icon

Naozaj mužovi neuvaríte, neoperiete, neožehlíte?

31. okt 2023

Ahojte.

Vždy som uvažovala pri radách v situácii ak žena chce v starostlivosti o domácnost rozdeliť kompetencie aj na muža. Často je tu rada, oper len sebe a deťom, navar len sebe a deťom, nech vidi, nech sa muž spamätá.

Skúsil to reálne niekto?
Ako dlho to trvalo. Spamätal sa? Dosiahli ste pozitívny výsledok, touto metódou? Neprišlo Vám až smiešne keď išiel do hrnca a tam nič?😃

Mne to pripadá ako úplne mimo rada a myslím si, ze žena tým chlapa len poriadne naštve a vzniknú z toho len hádky kto z koho a nepríjemna nálada v rodine..Mýlim sa?

moony99
31. okt 2023

Je to detinské,treba hneď povedať vadí mi to a to...urob to a to...a časom to pôjde samo.Ked som sa vydala, manžela tiez mamička vychovala štýlom,položím tanier pred neho až na stôl,a potom samozrejme upracem po ňom, ešte mu aj posteľ ustielala😱Ked sme zacali sami bývať musel si zvyknúť,že platia už iné pravidlá,a naučil sa všetko ako má byť,lebo som ho stále upozorňovala,čo sa mi nepáči.A deti som takisto vychovala,u nás je vždy poriadok.

anonymanonym
31. okt 2023

Nežehlíme ani jeden, kazdy z nas si perie to svoje, varí muž.. Takže tak. To ale neznamena, že sme nikdy nemali debaty ohladom domacnosti. A takato rada "rob veci len sebe a deťom" je za mna od veci. Ja som otvorene v prvych mesiacoch ked sme o tom viedli debaty a snažili sa zladiť povedala, ze ja nemam nervy na taketo taktiky a nemienim sa hrat hru kto z koho. Fakt nie. Ale že ani nemienim skakat okolo dospeleho chlapa. Bud budeme tím alebo mozeme ist od seba. Dodala som, že by som bola nerada ak by to bolo brane ako vyhrázka alebo ultimatum, len že sa s nim bavím otvorene na rovinu a takto to v sebe mám - buď som s mužom tím alebo budem radšej sama.

kofa77
31. okt 2023

@mclissa toto raz spravila moja mama, oco sa zenil neskoro, stary mkadenec, jak si viedol tu domacnost, tak ju viedol… no a veci furt na kopu hadzal, este jak vystupil z tych nohavic, tak ostali v takej vyprazdnenej polohe 😄, no a ona sup z vysky 2 poschodia vonku vyhodila celu kopu. Potom uz skladal.

maranta_leuconeura
31. okt 2023

A co je na tom divne? Naozaj mu neoperiem veci ktore sa valaju po zemi (ak nie su v kosi na pranie, smola), naozaj mu neskladam do skrine oprate (ktokolvek z nas vybera zo susicky, roztriedi veci na moje-tvoje, svoje si ulozi a zvysok necha na ulozenie tomu druhemu), naozaj mu nechodim zo stola zberat spinave riady (umyvacku pustam a vykladam castejsie ja). Ale nerobim to preto, ze som urazena, normalne spolu komunikujeme a poviem mu, ze sa ide prat, umyvat, upratovat, nakupovat, takze ak sa chce zapojit, ma moznost alebo ma moznost poprosit ma, aby som nieco z vyssie spemenuteho vynimocne urobila, ked ma prave nieco dolezitejsie.

A vies co mi minule povedal, ked sme toto riesili? Ze jeho by urazalo, keby som ho obskakovala, ze on nie je male decko 😉💪

medda_beda
31. okt 2023

Treba si nájsť takého čo tieto veci dokáže urobiť aj sám.Každý doma niečo urobí a rodina je spokojná.

lilitela
1. nov 2023

@tosomja Obdivujem tu sebareflexiu, toto by u nas nepreslo, kebyze ja zvolim takuto taktiku, tak muz vyurazany komplet. Najprv som si myslela, ze iba citovo manipuluje, casom som pochopila, ze to mysli smrtelne vazne a aj rozviest by sa za to bol ochotny. Klobuk dole u vas.

lenkakravcova
1. nov 2023

Vždy je to o Tom, ako si to manželia samo nastavia.

Poznám jednu, čo sa sťažovala, že nestíha popri práci aj domácnosť.. začala domácnosť ignorovať, s mužom sa len hádali a rozviedli nakoniec..

