icon

Naše spoločné bývanie - trápenie

kvetinkaaaaa
15. dec 2015

Ahojte baby...potrebovala by som poradit v istej zalezitosti. S prialom spolu chodime uz 5 rokov a 6 meiacov. Mam 23 rokov, som este studentka na vysokej skole. Moj problem je v tom ze velmi uz tuzim po tom aby sme spolu byvali, a velmi sa kvoli tomu trapim - uz to trva asi rok a pol.... Ja uz to proste tak po tolkych rokoch citim ze by sme mali byvat spolu, aj ked viem ze som este mlada a bla bla bla...ale proste som este studentka a na domocnost neviem ci budem zvladat prispievat, co sa tyka brigad je to komplikovanejsie nakolko mam dost narocne studium a ak ho chcem dokoncit uspesne, brigada prichadza do uvahy len pocas leta. Co sa tyka sexualnych zalezitosti tak to je katastrofa.... s priatelom niekedy nemame sex aj dva mesiace lebo proste nie je kde... v kuse je u nas alebo u nich niekto. čudujem sa ako dobre to zvladame... velmi sa kvoli téomu trapim uz.... a neviem co mam robit... ci sa trapit a byt s nim a vydrzat to...aj ked spolocne byvanie pripada do uvahy o rok dva....neviem kedy najskor.nechcem na nho tlacit ale ked sa trapim vidi to na mne...alebo sa mam proste na to cele vykaslat a najst si ineho chalana... ja uz proste sa nechcem stale trapit. chcem uz byt s nim lenze toto je fakt trapenie...... baby porodte pls...dikes ...

kvetinkaaaaa
autor
15. dec 2015

@timea7 ano myslela som na to a o byt nie je problem sa postarat....

timea7
15. dec 2015

@kvetinkaaaaa tu nejde o byt, ten naozaj zoženieš za chvíľu, ak to má byť podnájom. Máš z čoho hradiť náklady naň? Náklady na stravu, drogériu, lieky, prípadne to dieťa, ktoré by si hneď chcela mať? Budeš schopná sa o seba a dieťa postarať, aj keby sa niečo medzi vami stalo a ostaneš s dieťaťom sama? A prečo vlastne hneď dieťa? Pretože kamošky majú? Dieťa tvoj život zmení navždy. Už nikdy nebudeš zodpovedná len sama za seba. To nie je len kočíkovať v parku s kamoškami. Rozprávali ste sa vôbec s priateľom o spoločnom bývaní? Aký má na to názor on? Ako si predstavuje vašu budúcnosť?

jane338
15. dec 2015

chapem ta, riesime podobny problem ale my sme si isti, ze to chceme obaja. priatel by aj pozicku zobral, ale ja mu to nechcem dovolit.a prenajom je pre nas vyhadzovanie penazi. tiez studujem inf a celu domacnost a vydavky by tahal on kym nedostudujem. to, ci to zvladne a chce to takto som sa ho pytala ako prve. Povedal, ze to nie je problem a nejako to zvladneme tych par rokov. len nech sme spolu. tiez sa neviem dockat, ale ked sa neda tak sa neda. ale ani mi nenapadol rozchod a hladanie si niekoho ineho. mame sa radi a uz to nejako vydrzime. ale taku nizku frekvenciu sexu by som nedala, my sa dokazeme zamknut v izbe aj ked je plny dom 😀 vyuzivame kazdu moznost. porozpravaj sa so svojim priatelom, ako to vnima on, popripade ako by riesil financnu stranku. konajte az vtedy, ak si budete obaja isti. 🙂

kvetinkaaaaa
autor
15. dec 2015

@jane338 napisala som ti spravu 🙂

bosoriak
15. dec 2015

@kvetinkaaaaa Kym si nevyskusas, nezistis. Ja som s mojim terajsim manzelom isla spolu byvat po 3 mesiacoch chodenia, sme si proste povedali, ze prdime na ostatnych co si myslia, nam bolo spolu od zaciatku tak dobre, ze sme to dali hned. A zijeme spolu odvtedy stale, je to viac nez 10 rokov 🙂

A rozumiem, ako to myslis aj s tym zufalstvom aj s tym sexom aj so vsetkym. Dolezite je vsak, ako sa k tomu postavis. Mozes byt nadalej zufala a svojim negativnym postojom zbytocne kazit pekne chvile co ste spolu. Alebo mozes vymysliet nejaky konstruktivny plan. Mozte si skusit najst byt, v ktorom vas bude povedzme viac parov byvat. Existuje stranka spolubyvajuci.sk kde si ludia hladaju (pozor, prekvapenie 😀 ) spolubyvajucich. Vychadza to lacnejsie, nez prenajom celeho bytu.

