icon

Návrh od rodiny na starostlivosť o ich babku

4. mar 2021

Ahojte.

Som na materskej takze som doma s dcerou. Od manzelovho otca som dostala navrh ci sa nechcem za 300€ na mesiac starat o jeho mamu (85r) babka je nastastie este celkom čiperna ale niekedy sa stane , ze to uz nestihne na zachod a proste sa pokaka a toto neviem ci dam lebo to ze dcerku prebalim v pohode neznamena ze aj v podstate stareho cloveka. Stane sa to mozno raz za mesiac ale v jeden den viac krat ked ma problemy. A starostlivos sadnut si k nej na cca 2-3 hodinky denne cez den kym bude svokor v praci, a tiez zistovat ci jedla jedlo a ci si dala lieky. Samozrejme kupat ju a aj to neviem ci dam predsa je to telo statčeka a ja neviem proste.. Mali by ste na to? Mam to vyskusat? vidina 300€ sa mi velmi paci ale ci sa ulakomit na tych 300€ neviem.
Som zvedava na vase reakcie 🙂

danieli
4. mar 2021

Starostiivost si rozdelte v rodine, sadnut a povedat, ako a s cim vie kto pomoct, intimnu hygienu by mali vykonavat najblizsi, milu spolocnost moze kazdy, v rodine sa starame o 97 rocnu cipernu prababicku, varenie upratovanie kto a ako kedy moze vzdy sa najde cesta, hygienu riesi sama, je to velmi cudna dama, takze aj pre toto by som nesla do takejto starostlivosti, si pre nu cudzia v tomto smere, peniaze uz toboz nie, to zbytocne komplikuje vztahy, jasne, ze lieky pomocky preplatit, ale viac nie, aj by ma to urazilo

mogaa
4. mar 2021

@hradnapani tak ak sa pokakáva tak tie 2-3hodiny opatrovateľka sú o ničom.....opatrovateľka z MU alebo obecného úradu chodí na rovnaký čas napr.od 8-10, nie na požiadanie.....predpokladám že rodina to rieši práve pre to pokakávanie a hygienu....

malva123
4. mar 2021

@katkami123 nerozumela som ti...ja si vyberam domov dochodcov...? Prosim upresni mi to. A veta som stary staraj sa o mna je sebecke podla teba...aj v tom je kus pravdy...ale o koho sa mam na starost opriet ak nie o deti?Aj ja som si dochovala rodicov..viem o com pisem..

malva123
4. mar 2021

@danieli velky suhlas s tvojim vyjadrenim.

elizabet173
4. mar 2021

@malva123 ja som tiez dochovala rodicov, aj svokra, ale vyberam si penzion. Tiez viem, o com pisem

hradnapani
4. mar 2021

@mogaa moze chodit aj na osem hodin, to je uz na dohode a moznostiach. Pise, ze to pokakavanie je tak raz za mesiac. Velmi dobre viem, o com je opatrovatelska praca a takisto aj viem, ako su schopne rodiny nechat svojich pribuznych pokakanych cely vikend cakajuc, kym pride opatrovatelka v pondelok rano a da to do poriadku :( Ale aspon nejake riesenie to je...

anjelicek26
4. mar 2021

@elizabet173 ale ved toto si ona vie zo svokrom dohodnut. Ked sa stav zhorsi, ako to budu riesit - teda uz nie opatrovanie doma. Tiez sme mali toto u dedka par mesiacov pred tym, nez odisiel... tiez dozil posledne dva mesiace v domove, lebo uz bol agresivny na babku a utekal, plietli sa mu veci. Ked sa neda-tak sa neda, ako je to dnes a teraz sa este pomoct da. Vsetko je to o spravnej komunikacii vopred. Nasa babka je v hlave uplne fit, jasne telo uz obcas neposlucha, treba ju dozorovat, kazdy den chodit pozriet aspon a to ma aj poplasny naramok, keby nieco len stlaci a dojdu sanitaci pozriet, co sa deje. Uz par krat nam spadla. Ja viem, ze to vecne nebude fungovat, ze sa to raz zhorsi...ale dnes je dnes.