A aj jednu, čo popri práci nestíhala domácnosť, tak sa vykašľala na prácu a robila si len doma čo potrebovala urobiť a manželmi sú stále. Nakoniec sa im aj vzťah zlepšil. 😃

Čiže riešenia sú rôzne.

tanyag
1. nov 2023

@lilitela
no neviem, či klobúk dole pred @tosomja, nechať vyhladovať vlastné deti od rána do 15tej len preto, lebo ich otecko sa neráčil pomôcť mamke. Prečo majú trpieť deti? ešte čakať pokiaľ otecko nakúpi, navarí a aj tak im to nechutilo, tie deti si to zaslúžili? Keď pred týmto klobúk dole, tak potom ja už neviem kam tento svet speje 🤦‍♀️

tosomja
1. nov 2023

@tanyag ty kokos, nehladovali. Veď majú 11r a viac, mohli si zobrať čo chceli, len oni nechceli, lebo sami nie a otecko bol vonku. Ja som im len nerobila slúžku. V chladničke nebolo nič na varenie, ani šunka, lebo zjedli ráno. Ale kľudne si mohli zobrať chlieb s maslom, len to nechceli. Mohli ísť von, a povedať otcovi, aby im dal jesť, lebo ja odmietam (ich obskakovať)
A prečo len ja som ťa zlá, ktorá sa nepostarala, veď on ich splodil. Má rovnakú zodpovednosť za plné brucho dieťaťa, ako ja. 🙂 A že im to nechutilo, tak mohol prečítať na internete, keď vie hľadať koberce do auta, vie vyhľadať aj recept

majlo1234
1. nov 2023

@tanyag presne preto zeny drzia, aby deti netrpeli. Ale deti maju otca, ktorejo mozu poziadat o rovnaky servis ako mamku, takze to ako argument u mna neobstoji. To, ze sa im ocko vykasle na hlavu, uz hpvori samo o sebe. Pokial to nie je batola, nevidim v tom problem nechat ich tak. A teda 11rocni su plne samostatni hadam

viestta
1. nov 2023

@tanyag vyhladovat deti by mohla akurat dojciaca matka, ak by odisla z domu a nevzala so sebou aj dieta. Vo vsetkych ostatnych pripadoch moze otec nakrmit deti rovnako ako matka, a ak nahodou doma nic nie je, moze sa pobrat do obchodu rovnako ako matka. Ak by nahodou ta matka odisla do nemocnice, tak tiez by bola aona zodpovedna za to, ze deti su hladne? Matka je rovnaky rodic ako otec, otec je rovnaky rodic ako matka. Okrem dojcenia nie je jedina cinnosto okolo deti, ktoru by chlap zvladnut nemohol. Ak sa mylim, pouc ma.

medda_beda
1. nov 2023

@tanyag Žeby si 11 ročné decko nevedelo spraviť samo jesť 🤦.To už je len lenivosť.
A majú otca, tak kde je problém.
Okolo detí vie otec urobiť všetko čo aj matka.

lilitela
1. nov 2023

@tanyag Ten klobuk dole bolo myslene na to, ako sa popasovali s celou situaciou, cize aj manzel nakoniec pochopil. Kedze ja som pisala, ze u nas by to nepreslo. Mozno to nie je najlepsie riesenie, ale niekedy bohuzial, asi aj k takemu treba pristupit. Ani tie deti by to nemali brat tak, ze mama je tu na to, aby varila a robila servis a takto si to uvedomia. Inak suhlasim s babami, to nie je len jej zodpovednost, ale aj muzova. Ano, ak by sa obaja partneri takto spravali permanentne, tak chudata deti. Tu islo o ojedinelu situaciu.

mima1608
1. nov 2023

Som doma na materskej a teda si neviem predstaviť takýto prístup. Aby mi to potom nevrátil tak, že zaplatí len polku účtov alebo uprace len polku dvora, pokosi len polku trávi, atď 🙈 akože my s týmto problém nemáme, mňa varenie baví a prať periem nám všetkým. On zas porobi iné veci, poprípade ak vidí, že mi treba pomôcť, tak pomôže. Keď som bola na začiatku tehu a vracala som 10 krát za hodinu, tak celá domácnosť bola na ňom a nepovedal pol slova. Teraz , keď som doma, tak nevidím dôvod mu robiť napriek, že on príde po 12h domov z práce a ja mu nedám najesť alebo mu neoperiem veci. Však to je na hlavu

tanyag
1. nov 2023

@tosomja
@majlo1234
@viestta
@lilitela

nikde @tosomja nespomínala v tom komente, že sa jedna o 11r. deti, písala, že 4 deti, podľa profilu tam má aj 3r. aj 2r. dieťa, a písala o deťoch, nie o jednom dieťati, tak nechápem, čo ste sa do mňa obuli kvôli môjmu názoru.

