Narodeniny môjho syna a reakcia jeho priateľky
Ahojte maminy. Začnem tým , že môj syn čoskoro oslávi okrúhle narodeniny a ako to býva, už býva z domu preč u svojej novej priateľky. Je to jeho zrejme prvá láska, musím podotknúť že som ho vychovala tak , aby mi ženu ktorú neľúbi nevodil domov. Skrátka pokiaľ bude cítiť že je to tá pravá, až potom nech nám ju dovedie domov. Tak sa aj stalo, o syna je postarané hoci jeho priateľka je mladšia o približne 7 rokov, nemám jej čo vytknúť je šikovná, pracovitá. Čo ma však zamrzelo je to, že na moju otázku čo idú robiť na synove narodeniny, že by sme mu prišli s rodinou zagratulovať, posedieť reagovala povedzme .. nie priamo podráždene ale dosť neurčito. Vraj má so synom nejaké plány, že mu ide objednať tortu, ktorý mu odovzdá keď sa vráti zo služby domov . Syn má psychicky aj fyzicky náročnú prácu, služby trávi v nie najlepšom prostredí , vraj mu chce skrátka narodeninový večer pripraviť po svojom. Čo aj chápem zo synovho rozprávania som pochopila, že teraz musí brať služby v práci navyše, jeho priateľka je tiež pracovne vyťažená a podľa ich slov majú málokedy voľný večer pre seba a minule iba poznamenaa že aj to málo ktoré spolu trávia musia vraj tráviť na návštevách. Trochu sa ma to dotklo,uznávam syn býval donedávna u nás, máme super vzťah a je pre mňa nezvyk že nebýva doma. Ale... To nám chce odoprieť návštevu, tortu bez rodiny? Bez najbližších? Bez toho keď to preženiem veľmi že ... Bez nás, s tou tortou, iba so svojou priateľkou? Skutočne mi nejde o nejaký koláč ale akýsi symbol tých narodenín a celé mi to prišlo ľúto , že tam nebudeme. Povedzte mi že som sibnuta, nech nechám mladých žiť ale môj syn bol donedávna u nás doma, sviatky trávil s nami, slávnosti a všetko a zrazu sa mu tiazi prísť pozrieť rodičov a širšiu rodinu...😢
Ja Vás úplne chápem. Fakt to zamrzí,že ani na narodky nemôžete prísť. Ja by som sa ho normálne opýtala,že ahoj kedy by sme mohli zájsť zagratulovať ti? A keď vždy dá neutrálnu odpoveď,tak normálne by som potom znova ozvala a zase opýtala. Ak by sa zase vyhováral..na rovinu by som mu povedala: počúvaj,my nechceme prísť na oslavu,ani si nemusite robiť starosti,chceme ti doniest darček,pretože si mal narodeniny". S jeho priateľkou by som to vôbec neriešila🤷
@ludka1402 tak osobne si myslím, že každej žene padne vhod ak muž nesedí doma s vyloženými nohami a nepozerá telku, predsa keď s ňou žije ma priložiť ruku k dielu. Rodina je podľa mňa ešte silné slovo, veď spolu iba žijú, chodia, ale či je to už zrovna rodina... To neviem. Mám zafixované že rodina vzniká buď manželstvom, dieťaťom ... Ale ešte nie spoločným bývaním.
@maj98 reku, za vnuka by som bola rada 🙂
@sasa1310 tortu mu vymyslela priateľka. Tvrdí že ešte nemala tu možnosť nejakému priateľovi takto pripraviť narodeniny tak že sa môže realizovať...
Tak už na Vianoce ti malo napadnúť, že skrátka už nie si prvá žena v jeho živote. A je to tak dobre a správne. Muž sa odtrhnúť od rodičov. Aj trebárs takýmito krokmi
Nemôžeš sa nad tým urážať, ani trápiť. Veď oni vám nepovedali, že nesmiete prísť. Len proste už chcú mať iste veci "prvoradé" len pre seba.
Syn je dospely muz, ktory ocividne tazko pracuje a byva uz sam s partnerkou, s ktorou chcu stravit jeho narodeniny len sami dvaja romanticky spolu...chce mu sama urobit vynimocny vecer. Podla mna je to krasna vec, a ako jeho matka by si sa mala tesit...uz vyletel z hniezda. Su mozno dva kroky od zalozenia rodiny, a v momente, kde sa dvaja lubia a ziju ako partneri, hoc bez deti, nezosobaseni, zacinaju uz budovat nejake zaklady rodiny, ich zvyky, pravidla...Treba ich nechat zit, a robit si veci po svojom...a na navstevu sa dohodnut na iny den. My narodeniny v kruhu vacsej rodiny oslavujeme niekedy aj tyzden a pol po...tak aby kazdemu vyhovovali. V den narodenin si len zavolame a poprajeme si telefonicky....nie je to ziadna veda. A ked syn pride unaveny vecer z prace, posledne po com tuzi je podla mna byt ohucany z rodinnej navstevy. Ja byt na jeho mieste, tiez by som sa bola tesila na pokojny vecer s priatelkou a vacsi kruh ludi by som volila na volny den/sobotu/nedelu...
