icon

Následky vyrastania v chudobe

14. aug 2023

Ahojte. Ti, ktori ste vyrastali v chudobe, a pod pojmom chudoba myslim naozaj chudoba a nie ze ste si vedeli dopriat, ale nemohli vyskakovat, podpisalo sa to na vas a vidite nejake negativne nasledky teraz v dospelosti? Ak ano, ake? A ako s nimi bojujete?

summer23456
18. aug 2023

@tykat jaj tak to áno, to bolo blbé,ako sa spravali. Zvlášť keď ste neboli taká najnižšia trieda, že ste mali ale nedopriali. Aj teraz sú takí? To sú asi zas lakomi.

summer23456
18. aug 2023

@tykat asi mysleli,že to co ti dali je dôležité. Chápem že ťa to mrzí.

luccija
18. aug 2023

@summer23456 tiež si myslím, že mali tú latku inak nastavenu a utracali na to, čo si mysleli, že jej dá viac do života.Predstavy deti a rodičov sú vzdialene😀ja som vždy závidela kamarátke, že každú sobotu chodili s rodičmi na hrady, turistiku, jaskyne my nie a ona mi povedala, keď bola dospela, že to neznášala vstávať skoro, zbaliť a otec zavelil bol policajt a išli.Aj mne sa mozno raz stane, že mi dcéra povie, že sme ju " ťahali" a nebavilo ju to.

tykat
18. aug 2023

@summer23456 to boli také veci ze ja som sa cítila ako socka a pritom som nebola resp. to tak nemuselo byt, na plavecky som mala plavky po tete co sa uz rozpadavali s kosikami pre dospelu zenu (ja 12 prsia skoro ziadne), lebo na plavaren sme nechodili, zbytocnost a na plavecky mi take stacia. To boli take situacie ze som sa citila velmi zle.
A rodicia uz davno neziju.

luccija
18. aug 2023

@tykat aj si sa niekedy s rodičmi o tom rozprávala? možno boli v mladosti chudobní a takto ich to ovplyvnilo, ale mali šťastie, keď sa našli 2 horšie by bolo, ak by jeden chcel byť skromný a druhý nie.

zmrzlinka2021
18. aug 2023

@galioska
Zaujímavý článok a tá myšlienka o meštiactve v podsstate sedí na strasne vela ludí, hlavne zo starsej generácie.
Zial volakedy (a pre starsiu generáciu žial aj častokrat aj teraz) riešiť svojju psychiku, najst si odborníka je niečo nepredstaviteľné, potupné, stále tabu. Preot som velmi rada, ze v dnesnej dobe sa viac dava do popredia dusevne zdravie a to, ze aj ten psychiater je len lekar, rovnako ako zubar, kardiolog.

tykat
18. aug 2023

@luccija u nas sa o tom bavit nedalo, proste nie a hotovo, nevideli za tym dobre vyuzite peniaze tak sa to jednoducho nekupilo. Farebny televizor sme mali ako posledni z tych co som poznala okolo, na strednej posledna z triedy (r.1990). Mama bola z velmi chudobnych pomerov (ale dedko bol taky moderny, ako prvi mali telku v dedine aj ked nebolo co jest), otec naopak z bohatych (gazdovali ale zase velmi setrili, maslo, mlieko, vajicka, maso len na predaj, oni jedli len zemiaky a halusky). Mozno sa tak zisli dva nespravne vzory z rodin.
A u nas celkovo sme si ako deti nemohli povedat nazor. Hned krik, poucovanie.

Ale zase babky a dedkovia boli k nam vnucatam uplne uzasni. Prazdniny u nich su moje najkrajsie spomienky.

mooonika1975
18. aug 2023

@reanda tiež si myslim, že dôležité je nájsť spôsob ako zarobiť viac a nie stále ... šetriť, šetriť ...

