Návrat z Bratislavy späť do rodného mesta - skúsenosti?
Ahojte, v poslednom čase pozorujem, že niektorí ľudia, ktorí dlhšie obdobie študovali a pracovali v BA sa okoli 30tky alebo neskôr vracajú do rodného mesta. Najmä tí zo západného Slovenska, ale niektorí aj z východu. Zväčša takí, čo robia v IT alebo z domu a nepotrebujú byť už denne v BA.
Ja pochádzam z väčšieho mesta na západnom SK a tiež zvažujem tento krok. Je to niekto, kto sa rozhodol podobne? Aké sú vaše skúsenosti?
@dopolbokaodrata No mňa by nenapadlo prejsť 500 km kvôli Ikei ani náhodou. A ten "víkend" nie je vôbec dôležitý v mojej vete.
@sasa1310 Nuz, niektori rozmyslaju. Ja poznam okolo seba par ludi, co to spravili. 10 rokov BA a potom spät domov. Napr. kamoska sa takto vratila aj s muzom, kupili dom v novostavbe za cenu 2-izboveho bytu na okraji BA. A robia z domu..
Ale vravim, my pochadzame z regionu, z ktoreho sa da ist aj na otocku do BA, ak by bolo treba, cize to je vyhoda. A ja som z vacsieho mesta, ziadne zapadakovo
@sasa1310 to že teba by to nenapadlo neznamená že to nikto nerobí, ak sa im to oplati.. A hlavne tie značky tam sú celoročne, nemuseli prísť len kvôli ikei, žijú tam len si ich neprepisali na bl 😉
@alex666 no ja mám starých rodičov v BA, rodičov, svokrovcov všetkých tu. Celý život tu bývam. Takže ja by som neodišla, nie je za kým. Ale ak by som mohla ako tvoja kamoška alebo ty, tak neváham. Bratislava bola krásna a dalo sa tu žiť plnohodnotne takých 10 - 15 rokov dozadu. Jediné pozitívum pre nás je, že nám narástla hodnota nehnuteľností. Nič viac.
Ja by som sa nevrátila napriklad ak by bol moj pôvodný domov východ. Si E tiez mam robotu ze mozem robit z domu ale je potrebná aj komunikácia. S kolegami, zákazníkmi. To by som musela v prípade potreby zájsť do BA a to je ďaleko. Este taký chlap si nájde robotu aj na východe ale co čítam ženy hlavne ked už majú deti s tym majú obrovský problem.
@dopolbokaodrata to na tých ľuďoch veľmi dobre vidíš, kto došiel kedy ako do BA 🙂 To už poznáme
....asi od veci, ale mna ako rodenu Bratislavcanku irituje oznacenie "Blava" a "blavak"... Blava je potok pri Trnave... 🙂
@sasa1310 my sme tiež nemenili značku lebo som tušila že to nebude na dlho, a nakoniec ani nebolo. A aj tak sme väčšinou jazdili MHD, autom málo. Ale s tým zavedením nových pravidiel súhlasím (aj keď mi to už môže byť jedno).
@alex666 No tie dôvody čo píšeš veľmi závisia aj od mesta. Ja som z PO a vždy keď som doma som prekvapená aké sú tam zápchy, cez Prešov idem pomaly dlhšie ako cez Bratislavu. Cena nehnuteľností tiež išla poriadne hore, mne to v pomere k platom príde úplne rovnaké či v BA, KE, PO, všade asi. Ale keď to máš tak ako píšeš, tak vám by sa možno oplatilo viac vrátiť sa. Mne sa napríklad veľmi páči Nitra, Trenčín, Trnava... Keby som pochádzala odtiaľ, tak si viem predstaviť vrátiť sa.
@sintra vies co my sme s muzom manzelmi uz 3 roky, obaja mame trvale v rodnom meste a zmenit chceme az ked sa prestahujeme uz do vlastneho..pride nam to zbytocne tolko menit doklady...ja som menila po svadbe a byt sme kupili az neskor...ale je to maly byt ktory potom budeme prenajimat...
@jaja23 no ako keby si o mne písala....tiež sme "uviazli" v BA kvôli práci, máme ročného syna, nikoho tu nemám...rada by som sa vrátila do rodného mesta, ale je to tam zlé s prácou a nemôžeme si dovoliť aby muž prišiel o prácu. Tak sa prebíjam v BA s dieťaťom a tento ruch mi tiež nevyhovuje. Ale, musíme si nejak zvyknúť 🙂
@maciatkolulu tak SPZ nie je tak veľa, aby si nevedela, kde to mesto je 😉 a my tiež máme TP už v BA, dane pekne platíme, ale nemáme na auto, len požičané od svokrovcov takže naše auto ŠPZ bratislavskú nemá 😝 a poznám osobne 5 ľudí preeesne v tejto situácii. Takže možno tí, čo majú iné ŠPZ, tu TP aj majú, ale nemajú svoje auto
@myj väčšina ľudí v zahraničí,ktori tam bývajú majú trvalý pobyt,inak by nedostali povolenie k pobytu,rovnako prehadzujú ŠPZ,prípadne kupujú auto už na ŠPZ zahranicnych a pokiaľ bratislavčan (neznášam
black)pracujee v zahraničí,tak napríklad z AT im už posielajú nižšie dávky. A naozaj kvôli práci nemusí meniť ŠPZ😉. Hovna na ihrisku,nuž žiaľ napríklad taký Ružinov,tam už rodeného ruzinovcana staršieho ani nenájdete🤣😆takže kto vencit tých psov na ihrisku? Jaaaaj toto by som nezačala rozoberať,nedostatok miesta,hmmm,prečo sa rodený bratislavčanov,narodený rodičom,bratislavčanom nedostane do škôlky????? Poďme rozmýšľať. Prečo asi tak? Žeby preto,že je tam kopec "prisťahovalcov" prečo nedostanú niektorí deti do škôlky? Žeby preto,že trvalý pobyt v hornom dolnom? Atd

@sasa1310 a kedy inokedy majú prísť keď v týždni chodia napr do práce?