icon

Návod na šťastné manželstvo

simculllka
15. dec 2015

Ahojte žienky, často čítam rôzne diskusie tu na MK a je tu veľmi veľa manželských problémov. Ja však chcem obrátiť kartu a skúsiť tu vytvoriť niečo príjemnejšie. Žienky, som s manzelom tri roky, budeme mať onedlho dve dcérky a som veľmi šťastná. Často však premýšľam nad tým, či to takto bude "na furt ". Na nete nájdete množstvo návodov od rôznych odborníkov na šťastné manželstvo. Mňa však zaujímajú vaše konkrétne názory, skúsenosti, čo vy robíte preto, aby ste boli spokojné nielen vy, ale aj vaši manželia. Zaujímajú ma skôr názory tých, ktoré sú v manželstve alebo partnerstve viac rokov, napr.10 a viac, ale kľudne sa vyjadrite ktokoľvek chcete 😉 ďakujem za každý názor.

Strana
z4
natalym
17. dec 2015

Nehovorím mu to keď pozerá telku, keď robí niečo úplne iné, keď vidím, že ma nepočúva a pod. Teraz mi rovno povie, keď niečo začnem a je nevhodná chvíľa: Nepočúvam ťa. Skončím a musím počkať na inokedy, inak nedosiahnem čo chcem.

bebake
17. dec 2015

@zuzulik27 presne tak, za kazdu blbost, co spravi, chvalit. A necakaj, ze zacne on. Zacni Ty, hoci ho pochvalis za to, ze za sebou odlozil tanier do drezu. Ale tak uprimne, nie ustipacne. Verim, ze to znie divne, ale fakt tam treba zacat.

sorciera24
17. dec 2015

@zuzulik27 za mna, ano, u ans chlap prilozi ruku k dielu....uz som pisala, ze vztah je o dvoch a obaja musia makat na tom, to nejde, ze len 1 chce a druhy ma v pazi.....musi to byt vyrovnane a samozrejme, ze nie ze zena chce cosi do nepriicetnosti......je to aj o kompromisoch, a halvne o cinoch!...moj muz je zodpovedny, spolahlivy, laskavy, urobi akdeco a co si velmi cenim, ze mi neskutocne pomaha s detmi.....hoci chodi do prace, ale my mame take specificky narocne deti (nejdem dalej rozoberat), ze proste by mu to nedalo, ze prist domov a sadnut a dajte mi pokoj, ked ja zufala, u ans humbuk.....venuje sa detom, mne, on by aj odkojil ekby mohol.....a strasne dobre sa mi s nim rozprava 😵
ale ja si myslim, ze kazdy potrebuje obcas ocenit......nemisu to byt casto...ale...ocenujes aj ty manzela? staci za drobnosti...ale treba to a on, ak je normalny, ti to vrati....nemusia to byt slova.....napr. masaz alebo vylet alebo hocico, co mate radi 🙂
a ano, ak chces ty od neho pochvalu, tak aj ty mu ju daj, za hocijaku drobnost....lebo ak ho stale drbes, necakaj od neho pochvalu....to je ako zrkadlo a neverim, ze ho nemas za co chvalit... preboha, ved s nim ams 4 deti.....ci?

tomiholjubavi
17. dec 2015

@zuzulik27 pretvarovat sa samozrejme netreba. tiez mojho nepochvalim za to, ked doobeduje a necha po sebe stol ako neandrtalec. pochvalim ho za nieco ine...nebudem ani vychvalovat kazdu blbost, to je jasne...ale kazdy den sa najde minimalne jedna pekna vec, ktorú spravi a za ktoru si zasluzi pochvalu. je jedno, ci toho ja urobim stokrat viac, alebo je podiel 50/50...