Rovnako je dolezite sa porozpravat s priatelom, ale naozaj uprimne. Nejde o to, kolko ste spolu a kolkokrat mate spolu sex, to su take nepodstatne blbosti. Dolezite je, ze tebe vo vztahu nieco zasadneho chyba a ak vam na vztahu naozaj zalezi a planujete spolu nejaku buducnost, je dobre si to vydebatovat. Nemusite nutne okamzite najst podnajom, obcas uplne staci, ked sa dozvies, ze tvoj partner to vidi rovnako a ze ste v tom trapeni spolu. Chapem, ze sa obcas neda vsetko a hned. Na dobre veci sa caka (vacsinou). Ale lepsie sa caka, ked vies, ze tvoj partner vie ako sa citis a ze sa citi rovnako a nieco pre zmenu robite obaja.

Inak ti viem poradit len zvysenie prijmu, nic ineho ma nenapada. Tvrdis, ze mas narocne studium a ja ti to verim. Ale kym neskusis nejaku brigadu, nikdy nezistis, ci by si to nahodou nezvladla aj tak.
Drzim palce.

jankastubka
15. dec 2015

Ja som so svojim teraz uz manzelom od 18 rokov. Pocas vysokej skoly ma ani nenapadlo, aby sme isli byvat len tak spolu. A z coho aj? Studovali sme v jednom meste, kde sme aj od mala byvali. A myslim, ze ani rodicia by to len tak nedovolili.
Po studiu sa prirodzene vyvrbilo, ze sme sa spolu odstahovali do BA za pracou a az vtedy sme okusili spolocny zivot. A potom prisla aj svadba a dieta. Dnes uz mame 31 rokov.

kvetinkaaaaa
autor
15. dec 2015

@bosoriak wau takuto uzasne optimistisku spravu som necakala :D wau strasne si ma potesila dakujem ti velmi krasne 🙂 a klobuk dole pred vami s tym byvanim ;) drzim vam palce a dakujem za rady 🙂 ja som uz brigadovala dva krat ale vzdy len pocas leta..... inak som to vzdy popri skole musela zrusit lebo proste pfuuuu :D prisli hned opravaky a zacalo sa mi to v skole hrčkat... ta ja uz rozmyslam nad vsetkym moznym ale skolu by som si rada dokoncila... 🙂

sandra551
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa Bože no tak toto si neviem ani predstaviť... Ja som s bývalým priateľom začínala keď som mala asi 19 a asi po 3-4 týždňoch sa nasťahoval ku nám a bývali sme u mojich rodičov. Zo začiatku nie nastálo a stále chodil aj domov ku svojim rodičom, ale tak 5 dní do týždňa býval u nás. To nemôžete striedať, akože si kúpiš do izby manželskú posteľ aj on a budete čo ja viem dva dni uňho a dva dni u vás? 😅 To si neviem ani predstaviť nezobúdzať sa vedľa seba po takmer 6 rokoch vzťahu a nemôcť si robiť čo chceš... Už aj keď nie bývať spolu, tak aspoň cez víkendy na 2 noci ísť napríklad ku vám alebo ku nim? Ja si myslím, že to tak robí 99,9 % párov ak ešte nepracujú.

smoulingirl
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa ak sa motate okolo tejto temy viac ako rok, tak to potom je najlepsie riesit otvorenym rozhovorom s partnerom, ktory ma zjavne nejaky dovod, kvoli ktoremu sa do spolocneho byvania nehrnie. Chces spolocnu domacnost ale nevies ci ju budes financne zvladat 😲 . Ziadat od partnera aby ma "zivil" hlavne ak ma nema nijak "zaviazanu" to je podla mna cisty egoizmus.

sandra551
16. dec 2015

@smoulingirl Súhlasím s tým, že asi tam nejaký problém zo strany partnera je. Podľa mňa jednoduchý - nemá na to, aby prenajímal alebo kúpil byt sám a asi sa o tom ani nechce baviť. Čo ja viem, nenapísala koľko má partner rokov. Ak by bol bez priateľky, tiež by musel / mal riešiť bývanie sám a ak človek kupuje byt sám, tak je už asi jedno či tam býva jeden alebo dvaja 😕 Po 6 rokoch je podľa mňa normálne, že pracujúci chlap - partner by mal iniciovať spoločné bývanie a aj z veľkej väčšiny financovať. 6 rokov je dosť na to, aby to bol záväzok. Nepovažovala by som to z jej strany za sebecké...

jennky13
16. dec 2015

kvetinkaaaaa ....tak rozmyslam a spominam...ja som so svojim manzelom chodila 4 roky ....byvali sme obaja na iternate a travili vela nadherneho casu prechadzakami, rozhovormi a poznavanim jeden druheho .....
....naco sa ponahlat ....spolocne byvanie, zaspavanie vedla seba, zobudenie sa vedla seba....to vsetko ta pocka....ale cas, ked budete len vy dvaja spolu chodit sa viac uz nevrati...

