Najbližšie roky nechcem dieťa. Partner ho chce
Ahojte,,chcela by som od Vás poradit prípadne ak ste boli v takej situácii ako ste reagovali a argumentovali partnerovi,,my s priatelom máme jedno dieta dcerku ktorá bude mat teraz v novembri 3 roky,, ja nastupujem do práce,,,vytešená ako lečo lebo kolektív mi počas tých 3 rokoch velmi chýbal,,som spoločenská,,a potrebujem byt tam kde sa niečo deje,,kde su ludia,spoločnost,...niekedy ma prepadne tužba po druhom mimi ale to len vtedy ak niake malé bábätko vidím,,inak nie,,pretože naša dcerka bola veeeeeeeeelmi živá,,od narodenia asi do cca 2 rokov sa budila v noci aj 10x.. a cez den skoro nič nenaspala,,preto som aj rada že je väčšia,,že vela toho ovláda,, a ja si aj oddýchnem (mám ochorenie klbov) ..ale partner by chcel tak do jeho 30tky dalšie ja mám 23 a on teraz 28 ..nezdielam tento názor pretože chcem pracovat,,a nie sa tak skoro vrátit k plienkam,,,on je z 5 surodencov..a ja z 2.. ale aj tak ja nemám taku silnu tužbu mat dalšie dieta..o si ymsí že ked ho bude mat napr v 33 bude starý na dieta a nevychutná si ho,,nechápem tento názor..ja soms a tešila že som mala malu vpodstate skor,,že bude väčšia ,,ja budem pracovať,,bdueme moct chodit na výlety,,,občas na disku,,spolu s priatelom,, na večere,,tiež tužim mat druhe ale až tak do mojej 30...čo robit?
Nič. Choď do práce a uvidíš. Ešte si mladá môžeš mať detí ako smetí. Je dobré sa realizovať aj pracovne. On je tiež mladý, neviem aký má problém. Veď chlapi mávajú deti vo veku keď už my nemôžeme alebo ozaj nechceme a užívajú si to viac ako mladí. Nepočúvaj ho zatiaľ, v dobrom ........ 🙂
A tou svadbou zdieľam podobný názor ako kolegyňa hore.
No na jednej strane bud rada, ze tuzi po babetku. Poznam zopar kociek co strasne tuzia po druhom, ale manzel ani za svet. To je pre zenu ovela horsi pocit. Dokonca jedna bola uz aj na potrate, pre pokoj v rodine.
A samozrejme nechaj tomu cas, ono to pride z tvojej strany mozno aj samo. Tiez som nechcela druhe, ale akosi v robote to islo dole vodou a sama som sa nakoniec rozhodla pre druhe, manzel kukal ako puk.
S tym rozdielom, ze prve som mala v 30 tke, a druhe 35 tke.
@mataba155 však ja chcem druhe..ale nie tým sposobom že mi povie že do 30 chce stihnut druhé,,takto to plánovat nieje dobré,,nespýta sa mna akos a ja cítim,,či by som aj ja chcela,,alebo či by som nechcela počkat,,aj ja mám svoje potreby,,ako v práci aj v rodine,,nie že mi partner po vie no a teraz ideme robit dieta a moj názor je nepodstatný,,proste teraz nemám tužbu ,,a určite do 2 rokov ju nebudem mat,,lebo niesom taký tip,,chcem si oddýchnut,,vychutnat si malu,,tento krásny vek,, 🙂
Musis ho chapat. Tiez sa svoje potreby a zvyky, ktore by chce naplnit. Ja by som mu ukazala na konkretnych pripadoch ze mat dieta aj viac ako v 30 rokoch nemusi byt zle a tiez si to moze uzit. A tiez samozrejme aby zacal aj on chapat teba ze si chces trosku oddychnut a vratit sa spat do normalneho socialneho zivota a ze potom mozno zmenis nazor, nech ti da trochu casu 🙂
@lady511 To mas pravdu, ze tento vek dietata je ten nakrajsi, a treba si ho vychutnat. Chcela som ti len povedat, ze nechaj tomu cas, teraz vravis nie, ale mozno za rok, to budes citit inac. Alebo mozno ani za 5 rokov nebudes nato este pripravena. A samozrejme bolo by dobre, aby partner na teba netlacil. On ho nevynosi, ani neporodi. Je to len na tebe. Tiez som kedysi tvrdila, ze mi jedno staci. A keby mi niekto vtedy povedal ze budem mat za 5 rokov dalsie, tak by som mu asi vtedy najradsej aj hubu rozbila☺
No ja som mala maleho v 28. a manzel mal 30. Teraz v juni mi konci rodicovska a manzel bude mat v marci 33.a akok dedo si rozhodne nepripada.tiez by som aj chcela ist spat do roboty,aj sa mi nechce.v tomto som ja nerozhodna,moj maly tiez zive dieta,ma 2,5 r a rozhodne este neprespi celu noc,spava s nami,hovorit es nehovori,neviem si predstavit ako by som pri nom druhe mimco stihala,aj ked som uz mala rodit,ale mala som MA ☹ podla mna mas este dost casu aj na tri deti,chod do prace a o dve,tri roky uvidite co dalej,aj priatel ta musi chapat,ze 3 r materskej zenu zmenia,ze potrebuje ist spat do kolektivu.
