Návrat na Slovensko po 15. rokoch
Ahojte, sme rodina so štyrmi deťmi (11,8,4,0) a rozmýšľame o návrate z UK na Slovensko..v mojom prípade po 16 rokoch.
Zaujímal by ma názor našincov, či je to vôbec dobrý nápad, alebo čo by ste robili vy v našom prípade??
Vďaka
@wewerka01 ahoj, som rada že sa vám viac páči na ak, ale zaujímalo by ma prečo? Ja som úplne neznalý domased a tak ma zaujíma čo vás robí šťastnejšími na Sk ako v UK lebo, ruku na srdce, len počúvam ako je na sk zle a zle a zleee a tak ma prekvapuje že vám čo ste boli preč je dobre. Ďakujem za odpoveď 😉😘
@elisebah91 po 15r za hranicami
v Uk mínusy:
1.z nudy chodíš na nákupy a kupuješ sprostosti čo nepotrebuješ
2. dieťa či sa dobre učí alebo zle vždy je to OK
3. dieťa nemá žiadnu rodinu okolo seba iba "matkine kamarátky"
4. 3/4 roka zamračené a depresivna nálada
5. plat už nenadchýnal keď ceny prudko stúpli
6. 15 rokov nevediac či je piatok/sviatok
7. 15r rozprávať 2 jazykmi a ďalšie počúvať
8. každý kamarát sa raz vykašle a odíde "domov" tzn. ostať sám.
9. domčeky jak kurník
10. abnormalna poslušnosť a minimálna voľnosť
Sk mínusy:
1. mentalita národa katastrofa
2. slabé platy
3. za zubára sa platí
4. ekonomicky horšie
Uk plusy:
1. naj ekonomika sveta
2. zubár je lacnejší
3. pekné platy
Sk plusy: opak minusov Uk.
Išla som tam kvôli €£€ zarobila som svoje a do zahraničia už nejdem. Radšej šťastná na Sk a jesť chlieb s maslom ako nešťastná v Uk a jesť kaviár.
@martin271988 dovolenka je úplne o niečom inom. My sme sa chystali nato 2 roky. Tiež sme tu boli raz 2mesiace a utekali odtiaľ. Teraz žijeme sami a to je rozdiel. Nie sme u nikoho.
@wewerka01 ďakujem, veru to počasie tam by som asi nedala, alebo dlho by som si zvykala...ano píšeš, žiadna rodina viem si to predstaviť, nik navôkol kto by tak do hĺbky chápal ako rodina...to školstvo má zaujalo, vážne je to ok či je jednotkar či ledva prechadza? Hlavne že je v škole?
Po 20 r v zahraničí sa na Slovensko rada vraciam ale len ako turista. Žiť by som tam už nevedela a viem ze aj dcéra by to znášala veľmi veľmi zle. Tu m'a domov, kamarátov zázemie. Ľudia sú tu iní alebo ja ich vnímam inak. Kým tu sa hrá od 6 rokov sama na ihrisku alebo chodí do školy na Slovensku by som mala strach. Rovnako som sa tu nestretla na úrade s tým žeby nejaká úradníčka na mňa zazerala a jednal a so mnou ako by bola niečo viac, takisto ani u lekára. Ale pravda je ako to chodí na Slovensku viem len z rozprávania, keďže na slovenských úradoch nič nebybavujem a keď potrebujem lekára tak na priamu platbu sa až na výnimky správajú normálne.
A teda plat co mam tu by som na Slovensku nemala
@wewerka01 zaujal ma tvoj prispevok.. 🙂
Ja by som povedala, ze:
SK minus - byrokracia, rodinkarstvo, katastrofalna situacia zdravotnictva, skolstva, sudnictva.. A najma, rozhodne to nie je krajina so skvelou buducnostou. Zial.
SK plus - vztahy, zazemie
UK minus - vztahy zazemie
UK plus - zivot bol tak nejako lahsi.. vsetko slo vybavit easy -peasy, casto cez telefon, aj pracovne vztahy boli korektnejsie ako tu (kvoli nasej malomestiackosti), dokonca aj tolko zatracovane UK zdravotnictvo mne osobne prislo lepsie (aj ked ano, to, Ako funguje GP v porovnani so vseob.lekarom/ gynekologom mi prislo horsie.).
