Najmúdrejší svokor na svete
Ahojte. Skúsim sa to popísať čo najkratšie. Žijeme od svokrovcov relatívne blízko. S mužom ( je talian) sme spolu 5 rokov a môj najväčší problém je správanie sa môjho svokra, ktorý si myslí, že zožral všetkú múdrosť sveta. Je už na dôchodku, ale nejakých 35 rokov pracoval ako profesor na univerzite. Viac menej je teraz odkázaný na nás (jeho žena je polovicu mesiaca na chate, kde si užíva dôchodok) svokor má zdravotné problémy, no stále si myslí že je mládenec.
Nikdy v živote ma za nič nepochválil, všetko čo urobím, poviem, navrhnem, na všetko ma nejaký komentár ktorý je zhadzovačný , dáva mi pocítiť, akoby som mala 5 rokov. Tak isto sa správa ku synovi. Obaja máme po 30tke, tupí nie sme , tiež sme úspešne dokončili štúdium a máme slušnú prácu. LENŹE svokrovci nám darovali byt, kúpili autá a celkovo finančne dosť podporujú. Nepotrebovali by sme to, ale hovoria, že či si tie peniaze vezmú do hrobu. Ďakujem im za všetko, čo pre nás robia, no na druhej strane je to zaväzujúce aby som "držala hubu a krok" a bála sa povedať aj pol slova proti nim. Nepáčia sa mi svokrove názory, ako všetko ohundre , on vie všetko najlepšie , všetci ostatní sú blbci, on vie najlepšie variť, on má knižnicu veľkú ako náš byt lebo múdri ľudia sú tí ktorí veľa čítajú ( ja tak maximálne kuchárske knižky lebo milujem varenie, a knihy o športe, zdraví atd.)
Čo sa týka detí, samozrejme čo ja viem o výchove , taká sopľana :D Na to som mu povedala že mal 23 ked mali prvé dieťa, ja 28. A to treba aby 2 ročný už vedel pracovať na sústruhu, kutilské práce v dieľni, opracovávať drevo, kuť železo. No na hlavu. Proste ja som tá neschopná matka, on je ten čo ich bude vzdelávať aby ked šli do školy už vedeli viac ako priemerné deti. Lebo aj jeho syn vedel. Ked pozvem celú rodinu na nejakú oslavu, nachystám toho fakt dosť a myslím že chutne lebo všetci pochvália ale ON samozrejme nie. Aaale keď varí on, tak sa 10x opýta aké to je ? že je to dobré ? Sám seba vychvaľuje aký je on dokonalý a druhí sa majú od neho učiť. Svokra to na nom nemá rada, ale zvykla si. A čo na to môj manžel ? Odpovie mi, nech si z toho nič nerobím, že on je taký aj k druhým ľuďom. No mne sa zdá , že len ku mne. ˇKed niečo pekné kúpim do bytu, dekoráciu, kvet, nepochváli nič, radšej keby bol ticho ako má povedať že to je otrasné, nemožné. Cítim sa ako totálny blbec , odchádzam od nich energicky vycucaná. Budem musieť ísť čo najskôr na laserovú operáciu očí samozrejme aj do toho sa mi zastaral aby som šla tomu a tomu lebo on je najlepší. No nie je, naj je ten ktorého som si vybrala ja. A ja nemienim doktorovi kúpiť "darček" za 1000E ako kupuje on každému lekárovi. Ako sa mám k nemu správať ? Ako ho stopnúť v tých jeho zhadzovačných reakciách ? Muž sa s ním neporozpráva, to nehrozí, furt mi tvrdí že to je profesorský syndrom každého poučovať. Ale ja už mám toho plné zuby.
@jolinka Pod k nami do skupiny, "apo" tam zatial nie je ziadny. Inak moj bude mat nick "pépé Albert"
@jolinka nechapes to, nevadi, niektore to tu chapu uplne presne, kazdy ma na darovanie bytu ci aut od rodicov a svokrovcov asi iny pohlad
osobne s takymi darmi v dospelom veku nesuhlasim, ano - je tam v monhym pripadoch automaticky ocakavana akasi zaviazanost presne ako pise @charlie1980
@charlie1980 ak darca ocakava za dar nieco navyse "zaplatit" je to jeho problem. nie ich. s tym sa nech stari vyrovnavaju.
to su vsetko len CITOVE vydierania, ziadne opravnene naroky, fakt si niekto moze mysliet, ze niekto ma za dar moze zhadzovat ci ponizovat?
ty ked das dar svojmu dietatu, davas ho iste preto aby ono malo radost, urcite za to necakas, ze v buducnosti mozes byt na dieta neprijemna ci ho slovne ponizovat a odovodnovat to , ze aha dar som ti dala.
