icon

Naťahovanie sa o majetky

18. aug 2021

Chcem počuť nejaké nestranne názory, lebo už neviem, čo si mám myslieť. Moji rodicia sú rozvedeni. Môj brat dostal dvojizbovy byt od starých rodičov, ktorý mu vybavil moj otec a všetko za neho vybehal a záhradku od mojej mamy v zahradkovej oblasti. Brat je single. My bývame s muzom a deťmi v rozostavanom dome, ktorý patrí môjmu otcovi. Dom ešte nie je skolaudovany, nemá ani fasádu a bývame na vrchnom poschodi, lebo spodné ani nie je dokončené. Otec povedal ze chalupu chce potom prepísať na moje deti. Voči tomu som sa ohradila, ze prečo brat môže mat všetko prepísané na seba a ja by som mala mat na deti a to majú 3 roky a dva mesiace. Ze vraj podľa toho ako si ich vychovame, tak budeme mat. Tak som mu povedala, ze a keď ma decko v osemnástich vyhodí z domu, tak potom co? Aj to, ze brat ma záhradku od mamy som sa dozvedela náhodou, keď mi volal správca zahradok, ze to tam vyzerá ako v džungli a treba to pokosiť atď., tak mi otec medzi rečou spomenul, ze to je už bratove. Muž chce zobrať hypotéku na dom, aspoň 50.tis. na dokončenie, aj aby sa hlavne skolaudovalo a mali sme adresu. Chceli sme, až to teraz prepise na nás (na pozemku sú dva domy, oba nedokončené , v jednom bývame my, v druhom chce bývať otec s priateľkou) aby sme mohli zobrať hypotéku na dokončenie. Otec povedal, ze prepísanie by to zbytocne skomplikovalo a všetko natiahlo. Tak sme mu povedali, ze nech aspoň ručí domom, aby nám ju dali. S tým súhlasil. Problém je, ze o kolaudácii sa natahujeme už rok, čo tu bývame. Otec dom staval svojpomocne a veľa veci je tu aj tak urobených, my chceme, nech zvyšné veci dorobi firma a už profesionáli, veď tu už budeme bývať nastalo. Problém je, ze otec robí v zahraničí mesiac a na týžden je doma a takto dokola. A za ten týžden sa nič nestihne. Aj chce robiť on všetko na dome sám, firmy zase odmieta, ale dokopy sa tu nič neurobí a všetko stojí. Keď sme mu povedali, ze plot urobíme my, chceme dať firme urobiť bránu atd. On kúpil na druhy deň tvárnice. Na jednej strane sme mu zaviazaní, lebo energie všetko co tu bývame platí on a nechce ani korunu, na druhej strane si tu pripadam ako na stavenisku, nič sa tu nehýbe a nemá mi ani kde pošta poriadne chodiť. Otec robí všetky zbytočnosti, ktoré na kolaudáciu ani netreba, akoby naschval naťahoval čas. Len neviem, prečo toto všetko robí

kinderzwillinge
19. aug 2021

Vyssie autorka pisala, ze neplatia ani energie, ze otec to plati za nich.
Takze si myslim, ze dovod neochoty prepisu domu moze byt aj obava, co bude v buducnosti s domom, ci budu zvladat vsetko platit sami, lebo moze pribudnut dalsie dieta, to su dalsie vydavky a dalsie roky, co autorka nepracuje.

kinderzwillinge
19. aug 2021

A naozaj mi nelezie do hlavy, ze manzel zaraba 1300€ v cistom, do zahranicia nepojde a bez kuska hanby necha stareho svokra aby za nich platil byvanie a chodil na to otrocit do zahranicia. Hanba by ma fackovala..

ludka1402
19. aug 2021

Ale zase z 1300€ a rodicak sa da v pohode platit za energie. Ja sa skor nemozem zbavit pocitu, ze otec im to nechce dovolit platit, nie preto, zeby boli neschopni to platit, ale potrebuje si ich poistit a moze im to vycitat do buducna. Toto by som platila, ci by otec chcel alebo nie pre moje vlastne dobro.

kinderzwillinge
19. aug 2021

Alebo splacaju nieco, nejake dlhy a preto si to nechaju platit...

katpaz
Autor odpoveď zmazal
lubkavargova1
19. aug 2021

Tiez si myslim, ze je tam toho viac a mne uz len to vela napovedalo ako sa vyjadril "ze prepise na deti a ako si ich vychovaju tak budu mat"..takze vsetko tam s kostolnym poriadkom nebude.