chcú byť sami na jeho narodeniny. Čo je na tom nepochopiteľné. Nemajú na seba čas a keď majú voľno sú u vás. Tak je jasné, že chcú byt aj spolu sami dvaja. Čo sa stane, keď príde o týždeň dva, a vtedy mu budete gratulovať? Veď je to úplne normálne. On bol strašne dlho s vami, tam je problém.
Dobre tomu rozumiem, ze ty si im chcela prekazit spolocny narodeninovy vecer? Tak to uplne chapem tu priatelku. Urcite si dobra mama a syn ta ma rad, ale naozaj sa trochu stiahni. Neber to zle, ale s tym sa ty musis v sebe vyrovnat, ze syn sa odputava. Ty si nadalej zi svoj zivot, ved mas manzela/partnera, nie? Mladi naozaj potrebuju sukromie, potrebuju si uzivat cas vo dvojici. Je to nenahraditelne obdobie, ktore kazdy par potrebuje. Uz to nie je tvoj maly chlapcek. Predpokladam, ze ma asi 30 rokov, ze? (20 asi nie, ked ma o 7 rokov mladsiu priatelku). Neboj, ked im das priestor, tak aj jeho priatelka bude potom ochotnejsia stretavat sa s vami, ako ked na to trochu tlacis. Existuje take prislovie: Kde ta radi maju, nechod casto, kde neradi, nikdy.
Necitala som celu diskusiu ale len začiatok. Môžeš si zagratulovať ako super si vychovala syna. Etse aj to ako ti vysvetlil, že nechce nič robiť poza chrbát svojej priateľky svedčí o tom, že si ho dobre vychovala a vie si vážiť ženu. Zivot je taký, neviem či si veriaca ale aj v Biblii sa píše, že syn opustí otca , matku....Tak to proste je. Skús si predstaviť, že priateľka je tvoja dcera a povie ti mami chcem priateľovi urobiť pekny narodeninový vecer, konecne budeme spolu sami asi prvý krat su to narodeniny čo bývajú spolu a chce sa nám tam nasackovat priatelivi rodina....čo by si jej povedla? Pozri nechaj ich nech si pooslavuju ako chcú a synovi povedz, nech sa dohodne s priateľkou kedy môžte vy prist na návštevu a zablahozelat mu.
Ja autorke rozumiem, nie sú to bežné narodeniny, ale okrúhle. Mám dcéru, ktorá býva s priateľom a ten minulý rok oslavoval 30. narodeniny. A oslavoval v kruhu najbližších, jeho rodičia, starí rodičia a aj my, potencionálni svokrovci . Jasne, že oslava nemusí byť presne v deň narodenín. Ale mali by osláviť okrúhliny spolu a s radosťou.
Nehnevaj sa ale syn ma 5 rockou ze musis s nim sfuknut sviecky na torticke. Ak maju malo casu pre seba asi ho nechcu stravit s tebou, asi chcu romantiku vo dvojici, tak uz to byva ked si muz miesto maminky najde partnerku. Ze dolezite udalosti zdiela viac s partnerkou nez s mamou.. Tak ked uz musis tak sa s nim dohodni ked je ona v praci a on ma cas, dones tortu.
@stanulienkat čo som pochopila tak je rodinný typ, syn s ňou chodí na slávnosti k jej rodine atď pokiaľ samozrejme nemá službu, nepracuje alebo niečo. Že ich návštevy sú viazané iba sviatkami lebo inokedy sú zase u nás , tak som to pochopila.
@veronikazuko toto som písala vyššie, vraj nebude do jej domácnosti pozývať hoci svoju rodinu ale bez jej vedomia . Že keď už, tak nech sú obidvaja doma tak ako sa patrí .
@jaskolka myslím že s týmto sa ťažko matka zmieri, hoci som šťastná, že je šťastný aj on , ale toto ma v kútiku duše trápi.
@sindyem áno syn má náročnú prácu vo všetkých ohľadoch aj jeho priateľka pracuje na 12 hodinové zmeny . Tak to vraj plánuje aj priateľka, že na víkend , že cez tie narodeniny ich máme nechať tak robiť si po svojom a keď si nájdu čas, môžeme prísť . Vyjadril sa že je rád že ma po službe pokoj, vyloží si nohy, priateľka navarí a potom sú spolu a nie ešte niekde behať a hostiť... Čo koniec koncov chápem.