inak pozitivna pochvala funguje ovela lepsie ako kritika. mam to odskuzane aj v skole na pubertakoch. ked ma ucitel negativne stanovisko a niekoho len kritizuje, tak dosiahne akurat to, ze ziak nebude mat jeho predmet rad a bude ho len flakat. ale ak pochvalis to nieco, co sa nesikovnemu ziakovi podarilo, bude si to vazit viac ako biflosko, ktory je na uspech zvyknuty. Napr. deti pisu pisomku - slovíčka z cudzieho jazyka a Anka napise na 100% ako vzdy..ale napr. ferko, ktorý malokedy nieco vie, napisal 10 slovicok z 30tich...Je to furt na o 20 menej ako anička, ale pri rozdavani pisomiek aj tak poviem: Najkrajsiu písomku mal dnes Ferko, lebo hned vidno pokrok a ze sa doma učil. Velika pochvala. Najblizsich par hodin po pochvale uvidis, ze ferko sa snazi ovela viac, nez zvycajne. Aj ked je to furt na prd a ako ucitelku ta ide trafit slak, ze omielas jak pokazena platna, ze zlomenina sa povie fractura a fero aj tak napisal fructosa... Ked som ucila, tak som mala par ziakov, ktori mali z latinciny solove dvojky - solove preto, lebo to bola ich najlepsia znamka a zo vsetkeho ostatneho mali trojky a stvorky a jednotku len z chovania. kritikou, cynizmom a vysmechom sa nedosiahne zlepsenia nikdy. ani v skole, ani v zivote..a v manzelstve to funguje rovnako.

Ked muza pochvalim, nabuduce spravi este viac..ale keby napr. poviem - no veru by ti ruky neuschli, keby aspon oplachnes to umyvadlo.. namiesto toho poviem: Jeeej, ty si umyl lyzicky? to mam radost...a druhy den sa pozriem a vidim, ze umyl nielen lyzicky, ale aj pohare a taniere...alebo poviem - Ja veru neviem tak pekne detailne povysavat ako ty...(a je to aj pravda, lebo ked sa moj muz raz za uhorsky rok chyti vysavaca, tak nevynecha milimeter stvrocovy)... pochvalim teda a ked sa vratim z obchodu, uz pred dverami pocujem vysavač 😀

Ja neviem, ci mam mensie naroky, alebo je moj muz aktivnejsi pri chode domacnosti, ale nejako mi vzdy ide pochvalit ho. Vzdy spravi nejaky cin, ktorym ma chce potesit, lebo ma lubi a ja to nalezite ocenim. Netreba hikat a klanat sa po zem, za to, ze hodil ponozky do kosa na pranie...ale take jednoduche - šikovný, alebo super..vie spravit divy. Naozaj.

zuzulik27
17. dec 2015

narovinu - ani ja by som so sebou zit nechcela 🙂 aspon teraz urcite nie. manzelstvo zo mna spravilo zleho cloveka. vyrastala som v rodine kde kazdy kazdemu pomaha, zaujima sa jeden o druheho a automaticky urobi to cim pomoze tomu druhemu. a moj manzel taky nie je. nic sam ochotne pre druheho nikdy nic nespravi, necha sa prosit. a to ja neznasam. a neviem si na to zvyknut a asi ani nezvyknem.

bola som u svagrinej. ked som videla ze jej muz sam od seba dal riad do umyvacky, ze umyl sporak, navaril veceru (v opacnom poradi) tak som len ziiiiirala ze toto fakt chlap robi. a prislo mu to uplne samozrejme, vobec ho o to neprosila. nie, nie som narocna, som len normalna baba ktora chce aby jej chlap pomohol v domacnosti a tiez s detmi ( on si mysli ze starat sa o 4 je rovnake ako starat sa o 1). nikdy s nimi totiz nebol sam dlhsie ako par hodin. a so vsetkymi 4 ani vobec sam este nebol.

natalym
17. dec 2015

@zuzulik27 Opýtala si sa švagrinej koľko ju to možno stálo síl, kým to začal robiť sám od seba?
Nemému decku ani vlastná mater nerozumie, ak si mu to nepovedala tak nečakaj, že to urobí sám od seba, to rovno napíš návrh na rozvod. Nechcem sa ho zastávať, ale možno Ty to nechceš pochopiť, že on nechápe, lebo to nedokáže ako Ty, každý máme mozog inak nastavený. Ty to od neho chceš, Ty ho to musíš naučiť. Neustálym šomraním zhoršuješ celú situáciu.
Povedz mu čo od neho očakávaš milo bez výčitiek presne a dôrazne.
Deti sú Vás oboch. Požiadala si ho aby s nimi bol? Odišla si niekam? Nedala si mu príležitosť aby s nimi bol sám...........