@mataba155 však ano,,ludia sa menia aj názory a princípy ,,ale ide aj o rešpektovanie mojich potrieb,,nikdy by som partnera nenutila do takéhoto rozhodnutia,,,hlavne prvé 3 MESIACE SOM NA NU BOLA SAMA KEDžE SME PRERáBALI DOM,,BOLA SOM U RODIčOV A TO VSTáVANIE,,prsníkový zápal a tak dalej,,bolo to pre mna vaic tažké ako krásne,,rodila som akutnym cisárskym,,všetko toto vo mne zanechalo taku stopu že netužim chcem aspon 3-4 roky pracovať.. kým sa rozhodnem pre dalšie,,nechcem si robit deti na páse ako to je zvyk v jeho rodine,,je uplne z iného prostredia a preto sa naše názory diametrálne odlišuju
Asi ide aj o to že sa líšime v názoroch a čím dlhšie sme spolu tým viac pozorujem aký sme rozdielny,,ale aj keby som bola s tým jaužasnejším a najtolerantnejším,,dokonca najbohatším mužom,,potrebu by som nemala mat jedno za druhým,,určite chcem aby aša mala mala raz surodenca,,ale tým aká bola živá,,kolko prebdených nocí,,a ja k tomu ešte chorá,,velmi ma to vyčerpalo..ked príde na tu tému "dieta" povie že teraz máme čas,,že chcem aby som pracovala ale vždy podotkne že do 30 určite chce že potom v žiadnom prípade a bojím sa že ak sa to teda nestane ,,nastane medzi nami akési prázdno,,lebo takýto "názor druhé dieta do 30" ma už vela rokov 😒
@lady511 fakt je ten, ze toto chlapi nikdy nepochopia, lebo si tym nepresli. Tiez by som to kazdemu jednemu dopriala vynosit, porodit, odkojit, nespat cele noci, urcite by sa do toho tak nehrnuli. Nechaj mu malu na tyzden sa o nu starat, vyber sa na dovolenku, alebo wellness pobyt, urcite ta nebude to toho tak tlacit 🙂
@mataba155 kedže pomaly nastupujem do práce niaka dovolenka nepripadá do uvahy a on je živnistník,,takže rpacuje skoro stále ale s malou bol aj celí výkend sám a velmi si pochvaloval..argumentuje že ked to zvládli iné ,,zvádnem aj ja,, ☹ ... dokonca teraz aj k malej vstáva ked pýta mliečko ide jej spraviť,,nemá problém,,ale na matersku by som ho asi neposlala,,kedže zarobí vaic ako ja,,neviem uvidí sa,,
myslim si, ze toto je skutocne len na tebe a jeho nazor, mozes prijat a pochopit, potom je rad na nom, aby sa pokusil prijat a pochopit tvoj postoj, vies presne do coho by si sla znova a je celkom pochopitelne, ze chces dalsie mimi neskor, ty ho budes musiet vynosit, porodit a venovat mu svoj cas, trpezlivost, lasku, podriadit svoj denny rezim a ak to budes schopna urobit s laskou az neskor, nie teraz, nema ti co vycitat, ja manzelovi tiez nekecam, ked chce kupit nove auto 🙂
niektoré sa sťažujú, keď muž dieťa nechce, niektoré keď chce... 😀
@lady511 ja mam medzi detmi rozdiel skoro 13 rokov a obe som si vychutnala. Ked som bola tehu s druhym dietatom, nemusela som popri tehu nevolnostiach behat za prvou. Ja si neviem predstavit, ze pri tak tazkom tehu ako som mala so synom by som behala za malym dietatom....Takze uplne chapem tvoje pocity.