elizabet173
4. mar 2021

@anjelicek26 ale preco by si to mala zavesit na krk ona, ked ma babka sest deti? A za tri stovky? Ved to je vysmech. Nech si to odkomunikuju mile deti medzi sebou

elizabet173
4. mar 2021

@hradnapani mesta maju nedostatok opatrovateliek, lebo to nechcu za tu almuznu robit. A okrem toho, ked ochorie opatrovatelka, si nahrata, stalo sa nam to. A pocas tejto pandemie ani nehovorim. A sykromnu by museli inak zacvakat, 300 by to urcite nebolo

anjelicek26
4. mar 2021

@elizabet173 svokor vravi o 2h denne - 5 dni v tyzdni - obed a skontrolovat, pripadne pomoct s nehodou z doobedia... Rano a po praci je doma on, vikendy tiez... za celodennu opateru by to bolo samozrejme malo! Ale takto... Nech si presne spisu podmienky, ocakavania a nech to najprv - vyskusa... ked to nebude vyhovovat, proste do toho nepojde. Zavisi od vole a financnej situacie a ako to ma k babke daleko kvoli dochadzaniu za nou. .

hradnapani
4. mar 2021

@elizabet173 to sa neda pausalne povedat, su obce, kde vedia v pohode vykryt aj docasny vypadok opatrovatelky zaskokom a kde su tie platy aj celkom v pohode. Zavisi, kde a aky region. Pokial si oni nepozistuju moznosti v ich obci/ meste, tak nebudu vediet, ako je to presne u nich. Ja to pisem ako jednu z moznosti a urcite by som ju nezhadzovala zo stola.

elizabet173
4. mar 2021

@anjelicek26 je to nezmysel, ked sa stane babke nehoda o siedmej rano, tak bude cakat do poobedia, lebo je zrovna zena jej vnuka u lekara s dietatom?

katkami123
4. mar 2021

@malva123
Píšem, ze po tých skúsenostiach, ktoré mám by som takto svoje deti nezaťažovala a vyberám si radšej domov dôchodcov (ja). Nerobím si deti z toho dôvodu, aby sa mal raz kto o mna na starobu starať, to mi príde sebecké. Deti chcem preto, lebo život s nimi je veselší, sú zmyslom života a nie sú a nemali by byt otrokmi rodičov cely život.

anjelicek26
4. mar 2021

@elizabet173 ale narok na celodennu oparteru pri nehode 1x v mesiaci? Ved vela ludi takto opatruju, ze chodia raz denne pozriet. Neviem no, vravim moj nazor, da sa aj ine riesenie ako domov, aspon vyskusat, ked to nejde, stale sa to da zmenit to rozhodnutie.

katkami123
4. mar 2021

@elizabet173
Samozrejme, ze nehody sa budú stavať čoraz častejšie, keď sa už teraz stavaju. Nechajú ju, ak to mám hnusne napísať s hovnom na zadku iba 2 hodiny, do vtedy sa babke urobia take zapareniny, kým príde, ze potom sa to veľmi tažko lieci, lebo pokožka starých ľudí je ako papier v intímnych miestach a potom treba plienky meniť hneď po potrebe, aby sa to vyliecilo, inak to strašne stipe a až dekubity sa môžu vytvoriť, rôzne infekcie... autorka vôbec nemá predstavu do čoho ide. A samozrejme, ze zdrba dostane ona, ze nemení plienky. To, ze keď sa plienka do pol hodiny nevymení a vznikajú už zapareniny a je s tým problém nikomu nevysvetli.

mariet24
4. mar 2021

Ja by som to nespravila, teraz je fajn ale čo ak za dva mesiace dostane porážku a ostane ležiaca? Povieš že ty sa už o ňu nebudeš starať? Ty budes za vypočítavu mrchu... nej sa jej teda všetky deti skladajú na opatrovateľku keď nechce ísť do domova. A občas ju ísť pozrieť a pomôcť by bola z mojej strany samozrejmost.

katkami123
4. mar 2021

@anjelicek26
Ale starí ľudia nie sú ako malé deti, ze rastu zúbky- ni tak je to obdobie, po tyzdni dvoch bude dobre. Starým ľuďom sa stav iba zhoršuje, tam už dobre nebude. Tam bude stolica unikát čoraz častejšie, kľudne o 2 mesiace z nej bude ležiak. A domov dochodchodcov nie je strašiak, to len mnoho ľudí sa boji zmeny, lebo sú zvyknutí žiť 80 rokov v jednej chalupe a zrazu by mali odísť, ale to neznamená, ze inde im bude horšie. Pre nich je strach ta zmena, nie samotný domov. Určite tam je lepšia starostlivosť a sociálne vyžitie ako dostanú doma ˇ, sami, medzi 4 stenami.

