icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

ema22270
10. dec 2024

Skor prenajimat potom nieco, aby ste mali nejake peniaze navyse, ale nemyslim, ze je to nejake riesenie, predat polovicu - ono mozno by sa to nejako dalo, ale ak mate naplanovane uz vsetko, kde co bude, kupelna, kuchyna, to sa uz tazko potom riesi dodatocne, aby aj v druhom poldome vsetko bolo.

simca06022011
10. dec 2024

@ema22270 v takom velkom dome, je vela veci 2x... :D jedine tak mozno technicka miestnost sa prirobi, samostatne pripojenie na siete-merace a vsetko rozdelene, samostatne kurenie = ale toto nemaju urobene este vobec

simca06022011
10. dec 2024

neviem preco by to bol problem... nehnutelnost ak sa rozdeli na polovicu, dvor rozdeli... v byte tiez su susedia, v domoch tiez mame suseda, len je teda o 5metrov dalej... nikde clovek nie je odrezany od sveta
Ale tu im za taku sumu (spravodlivu - cize napr. polka vystavby, polka pozemku )podla mna do toho nepojde nik

roberta85
13. dec 2024

Ak by chceli deliť, musia mať skolaudované. Pochybujem, že časť stavby, ktorá ani nie je zapísaná bude niekto kupovať. Si predstavte, že niekto kúpi polovicu, urobí si ju a oni na druhej polke neurobia nič, neskolauduje nikto ...

luccija
13. dec 2024

@ma77 veľa ľudí býva v dvojdomoch, radovkach a medzi sebou plot u nás je tak celá ulica postavená je to kompromis medzi domom a bytom.Ale jasné, že sú aj negatíva mať niekoho nad sebou, vedla

lasona
13. dec 2024

Ako ste sa teda rozhodli? Už ste mali stretnutie so svokrovcami?

gabu_lienka
13. dec 2024

@lasona skor ci uz mali stretnutie s financnym poradcom

ma77
13. dec 2024

@luccija Áno ja viem že sú radové domy ale autorka chce jeden dom rozdeliť na 2 bývania to je niečo úplne iné akokeby bývať s cudzími ľuďmi v jednom dome

lasona
13. dec 2024

@gabu_lienka veru, máš pravdu

karolinakr
28. dec 2024

táto diskusia ma zaujíma, autorka, ako si dopadla, čo si si zobrala z tejto diskusie a ako dalej s manželom válčite a pracujete na dome? čo sa vam zadarilo spraviť za ten čas?

maryetta
15. jan 2025

@karolinakr od vtedy ziadna odpoved. Tiez by som chcela vediet ako sa vo veci posunuli dalej.

karolinakr
15. jan 2025

@maryetta akurát včera som na ňu myslela, asi nič valné, keď sa nehlási..

janka_266
15. jan 2025

@karolinakr zrejme ich pri predaji pozemkov zastavil pád katastra, tak nemali ako získať ďalšie peniaze na rozflákanie

karolinakr
15. jan 2025

@janka_266 😂

karolinakr
15. jan 2025

je take prislovie, zobrať si veľa na rohy.. a bohužiaľ toto bol asi ten prípad, z mojho pohľadu je lepšie zísť z kratšej cesty aj za cenu strát, ako potom sa vystaviť strate oveľa väčšej, ktorá zruinuje celý život a môže viesť ku katastrofe..

maryetta
20. feb 2025

@janka_266 zeby to kvoli nim padlo?

janka_266
20. feb 2025

@maryetta ktovie 😀 radšej zhodili kataster ako ich nechať obrat rodinu o ďalšie majetky zbytočne 😀

gabu_lienka
29. mar 2025

Autorka, ako ste sa nakoniec s muzom rozhodli nalozit so stavbou domu?

