icon

Náročné splácanie pôžičky a výstavba domu: Čo robiť?

2. dec 2024

Ja viem že sa tu asi normálnej rady nedočkám, ale skúsim. Sme mladá rodina s jedným dieťaťom a pred 2 rokmi sme začali so stavbou domu, niečo sme si požičali, niečo sme mali a niečo dali rodičia. Každopádne problém je v tom že stále na niečo čakáme, či už nejaké potvrdenia, materiál, robotníkov, nie a nie to dokončiť a už na to nemám nervy. Stále chýba kopa veci, nedá sa tam bývať, my sme už Vianoce chceli tráviť v dome, nie u svokrovcov. Už ani nebývame v podnájme lebo sme ho zrušili, keď to vyzeralo že tento rok už budeme bývať vo svojom, tak sme odkázaní na jednu izbu. Fakt to už nezvládam ani ja ani manžel, úspory nám už tiež došli, z výplat splacame pôžičky, neostane toho už veľa na dom potom. Tak zas sme len pred otázkou či požičať ďalšie peniaze aby sa to posunulo. Nevieme čo robiť

simca06022011
2. dec 2024

neporadite sa s nicim nikde, ze? vies kolko z nas ma velke domy a nie , nikto to tu nakoniec nebyva a nikto tu neprespava a nikto sa nenavstevuje a nie, deti s vami byvat nebudu s rodinou (dokonca mam "hostovsku izbu", kde NIKTO NIKDY NESPAL). A 2posch dom ako som pisala, stavali moji rodicia, pri tej sume uz finishovali... a to kupovali kvalitne materialy, znackove vsetko, okna drahe, obklady luxusne, tak nech aj isli veci hore za 2roky...
to ako sa stavalo pred x rokmi nemozes porovnavat absoliutne!!! moj dedo (mal 6deti!) tiez staval, celopodpivniceny, 2 poschodovy, obrovsky dom, plus s plnohodnotou povalou ale to boli ine doby, cenami aj pracou, casto ludia koncili o 14tej v robote, 15tej potom porobili... susedia, kamosi, hocikto pomohol, strojmi rucne... kadejakeo. Dnes na to ludia nemaju cas a ked, tak to chce velku namahu na organizaciu. Moj otec tiez staval SAM svojpomocne, nie nechodila mu stavat polka rodiny, sam to robil v 80%, .. ale pokym ty a tvoj muz to NEVIETE urobit , a ini pridu len pomoct ak treba, tak planovat nejake svojpomocne stavanie je len cisto sen... fatamorgana... vsetci okolo nas (so v casti, kde je sama novostavba), bud po praci, pospali par hodina leteli stavat (chlapi nocna atd), zeny vybavovali vsetko, strazili, riadili, nakupovali... nikto necakal, ze im to niekto pride robit. Pamatam sa ze suseda OMIETKY nahadzovala. A trvalo to kazdemu +2roky.. nikomu nie rychlejsie. vsetci boli na hrane s financiami,a le mali zabezpecene financovanie poriadne, cez banku, s nizkym urokom, uspory. A hlavne rozpocet. Cize jednak mate zle nastavene financie , totalne. Nemas ani sajnu co ste minuli a na co. A potom romanticke predstavy a pocit zlihania. Rodicia pomahalli? mali vam dat viac rad do toho skor = ako to financovat, ake velke urobit, z coho ....

kavasmliekom
2. dec 2024

Niekedy sa treba riadiť rozumom, nie srdcom. V tomto prípade určite.

