icon

Nahradili by ste škodu?

svetluska82
25. apr 2016

Ahojte, prave mi zvonila susedka asi 17 rocna ze moj syn nechtiac kopol loptu jej bratovi asi 10 rocnemu na cestu a preslo ju auto. Ziada kupit novu loptu v hodnote 20e.... TA lopta co mal maly sused bola osarpana, podla mna par generacii stara.....Aj tak mi to pride divne, vsak pri hrach sa stava kadeco...Nahradili by ste ako ziada? Ja som ju poslala domov, nech pridu s rodicmi a ze tu loptu nahradime, no aj tak mi to pride divne, nakolko to nebolo umyselne a ubehlo od toho asi 2 tyzdne. Ako by ste reagovali? dakujem....mam pocit ze kazdy sa chce nabalovat na ucet druhych, v mojom detstve to nik neriesil ak sa praskla lopta jedna, tak doniesol loptu niekto iny.... 😒

sam2
25. apr 2016

@svetluska82 svet sa zblaznil... Pozri, kup chlapcovi od susedov loptu. Mozno inu nema... Ale co sa robi halo okolo toho... Zakony, premlcania, poistky na skodove udalosti... Uf, ja nerozumiem. Niekedy sa citim ako martan, lebo toto je uz fakt sila.... Clovek aby sa bal co i len dotknut cudzej veci...

lilke
25. apr 2016

mozno sa rodicia k tomu stavaju podobne ako ty, ze sa to mohlo stat, mozno sa s tebou nechcu hasterit, mozno vobec ani nevedia, co sa stalo, mozno mu vycitaju, ze si sam sposobil skodu. v kazdom pripade rovnaky vysledok - nestastny chlapec. a sestre je to luto, ma v sebe ochranarsky pud voci malemu bratovi. tak isla za tebou. dievca sa mozno musi este ucit diplomacii, ale bojovala za svojho brata. ja si to osobne na nej vazim. urcite aj ty by si bola stastna, keby tvoj velky syn sa zastal niekoho slabsieho a mladsieho. a nie kvoli rodicom ci kvoli slecne, ale kvoli principu, ktory mne rodicia zastepili, ze skody treba napravat, by som loptu kupila. ak chlapec chodi do futbaloveho klubu, tak ta lopta bola asi naozaj kvalitnejsia a logicky i okopanejsia. a ak si s nou len kope na dvore, potom by som kupila lacnejsiu futbalku v akcii v nejakom sporte.

svetluska82
autor
25. apr 2016

@lilke do futbaloveho klubu ist nechodi 🙂

maminuska
25. apr 2016

@mijo53 tak každý ma na výchovu iný názor. 🙂. Mne to teda moc výchovné nepripadá. A to ja liberálnu výchovu neuznávam . No to nabudúce nemusí byť vôbec a môže a môže to byt aj bez tej lopty.
Ja som nadobudla za roky svojho materstva , hlavne u chlapcov dojem , že sa tu hluší do zlých miest a stavia sa na akých si princípoch, ktoré v porovnaní s inými princípmi sú len akousi smiešnou napodobeninou.
Aby som to teda vysvetlila.... trváme na tom ako rodičia aby chlapci zdravili , aby nič nezatĺkali , aby doma pomáhali ...ale šmahom ruky mnohé matky potom svojich synov ospravedlnia v prípade nevery, opustenia detí , neplatenia výživného , fľasnutia manželke .. s rôznymi dôvetkami ... však chudáčik bohvie či je to jeho , chclea by ho zodrať z kože , tak a čo mal chudák robiť keď tam bol nešťastný ... to na čom by sa malo stavať a k čomu by sa mali synovia viesť...úcta k žene, láska k deťom , vzťah k rodine tak to proste mizne. 🙂.
No divná doba . 🙂

lilke
25. apr 2016

@svetluska82 tak kup klasicku lacnu futbalku 😉

mijo53
25. apr 2016

nechcem tu nič moralizovať ani poučovať, ale niektoré mamičky nepochopili situáciu, zákon sa spomína preto, že mamičky to zľahčujú a zákon hovorí, že akákoľvek škoda sa ma nahradiť, po ďalšie z chlapca nikto nerobí žiadneho hulvata, ani do basy ho neposiela, lebo nespáchal trestný čin, ani do polepšovne nepôjde a s dobrou výchovou to ma spoločné to, že mal prísť za mamou a povedať: mami kopol som susedovmu chlapcovi loptu, prešlo ju auto a praskla, čo teraz s tým?

mijo53
25. apr 2016

@maminuska no z tohto chlapca je veľmi slušný, verný , úctivý manžel a vzorný otec a verím, že taký aj ostane, lebo veľmi dobre poznám 4 generácie tejto rodiny

alaguema
25. apr 2016

@maminuska možno. Mne by bolo chalana ľúto, asi by som to povedala...

sam2
25. apr 2016

@mijo53 a co tu treba zlahcovat???? Co sa take katastroficke stalo ze to treba vysperkovat do takehoto extremu??? Su to DETI..... Mozno kym prisiel domov tak mu tato vec vyfucala z hlavy, kedze si to s poskodenym chlapcom vydiskutovali a tym padom to povazoval za uzavrete....urobil sa tu s komara somar a to doslovne..... Akoze ved to je bezna zivotna situacia..... Naco do toho tahat zakony a ine tomu podobne veci????? Ku prasknutej lopte???? Ako vazne Vam to pride normalne?