lula313
4. mar 2021

Určite nie. Jednak nie je podľa mna správne brat peniaze od rodiny za starostlivost o člena rodiny, to by sa malo robit zdarma a aj z tvojich príspevkov je vidno, že to chceš robit za peniaze a nie z presvedčenia pomoci(to nekritizujem, len poukazujem na to, že si k tomu neni vnútorne nastavená a bude tá to obťažovať, lebo to budeš brat ako prácu). Ďalšia vec je, že starý človek nie je dieťa, pri ktorom je ten progres z jedného dňa na druhý. Starý človek je na tom horsie z jedného dňa na druhý. Muž sa staral 7 rokov o babku v bdelej kóme a nikto z rodiny to neocenil, lebo veď za to bral “plat”. Volakedy trápnych 6000sk opatrovateľský za kŕmenie, prebalovanie, prenášanie 24/7. Určite z toho vykorčuľuj, že sa na to necitis a že z casu na čas jej mozes odniest obed, ale chceš sa venovat dietatu.

ruzasipova
4. mar 2021

Citam tu strasne vela nazorov, ze do toho nemas ist a suhlasim s tym, viem ako rychlo to islo dole vodou s mojou babkou. Ale ak ta predsa len lakaju peniaze, spiste so svokrom pracovnu zmluvu s jasne stanovenymi podmienkami, kolko tam budes a co je napln tvojej prace za tych 300€. Ze v pripade zhorsenia odstupujes od zmluvy. A 3-mesacnu vypovednu lehotu z oboch stran. Vies, aby si bola aj ty kryta, ze ked uz nebudes moct, nebudes vladat, budes vediet, ze mozes skoncit. Ale potom na to musis mat aj “gule” nechat babku napospas jej detom.

katkami123
4. mar 2021

@anjelicek26

@malva123

Za babkou by som určite chodila, možno ju pozrieť 1x-2x do týždňa ako sa ma, porozprávať sa, keď je sama, ale hlavne, ako by to mne čas dovoľoval a nie aby som bola ja otrokom času pri nej. Ale starať a vybavovať veci ma svokor a deti, aj domov dôchodcov. Svokor už robiť nemusí, určite je vo veku na dôchodok, nech si on vybaví opatrovne a stara sa. Mne to príde na hlavu postavene toto ziadat od vlastnej nevesty, v podstate nie je ani priamo po rodine. Trochu hanba.

lujza123
4. mar 2021

Opatrovateľku z mesta alebo domov dôchodcov.

Tejto téme, rovnako ako pohrebu sa všetci vyhybaju, ale každý by sa mal o tomto porozprávať so svojimi deťmi už pri nástupe na dôchodok. Aby v prípade keď nastane taka situácia všetci vedeli čo robiť, aby si potom neprehadzovali chorého nepricetneho dôchodcu v starom rozpadajucom sa dome ako horuci zemiak.

Na opatrovanie starého človeka musí mať človek povahu a žalúdok. Nieje to tak žeby sa deti nedokázali postarať o rodica. Dokázali, ale nieje to riešenie. Matka dcéru poslúchať nebude, opatrovateľku áno. Psychickú chorobu ci starecku demenciu zvládne človek skôr u cudzieho, nie vlastného rodica.

Našťastie my sme sa s rodičmi o tomto rozprávali a dohoda je taka ze akonáhle nebudú vládať predaju dom, kúpia si bezbariérový byt. A pokiaľ by naozaj potrebovali dlhodobú opateru pôjdu do súkromného sanatória. Peniaze a majetky ktoré teraz majú sú primárne ich a určené hlavne na ich dôstojne dozitie, my nepotrebujeme dedičstvo.