sorciera24
17. dec 2015

@zuzulik27 ale pravidla si bolo treba urcit od zaciatku, moj by na azciatku asi numyl ani riad (vsak mimcka za neho robila vsetko)....to teda nie...pekne sme si podelili veci a bud sa tak fungovat bude alebo dovi dopo.....nastastie moj ma viac rozumu a citu a potom to uz slo samo od seba....teraz sme v stadiu, ze robi aj niektore moje cinnosti, resp. to, co vidi, ze treba urobit...nema problem....
a byt tebou, dam si pauzu a idem niekam na vikend s akomskou, nech sa postara o deti......moj by nemal problem....viem, ze by neumreli od haldu a bolo by postarane....🙂

zuzulik27
17. dec 2015

moj muz sa nebude starat o deti s vedomim ze ja si niekde uzivam. nie. bud ideme my dvaja a o decka nech sa staraju ini, alebo sme vsetci doma. akonahle ja pridem domov s tym ze som bola u lekara tak sa staral on o deti, mozno hodku dve, tak automaticky on vtedy vypadne z domu. ved musime byt na tom rovnako, ja som bola prec, aj on musi byt prec. to ze on je bez deti stale kedze zije v anglicku a ja som s nimi furt, tak automaticky potrebujem od nich niekedy vypnut, ze mam na to mozno vacsi narok ako on, to nechape. ale to je jedno. chcela som sa udobrit, lebo aj teraz pred sviatkami sme rozhadani, nema zaujem, a pchat sa do zadku vlastnemu muzovi, ano robila som aj to, ale tentokrat uz nie. lebo prosikat ze aspon kvoli detom budme zadobre ked on aj na nich kasle, tak to uz nema vyznam. ani oni nie su dovodom pre neho sa snazit aby sme fungovali. a mozno je aj dobre ze ani na sviatky nebude doma. mame sa cely cas hadat?

stastnym manzelkam prajem nech vam to takto vydrzi cely zivot, neuvedomujete si ake mate stastie 🙂
vsetkym prajem krasne sviatky 🙂

natalym
17. dec 2015

@zuzulik27 A prečo si sa teraz nabrúsila?
Tak píš návrh na rozvod a vieš dôvody musia byť riadne definované.

tomiholjubavi
17. dec 2015
nikuliak
18. dec 2015

Podľa mňa je to jednoduché. Ak sa to týka teda len tej domácnosti. My sme sa s priateľom tiež na tom večne hádali. Teraz je to tak, že on platí upratovačku (chodí 1x do týždňa), ja upratujem pomimo to alebo keď náhodou prísť nemôže. Nakupovať chodíme na striedačku. A čo sa týka vianočných príprav alebo tak, to si tiež nejako podelíme. Napríklad priateľ má kúpiť stromček (minulý rok bol 24tého ráno, skoro som si myslela, že budeme bez stromčeka :D), ale chill out. Proste pohoda, no stress. Ja vyzdobím byt, upratovačka poupratuje, nakúpiť pôjde on alebo spoločne a večeru nejakú ukuchtím aspoň na tie Vianoce teda. Napečené sladké koláče zoberiem od mamy, my aj tak na sladké moc nie sme. A je to. Obidvaja sme spokojní. Ale nemáme deti - to je možno trochu komplikovanejšie. Ale dôležitá je dohoda - tak, aby to vyhovovalo obidvom.

Nerád upratuje, radšej bude drieť v práci? Ok, zaplatím si niekoho k deťom alebo na upratovanie. Baví ho chodiť niečo vybavovať? OK, tak ho pošlem na poštu alebo do obchodu. Toť môj názor na podelenie domácich povinností. 🙂

natalym
19. dec 2015

@nikuliak Vieš ale sú chlapi čo drú v práci a nezarobia aj na upratovačku. 😉

nikuliak
19. dec 2015

@natalym No čo ja viem... 🙂 akože nemyslím upratovaciu firmu, ja si platím jednu študentku, dávam jej prachy na ruku. A keď aj nebývaš v BA, ale napr. na strednom Slovensku, tam ti pôjdu upratať aj za 3 € na hodinu si myslím. Ja som z BA a dávam jej 4 € na hodinu. To nie je nejako extra veľa, keď za 2 a pol hodiny má uprataný celý byt a to ešte tak, že sa nenaháňa. Ale ak bývaš na dedine, to možno problém bude.