loginexistuje
19. aug 2021

a tvoj muz sa nehanbi? ze sa nevie o rodinu postarat a aspon naklady zaplatit a aj na dome co to porobit preco to ma cakat na tvojho zrobeneho otca
tam bude asi pes zakopany ze teba a t ojho muza vnima ako nezodpovednych ludi co maju ruky od roboty otocene

casavina
19. aug 2021

Autorka každou tvojou odpoveďou máš vyššie nároky...2 izbak, 3 či 4 izbak, RD a čo ešte? Tu asi nejde o kolaudáciu ale o to že otec dal všetko bratovi...ak má manžel taký plat tak na začiatok podnájom 2 či 3 izby... Neviem aké veľké máš deti ale píšeš že 3 roky na materskej... Ak vidíš že nevychádza tak pomôž finančne manželovi a aspoň nejakú brigádu...a manžel čo robí na dome?

mariejenka
19. aug 2021

No moje nervy, uz chapem...len není fasáda a exterer dokončený. A aj chápem,ze ist inam je pre Vas už ťažké, keď ste veľa investovali do toho,...a to ako vas otec protezuje syna (tvojho brata) je do očí bujuce,ale ako nesralo by ma to, no kúpiť niekomu nábytku mozno mimo jeho vkus,
Vas oco ma pocit ze bez neho nič...potopa po nom, ach

mariejenka
19. aug 2021

Ale na druhej strane je tiež zvláštne ako som pisala ,postoj tvojho manzela, ze nechce pre svoju rodinu vlastne bývanie...

autor
19. aug 2021

@loginexistuje my sme otcovu za energie dávali, aj do obálky, proste to nevzal peniaze nechal tak podhodene, vyslovene sme sa kvôli tomu s ním pohádali, ze jednoducho platiť chceme. Druha vec, ako decko som sa starala o brata ja, keď som mala 16., brat bol diskektik a disgrafik čiže kým som sa s ním naučila do školy aby vôbec neprepadol, bol to boj, ja som chodila na gymo a často krát som kvôli nemu išla do školy nenaucena. Otcovi som toto všetko hovorila vždy cez telefón, ze brat je problémový aj v správaní. Otec býval u mamy a mama bola tiež v Anglicku, iba co nám posielala peniaze. Tak som čakala, ze mi to chce vynahradit za to posrane dectvo, ktoré som mala. Ešte bratova riaditeľka sa nám vyhrážala detským domovom, ak bracho prepadne. V podstate cely život bolo všetko na mojich pleciach. V 19. som odišla do podnájmu preč, lebo bracho bol už puberťák a jeho výchova bola nezvladnutelna. Otec to bral ešte ako krivdu vtedy, ze sa musí starať on a ze som odišla. Tak som čakala, ze za tie roky si uvedomil aj beatovu ťažkú povahu aj aké tažké som to mala.

autor
19. aug 2021

Otec býval u svojej mamy. A môj muž sa tu napomáhal otcovi toľko s domom, ze súce od nás nechcel peniaze za energie, tak si to tu prácne všetko odmakal spolu s ním. Môj brat tu mal ísť povodne tiež bývať na dolné poschodie, ale ten tu ani prstom nepohol v porovnani s mojim muzom. Len zrazu sa zhoršil zdravotný stav starých rodičov a išli do domova, lebo potrebovali starostlivosť 24/7 a ich deti dali od nich ruky preč, tak otec mal s nimi relatívne dobre vzťahy (maminy rodicia) a prehovoril ich, nech byt teda darujú brachovi. Ze on teda bude mat byt a ja dom. Len ja o tom stále do teraz počúvam iba, na papieri nemám nič.

autor
19. aug 2021

Do toho mal brat ešte hyperaktivitu, čiže denne boli bezne v žiackej knižke minimálne 2 poznámky a učiteľov tiež veľmi nerešpektoval

ludka1402
19. aug 2021

Uff, toto poznam, brat dislektik, nerespektovanie autorit atd....
Tam to bude na cely zivot, pomahanie do nemoty na ukor "zdraveho" dietata.
To si este vypocujes, ze si mas poradit sama a zvyknut si a tak.
Mozno budes prekvapena, ale ano, aj bracho moze mat svoju rodinu a to este zacnu problemy. Ak tvoj otec neprepise ten dom (kludne aj s vecnym bremenom a moznostou dozitia pre seba) na teba, tak zial on si ten dom sanuje pre brata. A teba si potrebuje "poistit", aby si potom mohla s muzom dalej pomahat bratovi. A uplne chapem, ze tvoj brat nepohne ani prstom, nemusi, nemusel cely zivot, na to si tu ty s tvojim muzom.