Mas tazke studium, tak nemas vela volneho casu, tak preco vsetko uhanat a chciet hned.....spoznavajte svoje srdcia, ake je , aki ste , ci sa k sebe hodite, ci si viete odpustit, ako ste schopni riest konflikty ....
...hladas presda muza na cely zivot, nie prenajom kym budes studovat....

leiladomi
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa ahoj my sme takto fungovali 2 posledné roky co som študovala denne štúdium a popritom brigádovala a v tom čase sme boli s priateľom cca toľko isto aky ty a tvoj priatel 😅 co sa týka financií tak samozrejme väčšinu platil on aj led ja som si celkom dost dokázala zarobiť na take menšie nákupy atd. Aj poistky sme platili napolovicu🙂 ako ked sa chce tak sa to da ale musia byt obaja s tým zmierení, nestačí len jeden. S odstupom casu možem povedat,ze to bolo to najlepsie rozhodnutie 🙂 Aj rodičia mali/maju uz svoje súkromie. Obcas priznáva,ze to bolo náročne hlavne skusky,domácnosť,diplomovka a popritom riesit take klasické problémy ale zvládli sme to a je to super ;)

hankm
16. dec 2015

@apb "nakladat kazdy den" si mi urobila pekny den ;)

hankm
16. dec 2015

Prvypr

markina8
16. dec 2015

Absolutne nerozumiem, preco chces od neho aby platil byvanie vam obom. Cim sa zivi? Ved ho nechaj este rok dva byvat u rodicov a setrit si, kym ty skoncis skolu

smoulingirl
16. dec 2015

@sandra551 asi som sa nevyjadrila najpresnejsie, samozrejme nepokladam za egoizmus ak zena caka po siestich rokoch, ze muz bude iniciovat zavazok. Ale spolocne byvanie nie je zavazok, to je uzivanie vsetkych vyhod manzelstva bez zavazku.
Tlacit partnera do byvania pretoze "ja chcem" a navyse cakat, ze bude tahat vascinu domacnosti to uz nie je podla mna koser. Kvetinkaaa pise, ze planuju buducnost ale nechapem, ze toto uz nemaju davno vykomunikovane, toboz ked sa okolo toho motaju uz vyse roka.

Naopak, ja si nemyslim, ze vo vztahu bez papiera by mal muz z vacsiny financovat byvanie, nevidim na to dovod.

agnes9
16. dec 2015
Používateľ agnes9 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od agnes9.

myslim ze financovat by ste to mali na polovicu, to by bolo fer nie? 🙂

sandra551
16. dec 2015

@smoulingirl To je samozrejmé... Ale myslela som to tak, že keby bol SÁM tak aj tak musí financovať bývanie sebe a či vezme byt pre jednu osobu alebo dve, to zas nie je až taký nehorázny rozdiel. On je prvý, kto začal pracovať a mal by sa teda pozerať po niečom samostatnom, má predsa frajerku dlho predlho. A čo ty vieš, možno má už aj 27-28 rokov.
Ja teda som mala asi 3 známych chalanov čo si po VŠ zaobstarali byty sami a ich frajerky normálne u nich bývali 1-2 roky kým doštudovali alebo si našli práce a to ani neboli starší, ale v rovnakom veku, maximálne o 2 roky starší. Podľa mňa je to normálne, ak chlap chce seriózne fungovať? 🙂 Ako inak to riešiť...

nyusika
16. dec 2015

myslim si, ze omnoho lacnejsie, ako najst si podnajom, by bolo kupit si na nejakom zlavovom portali raz mesacne nejaky vikendovy pobyt. to mate isty sex aspon jeden vikend do mesiaca 😀

a so spolocnym byvanim zacat az potom, ako zacnes aj ty prispievat do spolocneho rozpoctu.

sasha81
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa nerozumiem, prečo s ním chceš bývať, keď ho neľúbiš