viestta
1. nov 2023

@tanyag aj keby tie deti mali 2 roky, tak neexistuje aby ich chlap nevedel zaopatrit

tosomja
1. nov 2023

@tanyag a sú tie deti len moje? Mne je napríklad smiešno z tvojho prístupu. Manžel vari, perie, upratuje, ty mu sem tam dirugujes a si spokojná. No vidíš, každý nejak si zariadi, tak má.

tom_i
1. nov 2023

@tanyag nás bolo 5 detí a vedel sa o nás postarať aj otec. Jeho opečená sekana so zemiakmi... Lahôdka. Vždy v sobotu po raňajkách hajde od malinka pomáhať, upratať izbu, umyť schody, po čase povysávať dom, upratať kúpeľňu, kuchyňu. Už od ZŠ bola zásada, že riad bude umytý a uložený, nie v dreze či na linke. A to sme nemali umývačku.

viestta
1. nov 2023

@mima1608 ked je zema doma, tak samozrejme stiha aj popri detoch viac. Stiha toho vela, aj ked taha 12 hodinove (a dlhsie) sichty ako opatrovatelka, ucitelka, kucharka, upratovacka... Ale v momente ak uz aj zena je zamestnana, nevidim jediny dovod aby vsetko tahala sama. A nikto tu nepise o rozpocitavani tanierov na umytie. Ide o to podelit si povinnosti. Niekto pokosi celu zahradu, druhy uvari obed. Niekto ulozi deti do postele, druhy povesia pradlo...
Lenze mnoho chlapov zije v tom, ze ich povinnost voci rodine konci cinknutim vyplaty na ucet (a kolki si este myslia, ze su to ich peniaze...) Nie, o deti a domacnost sa maju starat obidvaja.

majlo1234
1. nov 2023

@tanyag nechcela som sa do teba pustit, iba spominam, ze u vela zien je to dovod, preco sa o vsetko staraju. Ale deti maju otca, a ak je len trochu pri zmysloch, nenecha ich vyhladovat. A vacsie deti tiez v beznej domacnosti od hladu neumru jedno poobedie. Cize si nemyslim, ze by matka mala akekolvek “nevhodne” spravanie otca znasat len kvoli detom.
@mima1608 vidis, kazdy to ma doma inak. Mne muz ucty neplati a ak by nepokosil zahradu, pokosim si sama. Ja viem byt aj na materskej plne samostatna.takze vyzadujem rovnaku mieru zodpovednosti a povinnosti aj od neho. Pride mi to uplne spravodlive. Ale samozrejme u nas je to vyustenie pre mna dlhodobo nevyhodneho spoluzitia, neradila by som to kazdemu za vsetkych okolnosti.
Faktom ale ostava, ze zeny celkovo maju za zivot na pleciach viac povinnosti ako muzi(az na vynimky)

mima1608
1. nov 2023

@viestta s týmto ja súhlasím. A presne preto som aj napísala, že si neviem predstaviť, že som doma celý deň a od neho po 12tke budem žiadať aby žehlil alebo varil. Ale zas na druhú stranu - viem, že keby príde do situácie, že to od neho budem potrebovať, tak to urobí sám od seba a netreba mu to ani hovoriť.

@majlo1234 tak záleží ako si to dvaja nastavia. My sme sa hneď ako som otehotnela dohodli, že ja budem doma s malou 3 roky, postarám sa o domácnosť a on bude pracovať a platiť účty, nákupy, plniť rodinnú kasu. Ale zas keď som aj pracovala - ja som robila 8h denne, on 12h, čiže domácnosť ako taká bola vždy viac na mne, ak sa nevyskytla mimoriadna situácia. Ale tým, že vidím aj u neho snahu, že urobí, keď vidí, že nestíham, alebo som chorá, tak to ani neriešim. Aj keď sme z pôrodnice prišli domov, tak ja som sa prvé dni len zžívala s dcérou a snažila sa nájsť si s ňou "režim" a on obriaďoval domácnosť, keďže mal tých 14 dní otcovskej dovolenky.

viestta
1. nov 2023

Ja sa este spytam aj inac. Uz teraz nie je ziadna vynimka otec na materskej. Zaujimalo by ma, ci takito "chlapi v domacnosti" zvladaju vsetko rovnako ako to zvladala zena, kym bola doma. U mna je toto oskusane, ten moj bol na pandemickej OCR 5 mesiacov a nechodievala som si z roboty domov oddychnut, aj ked ho nudza donutila k mnohym cinnostiam, o ktorych pred tym nemal ani sajnu. Ale malo to pozitivny dopad, uz vie, ze SAMO SA TO nespravi.