luccija
18. aug 2023

@tykat verím...je to smutné, že bol voľakedy medzi rodičmi a deťmi taký odstup.Takto to bude a ticho, alebo dostaneš bitku
Ja nikdy nezabudnem ako som prišla k tej kamarátke otec ich držal veľmi na krátko von na pol hodinu, hodinu hodinky nastavené a predomnou im vychádzal skriňu, lebo tam mali neporiadok.Mali sme asi 12 r.Ja som vyrastala v kľude jedináčik🙂a bála som sa ich otca a bola som vždy šokovaná ako sú niektorí rodičia na deti prisni.Ja celkovo zle znasam krik môj otec na mňa 2x nakrical a raz som v puberte dostala facku a pre mňa to bolo niečo strašné.Jej sestra sa do 15 r v noci pomocovala a nikdy sa nevydala nemá deti bola taká zakríknuta nesebavedoma pritom pekná, múdra, dobrá práca VŠ, ale vztah k mužom komplikovany a kamarátka si našla rovnako autoritatívneho muža, ale ona to potrebuje niekoho čo ju bude viesť tak ako to robil doma ich otec.
Môj dedo bol taký všetky zuzitkovat tri role, domáce sirupy, kukurica ako pubertacka som sa hanbila, že sme bývali pri trhu a chodili sme v lete predávať kukuricu🙂plná pivnica zaváranin, keď zomrel boli tam aj 10 r všetko išlo do koša.Len tam bol problém, že babka bola mestský človek, kamarátky, kavičky, topánky, more z práce robila v Zdroji každé leto bola v Bulharsku, Rusku cely život sa hádali, že ona hýri a dedo šetrí.
Dedo si nič neužil poznal iba robotu bol taká natura.Stale musel mať zásoby, peniaze zažil vojnu a takto sa to podpísalo na nom
Veľmi sú zvláštne tie vzťahy a dopad na psychiku.
Až, keď to človek číta tak si uvedomí aké mal pekne detstvo a vzťah s rodičmi.

macatt
18. aug 2023

@tykat Ach, je mi to ľúto, veľmi sa to podobá môjmu životu, keď som nemala úbor na telesnú si profáci mysleli, že ich ignorujem, dostávala som poznámky, nechali ma behať bosú za trest a nevedela som povedať, že mám len deravé tepláky a tenisky o 3 čísla väčšie po súrodencoch..avšak keď prišla macocha na jedno rodičko a ukázala sa v ,,plnej kráse,, všetko pochopili a už nikto neriešil a prakticky mi veľa vecí prechádzalo aj čo nemuselo😋 ale držať hubu bol vždy základ fakt✌🏼a žiadnu hračku si nepamätám, nikdy som nemala hračky..

luccija
18. aug 2023

@tykat ani nehovor ja si pamätám, keď sa otvorili hranice a rodičia mi kúpili walkman a rádio do izby v Hainburgu🙂ako som si ho vazila a bola šťastná.Je to neporovnateľne s tým ako žijú naše deti a ako sa všetko zmenilo za 20-25 r.
Keď som si kúpila rifle od poliacky na burze a večer išla na diskotéku som bola hviezda🙂Presne si pamätám, že stali 550 SKK dnes úplna normálka, že sa kúpia tričká, ide sa do Pandorfu pre tenisky

tykat
18. aug 2023

@luccija vies aj moj otec zazil vojnu (bol velky vekovy rozdiel medzi rodicmi). Pamatam si ako sme vzdy museli mat chlieb, vela chleba. Ked isli sviatky tak my tri chleby doma a po sviatkoch sme 2 plesnive vyhodili.

17alexis
18. aug 2023

Nežila som v chudobe takej, žeby som chodila bosá a hladná, ale teda žili sme z ruky do úst. Ako som skončila školu, našla som si prácu, odsťahovala som sa do prenájmu a teraz ako som vydatá a na RD, som začala podnikať. Momentálne mám mesačne cca 3-násobok toho, čo som mala v práci a budúci rok snáď ukončím so 7-násobkom. Žijeme však napriek tomu skromne - to znamená, že šetríme planétu a nakupujeme prevažne z druhej ruky, máme jedno ojazdené auto, peniaze dávame do zážitkov, nie do vecí. Manel žil v omnoho väčšej chudobe ako ja. Chodil na brigády, vedel, že sa musí dobre učiť, aby dobre zarábal a pracuje ako programátor ovládajúci dva cudzie jazyky, ktoré v práci používa. Mne na podnikanie stačí jeden, ktorý mám tiež na slušnej úrovni. Sú však aj ľudia idúci v šľapajach rodičov a tiež žijú v chudobe, ale aj opačne poznám.

tykat
18. aug 2023

@luccija vies najhorsie bolo ze som nechapala preco to nemame, napr. tu farebnu telku. Penazi bolo. A nakoniec kupili nejaku rumunsku(?) uplne najlacnejsiu, po case ostali len cervena a modra farba. Proste nechapem preco si tak normalne nedopriali, mohli, boli ako sa hovori vyssia stredna vrstva aj sa tak tvarili ale nevedeli tak zit. Mna az muz naucil dopriat si tak normalne, zdravo. Nielen na tajnaša zjesť 20deka šunky alebo ist si kupit 5 bonov a potom s vycitkami jest kinderko z Tuzexu.