natalym
19. dec 2015

@nikuliak Tak to jedna vec a napr. môj muž by ma pravdepodobne zabil, keby som si do domu doviedla cudziu osobu upratovačku a poznám viacerých chlapov, ktorým by to vadilo.
Tak máme občas veru neporiadok......... ☹

nikuliak
19. dec 2015

@natalym Aha. Ale to je už asi problém niekde inde...

mima4
19. dec 2015

@zuzulik27
neviem ci existuju nejake špeci navody, ja som uz 6 rokov vydata a vzala som si svojho prveho priatela. Pred nim som nikoho nemala... s nikym nespala... nejako mi muzi "nesedeli".... ale, podla mojho nazoru co je dolezite (nieco mozno pre x zien tu neaktualne):

- nebrat si chlapa o ktorom pochybujem, ci nam to vydrzi, s tym ze neocakavam zmeny k lepsiemu, berem aktualnu "verziu" muza 😉 Ak nie som si ista, ze s tym clovekom chcem prezit zvysok zivota, mat s nim deti, s takym aky je..ruky prec od neho... musi mi proste sediet uz pocas chodenia

no a teraz v manzelste (budem pisat z poziciek zeny - vacsinou)

- respektovat muza, nezosmiesnovat ho, neponizovat, nezhadzovat, ale prave naopak, chvalit, povzbudzovat, ocenovat, vyjadrovat mu jeho vzacnost, jeho rolu muza,

- nechat MUZA RODINU viest, nepreberat opraty, ze vseto vyriesim, za vsetko mam zodpovednost, vsetko musi byt dokonale. Nechat muza rozhodovat o veciach, dat mu priestor byt muzom, nie miestnym "cvokom" co nosi zene peniaze, sem tam ju oplodni ... 😉

- nesnazit sa byt dokonalou zenou, matkou, hrdinkou a neviem cim vsetkym... nedat sa manipulovat okolim, co vsetko musim zvladat, aka musim byt zdatna, kolko napiect, nazvarat.... ak ma s tym niekto problem, nech sa paci, ma priestor 😉

- mat sa rada, vazit si seba, starat sa o seba, najst si cas aj pre seba, aj na ukor rodiny... rodina, manzel nemozu ocakavat full cloveka pre rodinu, musia vediet, ze aj zena ma pravo na vlastny priestor, odpocinok, priatelov...

- byt v prvom rade manzelkou, vediet sa k muzovi pritulit, pohladit ho, povedat mu, ako ho mas rada, prekvapit ho niecim...

- brat ohlad taktiez na muza, na jeho zaluby, praitelov... nehistercit kde bol.... ale byt mu rovnocennou partnerkou...

- KOMUNIKOVAT, KOMUNIKOVAT A staaaaaale vela komunikovat..ucit sa hovorit o pocitoch, emociach, myslienkach....nie kazdy je z rodiny kde to bolo povazovane za zrejme a dobre...

A v poslednom rade, dbat vo vsetkom na dobro toho druheho, ak je to vzajomne, je to super 🙂

a ked toto vsetko riesi iba jedna strana a ta druha nejavi zaujem a zije svoj zivot? Potom z druhej strany nie je laska...

mirka0706
19. dec 2015

Recept na stastne manzelstvo? Jednoduchy 🙂 Komunikacia!!! 🙂 ak mam problem necitim potrebu pisat o tom tisickam neznamych ludi, ale poviem to mojmu muzovi, kt. Je uzasny ocko, dokonaly manzel a moj najlepsi kamarat.viem ze on citi to iste. Nepotrebuje alkohol ani vysedavat s kamaratmi.je moje vsetko 🙂 a taka malinka rada na zaver, obcas je dobre pripomenut si manzelsky slub 🙂

oli18
20. dec 2015

Akéže stanovenie pravidiel pomoci v domácnosti na začiatku manželstva? Čo, ak by s nimi nesúhlasil? To by ste anulovali sobáš? Ako sa dajú dodržiavať, ak napr. muž má pohyblivú pracovnú dobu, to budeš čakať za nákupom do 19 hod.? Alebo ho radšej urobiš sama, aby mali deti čo na večeru? Alebo ak robí na týždňovkách, v zahraničí a pod.? Ak muž chce pomáhať, nemusí mať stanovené žiadne pravidlá. Ak nechce, môžeš mať akékoľvek pravidlá, vždy sa výhovorka nájde. Môj vysával do tej doby, kým deti nedorástli na túto robotu. Potom vysávali oni, aby sa tiež učili pomáhať. Keď vyleteli z hniezda, vysávam ja. Mužovi pribudla iná práca, súvisiaca s údržbou domu, ktorá nebola v čase, keď sme bývali v bytovke, či novom domčeku.