darmasiswa
2. dec 2024

ak su vase oficialne prijmy take, ako si pisala, a ine zavazky okrem spominanch oficialnych poziciek nemate + jedno dieta, a splnate vek na splatnost 30 rokov, mohli by ist do viacerych bank a poziadat o hypoteku s ucelom spojenia vsetkych doterajsich uverov, a zvysok, ktory by vas pustil do maximalnej moznej uverovej sumy dat s ucelom na dostavbu domu, co by vam prijmovo mohlo vyjst, avsak splatky by ste mali ovela nizsie ako doteraz, pri 120 tisic uvere by to boli splatky okolo +-700 eur, podmienkou vsak bude zalozenie nehnutelnosti, ktorej ocenenie bude minimalne na hodnotu taku, aby ziadany uver bol maximalne 80% z ohodnotenia, treba sa spytat na moznost spojenia uverov a sucasne ucel vystavba RD, kde by ste mohli zalozit rozostavanu stavbu, pripadne by vam vam mohli pomoct rodicia so zalozenim ich domov, z usetrenych 700 eur budete dokoncovat najnutnejsie, aby ste mohli dom skolaudovat, a vtedy prenesiet zalozne pravo z rodicovskeho domu na vas dom, ak by vam pomohli rodicia,

3petka
2. dec 2024

@sasa1310 kde je napísané že sa musí najprv kúpiť byt. Väčšiu somarinu som nepočula. My sme stavali a nič sme nemali, bývať sme mali kde.
Najhlavnejšie si je urobiť rozpočet a zistiť či na to naozaj majú. Tu niečo zlyhalo.
@autorka treba si sadnúť a možno niečo ubrať aby ste dokončili a mohli bývať. Každopádne teraz je s firmami strašný problém, všade počujem že nestíhajú plniť na čas. Ak je manžel aspoň trosku zdatný nech si urobi aj niečo sám, take čo vie a zvladne.

katie253
2. dec 2024

Ani nemuseli stavať dvojgeneračný dom. Tiež sme stavali poschodový dom svojpomocne, ale pred koronou, začali sme v 2018, keď ceny boli ešte "normalne", postavili sme za 2 roky. Jasné, že ešte treba dokončiť nejaké veci, ale naozaj uz iba maličkosti. Mame 5 izbový dom, kde dole je jedna izba pre dedka, ak už nebude vládať bývať sám, doopatrujeme ho.
ALE, brali sme hypotéku na rozostavaný dom, museli sme mať steny aspoň meter do výšky vymurované, nespoliehali sme sa na nikoho z rodiny, nepožičiavali sme si od nikoho z rodiny.

h2
2. dec 2024

🤦‍♀️ Toto je čím ďalej tým "lepšie". Že "môj starý otec takto staval ešte väčší dom za pomoci kamarátov a rodiny, a zvládli to" máš predstavu, že bola úplne iná doba? Stavebné materiály boli za zlomok dnešných cien (neberiem teraz do úvahy infláciu, ale cenu v pomere k príjmu). A tiež to nemali postavené za 2 roky, bežne sa stavalo svojpomocne 4-5 rokov. A ľudia tam chodili pomáhať, pretože potom aj ten, čo staval, zase išiel pomáhať im, toto už sa dnes takto nerobí, nikto na to nemá čas.
Vy ste bez peňazí a nestačí vám postaviť si menší domček, musíte hneď dvojgeneračnú poschodovú haciendu stavať! 🤯

autor
2. dec 2024

@oblecenie99 normálne to máme zmluvne ošetrené s rodinou, tým určite nič nebudeme dlhodobo dlžiť. Ide však zväčša o napr. Krstných rodičov, ktorí majú vlastné bývanie a s peniazmi nemajú problém, tak požičať nám napríklad 7 000 pre nich nebola závratná suma. Beriem že to nie je úplne najlepšie riešenie, ale na rozdiel od banky, týmto ľuďom nemusíme platiť úroky.

simca06022011
2. dec 2024

jednoznacne, posadit sa a realne si spisat: vsetky pozicky a splatky k tomu.
Na druhu stranu: vsetko co ste spravili a za kolko a co vam este chby a kolko na to treba financii cca + zoradit od najnutnejsieho, po najposlednejsie = oznacit si, v ktorej faze uz viete byvat.
potom financny poradca a poradit sa, kde by sa to cele dalo prefinancovat, zarucit tym domom, alebo pripadne nech rodicia pomozu teda s refinancom potom + vratit vsetky dlhy a splacat len jeden uver.
A toto je to najmenej... lebo postavite dom, bude treba financovat prevadzku, zaroven splacat uvery.

tamitamitami
2. dec 2024

Celé zle, veľký dom za málo peňazí, peniaze požičané kade tade. Čo spraviť? Ideálne navýšiť príjem a skúsiť požiadať o hypotéku ešte raz, skúste žiadať hypotéku vo viacerých bankách. Vyplatiť všetky dlhy a platiť už iba tú hypotéku.