Pobavil ma zubar, ako kriterium 😉 - ale aj tu je moja skusenost Ina.. zubar zadarmo, to myslis NHS zubara, ze? S tymi nemam dobru skusenost.. Ja som mala dobre doplnkove poistenie, takze ani sukromny zubar drahy nebol..
Tak ci onak, Ono je to velmi individualne...kazdy sa rozhoduje podla inych kriterii.. nebyt dobrych rodinnych vztahov a toho, ze som chcela, aby boli deti v kontakte s rodinou, nikdy sa nevratim.
Takto som nieco obetovala (pracu a karieru) a nieco ziskala (vztahy), ale ci som urobila dobre, nad tym rozmyslam aj po 9r.. 🙂🙂
a deti vediem k tomu, aby zo slovenska odisli (snivam, ze budu v zahranici studovat), ak nie navzdy, aspon na niekolko rokov, ako ja. Velmi to rozsiruje obzor. 🙂
@beronsche v roku 2022 všetko na Sk sa dá vybaviť cez telefón, mailami, nová éra úradníčok - sú nápomocné milé, platy na Sk sú vyššie ale nižšie oproti Uk. Môj brat vo fabrike zarába veľmi dobre. Budúcnosť UK vieme? Viď. Kto je premiér. Už tam je veľa prisťahovalcov.
Tí, čo chcú ísť do zahranicia neberte si príklad od menšiny na BMW 😂 peniaze majú z odrbov iných 😉.Teraz zase niečo vymysleli "podnikať".
Ak niekomu vyhovuje Uk nech sa páči. Ale ja som tvor veľmi zodpovedný. Ak by sa mi niečo stalo dieťa ostane tam bez styku s rodinou, mne sa v Uk bridilo hlavne bordel a humus všade. Staré smradlave pajzle čomu hovoria bary, domy neupravené staré, rovnaké. Jediné plus som videla v peniazoch. A musíš ísť lietadlom za hranice lebo inak sa nedá.
Áno u detí je to tak, je jedno ako sa učí, hlavne, že tam chodí. Na hlavu postavené 5×6,5h=32,5h týždenne v škole od 5 rokov. Tu majú deti 4×5= 20h v 1.ročníku.
Žienky je to na knihu. Vrátila som sa aby som ukázala že v Uk nieje med lízať, a na Sk sa da žiť pokým su 2 partneri spolu.
Posledné roky v Uk zostali len
1.vyvrheli spoločnosti čo nemajú nič, nedokázali nič, majú problémy so súdmi v rodnej zemi, narkomani, díleri atď.
2. otcovia, lebo odchodom by nevideli deti
3. slobodné matky= na Sk s 3 deťmi by nedali
4. 3/4 sú typy, ktorí nemajú rodiny, neudrzuju vzťahy s rodinou, pohadani.
Všetci "normálni" už odišli po referende. My sme preckali 2 roky. 😉
@martin271988 Zdravím Vás, chcem sa opýtať po 3 rokoch,či ste sa nakoniec vratili na to Slovensko a ak ano, ako sa vam zije? 😊
My zvazujeme odchod z rakuska po 7 rokoch, tiez so 4 deťmi. Chceme stavať dom, ale nevieme sa rozhodnúť ,ci je dobry nápad 🤷♀️
@beatrice25 podla mna urcite nie.. Osobne by som to neurobila. Mam tuto krajinu rada, ale jej buducnost a moznosti pre nase deti vidim cierne..
My naopak po cca 10r od navratu na Slovensko, zaciname zase zvazovat odchod do zahranicia.. Len s detmi je to uz tazsie, zacinat odznova..
@scotsman zdravim Vás!
ked čítam vaše príspevky, ako keby sme to my pisali. Len my zijeme v Rakusku. Velmi by ma zaujímalo, ci ste sa z UK nakoniec vrátili na Slovensko, a ako sa máte?
@beronsche Môžem sa opýtať, kde ste presne zili v zahraničí ? Naozaj uvažujete o odchode naspäť? Nám uz msju v maji zacat stavať dom, ale máme chuť z toho cuvnut
@martin271988 ahoj ako ste sa rozhodli? Kde teraz ste?

@wewerka01 u nasich starsich deti (13,10) ani po mesacnej dovolenke na Slovensku neprisiel pocit, ze by sa chceli stahovat z UK.
Ku koncu dovolenky sa aj tak pytali naspat "domov" do UK.
...a to bola dovolenka v lete..cize kupaliska, les,bbq atd..
...takze mam pocit,ze tu teda ostavame na forever tusim...