Najmúdrejší svokor na svete
Ahojte. Skúsim sa to popísať čo najkratšie. Žijeme od svokrovcov relatívne blízko. S mužom ( je talian) sme spolu 5 rokov a môj najväčší problém je správanie sa môjho svokra, ktorý si myslí, že zožral všetkú múdrosť sveta. Je už na dôchodku, ale nejakých 35 rokov pracoval ako profesor na univerzite. Viac menej je teraz odkázaný na nás (jeho žena je polovicu mesiaca na chate, kde si užíva dôchodok) svokor má zdravotné problémy, no stále si myslí že je mládenec.
Nikdy v živote ma za nič nepochválil, všetko čo urobím, poviem, navrhnem, na všetko ma nejaký komentár ktorý je zhadzovačný , dáva mi pocítiť, akoby som mala 5 rokov. Tak isto sa správa ku synovi. Obaja máme po 30tke, tupí nie sme , tiež sme úspešne dokončili štúdium a máme slušnú prácu. LENŹE svokrovci nám darovali byt, kúpili autá a celkovo finančne dosť podporujú. Nepotrebovali by sme to, ale hovoria, že či si tie peniaze vezmú do hrobu. Ďakujem im za všetko, čo pre nás robia, no na druhej strane je to zaväzujúce aby som "držala hubu a krok" a bála sa povedať aj pol slova proti nim. Nepáčia sa mi svokrove názory, ako všetko ohundre , on vie všetko najlepšie , všetci ostatní sú blbci, on vie najlepšie variť, on má knižnicu veľkú ako náš byt lebo múdri ľudia sú tí ktorí veľa čítajú ( ja tak maximálne kuchárske knižky lebo milujem varenie, a knihy o športe, zdraví atd.)
Čo sa týka detí, samozrejme čo ja viem o výchove , taká sopľana :D Na to som mu povedala že mal 23 ked mali prvé dieťa, ja 28. A to treba aby 2 ročný už vedel pracovať na sústruhu, kutilské práce v dieľni, opracovávať drevo, kuť železo. No na hlavu. Proste ja som tá neschopná matka, on je ten čo ich bude vzdelávať aby ked šli do školy už vedeli viac ako priemerné deti. Lebo aj jeho syn vedel. Ked pozvem celú rodinu na nejakú oslavu, nachystám toho fakt dosť a myslím že chutne lebo všetci pochvália ale ON samozrejme nie. Aaale keď varí on, tak sa 10x opýta aké to je ? že je to dobré ? Sám seba vychvaľuje aký je on dokonalý a druhí sa majú od neho učiť. Svokra to na nom nemá rada, ale zvykla si. A čo na to môj manžel ? Odpovie mi, nech si z toho nič nerobím, že on je taký aj k druhým ľuďom. No mne sa zdá , že len ku mne. ˇKed niečo pekné kúpim do bytu, dekoráciu, kvet, nepochváli nič, radšej keby bol ticho ako má povedať že to je otrasné, nemožné. Cítim sa ako totálny blbec , odchádzam od nich energicky vycucaná. Budem musieť ísť čo najskôr na laserovú operáciu očí samozrejme aj do toho sa mi zastaral aby som šla tomu a tomu lebo on je najlepší. No nie je, naj je ten ktorého som si vybrala ja. A ja nemienim doktorovi kúpiť "darček" za 1000E ako kupuje on každému lekárovi. Ako sa mám k nemu správať ? Ako ho stopnúť v tých jeho zhadzovačných reakciách ? Muž sa s ním neporozpráva, to nehrozí, furt mi tvrdí že to je profesorský syndrom každého poučovať. Ale ja už mám toho plné zuby.
@tomiholjubavi a nebyť svokra, tak máš oveľa menej námetov na tie Tvoje úžasné príbehy... 😉
@trdelnik234 😅 😅 😀 😀
vies co, mna sa uz mnohi ludia pytali ci som studovala psychologiu, ze dobre poznam ludsku psychiku a osobnost, a ze viem dat dobre rady a vystihnut podstatu veci.. 😉
no tak poviem, ale kdeze, to len OSOBNA SKUSENOST ... niet nad prakticke osobne skumanie zaujimavych ludskych profilov 😉 😉 😉
@tomiholjubavi toto som potrebovala počuť dakujem 🙂 no kúpil ho s tým, že povedal , aby som bola v bezpečnom aute a nie ten hrkalke čo som mala. pritom klasika italiano fiatka čo malo vari 6 rokov čo nie je žiadna rachotina. To je jediné ma prijemne šokovalo ked povedal "aby som bola v bezpečí". Inak hľadá na mne stále chyby. Prečítam si tvoje príbehy o svokrovi a budem sa snažiť inšpirovať 😝
@tomiholjubavi ja ti zas v dobrom tvojho svokra zavidim, s mojim nie je az taka sranda, len musim nanho vytahovat vacsie kalibre.