@lady511 Myslím si, že vy sa dosť líšite. A trochu by si sa mala pozrieť na to ako sa môže cítiť on. Samozrejme, nemá právo ťa nútiť a ani ťa nijak nedonúti, keďže celé tehotenstvo a materskú si odskáčeš ty a plus aj starostlivosť o staršie dieťa plus mínus ak ti on nejak pomôže...ale nemôžeš mu zazlievať, že ma také túžby a chcel by byť do 30tky otcom dvoch detí nie len jedného. Rovnako hľadíš na seba aj keby si ťa on chcel vziať tak ty proste nie. Ja chápem oboch ale nechápem, že sa sťažuješ.
Čiže čo robiť? Porozprávať sa s ním na tej úrovni, že zatiaľ sa na druhé dieťa necítiš, chceš sa aj po pracovnej stránke rozvíjať, ale nevylučuješ ho v budúcnosti a že samozrejme chápeš jeho pocity, aby nebol z toho frustrovaný...
A inak klobúk dole pred takými chlapmi, lebo iné ženy majú opačný problém 😉
@cecil36 dakujem..niektoré su za to mat po sebe detičké,,iné zase počkat,,každý si to prisposobí svojim potrebám,,mne radí intuícia aj srdce počkat,,necítim sa na to,,doma sa cítim sklučená,,až pomaly znaky klaustrofobie,,som silne spoločenský človek,,dokonca ked sme šli do tesca či lidla na nakup bola som happy že vobec,,vidím ludí 😀 ..milujem svoje dieta,,nelutujem že som ju mala v skoršom veku,,(kedže sa to odporučalo aj koli chorobe) ,,vychutnávam si ju každý den a celí den sa jej prevenujem,,kedže už kecia kadečo vela sa nasmejeme,,bláznime sa,,čítame,kreslíme,,ale mam potrebu toršku už vypadnut z tohto stereotipu,,priatel to len ofrfle,,ked mu hovorím takéto argumenty vždy len a kam by si chcela chodit a bla bla,,,nezhodneme sa,,takže neviem či to druhé vobec s ním bude 😖 ☹ ☹
keby bola situacia opacna tak a ty by si chcela to dieta a partner nie, co potom? manzelstvo je o dvoch ludoch, o ich spolocnom usili komunikovat o veciach. musite si sadnut a porozpravat sa o vasich postojoch k "druhemu dietatu". nech by ste rozhodli hocijako, ci mat druhe dieta teraz, alebo po viacerych rokoch, nikto ta nenuti aby si s nim ostala doma tri roky. nepocuvaj "rozumy" druhych ludi. ak tvoje dieta bude mat viacej ako rok a ty by si chcela radsej ist naspat do prace, tak kludne chod do prace. najdi niekoho pri dieta komu doverujes a naplnaj obe tuzby - byt matkou a aj zrovej sa realizovat pracovne. materska laska sa nemeria poctom rokov stravenych doma s dietatom, ale ako sa on staras a ako sa mu venujes. tvoj cas s dietatom po prichode z prace moze byt ovela kvalitnejsi ako niektorej mamicky sediacej cely den doma na materskej
ked by mala byt krkavcia matka kazda ktora "opustila" svoje dieta pred tretim rokom zivota a isla skor do prace, tak cely zahranicny svet je plny len krkavcich matiek. lebo tam sa moze ostat doma s dietatom maximalne do roka.
ahoj.tak viem ta celkom pochopit som momentalne druhy rok na materskej a poviem ti mam toho uz niekedy fakt dost, nehovoriac o tom ze si pripadam je debil niekedy sa neviem ani poriadne vyjadrit 😀 inak ak na tom tak trva ta mu navrhni ze ostane na materskej on. hned by asi zmenil nazor 🙂 drzim prsty.