tykat
18. aug 2023

@macatt mne je velmi luto co si zazivala ty, taky naozaj smutny zivot ako dieta, odstrkovane. Moji rodicia sa tak spravali aj k sebe, nedopriali si. Vsetko sa muselo zuzitkovat na kost. A konzum bol podradná vec.
Na mna telocvikarka kricala a myslela si ze opravnene (bola som nemehlo) lebo ju ani nenapadlo ze by mi moji rodicia nekupili nove cvicky, boli mi male z predch.roka, nedali sa obut, myslela ze sa mi nechce cvicit.

tykat
18. aug 2023

@macatt ja som mala hracky také ako rodicia uznali za vhodné. Nikdy mi nekúpili niečo lebo som po tom túžila. Mončiči? Nikdy. Rubikovu kocku? V žiadnom prípade. Angličáky-malé autíčka? Nie. Veľmi veľmi som ich chcela. Ale zase ak som chcela knihu tak to áno, to kúpili, lebo to pokladali za rozumné. Veľmi rada som čítala.
Od babky som dostala peniaze a kúpila som si takého velkého plysového makkého tigra. Strasne som po nom túžila od malička. To zásadne povedali že nie. Ked som si ho kúpila tak som s nim roky spávala, rozprávala sa s ním, moja najmilšia hračka. A potom ho zdedila sestra ktorá o tiež milovala a potom moja dcéra a potom sa úplne rozpadol.

mooonika1975
18. aug 2023

@tykat nebolo možno tým, že chceli zapadnúť ? A neukazovať , že majú ? V tej dobe ?

macatt
18. aug 2023

@tykat áno, nemala som nič, ale to mi tak nevadilo, len tá mama mi hrozne chýbala, že ma nikdy už nikto nepohladkal, nezastal, nepodporil a cudzím ľuďom som nevedela povedať ako to je, macocha mala chápadlá všade a všetko popredu ,,vybavila,, a ona bola tá pekná.. aj to mi bolo jedno, že si všetci mysleli že som zlá, len po tej mame som veľmi túžila s ktorou som sa v 18 tich stretla a to taký cudzí, divný človek čo sa len opekňoval stále..a zas som len držala hubu😅 a nepovedala som aké som to mala ťažké, hodila som to za hlavu..

tykat
18. aug 2023

@mooonika1975 praveze nezapadali, tym ze odopierali sebe aj nam, skor to bolo napadne alebo nepochopitelne. My sme nemali ani to co mala bezne vacsina menej zaradajucich ludi. A naopak mali kristalovy luster, plysove koberce, hodnotne knihy (ktore necitali lebo ich nezaujimali), starozitnosti (nevyznali sa v tom takže dnes takmer bezcenne), brusene sklo, auto (kedysi nove drahe, po 30r. uz na smiech ale tvarili sa ze dobre). Ked ich volali na lyzovacky tak sme nesli (nemali sme vystroj), na dovolenky k vode, nie, naco, povrchna zabava. Na nejake tancovacky, nie (nemali na to saty)
To je aj tazko vysvetlovat, v kupelni sme nikdy nemali taku tu peknu supravu predloziek, vzdy len mama odstrihla z nejakeho stareho koberca, lebo sak to sa aj tak znici.

tykat
18. aug 2023

@macatt tak toto je ovela horsie ako nemat co do ust :( ...to zas povedat nemozem, ja som sa citila chcena aj lubena. Len tie materialne veci ma miatli. Preco to je tak.

macatt
18. aug 2023

@tykat mne len nedávno povedala kamoška, čo sme spolu chodili na strednú, že pýtať sa ma na niečo bolo tabu, vedeli ako to mám, ale nechcel sa nikto pýtať viac.. za čo som vlastne aj vďačná, že sa mi nerýpali v tom a prichádzala som na to, že som vlastne ,,normálna,,, obľúbená, prichádzalo sebavedomie a človek čo mi znepríjemňoval ,,doma..život bol pre mna vzduch.. stačili mi 2 rožky od spolužiaka a viac som nepotrebovala.. staré tričká(oblečenie) som postrihala a všelijako zošila a ešte som bola aj herečka😃

dominikamacakova
18. aug 2023

Áno, naučilo ma to byť kreatívna. Čo som nemala to som si nejak vyrobila, našla, alebo skrátka improvizovala. Mama nám šila oblečenie (ja teraz tiež šijem). Som zvyknutá zarábať, nikdy som nemala nič len tak 🤔 Ak chcete inteligentné deti, musíte ich udržiavať v dostatočnom nedostatok 😜