21oktober
4. mar 2021

u nás v rodine sa starí ľudia doopatrujú až do miery kedy sa vládze , potom zväčša idu do stacionárov , babku sme doopatrovali do veku 95 rokov, rok bola v stacionári a potom zomrela. Ten rok bola už kalvária , bola ležiaca a už takmer nevnímajúca. Druhého deda do veku 92 rokov, ten aj zomrel ráno. My sme sa však striedali celá rodina, teda jej deti a jej vnuci a vnučky, rovnako u druhého . Teraz keď to tak čítam tu tak mám pocit že by mal vyjsť zákon že ľudia po 80 tke sa môžu bez trestu vlastnými deťmi strieľať, lebo dementnú , smrdia , posierajú sa. Moja sesternica deda holého s osratým bimbasom naháňala po celej záhrade , prežili sme to , ustáli celá rodina, nikoho to nezničilo ani psychicky nepoznačilo .

amelie2017
4. mar 2021

@21oktober ale ved vobec nejde o to, ze stari ljdia by sa mali strielat. Ide o to, ze o ich starostlivost by sa mali starat vsetci, tak, ako to bolo u vas. A ak nemozu, tak zaplatit niekoho adekvatneho. Zatial to moze byt jednoduche, len jej robit spolocnost, ale casom sama vies, ze sa situacia zhorsuje. A to vsetko pri malom dietati. Ano, vela zien doopatruje svoju mamu, babku, ale predsa len, je to mama. Nie muzova babka, ku ktorej nema taky citovy vztah.
U nas v rodine takto ostala jedna opatrovat po materskej, lebo sa nemohla zamestnat, ale uz by to nikdy neurobila. Pan bol zo zaciatku tiez ok, len bolo treba dohliadnut na lieky, sem tam ist k lekarovi a skontrolovat, ci nespadol. Casom to doslo tak daleko, ze sa z domu nepohne, s dcerou nebola nikdy na vylete, lebo dalsich 7 deti a 20 vnucat jej povie, ze ju stat plati za opatrovanie a oni nemaju kedy vysedavat pri nom ani 1 den v mesiaci. Max pridu na hodinu vypit kavu, vnucata zhrabnu 20€ od dedka a dovidenia.

letfenixa
4. mar 2021

@amelie2017 presne tak, zvyšok rodiny sa už starať "nemusí", veď je určená jedna osoba, ktorú akurát tak všetci kritizujú a za všetko môže.

