icon

Nahradili by ste škodu?

svetluska82
25. apr 2016

Ahojte, prave mi zvonila susedka asi 17 rocna ze moj syn nechtiac kopol loptu jej bratovi asi 10 rocnemu na cestu a preslo ju auto. Ziada kupit novu loptu v hodnote 20e.... TA lopta co mal maly sused bola osarpana, podla mna par generacii stara.....Aj tak mi to pride divne, vsak pri hrach sa stava kadeco...Nahradili by ste ako ziada? Ja som ju poslala domov, nech pridu s rodicmi a ze tu loptu nahradime, no aj tak mi to pride divne, nakolko to nebolo umyselne a ubehlo od toho asi 2 tyzdne. Ako by ste reagovali? dakujem....mam pocit ze kazdy sa chce nabalovat na ucet druhych, v mojom detstve to nik neriesil ak sa praskla lopta jedna, tak doniesol loptu niekto iny.... 😒

svetluska82
autor
25. apr 2016

@natalym preco?

natalym
25. apr 2016

17 ročná baba bude po mne ziapať??? Má rodičov má, tak nech prídu. Mne sa to nepáči a bodka.

marusia12
25. apr 2016

Načo pustili dieťa von s loptou? Malo sedieť doma, neprišlo by k škode a hotovo... Nič neplať.... to už sme sa kam dopracovali????

elise
25. apr 2016

@svetluska82 ludia su rozny, spoluziak mojho syna mu roztrhal v skole zosit, koli tomu ze si myslel, se kresli syn toho spoluziaka, ziadala som ucitela, ze ten spoluziak ma nahradit synovi zosit ktory mu roztrhal. Neslo o zosit za par centov ale za princip, poskodil musi nahradit tym padom poucenie ze za chyby sa plati a druhy raz sa to nestane. Matka toho spoluziaka mala stym problem ale ucitel jej to vysvetlil po 3 tyzdnoch aj ona pochopila a synovi jej syn doniesol zosit.

Aroganvia je asi sposob jednania tej dcery, mono tak doma riesia veci....povzniesla by som sa nad tym kupila loptu a mala pokoj, upozornila rodicov toho chlapca aby na buduce sa hralo v bezpecnej vzdialenosti od cesty a synovi aby nepouzival plnu silu na kop do lopty.tym padompripad uzavrety aty svedomie ciste.

sense
25. apr 2016

@svetluska82 klopat by som nesla ale ak by som ich stretla nahodou vonku tak by som to nadhodila

elise
25. apr 2016

@svetluska82 ziapala ze bola nahnevana tak sa neovladla, ked ma 17 je mlada este bez zivotnych skusenosti prchka...

natalym
25. apr 2016

@elise Moja dcéra by si to nedovolila. Povedala by to mne a ja by som to vyriešila.

natalym
25. apr 2016

Raz sa vyjadrila, že majú prísť rodičia. Ak to budú chcieť riešiť tak prídu a vyriešia to spolu ako dospelí ľudia. Nechápem na čo klopať a pod.

alice107
25. apr 2016

SVETLUSKA82 je minimalne otazkou dobrej vychovy/a samozrejme aj pravnej zodpovednosti/ nahradit sposobenu skodu a to aj neumyselnym konanim.
na tento aj sluzi napriklad poistenie ..
takze ak si sa o domnelej skode dozvedela ,mala si sa hned postarat o to,aby si zistila,aka je skutocnost.ak k skod enaozaj dosloi, mal ti to syna aj sam poveda t..... a tus kodu si mala nahrdit.to je samozrejmost....
takze ak skodova udalost nastala, , mala si hned kupit nahradnu ....
a malo by ta aj zaujimat, preco to syn pred tebou zatajil a postarat sa ,aby sa to uz nestavalo.pretoze jeho chovanie moze mat nasledky do buducnosti.ak dospeje, tak sa moze chovat obdobne..cize ak sposobi skudu,bude hrat ´´mrtveho chrobaka´´.
deti treba viest k zodpovednemu pristupu ....

treba synovi vysvetlit, ze ak skodu sposobi hoci aj neumyselne, stale je to sposobena skoda a treba ju nahradit....

MAMINUSKA je rozdiel opotrebovanie materialu a znicenien veci konanim...aj neumyselnym
k slusnemu chovaniu patri aj byt zodpovedny za svoje konanie....

svetluska82
autor
25. apr 2016

@natalym divna rodina, je tam asi pat malych deti, potom tato 17 rocna co som myslela povodne ze je ich matka a este traja chlapi do 30 rokov...a matka moze mat tak 45 cca odhadom ....Takze ja ani neviem kto ku komu patri na zvonceku su 3 mena, vsetko zenske....chaos mam v nich, ale mozno po tejto skusenosti rodokmen spozname

natalym
25. apr 2016

No a keby sa stalo môjmu dieťaťu tak by som jej povedala, že si má dávať pozor na veci a nemá sa čo hrať v blízkosti cesty. 😉

natalym
25. apr 2016

@svetluska82 Sa vykašli na to.

svetluska82
autor
25. apr 2016

@alice107 dozvedala som sa to dnes, zistila som si skutocnosti, syn povedal, ze kopol to nechtiac, co asi zrejme je, kedze byvame pri ceste. Na druhej strane ze ked sa maleho opytal co dalej tak ze je to v pohode a ze loptu nemusi kupovat.... Tak to neriesil az dodnes

elise
25. apr 2016

@natalym suhlasim ale kazda rodina inak jedna bohuzial nie vzdy podla pravidiel

maminuska
25. apr 2016

@alice107 žiadne opotrebovanie materiálu , nové hokejky seknutím zlomené 🙂. Neriešila som a nebudem riešiť, beriem to ako detskú hru .
Rovnako nebudem riešiť zlomenú lopatku v piesku alebo rozkmasnuté nohavice pri vzájomnej bitke .
Riešila by som to až vtedy ak by bol syn napadnutý , inak to beriem ako iba " že si chlapci dali po papuli " . Áno konflikty sa majú riešiť bez násilia a zodpovedne , len babenky a testosteron je vec druhá .