0silvia0
16. dec 2015

@sandra551 no toto nasťahovanie frajera/frajerky do domácnosti jedného z nich je pekne sebecké riešenie voči ostatným členom rodiny. Lebo my sa ľúbime a chceme byť spolu, tak bude cudzí človek zdieľať domácnosť a ostatní nech si zvyknú, že? To, že v rodine môžu byť ďalší súrodenci, ktorí sa na cmučkajúci párik nepotrebujú pozerať, to nikoho nezaujíma. To, že v rodine sú rodičia, ktorí sú zvyknutí na svoje súkromie, tiež nemusí nikoho zaujímať, lebo my sa ľúbime a chceme byť spolu. Zaujímavý fenomén dnešnej doby... keď mi syn dovlečie domov nejakú spolubývajúcu, ja sa teda nadšene nebudem vedieť tváriť 😒

sandra551
16. dec 2015

@0silvia0 No tak asi rodičia sú tí, ktorí niečo také schvaľujú nie? 😅 Keby s tým nesúhlasili tak asi sa to nestane. A tiež nehovorím, že každý má na to možnosti, no ja som mala. Tlačiť sa v byte ešte so súrodencami to nie. Nie každý ale býva v malometrážnom byte a nie každý má súrodencov. Niekto má väčší dom, vlastný vchod do domu, je jedináčik napríklad 😉 A nie všetci rodičia sa k tomu stavajú tak negatívne a proste sú liberálnejší a skôr vidia výhody v tom, že si to mladí vyskúšajú spolu na nečisto. Ja si teda myslím, že väčšina rodičov s nejakým občasným prespávaním mladých problém nemá. Nebudem iná keď pôjde o moje deti. Btw. tu na koníku je xyz rodín, ktoré žijú ako manželia už aj s deťmi stále pri rodičoch, to ti nepríde divné?

sandra551
16. dec 2015

@0silvia0 A btw. fenomén dnešnej doby to nie je. Viacgeneračné domy a bývanie sa riešilo práveže viacej v minulosti, keď si rodiny ešte zvykli pomáhať a brali ako normálnu vec spolunažívanie viacerých generácií. Toto zasa ja neviem pochopiť, prečo sa to berie dnes ako problém 😉

kvetinkaaaaa
autor
16. dec 2015

@sandra551 ahoj ... viesco nemozme .... moji rodicia ani jeho rodicia netoleruju aby sme u seba prespavali... proste pozname sa uz 6 a pol roka s frajerom,chodime spolu 5 a pol roka ale nasi ako keby si aj jeho rodicia zakryvaju oci pred tym ze nas vztah sa vyvija... stale sa obe strany tvaria ako kebyze mame 16 a sme spolu 2 tyzdne.... ja by som to tiez vrelo privitala aby u nas mohol prespat alebo ja u nich... len raz sa spomenulo u nich doma nieco ze by som mala prespat u nich tak uz oci na nas akoze ci sme v poriadku .... a ze dobre ok ved v hostovskej by si sa vyspala :D pozeram ze co ? a u nas tiez to netoleruju lebo nasi chcu mat svoje sukromie a beru to tak ze "cudzi clovek" vnikol do ich sukromia... hned mama ze to by nemohla ani v pyzame byt a neviem co no hluposti....proste aj jedny aj druhy rodicia neakpcetuju prespavanie, nie je to kvoli viere , nie sme ani jedna rodina silne veriaci zalozena....skor strasne konzervativni su obaja rodicia...a pritom nemame starych rodicov obaja to nie.... zatvaraju si oci ze uz to ublizuje nasmu vztahu, a asi nevidia ze sa kvoli tomu hadame uz by dvaja medzi sebou....jediny krat kedy mozme vedla seba nocovat je ked sme spolu na dovolenke.... mna uz z toho porazi ozaj.... ved po tolkych rokoch sa mam spravat ako 16 rocna....

kvetinkaaaaa
autor
16. dec 2015

@jennky13 moja tak za prve...chodili ste spolu len 4 roky "len" my uz teraz spolu chodime skoro 6 rokov.... a prosim ta nehovor mi tu o spolocnom spoznavani jeho srdca duse a neviem coho...my sa uz pozname tak strasne dobre, pozname nase konanie , nase myslienky, ciny v kazdej situacii.... travime spolu kazdy jeden den ..... my sa uz nemame kde v spoznavani dalej posunut chapes ?