dilino
4. mar 2021

Ježiši starka má 6 deti a chcú ju dať do starobinca no to mi rozum neberie.A čo majú už vybavene ked ju tak horlivo chcu dať ved to su poradovniky a najprv vždy uprednostnia ťažke pripady a kedže chodi no neviem neviem.Tam treba dať žiadosť na samosprávny kraj najprv že kde chcú aby ju umiestnili a žiadosti sa píše koľko má deti ak napiše kedže to musia byť pravdivá informacia ktorú si overuju tak ju nevezmu nakoľko má 6 deti ich to nezaujima či sa o nu staraju všetci alebo jeden.Kamarátka je v takej situáci sú 4 surodenci mama ma 6 stupeň alzhaimera a ked sa opytala riaditeľka DD že koľky sú surodenci povedala že 4 nevzali ju dôvod že má sa kto o nu postarať.A k druhej časti otázky ani za milion by som sa nešla starať.300 eur ved to je nič.Najprv všetci že ti budu pomahať ale ked pride na realnu vec povedia ti že dostavaš peniaze staraj sa.Neviem ako to posudzuju úrady ale zda sa mi že ked sa staraš o chorú osobu na dôchodku mala by si zaroveň žiť s jej dôchodku ako dve osoby.300 eur ti úrady nedajú len ti budu nejaku 100 eurovku a menej doplacať za opatrovanie ked si na materskej.Kto neopatroval nevie čo je to za drina áno všetci ti pomôžu ale ak dôjde realne k situáci nebude nikoho. Zdravotný stav sa môže zhoršiť zo dňa na deň a ty čo svoje maličke a ešte aj ju ved starý človek je ako male dieťa.Ja som opatrovala svoju dcérku doma už zomrela ale bolo to obrovske utrpenie ako pre dcérku tak pre nás.Deň od 6:00 24 hodiny 7 dni v týždni sviatky, piatky nepretržite stres obrovske napätie.Už nikdy viac ani za nič ešte ak tak mamu alebo súrodenca ale zo vzdialenej rodiny nikdy a cudzieho ani za nič.300 eur odkiaľ by si dostavala od úradov určite nie a kto by ti platil jej deti to znamena 6 súrodenci starej pani to je ked sú 6 každý da 50 eur do domova dôchodcov by určite platili viac takže im sa to oplati každy ked dá s platu 50 eur nič ich to nestoji a tvoje budu starosti na 24 hodin to znamena ak ochorie v noci už ťa budu volať lebo dostaváš peniaze a aj cez sviatky.Nehovoriac o tom že urobi potrebu vieš čo je to prebaľovať starého človeka.Ine je maličke dieťa tvoje vlastne ine je dospelého človeka.Neber si to na seba nech sa postarajú.Opatrovať nech opatruje druhý my nič ale chrapčať majetok to sa budu zlietať ako supy.Prepáč za uprimnosť ale aby 6 deti nedokazalo opatriť svoju mamu to mi hlava neberie fakt nechápem ved to je hanba.Tebe dajú 300 eur a oni budu mať bez starosti pridu domov a majú pohodičku a ty nebudeš vedieť kam máš prv skočiť.Neber si to na seba budeš ľutovať.300 eur je nič myslim tým že budeš musieť byť stále v pohotovosti a oni ti povedia ved sa o ňu staraš berieš peniaze tvoja starosť.Ak ti dcérka vyrastie pôjde do škôlky a bude babka žiť budeš sa musieť dalej starať a ver mi drinu robiť na 24 hodin za 300 eur je nič.Viem o čom hovorim.Bud spokojna s tým čo máš never niesú to lakave peniaze za take peniaze obrovska kopa driny a čo s toho budeš mať ver mi stane sa aj to že nech robiš čo robiš budeš zlá a oni vždy dobrý.Je to cudzi človek niesi povinna ked sa má kto o nu postarať čo má tak nech sa starajú.6 deti nevie na striedačku sa postarať o staru a neskôr o chorú mamu nech sa nenechajú vysmiať.Koľko rokov má ta pani.Koľko rokov jej deti.Nerob si zbytočné problémy ked nemusiš.Môže prisť situácia že pani môže žiť aj dalšich 15 rokov a ty budeš zrejme chcieť ísť po materskej do práce ale nebude to možne nakoľko sa budeš starať o tu babku.Okrem toho že je to veľmi vyčerpavajúce ako psychický tak fyzický penazi je málo to je nezaplatena robota na 24 hodin.Nerob si zbytočné starosti a problémy pre nich to bude tak že tým že ti zaplatia tak budu si myslieť ved ked jej platime nech sa stara.Dalej ak si zdrava tak si to veľmi váž kúpať ju vieš čo je to ved prideš o chrbticu a privodiš si dalšie zdravotné problémy.Dvíhať ju neskôr ak by ostala ležať tak prebaľovať ju polohovať, nechaj to tak nech ťa nelaka ta suma to je nič oproti tomu čo budeš musieť robiť a všetci v konečnom dôsledku dajú od toho ruky preč.A dalšia vec ved ta manželova stara mama nema žiadných vnukov vnučky ved po 6 deťoch musi mať vnúčky a vnukov.Ty si jej nič vedia dobre prečo to nechcu robiť.Pride čas kedy budeš chcieť ísť do práce a budeš musieť byť pri nej.Do DD ju nevezmu má deti vnukov tak nech sa postarajú.Ak je to take výhodne tak prečo nechcu ostatní priami pribuzní ju opatrovať lebo je to za málo penazi veľa muziky .Za mňa čo som prežila roky ja by som ti neodporúčala toto je moja rada.Zbytočne si nerob starosti a problémy.Najprv sľuby že budu ti pomahať všetci a nakoniec nikto a budeš v tom sama a ešte neraz budeš zlá. Nestoji to za žiadne peniaze ver mi.Zajsť k babke to áno odniesť jej obed ,koláč,porozpravať sa s ňou to áno ale opatera ja hovorim za mňa nie nikdy.Ked si zdravá bud rada.A ešte jedna vec nech ked má nejaký majetok nech len tak povie kto s o mňa postara tak tomu dam majetok to by si vydela koľko z tých 6 deti by ju chcelo opatriť o to by sa trhali hned.Ak vezmeš opateru na prácu zabudni tak skoro sa do nej nedostaneš a stav pani sa môže zmeniť zo dňa na deň a ležiaceho navyše cudzieho opatrovať za nič za smeti a ked bude treba ju opatriť na 24 hodin tak budeš tam musieť na tom mieste bývať a žiť s ňou.Nevyspiš sa budeš stale v strese to len taký ti napiše ktorý realne opatroval a budu ti pribudať rôzne choroby zo stresu.Si mladá nenkaz si život tym čo nemusiš a ešte cudzieho keby vlastného pochopim ale cudzieho ani za 1000 eur ani za nič.Ine je robiť v DD sestričky tie idú po smene domov a iné je to mať vždy doma.A ono s vždy niečo nájde ak by babka zomrela tak ešte budeš zla ver mi to je vždy tak a vdaku neuvidiš žiadnu povedz že nebudeš opatrovať potom chceš ísť do práce.A argument že potom sa mi postarame a ty do tej práce pôjdeš je klamstvo.Ver mi nič z toho mať nebudeš.Povedz že si si to rozmyslela ale že nie neoplati sa ti to.Ja by som nešla opatrovať ani za tisic eur nieto za 300 eur.Práce veľmi veľa a nieje to vôbec zaplatene.Povedz že si si to rozmyslela ale že nie má svoju rodinu tak nech sa postarajú.Držim palce ale neber taku ponúku.