karolinakr
29. mar 2025

@gabu_lienka toto by asi všetci radi vedeli, ani obraz ani zvuk

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
autor
30. júl 2025

No

autor
30. júl 2025

No tak dom sa nakoniec aj tak predal proste akokolvek sme to riesili tak nebola šanca, že by sa to podarilo dostávať. A keby aj tak nemali by sme na nábytok na nič. Z predaja sa vyplatila väčšina pôžičiek ale aj tak sme v podstate skončili v mínuse. Do toho sa zhoršili vzťahy medzi nami aj rodinami. Ja bývam u rodičov v izbe a muž u svojich, stretávame sa väčšinou cez víkendy aj to hlavne len kvôli dieťaťu. Takže tak

vevesh
30. júl 2025
@anonym_autor

No tak dom sa nakoniec aj tak predal proste akokolvek sme to riesili tak nebola šanca, že by sa to podarilo dostávať. A keby aj tak nemali by sme na nábytok na nič. Z predaja sa vyplatila väčšina pôžičiek ale aj tak sme v podstate skončili v mínuse. Do toho sa zhoršili vzťahy medzi nami aj rodinami. Ja bývam u rodičov v izbe a muž u svojich, stretávame sa väčšinou cez víkendy aj to hlavne len kvôli dieťaťu. Takže tak

@anonym_autor och boze, a nad zahranicim ste nerozmyslali? Ci uz vas vztah je v troskach?

lucka_ke
30. júl 2025

aspoň ste to už nejako rozlúskli a nemáte tú veľkú starosť "čo budeme robiť", veľmi držím palce, aby ste sa zastabilizovali a časom si mohli kúpiť nejaký bytík, kde vám bude fajn 🍀

gabu_lienka
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor smutne, kvoli domu takto dopadnut. Preco ste si nekupili hned na zaciatku byt, kde ste mohli byt spokojni, samostatni a financne to utiahli?

karolinakr
30. júl 2025

ale vieš čo, ja ti tlieskam, z tych zlých riešení toto bolo najlepšie, vyhli ste sa v budúcnosti ešte väčšim stratám
tak si si nakoniec predsa niečo odniesla z diskusie
tipujem, že muž bol nasratý a proti, ale vždy lepšie, ako by ste mali dlh milion a potom ho splacat z tisícky
ja ti gratulujem i ked sa ti rozpadol sen a si z toho možno otravena, ale vždy lepšie, ako mat dlhy, exekúcie a byt v registri
naozaj
toto vám nevyšlo, na buduce budete múdrejši !!

gabu_lienka
30. júl 2025
@karolinakr

ale vieš čo, ja ti tlieskam, z tych zlých riešení toto bolo najlepšie, vyhli ste sa v budúcnosti ešte väčšim stratám
tak si si nakoniec predsa niečo odniesla z diskusie
tipujem, že muž bol nasratý a proti, ale vždy lepšie, ako by ste mali dlh milion a potom ho splacat z tisícky
ja ti gratulujem i ked sa ti rozpadol sen a si z toho možno otravena, ale vždy lepšie, ako mat dlhy, exekúcie a byt v registri
naozaj
toto vám nevyšlo, na buduce budete múdrejši !!

@karolinakr presne este to som chcela napisat, ze dobre ze sa vam podarilo zbavit sa tej stavby autorka. A dik, ze si sa ozvala. Myslim, ze predat to, bolo vo vasej situacii najlepsie riesenie.

alenka58
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor predišli ste väčším trápeniam, dobre bude hlavne že ste sa toho zbavili a môžeš pozerať dopredu

autor
30. júl 2025

Dlho sme to riešili a rozmýšľali že ako to spraviť ale snažiť sa to dokončiť a viac sa zadlžovať by bola cesta do pekla. Už tak sme boli v minuse. Ono sa potom rozdelila rodina na také dva tábory co jeden chcel silou mocou to dokončiť aj keď nebolo za čo a druhý že nech kašleme na to. Muz keby vtedy išiel do zahraničia aj tak by to nestačilo by tam musel byť roky. A čo by som z toho domu potom janmala keby som bola sama s dieťaťom pri rodičoch? Ja som uz nemala chuť to ďalej riešiť aj tak nás to stalo nielen peniaze ale aj nervy. Potom aj predať ho nebolo lahke a išli sme pod cenu lebo nanič lokalita. Teraz už muž určite do zahraničia nepôjde robiť a neviem čo ďalej, ja k svokrovcom ísť bývať nechcem a muž je pohadany s mojimi rodičmi takže on tu tiež nepôjde. Tak zatiaľ je to takéto divne

lucka_ke
30. júl 2025

"Teraz už muž určite do zahraničia nepôjde robiť" - prečo? práve teraz keď ho nič netlačí má možnosť v pohode zarobiť nejaký základ a potom môžete kúpiť menší byt na hypo