icon

Má dieťa platiť za škody zo svojho vreckového?

2. jún 2026

Ahojte,

ako to máte doma s vreckovým a zodpovednosťou za škody?

Náš syn pri bláznení rozbil lampu. Nebola to vyslovene nehoda typu, že sa pošmykol, skôr vystrájal, hoci sme ho viackrát upozorňovali. Manžel si myslí, že by mal aspoň časť škody zaplatiť z vreckového, aby si uvedomil hodnotu vecí.

Ja si nie som istá, či to nie je príliš prísne. Na druhej strane nechcem, aby mal pocit, že keď niečo pokazí, nič sa nedeje.

Ako by ste to riešili vy?

mimaapeto
2. jún 2026

koľko ročný??? myslím že ho to mrzí a netreba ho zato viac trestať... potom sa Vám bude báť povedať ak sa niečo stane...

autor
2. jún 2026
@mimaapeto

koľko ročný??? myslím že ho to mrzí a netreba ho zato viac trestať... potom sa Vám bude báť povedať ak sa niečo stane...

@mimaapeto Má 11 rokov. Aj preto váham, či je správne riešiť to cez vreckové. Mrzí ho to, to je pravda, na druhej strane nebolo to prvýkrát, čo sme ho pri takomto bláznení upozorňovali. Skôr hľadám nejakú rozumnú hranicu medzi pochopením a zodpovednosťou za následky.

minesasubu
2. jún 2026

áno časť škody nech uhradí a vysvetliť mu že niektoré konania majú dôsledky , ktoré sa nedajú už napraviť aj ked človek velmi chce
za mňa je to o tom aby si uvedomil že za svoje činy nesie on sám zodpovednosť a to že ste ho upozornili a on to ignoroval tak to bolo jeho rozhodnutie

ivik4
2. jún 2026

Ked mal x upozorneni a stale si nedal povedat tak ano

anonym_61eba5
2. jún 2026

@anonym_autor aká bola hodnota lampy? Buď nedostane týždeň vreckové, alebo si požičajte jeho lampu s tým, že musí poskytnúť jeho lampu z izby, kým sa kúpi nová lampa, lebo to nie je zadarmo a musíte počkať do výplaty.
Nejaké haló by som z toho nerobila, len nech pocíti dôsledky svojho konania

anonym_65ddc8
2. jún 2026

Áno, časť by som mu určite dala zaplatiť.

januska12323
2. jún 2026

Blázniť sa má vonku, aspoň to pochopí keď príde o vreckové.

valikadzm
2. jún 2026

@anonym_autor ak by som bola v takej situácii, tiež by som chcela aby prispel aj syn. Určite nie celú sumu, ale aspoň niečo. Naozaj to nie je nejako prísne.

anonym_d5765e
2. jún 2026

@anonym_autor 11 ročný si vie uvedomiť, čo môže a čo nie. Porušil zákaz, spôsobil škodu. Celú lampu odpočítať z vreckového nie je prísne.

anonym_25f4b5
2. jún 2026

Pre 11rocneho z vreckoveho mi to pride primerane, ved to uz je pubertiak, ktory ma vediet ako sa spravat. Keby nejaky prvacik tak priznurim oci a riesim len dohovorom pripadne nejake smiesne zaracha ale takto mi to pride naozaj fer.

bubinko1506
2. jún 2026

Nechala by som ho prispiet nejaku cast z vreckoveho. Moji su trosku mladsi, ale kedze si vobec nedavali pozor na veci, stracali veci, tak sme im siahli na vreckove. Jeden v priebehu 2 mesiacov rozbil 4 flase na vodu - posledne 2 si zaplatil sam. Druhy nechaval telesnu hodenu hocikde, ked ju stratil, zaplatil si celu novu.

anonym_002357
2. jún 2026

Neviem. Mozno 20eur by som od neho zobrala, ale nejak extra by som ho netrestala.
U nas na sídlisku sa stalo to, ze chlapec kopol nahodou do okna, starého, ktore sa samozrejme rozbilo, a jeho mama mu zobrala všetky peniaze co mal do školy prírody, takze tam ani nepôjde. Chudak.

sense
2. jún 2026

Myslím si že manžel má pravdu.

biba_18
2. jún 2026

no, takto - a bol dopredu upozornený aké konzekvencie prídu? lebo ak si mu nepovedala že kvôli tomu príde o vreckové, veľmi správne mi to nepríde - pretože áno, pravidlá sa majú dodržiavať - ale musí o nich predsa dopredu vedieť…
teda ja čo by som urobila? dôrazný dohovor s upozornením, že škody bude znášať spoluúčasťou.. a potom už trvať na plnení…

anonym_d6b911
2. jún 2026

Zalezi od toho kolko ma vreckoveho, moje deti v tom veku napr vreckove ako take nedostavali, len ked niekam isli tak dostali na tu, ktoru akciu isli. Cize pre tie moje by bol vacsi trest nemoct ist niekam aby to vykompenzovali, za to ze nieco zdemolovali

anonym_de6eba
2. jún 2026

Súhlasím s tvojím mužom

betulinka1
2. jún 2026

@anonym_autor suhlasim s tvojim muzom. Zaplatit celu lampu. Neboj, hned si zacne davat vacsi pozor po par výdavkoch.

anonym_854084
2. jún 2026

potom raz ked vy budete stari a nieco mu doma poskodite-aj on si od vas vypyta skodne....to kde ste v trestaneckom tabore?

oskvarka
2. jún 2026
@anonym_autor

@mimaapeto Má 11 rokov. Aj preto váham, či je správne riešiť to cez vreckové. Mrzí ho to, to je pravda, na druhej strane nebolo to prvýkrát, čo sme ho pri takomto bláznení upozorňovali. Skôr hľadám nejakú rozumnú hranicu medzi pochopením a zodpovednosťou za následky.