@bro1 Vidis, jaky mas super namet. "Ako Nannino Manfredi kapustnicu varil"
A co mu vadilo na tej tvojej kapustnici? Inak sila toto.
@trdelnik234 vitaj v klube 🙂 a dakujem za pochvalu blogu. tiez ma prekvapilo, ze tolko ludi si precita trapenia reinkarnovanej nevesty na balkane 😀 ale myslim, ze su tu aj prinosnejsie blogy..
som kdesi citala, ze: predtym nez nieco povies, daj si tri otazky: 1. je to pravda? 2. je to užitočné? 3. je to nevyhnutné?.. a všetko, čo pišem splna len prvy bod..je to sice pravdivé, ale nič z toho neni ani uzitocne, ani nevyhnutné povedat 😀 inak, snivam o tom, ze raz pridam fotku seba, s peknou postavou, v znackovom obleceni a dostanem za to kopu lajkov 😀 ..ale len snivam, nemam ani nic znackove a co je horsie, ani peknu postavu 😀
@jolinka Ja to napr.vidim tak, ako som uz spomenula- ocakavana automaticky. Rodicia nie su povinni dotovat svoje deti, lebo su rodicia. Ak by to tak bolo, tak im ani vdacni nemusime byt a nemusime sa voci nim citit zaviszani. Pretoze sa to povazuje za samozrejmost. Ale podporovat deti nie je povinnost, je to laskavost. A za laskavost sme povdacni. Aj u cudzich, aj u svokrovcov, aj u rodicov. Aspon ja si to tak vysvetlujem. Aj mi suseda prinesie napeceny kolac s dobrym umyslom, o tyzden buchty, palacinky, necitila by si sa jej zaviazana opatovat jej pozornost ? Ja ano.
@tomiholjubavi Ale ty sama o sebe si znacka, znacka tomihlubjavi, ktora sa suprovo cita (a mozno sa raz bude rovnako dobre predavat).
Inak od koho je ten vyrok? Nas Generalny riaditel mal na konci roka prihovor v tomto duchu,lebo sa zacali sirit klebety o firme po chodbach, tak aby sme si vstupili do svedomia.
Inak kazdy vie, kde sa daju najst uzotocne info, ale precitat si nieco vtipne, tak aby to ulahodilo dusi, to VELMI dobre padne.
@trdelnik234 myslim, ze sokrates to povedal..ale ruku do ohna by som za to nedala 🙂
@mircalla tak to vacsinou funguje 😕 😕 😕 no by som povedala ze skor nefunguje. alebo funguje smerom ku sklamaniam a pokazenym ludskym vztahom. Ja si prave myslim, ze keby sa dar chapal naozaj ako nezistne darovanie z lasky a z ochoty urobit radost... a neziiadalo sa ani slovne ani "zvykom" nejake dalsie zavazky, nekonecna vdacnost a poslusnost , ktoru nie je mozne nikdy splatit, nech sa platca akokolvek snazi a ponizuje... vycistili by sa mnohe vztahy.
sorry...lebo ja to odlisujem... ak si nieco kupujem, tak za to dam odplatu, ak dostanem dar, tak je to dar a dalej zanho neplatim...inak to nie je dar ale tovar.
Prave na tom pocite vdacnosti je zalozenych mnoho nestastnych tem... typu , "manzel ma ponizuje, ale kedze ma zivi , ja som na materskej, tak musim byt ticho"
byvame u svokrovcov, tak musim sa vzdat narokov na vychovu dietata, na vlastny nazor, lebo nas nahovorili ze bude lepsie ked tam prideme"
Vo vsetkych tychto "DAROCH" je trpka prichut najprv sladkych slubov ako bude dobre a nasledne ked je obet chytena,... tak citove vydierania, "ved sme vam dali to a to"
@jolinka mozno inak - najma panovacne typy vyzaduju poslusnost, zaviazanost, oddanost. a toto (dary a miesto vo firme) su jeden zo sposobov ako ju ziskat. cize ano, ten balvan tam uz je - uz vznikol, ked to prijali. nohvorim, ze by to mali lahke, ale mohli to mat lahsie.