jeennyv
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa necitala som diskusiu, ale precitala som si par tvojich prispevkov a pises, ze by si dieta, byvanie, svadbu atd. chcela skoro hned, no v uvode, ze sama nevies ci mozes prispievat, lebo skola je narocna tak ako si to potom predstavujes...na matersku zabudni, rodicak cca 200 eur... neviem ako zaraba ci zaraba tvoj priatel, ale spolocne byvanie ci prenajom alebo hypoteka cca 300 eur pri najmensom, dieta su dalsie vydavky, domacnost.....zratala si si to vsetko prakticky, to ani nehovorim ked otehotnies este pocas skoly ako to bude so skolou, dietatom, strazenim... a so vsetkym...to nie je, ze len chcem, bohuzial ked dnes na to doslova nemas, tak musis uvazovat a kalkulovat....

sandra551
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa Fuha tak to ti naozaj nezávidím... to som nevedela že takí rodičia existujú, ja som sa stretla v okolí a našťastie aj u mojich rodičov s úplne iným prístupom. V 22 som už mala za sebou 4 ročné bývanie s frajerom, takže sa ti vôbec nečudujem, že ti to chýba. Zaspávať a zobúdzať sa vedľa človeka, ktorého miluješ je najkrajšie na svete.
Tak už potom jedine hodiť serióznu reč s frajerom, lebo takto sa aj v sexe obmedzovať v tom najlepšom veku, to je fakt nie dobré... Skús si zohnať nejakú brigádu z tvojho odboru, píšeš že si informatička, po tebe sa len zapráši. A frajer nech sa pokúsi riešiť tiež lepšiu prácu a choďte do nejakého menšieho bytu čím skôr. Držím ti palce!

smoulingirl
16. dec 2015

@kvetinkaaaaa poznas ho strasne dobre myslienky, ciny...ale vyse roka riesite spolocnu domacnost a ty nevies ani dovod preco nechce ist s tebou byvat. Prepac ale to mi hlava nebere.

kvetinkaaaaa
autor
16. dec 2015

@sandra551 dakujem ti strasne mi pohaha teraz ked mi sem niekto napise , ze ma chape 🙂 hej mame financny problem iba...my sa lubime na 100 percent...len tato jedna vec ze nebyvame spolu nas uz uplne rozbija, oddeluje od seba a celkovo nici nas vztah... len tie peniazky su u nas problem... vies velmi dobre si vsetko preratat co a kolko stoji ale zase myslim si ze sa to da zvladnut ked si mladi v garzonke a nevyskakuju si velmi... a ano uvedomujem si to ze mam 23 a mat sex pri najlepsomdva krat do mesiaca to je katastrofa.... a ked aj ho mame tak to je o nicom lebo je to len ze rychlo rychlo nikto nie je doma... ja som v krci ci niekto ozaj nepride, a neuzijem si to...frajer ma zo mna stresy ze nech sa uvolnim a mne sa nasilu uvolnit neda....no a takto to je ked ten sex raz za cas mame... a aj to len rychlovka ... ale nie nechcem byvat s nim len kvoli sexu...chcem uz proste byt s nim... zeny co mi tu pisu tie mudre reci , ze ved sa spoznavajte uzivajte si jeden druheho, spoznavaj jeho dusu a srdce...co mam uz spoznavat po takmer 6 rokoch ? :D uz sa to musi posunut dalej a dalsie premudrele mi tu pisu ze ci viem kolko stoji domacnost a ze ci sa budem zvladat o nu starat.... ano viem co to stoji nakolko v jednej domacnosti byvam :D a vidim seky ake chodia a som dievca ktore uvari uprace jedna radost a skolu popri tom stiham..len s tou brigadou je fakt problem...uz som 3x mala brigadu a vzdy som to musela ukoncit lebo som proste so skolou nestihala a hned som musela ist na opravne terminy.... len takych rodicov mat ako su ti nasi to chce neskutocnu trpezlivost....

dkethe
16. dec 2015

sa hovori ze 7 rokov je zlomovych a ak sa dovtedy nestanu zivotne zmeny, je to konecna. takze mas este necele 2 roky k dobru.
ak ti tvoja VS (ktoru by si inac uz mala podla tvojhoveku coskoro skoncit) zabezpeci paradny prijem, tak s tym argumentuj.
23 - to uz nie je pubertacky vztah, a pritom ten vas taky je. nedivim sa ze sa nehadate, ani nemate o com.
a skola neskola, 5 rokov to je uz dooost nato aby ste spolu byvali.
takze sup, vazny rozhovor s nim, co planuje dalej so zivotom vasim spolocnym.