Ak vám hypotéku nedajú, predajte dom, zbavte sa dlhov a choďte do podnájmu. Za 2-3 roky možno budete v úplne inej situácii, potom môžte začať riešiť bývanie.

autor
2. dec 2024

Pre pána veď to zas nie je dvojgeneračný dom, len že má 2 poschodia, určite to nie je zas také obrovské ako sa tu snažíte vykresliť. Len že to nie je malý bungalov.

lienka.7
2. dec 2024

@autorka koľko m2? 2 poschodia alebo podlažia? Lebo to je rozdiel... pivnica?

dagas
2. dec 2024

Ja sa čudujem že všetci vam tak ochotne požičali a nikoho ani len nenapadlo povedať vam neblbnite,počkajte pár rokov našetríte,nájdete si lepšiu robotu a dajú vám hypotéku

h2
2. dec 2024

Ak ste uvažovali, že v budúcnosti u vás budú bývať rodičia, poprípade tam zostane v dospelosti bývať niektoré z detí, tak to je dvojgeneračný dom. 🤷‍♀️

kavasmliekom
2. dec 2024

A kedy ste boli žiadať o úver? A kedy ste mali tie omeškanie platby?

lienka.7
2. dec 2024

@oblecenie99 tiež si myslím, že toto musí byť vymyslená téma... lebo takyto "naivny" snáď nemôže byť nikto
Ale už aspoň vieme, že hypo by im v podstate ani nestačila... stávajú dom tak za 500-600k minimálne. A to je este cena tam na dedine, v BA by to bol aj milion👌

darmasiswa
2. dec 2024

@lienka.7 v projekte je rozpocet

simca06022011
2. dec 2024

nikto nevykresluje, len ty nevies napisat, co ste za 140t postavili :DDD ja napr nemam rada bungalovi, mam 2posch dom ale je rozdiel kto a z coho a ako ho stavia, co si vie urobit, co neviem..
a nie je to prechazdka ruzovou zahradou, vela ludi konci mesiac s par centami na ucte. Ale musi byt vidiet kam idu peniaze

autor
2. dec 2024

@dagas muž zarobil v tom čase niekedy aj 3000 eur tak nemali dôvod neveriť že by sme to vedeli splácať. Ale hypo by nám banka nedala lebo na páske mal menej.

@h2 ale že tam bude izba dve navyše hore na poschodí alebo čo, nie že teraz osobitná kúpeľňa a kuchyňa plus izby aby tam mohli bývať ako v byte.

sapa20
2. dec 2024

Takto,my sme prerábali ale že na komplet dom 4 roky kým bol obývateľný.Nemali sme deti. Sťahovala som sa v 24r s dieťaťom v bruchu 😉 Chodili sme do práce a z práce rovno na stavbu.
Dom máme 17rokov a ešte stále nie je nahodená farba na ňom. Novú strechu som splatila nedávno, ústredné kúrenie som teraz...... Všetko išlo z veľkého spotrebaku. Jeden sa splatil a druhý zas zobral. Nikdy ale ,že nikdy by som si splátky nenastavila aby neostalo z výplaty na život.