0silvia0
25. apr 2016

to z takejto hovadiny je kauza na 4 strany? Z jednej blbej prasknutej lopty??? Ľudia musia doma riešiť fakt každú kravinu...

mijo53
25. apr 2016

@sam2 no stalo sa to, že mnohé mamičky povedali, že netreba kúpiť loptu a ty sama hovoríš, že treba kúpiť. Keď to nie je vážne, tak na čo zakladať takúto tému, to jedna mama nevie, čo a ako ma urobiť?

anatalia77
25. apr 2016

@mijo53 prekristove rany,ved z toho netreba robiť hned súdny prípad. Načo je dobré si tu čítať právne poučenia? Nedočítala som ešte a dúfam,že chlapec nie je imigrant a že je zaočkovaný. Alebo nezaočkovaný.

maminuska
25. apr 2016

@mijo53 ja som to vzťahovala všeobecne, nie konkrétne k tomuto chlapcovi .
@alaguema už je tých príspevkov toľko že neviem na čo si reagovala 🙂 .

Ale ešte by som to rozšírila ... všimli ste si koľko dnešných mladých šuhajov využíva pokojne mamahotel do 30-35 a niektorí aj ďalej ... na deti sa necítia, na manželstvo sa necítia, nechcú záväzky ... len si užívať, kde sa stala chyba ? Mnohí z nich zdravia , možno aj priznajú škodu keď narazia do auta ale akosi sa nevychovali k prebratiu zodpovednosti .

sam2
25. apr 2016

@mijo53 ano hovorim ze moze kupit kedze mozno chlapec inu nema.... Sama autorka s tym problem nema.... Ale zarazilo ma ze kam to az dospelo... Ze sa takto nezmyselne nafuklo.... Ja neviem ale podla mna je to nonsens....

marinablue
25. apr 2016

@svetluska82 Škodu by som nahradila. Aj keď to nebolo schválne, predsa len je vďaka tvojmu synovi cudzí chlapec bez lopty.

maminuska
25. apr 2016

@sam2 možno je to tým že sa blížime k Amerike, tam sa už súdi každý s každým aj kvôli tomu že si z neopatrnosti obleje vajká horúcou kávou , lebo nebolo upozornenie veľkými písmenami že káva je horúca. 🙂

mircalla
25. apr 2016

Kauza dna - Lopta

Co mlada je nejaky rodinny speaker?
Mojmu synovi zlomil iny chlapec plastovu motorku - a v podstate vdaka nesetrnemu zaochadzaniu. Mrzelo ma to trochu, ale pytat si peniaze? Ved to je trapne.

Asi ste mohli ponuknut nejaku kompenzaciu, netvrdim, ze fung novu loptu...Ale pytat peniaze za staru loptu a chciet novu je maximalne trapne....

alaguema
25. apr 2016

@maminuska na to, že on to asi nepovažoval za prúser. Tak som napísala, že možno 🙂 A ja by som to asi v tom veku za taký menší prúser považovala. My sme boli zvyknutí aj malé škody doma hlásiť.

sam2
25. apr 2016

@maminuska 😂😂😂😂😂 vidis to mi nenapadlo 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

rica1
25. apr 2016

@svetluska82 toto si pametam z mojho detstva dostala som krasnu farebnu loptu bola rozpravkova vtedy akurat take vysli a na tu dobu nebola lacna to viem lebo somju dlho chcela no a pred panelakom nam rastlivtake kvetinove sice vysokestromy ale mali aj pichliace a jeden chalan tu loptu zobral a zacal nou kopat a vykopol ju do tych stromov a ona pukla 😅 😝 😢 😠 ja som bola mala on vecsi a nik neriesil 😢 😖 to bola lopta tak na hadzanie a mozno ako nahrazka volejbalu taka len tensia no luto mi bolo revala som a to bolo vsetko...doteraz si to pametam 😅

alice107
25. apr 2016

MAMINUSKA ako vies,aka bola ta lopta.?ze si mysli ze je stara a mali hodnotna? to jelen jej subjektivny pocit,ak nema dokazy o tom anepisem,ze vidfela loptu a bolo na prvy pohlad vidiet,ze je znopotrebovana.....
ano suhlasim,treba posudzovat kazdy prpad osobitne.. ale kedze tu nemame dostatok relvantnych dokazov na posudenie konkretneho pripadu, tak som pisalala vseobecne.aj po pravnej stranke,aj po stranke moranej a vychovy....
tu neriesime pripad tvojho syna... ako som pisala.isty postup je otazka nielenrpavna,ale aj istej kultivovanosti a nahladu na zivotne hodnoty....
takze ty ich mas v tomto ine,ako ja napriklad.. ja bez rozdielu navysku skody by som s asnazila minimalizovat tuto skodu aj co s atyka mat.nahrady,aj citovej napriklad..mozno ten clapes-majitel tej lopty na nej lipol... aj ked bola stara...