silaviat
25. apr 2016

ja by som nahradila.. isto by som nedala peniaze..ak ma syn doma loptu zaniesla by som ju spolu so synom a ospravedlnenim..ak loptu nemate kupila by som podobnu tej ich.. predpokladam ze nebola znackova a netusim kolko lopty stoja ale kupila by som asi nejaku priemernu... mozno ked je ich tak vela na novu nemaju a bolo im hlupe si hned pytat nahradu..ale zrejme to chlapca hnevalo a tak slecna mozno sestra sa osmelila a sla... kazdopadne za mna ano -nahradit a ospravedlnit sa

alaguema
25. apr 2016

@svetluska82 tak ako prvé by som hovorila so synom. Mal ti povedať, že niekomu niečo zničil a snažiť sa to nejak vyriešiť a je úplne jedno, že to bolo staré a nechtiac. loptu by som kúpila a dala synovi, aby ju zaniesol chalanovi.

natalym
25. apr 2016

Pri hre ju kopol na cestu pod auto. Čo zas riešite??????????

alice107
25. apr 2016

SVETLUSKA je jedno, ci to kopol nahodou.. toto si musi uvedomtit aj dieta, ze ked znici nejaku ved aj neumyselny konanim,tak je jasne,ze ju musi nahradit..... a ina vec je ,ze ti mal o tom poveda tak ci tak..... pretoze on ani jeho kamarat a dokonca ani ta 17 rocna setra nie su dospeli ateda nemozu rozhodvat o tom,ic skoddu treba nahradit,ci nie... to prinalezi zakonnym zastupcom. .takze s musis syna naucit,aby ked nastane podbna situacia hned sa vedel tebe zdoverit a to prrodzene..bez ohladu na to,ci skodu niekto chce nahradit,ci nie.....
pochopila si pointu?
takze skodova udalos tnastala..no,takze ja v t vojej situacii uupimnovu loptu plus maly darcekadarcek ako ospravedlnenie a so synom idem k jeho rodicom sa ospravelnit ..tym by si synovi ukazala dobru vychvu aj priklad, ako sa veci maju riesit aj moralne,aj pravne..

MAMINUSKA ty si ma asi nepochopila... v danej vci neslo o ziadnu unavu materialu aznicenie veci konanim..
a vies, ina vec je ponuknut nahradu za skodu , a nepouuknut.. pretoze ci uz druha strana prijme nahradu,ci odmietne, nema to vlyv na konanie toho,kto skudu sposobit.. teda na skutocnost, ze nahrada bola ponuknuta.....

natalym
25. apr 2016

Ešte aj darček? Aj novú loptu? Aj obedy zadarmo, nie?

maxiva
25. apr 2016

ja by som ju tiez kupila.ked ju moje dieta,aj ked neumyselne znicilo,tak je uplne normalne,ze loptu kupim..a ked slecna po tebe kricala,mozno je vytocena,ze si sama neprisla s loptou a ona to teraz musi riesit 😉 aj ked je jasne,ze takto sa nemoze spravat.....no,ale tazka puberta 😀

stardust
25. apr 2016

loptu by som kupila a peniaze strhavala dietatu z vreckoveho. Vam by sa tiez nepacilo, keby vam niekto nieco znicil a ani sa neunuval o nahradu.

mijo53
25. apr 2016

@alice107 tak ako píšeš, zákon hovorí nahradiť spôsobenú škodu, či už úmyselne alebo neúmyselne , lehota premlčania 2 roky. Ako píšeš a máš pravdu, v budúcnosti syn môže zatajiť hoci čo, aj keby išlo o veľkú škodu, tu ide o princíp, jasné, že sa to ma riešiť s rodičmi

svetluska82
autor
25. apr 2016

@stardust syn nedostava vreckove, ale kazdopadne ju kupime.

maminuska
25. apr 2016

@svetluska82 syn má 14 rokov, no už vidím ako 14 ročný syn sa príde pochválit že odkopol nejakému dieťaťu loptu 🙂 a tá praskla.

svetluska82
autor
25. apr 2016
maminuska
25. apr 2016

@svetluska82 no však som si už aj prečítala, tvoj syn je v puberte nejaká odkopnutá lopta ide pomimo neho :- ).

@mijo53 zatajiť veľku škodu ? to sa aj dá ?

sense
25. apr 2016

apropop za nasich mladych cias sa tiez taketo veci neriesili ak sa stalo nieco neumyselne nechodili sa rodicia hned stazovat, vyklopkavat a riesit . ....

alice107
25. apr 2016

MIJO53 lehota nauplatnenia skody plynie... nie na plnenie...
takze ci syn zataji ,ze skodu sposobil ci nie,je pravne nepodstatne... ak ten,komu skoda bola sposobena su ju v zakonej lehote uplatni....
takze na tuto zamenu pojmov pozor...

maminuska
25. apr 2016

@svetluska82 vieš čo ? Mne to príde úplne nafúknuté ...obyčajná lopta a už sa tu spomína zákon , premlčanie ..je potrebné si uvedomiť že ide o smiešnu čiastku , starú ošúchanú loptu . No však nech niekto žaluje túto čiastku na súde 🙂.
Mnohé namietnete že ide o princíp, tak ale aj v ňom je určitá hranica a normálnosť