@chatte007 musím priznať že občas sa tvári že by bola radšej hocikde inde len nie u nás doma...
Nepýtaj sa jej, ale syna ako sa podieľa na chode domácnosti v ktorej žije. On nemá pomáhať, ale aktívne riešiť všetko čo sa dá a vie ako.sa učiť.
Ona môže byť šikovná , on pracovné vyťažený, ale nie je slúžka pre tvojho syna
Ale čo ťa trápi? Ze 30 syn nechce tvoju tortu? Alebo že nemôžeš v ten večer k nim prísť a gratulovať mu s rodinou, keď príde vyčerpany z roboty a teší sa len na súkromnú pokojnú oslavu (a romantiku) s priateľkou?
Ja si ani nepamätám, že by sme doma oslavovali v deň narodenín. Väčšinou to bolo len také rýchle gratulovanie a oslava, ak sme chceli, aj o pár týždňov neskôr.
Veď ak oni dvaja pracujú a cez voľný čas sú u vás, tak kedy majú byť tak normálne spolu, ako dvojica? Narodeniny sú skvelá príležitosť pre nich..
Uz by som prestrihla pupocnu snuru. Ma 30 rokov, svoj zivot, aj intímny. Mozno chcu svoj víkend a mamina sa im chce s tortou nasackovat na privat. Ked bude mat volno, tu navstevu aj sviecky sfukne..neboj.
nechaj ich dýchať a žiť svoj život, lebo si ju znepriatelíš a to už potom bude naozaj problém.
Nechaj ich sa mich, sami maju malo času na seba, a ten čas je pre par dôležitý na budovanie a ututivanie vzťahu. Veď synovi k 30 narodeninám môžete zablahoželať osobne aj o týždeň dva neskôr.
A apropo tiež keď som robila ešte 100perc, chlap tiež obaja nepravidelný čas veľakrát sme sa videli par minút alebo dokonca len v posteli s tým ze on. V noci prišiel a ja skoro ráno šla do prace, a teda posledné na čo som mala chuť je tráviť voľný čas u niekoho na navsteve
Napríklad môj muž mal presne 30 v tom roku keď sme sa stretli
Vieš, ako oslavoval? Prvú malú oslavu mal so mnou. Potom doma s rodinou, a keď som k nim prišla na víkend bola plánovaná veľká hostina aj s jeho kamarátmi, a ich rodinami. Čiže spolu oslavoval 3x.a nikto sa netrápil
Ale ved dokonaly vztah neexistuje. Obcas treba pohundrat aj sa pohadat. Inak by to bolo moc ruzove a nudne. A ak chodia vyrazne viac ku vam, je jasne ze jej to vadi. Nemozes cakat, ze ta byde mat radsej ako svoju mamu, alebo ze pri kazdej volnej chvily pridu k vam
A bol by problem z vasej strany gratulovanie presunut na niekedy inokedy? nech syn s priatelkou urcia nejaky nahradny datum a prisposob sa. ak budes pri davno dospelom synovi jesitne trvat na svojom, moze sa stat, ze taketo gratulovanie uplne vypustia zo svojho zivota, ked to ma priniest vsetkym len stres.
Maju to velmi dobre nastavene..uvazuju dobre aj syn aj jeho priatelka a zacinaju si budovat a zit vlastny zivot. 😊 Bud hrda a tes sa zo synovych uspechov a z toho, ze sa mozno hadam dockas aj nejakeho vnucatka casom...Vlastne funguju uz ako jedna vlastna domacnost a treba ich tak brat... a uprimne teraz... Ty by si chcela byt kazdu volnu chvilku na navsteve u svokry? Nehovorim, ze sa nemate navstevovat...ale tie navstevy vedia byt tiez dost vycerpavajuce. Pre mna je viac vycerpavajuca navsteva svokrovcov, pre manzela zasa mojich rodicov..lebo hold, pred nimi si ani ja ani on "neprdne", ak to takto metaforicky poviem 😂 Je ine mat pohodovu nedelu vo dvojici u telky a ine mat doma navstevu, alebo byt na navsteve...v kruhu hocjak prijemnej spolocnosti. Su v stadiu vztahu, kedy by si mali uzivat vo volnom case jeden druheho...a nie vysedavat stale u rodicov.
Tak ako väčšina... rada len v dobrom stiahnite sa ale naozaj lebo to môže ešte veľmi zle dopadnúť...z vašich slov je cítiť že nie ste nejaká zlá myslíte to v dobrom ale bohužiaľ..je dospelý je čas nechať ho ísť svojou cestou ako sa oň rozhodne atď .