tu ide o princip istych hodnot chovania...
takze tolko moj nahlad na vec....

rica1
25. apr 2016

Este dopisem ze tu loptu som mala tak polhodinu 😀 novu 😀 😀 😀 😀

anatalia77
25. apr 2016

🙂 🙂 🙂

0silvia0
25. apr 2016

@rica1 mám chuť ti jednu kúpiť a priniesť k tebe domov, normálne ma mrzí, že tvoja lopta takto dopadla...

maminuska
25. apr 2016

@alice107 nie som síce právnik , ale čo sa týka škody pre súdy ju kvantifikujem teda v ekonomickej sfére. A teda vyčísľuje sa veľmi ťažko , je spochybniteľná .Na súdnych pojednávaniach som viac ako mi je milé .
No morálne hodnoty....ja sa držím zdravého rozumu , darmo je moja morálka vysoká keď si nepodáva ruku so zdravým rozumom , a ten mi hovorí niečo iné . Jednoznačne mi velí nerobiť z komára somára. Pozrieť sa na veci triezvo.
A neriešim svojho syna, len nestaviam na jednej udalosti morálne hodnoty rodičov a ich výchovný kredit voči vlastným potomkom .

anjeli_k
25. apr 2016

Dobry vecer.ziadnu skodu by som nezaplatila, lebo je to iba obycajna niekolkorocna lopta a vas syn to neurobil umyselne, ved take situacie sa medzi detmi stavaju na ihrisku stale.ja by som im uz ani neotvarala😉

alaguema
25. apr 2016

@rica1 chúďa 🙂 Veď to...že mne tiež chalana prišlo ľúto. Je to len lopta, ale...bolo by pekné sa o to postarať. Nechápem, prečo tu niekto húka aká je to blbosť. Je to normálna, obyčajná ľudská pozornosť a ohľaduplnosť - nahradiť niekomu to, čo som zničila.

alice107
25. apr 2016

MAMINUSKA; co styka skody, tak sa da vzdy vycislit.. tak od laika ako aj od eyperta..
takze je mozne ,ak je vola autorky vec riesit, vediet vycislit,ako morlane/cize ospravedlnenim ale aj materialne/hoci malou sumou ci inou formou nahrady vec vyriesit
a vies, moralka by mala ist ruka v ruke s recionalnym myslenim. nielen moralka.ale id eaj o to,ci dany clovek na kultivovanu vychvu. cize orpavedlnenie syna spojit s o sposbom nahdrady skody.
pretoze logicky je vinny ten,kto skodu sposbil.cize syn danej autorky.. norralne a kultivovane je vediet sa za cin ospravedlnit aho naprvit..
moralaka nemoze byt v rozpore so zdravym rozumom... to si uz videla a zazila v realite u seba, ze tvoje moralne hodnoty /teda spravne moralne hodnoty/ sa nezlucuju s racionalnym myslenim?
no ja som toto nezazila nikdy .medti nepatri aj zodpovednos tza vastne konanie aaj konaie toho,za koho som pravne amoralne zodpovedna.cize za dieta.
tie morlane hodnoty vychadzaju z realistickeho poznania,ze ak niekmu sposbime ujmu,tak ju ame napravit. je jedno,ze ujmu smesposbit necheli.ale pomenutim sme urbili... a je tiez jedno, ze skoda nie je materialne vysoka ci len nematerialnej povahy....

ja som fakt myslela ,ze o tomto my dve nemusime ani polemizovat.ze je to jasne, ze zodpovednost za konanie moje /pripadne mojho dietata/, ktore viedlo k poskodeniu ineho aj neumyselne aj ty samozrejme prijmas ako samozrejmu vec kultivovaneho jedinca.... ja ano.....

moni73
25. apr 2016

@sense za našich mladých čias sa takéto veci neriešili..m prečo? Pretože každý mal rovnakú loptu a keď ju zničil dala sa kúpiť druhá. Dnes je realita iná. Lopty stoja od pár supov po dosť slušnú cenu. Kľudne to mohla byť jedna z tých drahších a malý.uz takú nikdy nedostane.... Automaticky by som kupovala novú loptu.

ariannazara
25. apr 2016

Ja by som nekupila nic take veci sa stavaju bezne a teraz keby mal kazdy od kazdeho vymahat tak kde by sme sa to dostali??? A mas pravdu riesila by som to keby prisli rodicia ale inak nie a tie premudrele reci co tu citam vy aj pre jednu loptu tu dokazete pisat take veci ze nenachadzam slov 😂