ze ty nic neocakavas, nemozes tak brat, ze kazdy je rovnaky
@bro1 s tymi chutovymi poharikmi ma napadlo, ako sme raz boli na rodinnej akcii a servirovali tam sarmu..to je nieco take ako plnena paprika, az na to, ze bez papriky a s kapustou...vsetci to ani nie, ze jedli, ale priam žrali 😀 a ja hovorim, ze dakujem, nemam rada sarmu...v tej chvili na mna vsetci vypleštili neveriacky oči, ako keby som povedala neviem aku nehoraznost a absurdnost 😀 este doma sa ma muz snazil presvedcit, ze ale ved ja lubim sarmu, lebo to sa neda nelubit 😀
@trdelnik234 Do pať litrového hrnca chcel dať pol kilove balenie sušených sliviek lebo on nemá rád kyslú polievku 😀 Ale ja varím kapustnicu , nie slivkovú polievku. A tak okolo varenia je tých pripomienok najviac. Nezabudne sa ma každý deň opýtať : " a čo ideš variť ? čo si varila ? " Keď manželík pochváli že takú dobrú polievku ešte nejedol tak svokor zrudne v tvári a hned že " to si povedal na tu moju cícerovu že je najlepšia" . On je svokra v mužskom vydaní čo sa týka niektorých vecí.
@trdelnik234 inak ako sa zije vo FR? 🙂
@charlie1980 opatovanie pozornosti a znasanie ponizovania a vynucovanie poslusnosti je trosku ine
Vies ak susede vratim kolac...ona mi dala radost, ja vratim radost. Tieto veci ja chapem, je normalne ze priklad suseda mi pozicala pre dcru saty na oslavu, ja jej z oslavy poslem kolace. Syn byva u mna, tak z vdacnosti porube drevom aj rodicom, Nevesta urobi nakup svokre...tieto vracania radosti su krasne a prospesne.... Citove vydieranie NIE JE vracanie radosti, s tym iste suhlasis.
ale ak za radost, dar... musis vracat nekonecne ponizovanie, ci podriadenost... kto ma z toho radost? darca moze mat akesi zvratene uspokojenie z toho, ze moze niekoho uzemnovat, lebo mu nieco dal...ale kazi to vztahy
@jolinka mozno ty ked budes vo veku stareho rodica tiez budes uvazovat o daroch inak...
nie je to iste dat dar malemu dietatu a nic necakat,no co cakat chces?
a ine je dat "dar" dospelemu dietatu...kedy ocakava rodic aspon uctu...atd
ono,....je to tazke...ale celkovo,fungovanie v rodine je o ustupkoch,respekte,atd...a nikdy to nie je vyvazene,vzdy niekto niekde mlci a zatne zuby viac...
@jolinka Absolutne suhlasim. Svokrovi sa to vymklo z ruk. Je to zrejme ufrflany Typ cloveka, ktory svoje emocie vyjadruje v neg.zmysle. No negativista straca pojem o tom, kde su hranice. Aj tie moralne. Treba mu najst nejaku robotu 😄😄😄 Treba mu kupit olivovy sad (ako dobre mieneny darcek😄) a nech cele dni lisuje olej. Mozno nejaku vinnu pivnicu, kde by zimoval 😄 Samozrejme, vsetko s dobrym a nezistnym umyslom😂
@charlie1980 tiez si myslim,ze sa citi nedoceneny,ze sa uplne obycajne IBA NUDI....takze skus
@bro1 mu s manzelom vymysliet nieco,co ho bude bavit,vyplni mu volne chvile a bude sa citit uzitocny...
@terezka1947 ale ja nemam nic proti ucte, ci vracani radosti...
