa z tych zvoerat nepototo. Ja by som si ziadne zviera do bytu nezobrala. Ani leby som ho zdedila. Toto je zavazok majitela a ked ten zomrie neviem preco by mal niekto preberat taketo zavazky.

jajka257
30. dec 2024

Dnes mi na FB niečo podobné vybehlo. Mňa zaráža na tých príspevkoch iná vec. Dedičstvo áno, s tým nikto nemá problém. Postarať sa o zvieratko, to už problém je. A ešte navyše stará mačička. Neverím, že nikto z rodiny jej nevie pomôcť, a tým nemyslím odchod za dúhový most

0silvia0
30. dec 2024

Pardon, myslela som toho, kto zadaval ten inzerat

autor
30. dec 2024

@0silvia0
Mačka je u straršiej panej, nejakej príbuznej tej opatrovateľky čo sem chodila
@jajka257 nikdy nikto susedu nenavštevoval,. možno mala príbuzných ale sem isto nechodili

jajka257
30. dec 2024

Ale dedičku má. Či nemá? Majetok určite niekomu prípadne. Alebo pôjde v prospech štátu? Ak je ochota riešiť majetok, musí byť ochota riešiť zvieratko.

Strana
z4