..... prvá materská bola " z ruky do úst " ale dalo sa to zmenežovať. Vedela som do čoho ideme a vopred som to mala "zrátané " .

dharmasanata
2. dec 2024

Uf 130 tisíc v lufte a ste v podstate bezdomovci. A to píšeš že staviate niekde mimo kde nieje ani obchod.
U nás v meste by si za to kúpila domček, či mala 4 izbový byt a ešte si kúpila aj zariadenie.
Neviem no, kde ste boli keď rozdávali rozum. Ale naložili sme ti už asi dosť. Držím palce 🍀

h2
2. dec 2024

Čiže izba navyše pre dospelé dieťa so svojou rodinou? Ako teraz vy u svokrovcov?

oblecenie99
2. dec 2024

No áno, máte písomnú zmluvu, čiže pre nich o to jednoduchšie... neviem, ako je naformulovaná, dokedy musíte zaplatiť, kedy nastane splatnosť a pod., či im raz niekto pri nejakom small talku nedá rozum v zmysle "žiadajte späť teraz, lebo neskôr sa nebude dať" atď., len aby vám tie dobré vzťahy vydržali. Teraz peniaze nepotrebujú späť, čo je fajn. Len sa na to nespoliehaj, viem, prečo ti to radím, prakticky žijem z problémov ľudí, ktoré zvyčajne začínajú slovami "sľúbili", "povedali", "dohodli sme sa" či "myslel som". Chceme ti len poradiť. Tak jak ste si mysleli, že pomôžu a nestalo sa tak tak jak ste si všetci mysleli, že manžel bude mať stále stabilne vyšší príjem a zmenilo sa to, tak nemôžeš sa spoliehať na to, že raz im tie peniaze chýbať nebudú, najmä ak vidia a cca vedia, koľko sa už do toho vrazilo a na dome to nevidno.

Čo navrhuje manžel? Tipujem správne, že je momentálne v prístupe v štýle "teraz dajak je, tak aj dajak bude, nateraz to nehorí až tak" a ty keď otvoríš tému, tak sa to končí aj hádkou či odbitím, ale riešenie žiadne?

dagas
2. dec 2024

Tak bohužial po robote pekne na stavbu a robiť .Nie čakať na drahú firmu... Alebo nech ide muž do zahraničia, bude aj na robošov aj na vyplatenie dlhov..

autor
2. dec 2024

@oblecenie99 manžel by chcel možno skúsiť aj zahraničie na nejaký čas, ale jeho rodičia nechcú aby išiel. Oni si veľmi zakladajú na tom ako ich vnímajú ostatní a podľa nich by "otočiť do zahraničia vlastného syna neposlali", oni už majú svoj vek no. Ale zas na druhej strane to hlavne oni neprestajne do nás hustia že ako ide stavba a že kedy to bude hotové, prečo to trvá tak dlho, akurát čo sme z toho frustrovaní obaja. Oni vedia že máme problémy s financiami ale nevedia že už sme na tom až tak zle že nemáme skoro nič a všetko nám stojí, už to ale nechceme s nimi riešiť lebo sa len starajú a chcú pomáhať, ale presne tak ako s tými pozemkami, že by to len zlú krv narobilo.

kavasmliekom
2. dec 2024

Raz píšeš, že úver vám nedali lebo nízky príjem na páske, potom ze kvôli omeskanym platbam. Tak sa rozhodni.

autor
2. dec 2024

@kavasmliekom no hypotéku na dom by nám vtedy keď sme chceli začať stavať nedali, lebo muž mal na páske len zlomok platu. A teraz keby sme to chcelo nejako spájať úverom a vyplatiť ako tu bolo poradené, tak tam už máme nejaké omeškanie, čo je asi problém.

kavasmliekom
2. dec 2024

A kedy ste mali to omeškanie? Ako môžete mat z 2300e omeškanie platby?

kavasmliekom
2. dec 2024

Koľko máte rokov?

la_dolce_vita
2. dec 2024

S tym zahranicim mi to pride absurdne, ze pocuvate nazor rodicov / hlupy nazor mimochodom. Dalej to, ze nemate prehlad o priebeznych vydavkoch ohladom stavby. Pre vas by bola idealna konsolidacia uverov hypotekou a zalozit dom. Ale to neprejde pri 2 mesiach neplatenia.

autor
2. dec 2024

@kavasmliekom keď muž stratil prácu mali sme horšie obdobie, potom trvalo kým našiel novú. Mali sme vtedy výmenu názorov so svokrovcami a nechceli sme od nich požičiavať, my sme na splátku vtedy nemali a takto to dopadlo no. Ja som vtedy nepracovala.