Teraz by mala byť na prvom mieste jeho partnerka .čo ak je..len sa s tým treba zmieriť.
Áno nie sú ešte rodina ale aj k tomu príde a aby ste boli v ich živote a mohli sa tešiť z vnúčat tak naozaj nechajte ho žiť život s partnerkou. 🙂
Ty čo riešiš? Syn je dospelý. Predpokladám, že oslavuje minimálne 30 rokov. Je samozrejme, že chce tráviť ten večer s priateľkou a nie mat za zadkom mamu. To je pre teba taký problém prísť zablahoželať další víkend? On už nie je tvoj maly chlapček, buduje svoju rodinu. Nemusíš byt pri všetkom, do všetkého sa starať, kontrolovať ich a vypytovať sa. Sú veci, ktoré sú už len medzi nimi. Čím skôr to pochopíš, tým budete mat v budúcnosti lepšie vzťahy
@lucia147852 👍👍 toto je asi najlepšia odpoveď
Pozri odpoviem ti za seba sice su to roky ked sme sa osamostatnili ale bolo vcelku unavne sa "rozkrajat" kedze cez vikend ci uz moji rodicia alebo svokrovci cakali ze prideme a stravime s nimi, vianoce bola kapitola sama o sebe preco neprideme k tym alebo k tym tiez nik nechapal ze chceme cas travit aj sami a to sme mali 22-23 rokov a boli manzelia... Gratulacie tiez nemusime deti deto starsia ma 15,5 mladsia 13 neznasaju oslavy ked sa vsetci nahrnu nik nepride kedy ma nemozu si svoj lebo ano je to ich den uzit po svojom... Takze plne syna a priatelku chapem maju vas radi ale proste to vnimaju inak ako ty....
@marika39 zo začiatku tiež bola viac vrúcna, priateľská, nemôžem povedať že by bola zla, protivna teraz časom, viem že aj syn je baran tvrdohlavý a má svojho boha , len mi príde niekedy taká duchom nepritomna keď je u nás ... Aj sa sama vezme na balkón si zapáliť , že chce byť chvíľku sama ja viem že sme veľká rodina ale či to nie je znakom niečoho horšieho.
@sindyem tak nevysedavaju stále, pozvem ich na obed keď viem že majú voľno , aj prídu porozprávajú sa a idú domov , syn vie povedať že buď priateľka ide na druhý deň do práce a chce nech ma ešte pokoj večer, že sme byť s ňou alebo jeho čaká služba a tiež sa jej chce venovať ... Nie sú zlí,ani jeden,úprimne ju mám rada ale cítim že ešte sú veci ktoré ma vedia ranit. A možno som taká zaujatá lebo ide o syna
Syn aj priatelka vela pracuju toho volneho casu na seba maju menej, cize ked uz konecne to volno maju chcu si ho uzit vo dvojici ako par a nie stale vysedavat raz u jednych rodicoch, potom u druhych potom u rodiny aby sa teda nepovedalo.
Ved synovi na narodky zavolaj, zablahozelaj, a teda darcek a pusu na lice dostane dodatocne inokedy, ved svet sa nezruti.
Mam sice len 6r ale. Mal narodeniny,vyslo na utorok a nemala som chut na celu rodinu. Chcela som to oslavit len o nas 4. Vies ako sa syn potesil? Prisiel zo skolky a vobec to necakal,rozplakal sa a dakoval. A vecer vravel ake to bolo krasne,ze sme boli sami. So zvyskom sme oslavili cez vikend. Ja s muzom nase narodeniny tiez oslavujem osamote a so zvyskom neskor. Tiez sme si vzdy chceli uzomit sukromie a nie dalsich 10 ludi,aj ked na nich sa tiez vzdy tesime. Takze im to dopraj a ty chod inokedy. A ak ich chces odlahcit,tak urob veceru a pozvi ich. Bud rada,ze jeho priatelka je mila a vzdy k vam aj nieco prinesie a upecie,zvlast ked je mlada. To nie kazda robi. A,ze obcas nechce byt h vas? No a? Ty si vzdy chcela travit cas u svokry? Neverim. A ocividne su u vas castejsiw,nez u jej rodiny,tak to by si mohla pochopit. Im je to asi tiez luto.

Ber to tak, že možno priateľka nie je taký rodinný typ aby pozývala široké príbuzenstvo na narodeniny. Možno chcú mať svoje súkromie a neriešia to. Na druhej strane tvoj syn nemá 5 rokov a mohol by vás ako rodinu pozvať niekde do reštaurácie na oslavu. Nikde nie je písané, že oslava musí byť u priateľky doma. Choďte oslavovať do podniku.