luccija
18. aug 2023

@dominikamacakova my sme mali každé 3 r novú linku🙂moja mama bola maniak do tapety blízko nás bol obchod kúpila tapetu, zvesila dvere dala na stôl rozrolovala tapetu natrela lepidlom a vynovovala si kuchynskú linku raz drevený dekor, potom jednofarebný susedia chodili obdivovat🙂
Nesila, nepiekla, ale bola kreatívna čo sa týka bytu a zahrady

mooonika1975
18. aug 2023

Z týchto všetkých komentárov ale vyplynie nakoniec jedno, že ani nie ta materiálna chudoba tak nenapácha veľa zlého na niekom, ale absencia pochopenia a lásky, to pritulenie, čo tu piše @macatt. Lebo, ak rodič dokáže dať, aspoň niečo, pritom z lásky sa stará, tak aj ta chudoba je len niečo, čo niekedy prejde , ale tá blzka podpora zostáva. Je to klišé, ale až pri kontrétnych pripadoch , to človek aj pochopi.
Zase na druhej strane, uprimne, aj rodič, čo je v chudobe, je zrejme natoľko vystresovaný, že zrejme nie je až takým strarostlivým a milujúcim rodičom, ak neustále je v napäti. Nuž ťažké, fakt.

subartic
18. aug 2023

Mô otec vyrastal v chudobe, 10 súrodencov , jedna kuchyňa a jedna izba na spanie, vonku latrína a bez kúplne. Otec večne opitý , jeho mama žena v domácnosti . Vyštudoval medicínu - vojenskú v Hradci Králové , celé štúdium mu hradilo vojsko , ostaní jeho súrodenci už takí úspešní neboli, ale všetci žijú dnes slušne , majú učňovky alebo stredné školy s maturitou . Napriek tomu otec sa na rodičov nehnevá , mamu mal veľmi rád , vravel že robila všetko čo bolo v jej silách aby deti neboli nikdy hladné. Celé dni na roli alebo okolo domácich zvierat, vždy keď nemali peniaze vravel že mali maso , proste jeho mama išla a zbaila kuru alebo kačku . Nikdy som na nom nepostrehla žiadne úchylky, ako kupovanie a extremne zásobovanie alebo žgrlošnie. My už sme žili ako normálna rodina , vyššia stredná vrstva.

jana_eyre_2
18. aug 2023

@tykat inak toto čo čítam, to muselo byť pre dieťa fakt dosť stresujúce.. bola si jedináčik?

Ja si zase pamätám že moja mama sa vždy snažila aby som dostala po čom túžim, to dodnes obdivujem.. že nikdy nemala ale vždy sa snažila každému dať aspoň niečo po čom jej dieťa túžilo.. napríklad som dostala ako 11r horský bicykel.. bol mi síce veľký a chlapčenský, ale bola som šťastná.. (konštrukciu mám dodnes) dodnes neviem kde na to zobrala.. keď som mala napr.16tak si pamätám že niekedy koncom mesiaca nebolo ani na chleba, ale keď prišli peniaze tak sme robili nákup tak aby sme mohli vždy niečo jesť..

zmrzlinka2021
18. aug 2023

@mooonika1975
Určite. Ak rodina je fungujuca, harmonicka, rodicia sa lubia, podporuju, aj chudoba sa lahsie zvlada.

macatt
18. aug 2023

@mooonika1975 áno, je to naozaj tak, najhoršie bolo, že nestál pri mne nikto..aj ,,súrodencov,, som mala rada, boli sme deti, nerobili rozdiely aj keď tam boli: oni desiatu mali, chodili jesť babke do izby vždy po škole, ja nie, občas som dostala zbitky nejakej pozlievanej polievky( ako pomije) oni mali nové topánky atd to mi bolo jedno, aj to, že som musela robiť podradné práce a práce v zime bez oblečenia mi nevadilo.. a kopu úžasných vecí vedela macocha vymyslieť🙄.. stačilo by, keby mi mama zavolala a vedela by som, že ju niekde mám, ale to sa nikdy nestalo🥹

summer23456
18. aug 2023

@macatt bože to je fakt ako z Popolušky, dúfam,že ti to život vrátil v dobrom a si teraz šťastná.

bloger
18. aug 2023

Bože baby vy ste tu úžasné. Nenapísal som nič zaujímavé. A toľko ste mi dali like. Veľmi si to vážim a dakujem.