zuzulik27
20. dec 2015

@mirka0706 aj ja by som lahko rady rozdavala keby ze mam takeho muza ako ty 😉

zuzulik27
20. dec 2015

@oli18 totalny suhlas, ak muz nechce tak si najde tisic vyhovoriek preco nemoze. a zena sa moze poskladat a nepohne s nim. ani po dobrom ani po zlom.

oli18
20. dec 2015

@simculllka Najlepší recept na manželstvo vidíš vo vlastných rodičoch. Toľko rokov, ako žijú spolu vaši rodičia, asi ani jedná prispievateľka v tejto diskusii nežije. Oni sú najlepším receptom, čo dodržiavať a čoho sa vyvarovať. Ak sa poniektorí rozviedli, deti vedia prečo, pamätajú, ako oco s mamou žili. Vo vlastnom manželstve by sa mali toho vyvarovať. Tak, ako nie je príručka na výchovu deti, nie je ani na šťastné manželstvo. Všetko sa človek učí za pochodu. Život sa nedá nalinkovať, už vôbec nie s "cudzím" chlapom 🙂

dai
20. dec 2015

@simculllka ahoj... ja za nas... s muzom som 15 rokov... vcelku suhlasim s tym co napisala @mima4
- tiez si myslim ze zaklad je komunikacia a laska - nie zalubenie, ale taka ta naozajstna laska, schopnost sa obetovat, ustupit, zaroven stale sa vediet prekvapit, aj sa pohadat a opaet udobrit - nie vzdy z tej istej strany ale z oboch... urcite vzajomna ucta a respekt, musi tam nieco byt co na muzovi obdivujem a verim ze aj on na mne nieco obdivuje..., vzajomna blizkost je tiez dolezita - nemyslim len tu psychicku ale aj fyzicku ( pre zenu pritulenie a pomojkanie, pre muza to iste je sex... ), tych veci je vela a cestu si musi najst kazda dvojica svoju vlastnu😉
- a nakoniec otazka - co je to stastne manzelstvo? ja osobne necakam ze stale budeme stastni, cakam aj skusky a nejake uz aj boli, zaroven ale mam vieru ze ich prekoname...

takyna
20. dec 2015

@kittykat22 zabudla si na najdolezitejsie a to je peniaze..., tie robia riadne rozbroje vo vztahu.., ked su , ale hlavne ked nie su....

beatrix1985
24. dec 2015

ja som s manzelom skoro 15 rokov, vychovavame 2 deti, mame hypoteku ns byt. Sme spolu kazdy den a stale sa mame radi, aj jed to nieje vzdy super, sem tam sa aj povadime, pozname sa , vieme co mozme cakat jeden od druheho. Drzime sa aj za ruky, sex uz nieje tak intenzivny ako kedysi, sme radi ze ho mame 1-2 do tyzdna. Chybame si ked niesme spolu, tesime sa na seba. Vsetko robime spolu.

briketa
24. dec 2015

Stastne manzelstvo? Tri veci.
1. zosuladeny sex
2. schopnost nacuvat
3. schopnost kompromisov

spirit16
24. dec 2015

Krasna tema, kde sa pise tolko pozitivneho o vztahoch a o tom, ze to proste moze fungovat.

@zuzulik27
Hovoris, ze sa lahko rady rozdavaju, ked ma niekto dobreho muza 🙂
Pravdou vsak je, ze skutocne ide o pristup aky Ty sama k svojmu muzovi zvolis a tak moze byt vase spoluzitie krasne, onicom, alebo hrozne.
Mnoho z tych veci, co tu popisali baby, ktore povazuju svoj vztah za stastny, skutocne funguju a vacsina z tych, ktore sa po desiatich rokoch citia stastne, by Ti zaroven potvrdili, ze na zaciatku sice boli zamilovane, ale ich vztah nebol ani zdaleka tak kvalitny ako teraz. Dovodom je, ze obe strany boli ochotne sa "obrusit" preto, aby toho druheho a zaroven aj seba urobili stastnejsimi.