luccija
19. aug 2021

Hrozne vzťahy v rodine kvôli chamtivosti o peniaze a majetky.Bratovi sa mali?keď už plánuješ s otcom v záhrade postaviť chatu, dom a dobre predať?
Otec Ta už ocenil bývaš v dome a neplatia nič.
My sme bývali tiež viac x bez fasády..aj bez plotu nedá sa všetko.
Keď dobre chápem mama odišla od 2 deti do Anglicka tiež kvôli peniazom a Vás nechala tak?zvláštne....
Tvoj otec má toho viac než dosť nechápe ako to cítiš ty.A možno....nemá rád tvojho muža a preto to nechce prepísať na teba nad tým neuvazujes?
Mala by si byť pokorná otec Ti zabezpečil bývanie, alebo keď ste mali prvé dieťa mali ste si kúpiť byt.
Niekde inde bude problém.Ak Vám chyba zámková dlažba povedz otcovi, že si ju zabezpečíte zaplatíte zavoláte majstrov.My sme chodili 2 roky po doskách, lebo sme pôžičku nechceli.
Prepáč si doma s 3 deťmi nič neplatis a chces mať tip top exteriér

Ja by som do bytu nešla, lebo je to drahšie ako život a energie v dome.Okrem toho musíte mať 30 či koľko percent v hotovosti a celý život budete platiť.
Máš dom len treba dotiahnuť ostatné veci.Otec nemá toľko času, aby dal všetko do poriadku.

luccija
19. aug 2021

@luccija sorry asi máš 2 deti

autor
19. aug 2021

@luccija ale o tím cely čas píšem, ze to chceme, len dom nie je na nás. Ja do neho investujem a potom z neho budem ešte polovicu brata vyplácať?

kittykat22
19. aug 2021

toto co ste mali vy, sme mali aj my. Tiez babka zila s najstarsim synom a teraz ze do toho domu nebudu investovat aby nemuseli vyplacat 2 sestry. Tak zili najstarsi brat + manzelka a 4 deti, 25 rokov v polorozpadnutom dome. Teraz si samozrejme brat chcel prepisat dom pred smrtou na seba, hadky v rodine ako hrom, a dodnes sa koli blbemu domu nikto s nikym nebavi. Dufam, ze to osefujes lepsie a nie taka katastrofa ako bola u nas.

luccija
19. aug 2021

Vlastne môžeš byť rada, že otec súhlasil so založením domu, aby si si vzala hypo.Ale to, že ho nechce napísať na Vás musí mať nejaký dôvod?možno mu vadí, že sa na dome nadrel a tvoj muž nedal peniaze či iný dôvod?nemôžeš vedieť veď je to tvoj otec spýtaj sa.
Ale je pekné, že povedal, že staval dom pre deti, aby nemuseli mať hypo.Mozno má zlý odhad na plánovanie podľa toho čo píšeš robí vonku, stará sa o desať...jeho pohľad je, že vo vnútri je hotovo a toto sú malichernosti.Skus mu povedať, že zoberiete hypo na byť, lebo toto bude dokončené o 10 rokov.Ale môže to zle dopadnúť, že si nevďačná.
Fakt je najlepšie rozhodnúť si o bývaní sama a všetko financovať a nečakať nič.Tu to vypálilo zle aj, keď úmysel bol dobry

mey8
19. aug 2021

Za žiadnych okolnosti neinvestovat peniaze do niecoho co nie je na LV na ktorom je tvoje meno!!! Dohodni sa s otcom narjr. Ze dom bude na deti a na teba... A ze ak nie, bechs ti to povie otvorene, ze pojdete do mensieho bytu (lepsie ako sa stale takto doprosovat)... My sme investovali do domu a keď sme ho chceli založiť ze postavime vlastný, zhrabla to mužova sestra s... (ktorý vzdy vykrikovali:,,, my tam byvat nikdy nebudeme!!! '') dali si prerobit a ked videli ze sa da v tom zit a aj pekne porobit tak to zhrabli oni a my sme ostali z dlhým nosom👍🏻👍🏻🤦‍♀️ na nieco dobre to vsak bolo o par blbcov a arogantnych hyen menej v nasom zivote👍🏻👍🏻👍🏻

bikarbona
19. aug 2021

Ahoj, viem, že nechcete míňať peniaze kade tade, ale otca neprerobíš. Takéto starosti ako máte,by som nechcela ani zadarmo. Neviem, aký je tvoj manžel, ale aby sa medzi vami kvôli bývaniu nerobila trhlina.