katkami123
4. mar 2021

@21oktober
Vy ste sa starali všetci. Tak to neporovnavaj s tým, keď je ten človek na všetko sám. Autorke som len opísala každodennú realitu s ktorou sa človek prinopatrovani stretne. Ja sama som napísala, ze 1x-2x do týždňa by som prišla pomôcť. Lebo sama dobre viem aký je to neskutočný rozdiel, keď je človek na všetko sám a keď ma svoj čas a záľuby a dieťa a do toho ho jeden deň nezabije. Ale chciet od niekoho full servis za 300€ mi príde cez čiaru. Hlavne, keď sa potom zvyšok rodiny ako supy určite vrhne na dedičstvo.

lilke
4. mar 2021

Nechoď do toho. Choď babku pozrieť pravidelne zo 3x do týždňa, predpokladám, že ona bude nesmierne povdacna za spoločnosť. Ale keď teraz od mamy deti dávajú ruky preč, ak sa ty zaviazes, dokonca finančne, potom pri ucuknuti budeš v očiach celej rodiny zlá. Aj tvoje dieťa ochorie, bude sa chcieť zahrať, budeš chcieť vybehnúť na ihrisko, budeš chcieť udržiavať kamarátske vzťahy.
Moja mama, nevesta, s dedeckom po návrate z nemocnice bola 2 mesiace. A keď sa rozhodla ísť domov, obaja otcovi súrodenci nenechali na nej nitku suchú. Hoci bola bezplatne. A on relatívne sebestačný, hlava OK.
Oni si žili svoj život... A veď ty si na dochodku!... No ona 400 km od domova, v inej krajine, nebola s manželom, s rodinou, chcela si užiť svoje malé vnúčence, pomôcť sestre po pôrode, oddýchnuť... Dedeček k nám tiež nechcel, mal svoje zázemie... Ale mamina, veľmi spoločenská, vtipná, pokojná osoba, prišla po tých 2 mesiacoch zničená. Starecké maniere, aj keď dedeček fajn, dali poriadne zabrať.

lubina
4. mar 2021

je to zlozite, ale starat sa o niekoho v tomto veku nie je sranda, viem o com hovorim, moja babka bola v takomto veku ked zacala byt potrebne opatera. Najskor to bolo len doniest jedlo a trosku uprata, ale naroky sa zvysovali a zvysovali, nemala som na nic cas a to som mala dve male deti. Preto ti poviem, ze ak to nie je tvoja vlastna babka, tak ta nikdy nebude brat, ako pokrvnu rodinu, nech teraz hovori co chce. Nebude to dobre, nic co urobis nebude dobre...a jej deti sa ti nebudu ponahlat pomahat, kedze budu hovorit, ze beries 300 euro, tak sa postaraj....neuviaz si kamen na vlastny krk...

malva123
4. mar 2021

@katkami123 ak sme pri zmysloch...ale ani si neuvedomime ze pri zmysloch nie sme...a uz si odkazana na "niekoho" skor...ako si ten penzion sama vyberies...ja suhkasim s tvojim nazorom..ale to vo pisem..sa lahko stane...a na margo..budeme mat my,nasa generacia na to platit si penzion?

malva123
4. mar 2021

Autorka sa nam stratila...