@bro1 Pocuj,a ty nechces zacat pisat blogy o svojom svokrovi? Na zaciatku mu das nejaku prezyvku, pripadne ho budeme volat "dedusko Manfredi" ( ako sa povie, tak po domacky dedusko, nieco ako "apo"?) Navyse zijes v IT, takze zazitky urcite budu.
Ak rada pises, tak to je dobry sposob na odreagovanie. Ked si po to potom po sebe precitas, tak ziskas urcity nadhlad a casom budes nad vecou.
@jolinka Nahodou, mna dnes celkom pobavil.
@bro1 no vidis...este prides v diskusii k tomu, ze on ta ma vlastne celkom raaad 😀 😀 😀
Len treba vediet ako nanho, on ta zrejme skusa, kolko vydrzis... a to je tak. Co ta nezabije to ta posilni, uvidis ze zvladnutie jeho ti prinesie vyssie dimenzie asertivity 😀 😀
vyborny kurz a uuuuplne zadarmo. 😅 😅
@trdelnik234 suhlasim, ja to tak robim uz par rokov 😀
@bro1 navrhujem prezyvku -svokor sapiens
@bro1 pozri....ja mam co sa reci tyka to iste,dokonca,...nie som si ista,ci nie horsie....ale nemam ani ziadnu financnu injekciu=aby som si mohla povedat,ze budem slusna,ticho,atd a este mi hrozi,ze ho budem opatrovat..takze sa urcitym sposobom vzdam toho,co som si naplanovala....
a preco?
lebo mi ho je luto...lebo viem,ze ho manzel ma velmi rad a zalezi mu na nom...a uz len kvoli manzelovi som ticho uz roky...
a mozno niketore napisete,ze som sprosta 😀 😀
A Co chces zmenit na starom, ufrflanom Talianovi ? Ved si uz tolko nepripustaj. Prevrat ocami hoc aj zahlavu, nekomentuj, sprav si svoju povinnost, jednym uchom dnu, druhym von. A ked mas pocit, ze by si mala skakat ako on piska, lebo Vas podporuju, tak mu jedneho dna pekne poloz kluce od auta na stol. Pises, ze mate primerane vzdelanie, dokazete sa o seba aj Sami postarat, tak o Co ide ? No a nepotesim ta. Notoricki frflosi budu na starobu Este vacsi frflosi.
Inak zarazili ma niektoré reakcie ohľadom riešenia peňazí čo bolo mimo tému. Nikdy som nebola na nikom závislá, odmietam to. Pracujem už skoro 14 rokov - či popri škole , teraz aj na materskej.. Zarobené mám dosť a bývanie som si mohla kúpiť bez pôžičky ešte pred spoznaním sa s mojím mužom. Dosť ma šokovali odpovede typu "čo chceš ked vas finančne dotujú". Ano, môj chlap ma svojimi psími očami presvedčil aby sme šli tu kde sme teraz. To že darovali byt, atd. aj ked vedel že si ho môžme kupiť sami bola jeho dobrá vôla (asi preto že sme kôli nim prišli) a preto ja mam v sebe zakodovane ze to bol dar a musim byt vdačná čušaním. Čo vyrieši to, že sa odsťahujeme ? Tak si svokor vyhliadne inú obeť, ale čo bude horšie firma pôjde dolu vodou, to nie je o peniazoch ale o skrachovaní niečoho čo sa budovalo roky a je to ich srdcová záležitosť čo má ostať v rodine, nie ponechať cudzím ľudom.
Ja sa len potrebujem naučiť byt aserívnejšia , nenechať sa ponižovať (aj ked akoze zo srandy alebo dobre mienenými radami o ktoré ja nestojím)
@charlie1980 ale preco by mala vracat dar? Vlastne tak by svojim sposobom priznala, ze dar ma tu silu, a sluzi na kupenie si niecej poslusnosti ci podriadenosti.
ak darca v debate odovodnuje nejake naroky na poslusnost ci ponizenie, tym ze dal v minulosti dar.... tak treba jednoducho odpovedat "Nemuseli ste to dat, nik vas nenutil" alebo "Myslela, som, ze ste to davali z lasky k synovi a neveste"
a na to co darca odpovie " nie, chcel som si tym darom kupit tvoju zaviazanost???!
@tomiholjubavi A pomaha to ze? U mna by to zafungovalo nasledovne.