autor
19. aug 2021

@kittykat22 a komu dom skončil?

bikarbona
19. aug 2021

Teraz som si prečítala... Tvoj muž zarába 1300 v cistom a vy nemate na hypo? Moj muz mal menej, ja na rodicaku a v BA sme kupili 3izbovy byt v roku 2020. Ak kúpite aj 3izbovy, mate aspon nieco a lepsie sa vam casom kupi napriklad RD. Toľko sa ešte dá uskromniť. Isto máte aj dačo nasporené. Ak nie, nechápem, načo potom bývate "zadarmo" v cudzom.

tramtada31
19. aug 2021

@bikarbona s 1300 dostane tak 100tisic, za to v Ba nemajú ani garsónku(spoluposudzovane osoby mu kazia bonitu)
Autorka - nemôže si dat otec vecne bremeno, lebo takuto nehnutelnost neakceptuje banka ako zábezpeku.nehnutelnost musí byt lahko predajna, keby ste prestali splacat a to s tvojim otcom pod strechou, nebude až tak lukratívna ponuka😀

kittykat22
19. aug 2021

no skoncilo to peknym fiaskom. Najstarsi brat si nechal prepisat vsetky majetky na seba - v hodnote x desiatok milionov. Okrem domu lesy, pozemky .. Babka mu to podpisala - ale bola uplne mimo, podla mna ani nevedela co robila. Uz rok a pol predtym mala vypadky. A predstav si, ze ten brat si zabudol prepisat studnu a nejaku cast v tom dome, a tak to vlastnia sestry. Takze dom na spadnutie dodnes .... Mama so sestrou to mali napadnut, ale nenapadli, takze to vsetko prehral do roka v automatoch. Ja by som ti radila 1. bud vyplat ten zvysok uz teraz. Nehnutelnosti stupaju a cim dalej tym vyssia cena tam bude. A kraluj si uz vo vlastnom. Alebo sa prestahuj a buduj nove. Tento spolocny majetok je nestastie.

kittykat22
19. aug 2021

my sme rodina o 20 clenoch pocitanuj 3 surodenci z bitky o majetky ... a rodinne vztahy na nule. Koli tomu domu, majetkom a kto co bude robit a co bude mat.

autor
19. aug 2021

@kittykat22
Tak ja mám nulový vzťah s bratom už dávno. Ten byt ma aj vdaka mne, lebo som babke tiež dohovarala, nech mu ho dá, aj išla za nou do domova, nech podpise papiere a brat ma ani 2 dni potom nepozdravil. Žiadna vdaka nič, všetko je pre neho samozrejmosť

luccija
19. aug 2021

@bikarbona a koľko ste mali našetrené?🙂

kittykat22
19. aug 2021

ja nerozumiem preco by mal tvoj otec prepisovat chalupu na tvoje deti, ked to platis ty s muzom. Brat ma byt a zahradku, ty budes mat dom. A keby ti to nechcel prepisat, tak by som mu povedala, ze sa prestahujes. To vypada ze tvoj otec ma nejake nevyriesene veci sam so sebou - neviem ake, a synovi dal to a to, a tebe nie - preto tie deti. Nema problem s tvojim muzom? Ja byt tebou sa porozpravam s otcom nech si na to sadnete s pravnikom a prepisete to na teba a na muza - bez toho by som to nerobila. Situacia je to velmi velmi neprijemna. Aj by som ti poradila nieco lepsie, ale neviem .. ked sa tatko vykruca, tak to je take tazke.

Potom co som videla v nasej rodine by som kazdemu radila, nech ide byvat sam a nehrabe sa do rodicovskeho, su z toho len obrovske problemy.

anja27
19. aug 2021

Pokial sa boji aby ste ho nepredali jednoznacne nech prepise na vas a vy mu tam dajte bremeno na pravo dozitia. Tak bude mat istotu a vy si mozete zobrat uver a dokoncit. Ani neviem inak ci vam daju uver na jeho dom dost o tom pochybujem ci sa to takto vobec sa. Navrhnite mu to s tym pravom dozitia tak to riesi vela rodin a budete mat vystarane 🙂