@sari24 5 rokov som tužobne čakala na otázku "vezmeš si ma?" neprišla,,vždy ked sme sa o tom spolu rozprávali vždy niesu peniaze a tak,,ked so mu povedala že sa da spravit svadba o 2 svedkoch ,,tak mlčal,,,ja ho do toho tlačit nebudem,,lebo je to už pod moju uroven sa stále vypitovať,,vie ako som po tom tužila,,ale už ani nie,,tým že ma vždy odbil,,takými nezmyselnými argumentmi,,ide skor o nerešpektovanie mojich citov a potrieb lebo som mu x krát vysvetlila,,že bdueme mat druhé,,ale on stále len to "do 30" 😖
@lady511 stoj si za svojim 🙂 ... ja tiez v dohladnej dobe nechcem dieta - mam na to vazne dovody a partner by este jedno chcel, ale bohuzial, na mojom rozhodnuti sa nic nezmeni a musi to akceptovat ... syn ma 4 roky a momentalna situacia mi vyhovuje a postacuje a to mam o 10 rokov viac ako ty a partnera este starsieho odo mna 🙂
@dana_l ja momentálne nemám potrebu mat vobec druhé babo,,aj keby som šla,,po roku do práce,,ja z tohto nemienim ustupit,,pretože doslova som histerická ked mi MS mešká,,čo i len den,,som rada že sme sa zbavili plienok,,a nehccem sa k tomu tak skoro vrátit,,aj doktorka mi povedala že čo sa týka klbov mala by som si dat pauzu s babom
@zuzanockamt dakujem určite si budem stát za svojim 😉
Však daj si predpísať antikoncepciu a partner sa može aj na hlavu postaviť. Sa bude čudovať keď mu to nepovieš. ale však nechaj ho v tom, troška nech sa podusí.....
Inak dobrý názor mala jedna pani predomnou - najskor manželstvo až potom nech diktuje koĺko chce mať detí...
@lady511 ak je problem len ten ze sa chces vratit do prace, s tym predsa nie je problem, nemusis doma sediet 3 roky, len preto ze sa to tak zvykne. Oddychnes si po porode a ked sa na to budes citit vratis sa do prace, babatko mozete dat do jasliciek, pripadne si moze matersku ci rodicovsku vybrat otecko, ked tak velmi po babatku tuzi. Vyhoda mat dalsie dietatko teraz je ta, ze nebude velky vekovy rozdiel a deticky sa spolu pekne zahraju, neskor uz nie. Oblecenie od starsej tiez nevyjde z mody, ani sa skladovanim neznici, ak to budes dlho niekde odkladat, po rokoch sa prekvapis, ze krasne vyprate a odlozene veci vytiahnes zazltnute a flakate... Niekedy je jednoduhsie mat dve deti co sa spolu hraju, ako mat jedno ktore na tebe stale visi. Tiez by som nevedela sediet doma cele roky, ale samozrejme urob tak ako to citis ty a nie partner...
@lady511 V takom prípade je aj dobre, že hľadíš na seba. A niekedy väčší vekový rozdiel medzi deťmi len prospeje aj deťom aj tej matke. Zvlášť ak staršie dieťa je živšie...si veľmi mladá, ponáhlať sa nemusíš, ale porozprávať by ste sa mali..
A hej chlapi zvyknú byť celkom múdri, asi by som naňho vyšla s vetou, že chceš mať druhé dieťa? Ja celkom tiež túžobne očakávam svadbu. Ono to neber ako vydieranie, ale ak majú byť dvaja spokojní, tak si potreby splňte navzájom..
@lady511 podla mna nechaj to chvilu plynut a uvidis sama .... podla inych diskusii nastupujes onedlho do novej prace (asi si pred RD nepracovala este) ako casnicka do kasina ... (tam asi sa vela neda hovorit o kariere k tomu sa vies vratit hocikedzy) plus mas problemy s artritidou a so skracovanim sliach na ruke ... uvidis vobec ako budes tu pracu zvladat ... mas este dost casu riesit dalsie dieta ... ale jedno viem isto nesla by som do toho s partnerom ktory si ta nechce vziat ...
kedze byvate u partnera ... predpokladam ze dom nie je tvoj ... proste pre teba je to nevyhodna situacia ...
ono podla mna ta postupnost najprv svadba potom dieta ma vela do seba a chrani najma tu zenu co ostava doma a stara sa o neho a o deti

@lady511
moj nazor:
- nech si ta "partner" najprv vezme za zenu a potom DIKTUJE do takychto intimnych veci!! Aby priatelke niečo taketo vnucoval...a potom zdrhne..
- povedz mu to jednoznacne, ze teraz nie a nech ta respektuje
- a porozpravajte sa o svojich predstavach do buducnosti...ci tiez nema predstavu aspon o 4 detoch....
- si mladá zienka... máš čas..a citís potrebu teraz robit niečo iné, je to normálne!! Neodsuvaj svoje potreby, len preto, ze priatel ma pocit ze v 33 rokoch bude dedo...
drzim palce, nech sa dari v praci! 🙂