Modelova situacia: Svokor ma blbu naladu, lebo dosiel nedoplatok za elektrinu.
Vzduch vonia prednaskami typu "marnost nad marnost v dnesnom konzumnom svete", epilog v style, kto kde kedy nechal zazate svetlo na chodbe a ako bonus epilog o suforvani na nete ( to mam z domu od nasich).
Naviera ti zila krku ( dilatacia + 0,05 mm ), tlak stupa, prepinas do slovenciny ( citala som tvoj blog o zehleni, tak preto).
A vtedy si asi povies "Ci o tom musim napisat babam na MK" a z predvojnoveho konfliktu je namet na blog (najcitanejsi na MK).
Mas talent na pisanie a zaujimavy zivot. Som rada, ze som tu nasla tvoj blog a tvoje prispevky.
@trdelnik234 deduško - nonnino , vecchieto - starček :D nemám talent na písanie ale zážitkov s ním je habadej 😀
@trdelnik234 ano, presne tak to funguje 😀 az na ten "najcitanejsi" 🙂
@bro1 ty jednoducho zrus to "zakodovanie" ze za dar musis byt vdacna cusanim, ci povinnostou byt poslusna ci ponizena...
NIC take neexistuje!! naozaj. Za dar treba podakovat a to je vsetko, dar je preto darom, ze sa zanho nic neziada, ani materialne ani nematerialne. Inak to je biznys a nie dar. 😒 😒
@tomiholjubavi pridam sa...moj tiez nie je slovak ale madar 😀 😀
@trdelnik234 inak najnovsie pizdil za vodu, nie za elektriku 😀 ale to uz len taky maly poopraveny dodatok k tvojmu navodu.
ja ked tu citam, ze za dary a pomoc rodicov treba drzat hubu a krok , tak len oci gulam 🙄 🙄 🙄 PRECO??? darcovi nik nedrzal pistol pri hlave, nemusel davat, a ak daval zo zistnych dovodov ocakavajuc viac ako len srdecne podakovanie...tak to je JEHO problem, nie problem obdarovaneho
@bro1 nie je to vobec mimo temu - tym, ze ste tie veci prijali, ci ako pises, vam ich nanutili (?) ste si uviazali na nohu este vacsi balvan, lebo takto mas pocit, ze ani poriadne aseritvna byt nemozes, inak by si s tym nemala mozno s tou aseritvitou az taky problem
netvrdim, ze ste tak urobili zo zistnych dovodov, ale stalo sa to (asi ste sa skor bali vzopriet) - suhlasili ste s tym, co vam nalinkoval svokor - auta, byt, praca v jeho firme - cize urobili ste vsetko co chcel a teraz ma nad vami este vacsiu moc - ved vam toho tolko dal (z jeho pohladu). netvrdim, ze inak by bol iny, ale mali by ste viac sanci sa branit
tu sa nedaju robit kompromisy a treba byt zasadovy. svokra nezmenis, jedine, co mozes zmenit je svoj postoj
@jolinka Nie, podla mna je tato zaviazanost automaticky ocakavana, a to aj bez nejakych slov a otazok. A ja by som to bez nejakych slov a vysvetleni vsetko vratila. Alebo 2.moznost- otvoreny rozhovor. Ako sa zakladatelka citi a a ako si to svokor predstavuje, vysvetluje. Lenze vzhladom k tomu, ze dokazem byt prchka, tak by to asi aj tak skoncilo pri tej 1.moznosi 😀
@tomiholjubavi Podla mna je najoblubenejsi na MK. Ja som ta spoznala asi pred 2 tyzdnami a precitala som si tvoj blog jednym dychom na odporucanie jednej baby z MK.
Nemam pristup k statistikam navstevnosti na Mk, ale podla mna nemas konkurenciu.
@bro1 vobec by som neriesila, ze ti svokrovci nieco dali 🙂 a zobrala by som aj auto, keby mi ho svokor dal..akurat, ze nic nenuka 😀
@charlie1980 presne - automaticky ocakavana
@tomiholjubavi Skupina, ze krotitelky duchov? A aj sa pridavam, svokor je francuz, a obcas tiez zaperli.
@mircalla ale oni si nepriviazali ziadny balvan darom... 😕 😕 to nie je uver v banke, ze vracias aj s urokami.
To je len jej pocit, a nespravny, ze dar ju k tomu zavazuje. S tym ze suhlasili s pracou vo firme...za placu davaju pracu...a aj nieco navyse, co cudzi zamenstnanec neda, osobne zaujatie a nadsenie lebo je to rodinny podnik.
,

@jolinka Ale si mu dala! Tak to je uz level pre pokrocilych, nechytam sa. Ze lietadlo, umrem.