@anonym_autor neriešila by som to teraz z vreckového ale do budúcna by som sa niekedy mimo emotívne vypätie v pokoji s ním dohodla že v prípade že niečo úmyselne nesprávnym chovaním zničí aj keď bude upozornený že to nemá robiť (teda žiadna nehoda presne ako teraz ) tak by si chcela aby uhradil nejaké percentá a konkrétna dohoda...ale dopredu ..takto mi to nepríde úplne fér konanie aj keď jasné že je vinný. Ale môžeš mu to navrhnúť že nech sa sám rozhodne koľko by teraz prispel na novú lampu. Aspoň budeš vedieť ako to on sám vníma. Ale ak by sa mu to nezdalo spravodlivé netrvala by som ale do budúcna by už pravidlo platilo.

svetlonos
2. jún 2026
@anonym_002357

Neviem. Mozno 20eur by som od neho zobrala, ale nejak extra by som ho netrestala.
U nas na sídlisku sa stalo to, ze chlapec kopol nahodou do okna, starého, ktore sa samozrejme rozbilo, a jeho mama mu zobrala všetky peniaze co mal do školy prírody, takze tam ani nepôjde. Chudak.

@anonym_002357
A nie je to tak, že skôr to bola už ťa posledná kvapka a mamu to už vytočilo, že urobila až takýto krok?

anonym_6d69a1
2. jún 2026

@anonym_autor uprimne? nase deti platia. aj 7-rocny, co este nema vreckove, ale ma tu k sviatku, tam k sviatku uz cosi naskreckovane. ked znici / poskodi, ano, treba nahradit skodu. mne ked padne v praci pc na zem a rozbije sa, tiez sefovi nepoviem len prepac a hotovo vybavene. je to normalny krok v procese ucenia sa zodpovednosti za svoje spravanie a jeho dosledky.

anonym_002357
Včera o 05:44
@svetlonos

@anonym_002357
A nie je to tak, že skôr to bola už ťa posledná kvapka a mamu to už vytočilo, že urobila až takýto krok?

@svetlonos nie. A aj keby, urcite by som ho takto netrestala. Bolo tam 6 chlapcov, ktorému kolvek z nich sa to mohlo stat. Hrali futbal. Rodicia ostatných chlapcov sa chceli na to okno zložiť, jeho matka reagovala tak, ze kopol tu loptu on, rozbil to okno on, berie mu peniaze ktore ma do školy prírody a nejde tam.

anonym_bc4bbf
Včera o 06:17

Povedzte mu, ze mu to poslednykrat odpustite, ale ze nabuduce ak nieco rozbije, ze to bude platit zo svojho. Ale nie ked rozbije nahodou, lebo to sa stane hocikomu, ale ked rozbije pri takomto blazneni. 🙂 nech je na to pripraveny

anonym_bc4bbf
Včera o 06:18
@anonym_002357

@anonym_002357 ach chudatko

silvike
Včera o 17:58
@anonym_autor

@anonym_autor No skus sa s nim ( synom) tak rozumne v pokoji porozpravat. Ze teda vidi co sa stalo, ze co by navrhoval on. Akp to napravit. Vypocuj si ho a potom pripadne navrhni ci by suhlasil, aby dal teda nieco zo svojich penazi. Uvidis ako zareaguje. Ak ho to fakt mrzi tak mozno bude suhlasit sam od seba, ze nieco prispeje.

anonym_c4030b
Včera o 22:23

@anonym_autor prosím ťa definuj,čo znamená "blaznenie",pri akej príležitosti

oskvarka
Dnes o 04:21
@anonym_6d69a1

@anonym_autor uprimne? nase deti platia. aj 7-rocny, co este nema vreckove, ale ma tu k sviatku, tam k sviatku uz cosi naskreckovane. ked znici / poskodi, ano, treba nahradit skodu. mne ked padne v praci pc na zem a rozbije sa, tiez sefovi nepoviem len prepac a hotovo vybavene. je to normalny krok v procese ucenia sa zodpovednosti za svoje spravanie a jeho dosledky.

@anonym_6d69a1 podľa mňa je to výborný prístup ...ak deti vedia že k takémuto následku dôjde je to podľa mňa veľmi výchovné. Len skrátka pravidlá musia byť dané vopred inak je to len mocenské vymáhanie silou.

anonym_49724d
Dnes o 04:29

Nie . Netrestala by som dieta za nehodu ,za nieco co nespravil naschval !! To kde sme .
Aby sa bal blaznit sa lebo nieco sa stane a aj platit musi .

svetlonos
Dnes o 05:32
@anonym_002357

@svetlonos nie. A aj keby, urcite by som ho takto netrestala. Bolo tam 6 chlapcov, ktorému kolvek z nich sa to mohlo stat. Hrali futbal. Rodicia ostatných chlapcov sa chceli na to okno zložiť, jeho matka reagovala tak, ze kopol tu loptu on, rozbil to okno on, berie mu peniaze ktore ma do školy prírody a nejde tam.

@anonym_002357
Hej je to blbé rozhodnutie. Ten návrh, aby sa poskladali všetci je rozumny. Toto je zbytočne prehnaný trest.

anonym_11f2cc
Dnes o 07:13

Neviem či by som mu siahla na peniaze. Skôr by dostal doma práce nad rámec svojich povinností. Napr. bude vykladať a nakladať umývačku. Bude vysávať. Napr. 2 týždne a bude to robiť v čase, kedy má prístup k počítaču alebo mobilu. Proste miesto zábavy bude práca. Tomto veku mi to príde vhodnejšie ako zobrať mu 10€ a čau.