🙄 ved vzdy pisem ze za dar sa treba pekne podakovat /to je ta ucta/ a za radosti ktore mi niekto dava, tie velmi rada vratim nejaku inu radost a ucim to aj svoje deti.
ale prepac, uz mam 46 rokov pomaly a myslim ze uz som dost zrela aby som nezmenila svoj nazor, ze citove vydieranie darom, vyzadovanie ponizeneho spravania a znasanie uzemnovania a inych neprijemnosti k daru jednoducho nepatri. lebo potom ten dar straca svoj ucel...dat radost, dat nezistne nieco.
samozrejme opatovanie radosti potesi, a dobre vychovanie dieta tak rado urobi a ja tiez dufam, ze moje deti mi vratia radost...a aj teraz to uz robia v malom kolko mozu 😉 🙂
Tak svokor bude zrejme z kategorie som najmudrejsi, vsetko viem, do vsetkeho vidim. Ostatnym to dam pocitit
@terezka1947 a este to chcem povedat... ze ak dospele deti vratia svojim rodicom dobrovolne a radi za nejaky dar ci hmotnu pomoc nieco.. to je jedno co potrebuju, zaviest k doktorovi, navstevu a rozhovor, pomoc v domacnosti, pekne slovo, atd atd... je to svojim sposobom uspokojitelne z oboch stran.
co bohuzial neplati na vracanie z titulu citoveho vydierania... tak ako by to nemalo dno, neviem ci si to zazila, ale ak niekto ocakava, za to ze ti nieco dal...ponizenie, znasanie vysmechu a urazok, poslusnost v smere, rob co ja ti poviem...tak to je neuspokojitelne. Darca nema spokojnost nikdy az do konca zivota toto vyzaduje.
to nie je ako ze suseda mi pozicala saty, ja jej z vdaky dam kolaciky a obe sme spokojne. ona by cudne a neprijemne brala keby som jej za jedny saty v kuse nieco davala a davala...
ale pri citovom vydierani to neplati, tam to nesplati jedna urazka, ci jedno urobenie co si praju darcovia...ti to chcu neustale a neustale.
No a este by tu bola jedna moznost 😄 Ale to by trosku potrvalo, Ale zarucene prinasa ovocie 😄 Zakladatelka ho bude chvalit do vysin, zacne ho docenovat, podporovat jeho spravanie, parkrat mu sa najavo, ze tak bravurne by to nezvladala ani ona. Kym si ho neomota okolo prsta a svokor sa podda automaticky. Ale to potrebuje cas. Taka forma manipulacie 😄
@bro1 tvoj stary je este aj kuchar 🙂 hmmm...hned vidno, ze talian..moj vie len frflat 😀
inak vcera som robila tuniaka a to je u nas vzdy velka vec, ked nevesta z krajiny, ktora nema more, ide dalmatincovi servirovat rybu... 😀 tak vecer hovorim: Barba a preco ste neobedovali..a on, že obedoval, prečo si myslim, že nie?... 😀 A ja, ked som nepocula ziadnu kritiku, automaticky som si myslela, ze ani nejedol 😀
@jolinka bohuzial,zazila som si kadeco...a niekedy aj ked z lasky,aj ked cloevk vedel,ze to chce urobit,musel zatat zuby,mlcat a urobit to,na ukor mnohych veci,seba,svojej rodiny...zivot prinasa kadeco
@jolinka Je prirodzené , že im pomáhame na dome, je tam tažká fyzická práca a to predsa nenecháme na nich, zaviezieme kam si povie - nemá vodičák, keď som sa spýtala prečo si nespravil, tak že on sa chce nechať voziť - a komandovať pri šoférovaní lebo on vie soferovať teoreticky :D A k tomu si aspon môže vypiť povedal. Takže tam je spätná väzba až až.
Minule si zmyslel či ho nezaveziem do mesta vzdialeneho 30 km , že niečo súrne musí vybaviť. Tak poďme teda, decká nasačkovať do auta, vychystať, vyzdvihnúť svokra a hybaj na "vylet" . Vyložila som ho na mieste činu a čakala. A ked sa ho pýtam čo bol vlastne vybaviť, tak povedal že si bol vybrať peniaze v banke. Pozeram na neho ako bager na tvrdú hlinu a on že " no lebo u nás v meste ma poznajú v banke a budú sa vypytovať na čo vyťahujem a potom klebetiť 😅 Takže dedko sa nudí.

Inak to len on si myslí že sa rozumie vínam. Raz bol na nejakej verejnej prednáške kde rozoberali všetko od sadenia po zberanie a odvtedy machruje aký je odborník. Nedajboh povedať že mi nechutí to ktoré chutí jemu. V tom prípade mám pokazené chuťové poháriky a mala by som ísť doktorovi alebo navštíviť prednášku ako on a naučiť sa čo je dobré vino.
Hlavne že sa mi montoval do slovenskej kapustnice ako sa má robiť, lebo on si to "naštudoval" a ja to robím zle. Ale na tom som sa zasmiala.