majlo1234
1. nov 2023

@viestta mam par prikladov v okoli, ze to zvladaju. Ale tam je cela dynamika vztahu od zaciatku vacsinou nie taka tradicna, v zmysle, ze castokrat je to zena na vrcholovej pozicii, venuje sa praci a chlap doma taha domacnost, cize je navyknuty uz spred materskej.
Priklady, kde si ocko v 2,5 rokov veku dietatka chce tiez oddychnut na materskej vyzeraju v mojom okoli tak, ze zena robi home office, stara sa p celu domacnost, vari, perie, chysta im desiaty, a otecko vezme dieta von a zahra sa s nim. Pripadne poznam aj takeho, ktory si nasiel pocas toho brigadu na cierno, a matka je doma s dvoma detmi a taha vsetko. Ale to uz sme v inej teme😂

sense
1. nov 2023

Ja som to urobila aj keď teda som len nevarila a nezehlila a neumyvala kúpeľňu so za chodom , prať som ale oprala keďže to mi bolo zas ľúto vody a elektriny... lenže môj do hrnca nechodí... Uvaril si sám ale musel si aj spratat ale so zvyškom sa spamätal resp pichopil keď nemal ani jedno tričko so práce, ozehlene... Ze rovnosť nie je podielanie sa na financovaní na polovicu, lebo rovnoprávnosť ale domácnosť je ženská robota

tanyag
1. nov 2023

@viestta veď áno...ale keď viem, že ním nepohnem, tak nebudem predsa čakať, kedy sa uráči prísť a dať deťom jesť, keď som doma...tak deti nakŕmim a on nech si spraví sám...

tosomja
1. nov 2023

@viestta môj bol 4 dní s ročným a svojimi dvomi, vtedy 8r a 14r. A syn nebol okupaný, lebo sa ho pýtal, či ho má okúpať (kúpať vedel, len som mu musela povedať), prebaloval, keď už tieklo po stehnách, dal jesť keď on išiel jesť, alebo dal do kočíka a prikryl 3 dekami, čo bol až fialový od horúčavy. Aby mu náhodou nebola zima. Keby mi vtedy neposlal do pôrodnice fotku, ani neviem že dieťa sa mi vari. A obedy im posielala jeho bývalá 🤣
Ale prežili. A musím povedať, že odvtedy vie, kde majú veci, vie, že deti sú aj hladné, a častejšie, ako dospelý, aj že spať potrebujú poobede, a aj to, že keď je v rohu obývačky pavučina, tak pavúk si ju nezroluje a neodíde s ňou.
Ale vie aj to, že všetko zvládnem aj sama, ale keď mám doma 5 deti, z toho 3 pubertiakov, 2 malé, a chcem navariť, popratat, a ešte im aj upiecť dačo "fajné" tak musí ich zabaviť, lebo mám len dve ruky a jedny nervy.

tosomja
1. nov 2023

@tanyag ešte raz opakujem, mali k dispozícii chlieb, maslo a po 2 ruky. A v tom čase som mala 1r syna a troch pubertiakov. Najmenšia bola v bruchu (bola som asi v 6-7 mesiaci.)

tanyag
1. nov 2023

@majlo1234 ok tvoj názor, môj je zase taký, že kvôli nezodpovednému mužovi, nebudem držať deti o hlade, toto je podľa mňa trucovanie...prvotne písala o 4 deťoch, neskôr až o jeho 11r. synovi, JEHO, nič nerobila, v chladničke nič, lebo do 7mej rána, či ktorej všetko vyjedli, on niekde v garáži, prosikala ho nech príde, ignor z jeho strany, tak sa vykašlem na upratovanie, čo aj urobila, ale deťom navarím a ak nemám čo, tak ich vezmem von sa najesť...ale aby som ja doma sedela na zadku a čakala kedy sa mladému pánovi uráči prísť domov a nakŕmiť deti, tak ďakujem pekne. Ja netvrdím, že sa treba o muža starať ako o dieťa, dávať mu všetko pod nos atď. ale tiež ako matka nedovolím, aby moje dieťa čakalo pokiaľ sa naje...ale každý ma tak, ako si zariadí...

tanyag
1. nov 2023

@tosomja ale to so prvotne nenapísala, ja som vychádzala z tvojho komentu, kde sa spomína, že si mala na starosti 4 deti, že si nenavarila, že v chladničke nič nebolo, že čakali na tatíka, že revali, lebo nechutilo. Ak by si prvotne napísala, že sa jedna o 11r. deti, komentára sa zdržím. Pekný deň.

tosomja
1. nov 2023

@tanyag úplne si to prekrutila na tragédiu. 😃