Pokial mas pocit, ze Ty si ta dobra a robis vsetko spravne iba on je zly, tak sa z najvacsou pravdepodobnostou mylis.

A pokial je on taka zruda, ktora nie je ochotna s nicim pomoct, tak to Ti malo byt jasne este predtym ako ste spolu zacali zit. A pokial si to vedela a napriek tomu, si sa rozhodla s nim zostat, tak to bolo Tvoje vedome rozhodnutie a v momente rozhodnutia si sa mala zmierit s tym, ze inak to nebude.
Teraz kade chodis, tade porovnavas, co robia ini muzi a si nestastna, ze ten Tvoj to nerobi, ale tento sposob myslenia Ti neprinesie domov stastie.
Drzim Ti palce.

liliana8
1. mar 2025

Ahojte zienky, tie vo ste prispeli do tejto diskusie, ako sa u vas zmenil vztah po dalsich 10 rokoch? Pretrval a je stale pekny? Ak nie, co by ste urobili inak?

juliacenc
1. mar 2025

@simculllka tak to je ako znamenie z neba. Prave som videla vtipne video na insta ze neexistuje navod na stastne manzelstvo. Zijes s muzom ktoreho nenavidis a musis to spravit najlepsie ako vies 😂 ( brat s nadhladom )

simculllka
autor
2. mar 2025

Ahojte ženy,vďaka označeniu jednej z Vás mi ukázalo túto starú diskusiu,ktorú som založila pred 10 timi rokmi. A tak ma napadlo,že Vám napíšem,či som prišla na nejaký recept na manželstvo za tie roky a čo sa odvtedy zmenilo. S mužom sme spolu manželia už dvanásť rokov a skončili sme na celkovom počte detí - 3 kusy 😄 my sme mali deti po sebe,takže teraz majú decká 10,9 a 7 rokov. A poviem tak,že čím sme spolu dlhšie,tým je to lepšie. Ale k mojej veľkej pohode výrazne pomáha fakt,že mi manžel veľmi pomáha s deťmi a poviem tak,že sme obaja plnohodnotnými rodičmi. Ja by som asi tak povedala,že dôležité v manželstve je mať na zásadné veci ( pre každého človeka je to niečo iné ) rovnaký názor. My sme s mužom zhodne na tom v názoroch,čo sa tyka výchovy a celkovo máme podobné rozmýšľanie. Takže v našom prípade platí - vrana k vrane sadá. Takisto s mužom trávime veľa času,to znamená,že často sa rozprávame,chodíme spolu na rýchlochodze, zabehať si.. bez detí. Aj s deťmi často chodíme,ale páči sa nám ísť aj len tak samým a je to super. A čo je dôležité, máme rovnaký zmysel pre humor,takže sa vieme spolu dobre zasmiať. Neviem,či to nazvať nejakým návodom na šťastné manželstvo,ale nám toto jednoducho spolu funguje a možno preto neriešime žiadne vážne problémy. Často si tiež poviem,že aj to,že máme tie tri deti,ktoré nás pomerne dosť zamestnavaju,že proste sa nemáme kedy nudiť a vymýšľať sprostosti. V tomto smere by som chcela podotknúť,že som nikdy muža nešetrila a mal v rámci rodiny povinnosti,takže sa vždy musel o deti starať bez ohľadu na to, že bol jediný pracujúci v rodine ( keď som bola na materskej). Takže asi toľko. Čo sme sa dnes akurát bavili s mužom a zhodli sme sa,že dnešní ľudia sa strašne nudia v životoch,lebo majú príliš veľa času na riešenie blbosti a často svoj život porovnávajú s fake-om na instagrame alebo Facebooku. Takže asi tak. Čo poviete vy po rokoch? Zmenilo sa u vás niečo? Prišli ste na nejaké iné veci,ktoré ste pred tými desiatimi rokmi nevnímali? Dajte vedieť. A o desať rokov si tu môžme dať zase sumárum;)

Strana
z4