Návrh od rodiny na starostlivosť o ich babku
Ahojte.
Som na materskej takze som doma s dcerou. Od manzelovho otca som dostala navrh ci sa nechcem za 300€ na mesiac starat o jeho mamu (85r) babka je nastastie este celkom čiperna ale niekedy sa stane , ze to uz nestihne na zachod a proste sa pokaka a toto neviem ci dam lebo to ze dcerku prebalim v pohode neznamena ze aj v podstate stareho cloveka. Stane sa to mozno raz za mesiac ale v jeden den viac krat ked ma problemy. A starostlivos sadnut si k nej na cca 2-3 hodinky denne cez den kym bude svokor v praci, a tiez zistovat ci jedla jedlo a ci si dala lieky. Samozrejme kupat ju a aj to neviem ci dam predsa je to telo statčeka a ja neviem proste.. Mali by ste na to? Mam to vyskusat? vidina 300€ sa mi velmi paci ale ci sa ulakomit na tych 300€ neviem.
Som zvedava na vase reakcie 🙂
@malva123
Naša generácia sa podľa mna dôchodku ani nedožije. Ja budem skoro do 68 rokov pracovať podľa najnovšieho dôchodkového systému, čiže z roboty pôjdem rovno asi do urny. Ale mne postačí, keď mi deti priplatia nejaký lepší domov dôchodcov, keby mi nevychádzalo 😂😂😂
@katkami123 presne som vedela že zreaguješ 🙂 . Áno , my sme sa starali všetci , striedali sme sa , vrátane mňa. Tu vidieť aké sú väzby v rodinách , si stará tak na páľ do starobinca. Každý raz bude smrdieť a bude dementný , počúravajúci sa a nebude pri zmysloch .
@amelie2017 veď áno všetci to je len o vzťahoch v rodine.
ja by som este toto dodala, kedze si na materskej, a mas teda dieta, budes potrebovat zasa ty niekoho zhanat, aby ti bol pri dietati, kym babku okupes, poobliekas, k Dr. po lieky a plienky bude treba chodit, kazdy den aby bolo navarene. Musela by si si vsetko zosuladit babku aj dieta. Ale na ukor dietata. Stary clovek ma svoje zvyky. Nebude sa ti prisposobovat.
@malva123 300€ sa poskladaju tri deti ktore si to mozu dovolit u svokra bude byvat. Z jej dochodku sa budu platit lieky strava a babka ma dom, takze elektrika a podobne vydavky.
ja len, ze slovo starobinec je dost dehonestujuce. mnoho tych domovov je normalnych prijemnych.to predsa nie je odlozenie babky do klietky.
ja byt tebou vzala by som na skusku, nie kvoli peniazom (300€ je dost trapne) ale kvoli nej, proste pomoct adruha vec skusis nove veci, mozno aj posunies hranice. ad prebalovanie. rukavice, rusko, vabka do vane. inac ked jej budes zachod pripomiat mozno ani taka situacia nenastane
@danieli Jej deti byvaju rozne po Slovenku od vychodu po zapad az rakusko.
@mariet24 Presne som povedala svokrovi ze co ak to bude horsie a proste to nebudem davat. Povedal tak to nebudes robit a bude sa to musiet zariadit inak. Takze nejako extra nebudu dufam na mna tlacit. Ale presne uz sa tu pisalo ze budem casom gazdina aj v druhom dome a podobne.
@danieli Tieto financne zalezitosti prisiel svokor ze ma pre mna taku ponuku aby nam to aj pomohlo financne, hypoteka muz teraz nerobi nakolko je sofer a nema co zasobovat bude mat uz len 60percent z platu kym sa to zasa nerozbehne na slovensku
@21oktober to je pekne, ako sa dokazete o starych ludi vo vasej rodine postarat, ale je vas viac. Moj partner bol na to sam. Surodenec zije stovky km od nas v zahranici, jeho deti aj ked uz dospele studovali, jedno v zahranici. Takze ostal jeden clovek, ktory si samozrejme nemohol dovolit ostat doma z prace, lebo mu dve deti studovali na VS a aj sam musel z niecoho zit. Samozrejme, ze som mu pomahala a stareho cloveka sme doopatrovali. Ale napadlo ma, ze clovej moze byt aj sam, bez partnera, je uz vo veku, ked moze mat tiez zdravotne problrmy. Takze by som neodsudzovala nikoho, pokym v tej rodine nezijem. Viem, ze je vela takych ludi, ktori sa radi rodicov zbavia, ked uz su na obtiaz. Uz som to pisala vyssie, ze nechcem, aby sa moje dieta raz o mna muselo starat. Aj ked som doopatrovala rodicov, ja si najdem penzion.
@21oktober ale prečo to chce svokor od nevesty, keď je to jeho matka? A co je take hrozne na starobinci? Nie sú tam žiadne príšery ani strašidlá. Kto sa ma o toho starého človeka postarať, keď sme napríklad dvaja súrodenci, obaja mame hypotéku na 30 rokov, nikto si nemôže tým pádom dovoliť len tak dať výpoveď a mám 3 deti, ktoré potrebuju jest, obliekat sa atd. Nemyslím si, ze domov dôchodcov je v tomto prípade nejaka pohroma. Aký význam ma nechať človeka posrareho pol dňa s plienkou, lebo som v praci? Aby sa mu preležaniny vytvorili? Keď inde sa o neho postarajú? Zase netreba sa tiež chorobne upínať na deti, ze sa musia postarať, jednoducho nie vždy to ide. A pri 6-tich súrodencov a 84-ročnej babke sa radšej zdržím komentára. Buď je tazka povaha a nechcú sa starať, alebo sú rozmaznaní. Lebo mnohi sú už určite v dôchodkovom veku.
Nesla by som do tej starostlivosti takto zaviazana financne, aj ked by to mozno pomohlo rozpoctu, je to velka zodpovednost a nerada by som si vyberala medzi nutnostou naplnit potreby mojho dietatka a starsieho cloveka, ak by napriklad obaja naraz ochoreli, co teraz? slubila by som pomoc vramci mojich moznosti, ale tak aby to nebol zavazok spojeny s financnou odmenou
Autorka a príspevok na opatrovanie bude poberať kto? Svokor? Keď deti sa majú skladať? Lebo aj naň máš právo ho dostavať od štátu. Len pozor, keď muž pôjde do prace a nebude ti kto mat byt pri dieťati, zblaznis sa. Na jedného je babka aj malé dieťa veľa.
A spravovať babkin dôchodok bude svokor? A prečo on? Veď elektrina, keď bude bývať u svokra, dokopy nebude nič využívať, tak tiež kúrenie sú mesačne náklady možno 50-60€, a zvyšok dôchodku pôjde kde? Stravu budú mat spoločnú so svokrom. No pozor, svokor to už ma pekne prepočítané.
Dalsi príklad uvediem - babka spadla z postele. V domove sa automaticky volala sanitka, išla na röntgen a všetky možné vyšetrenia, aj keď nič nemala. Keby bola doma, kto by jej pomohol, koľko by musela čakať a prišla by vôbec sanitka, keby rodinni príslušníci zavolali? Babka je v domove, teraz sa ockovalo, iba sa zapísala do poradovníku, ze chce a nemusela nikam cestovať, nič riešiť, objednávať sa na nejaké dátumy a čas. Prišli do domova a už je zaockovana. Druhého dedka sa tu snažíme už 3 týždne zahlásiť, stále nám ukazuje plny stav očkovania proti korona vírusu. Babka ma už za sebou aj druhu vakcínu. Každý deň tam majú rôzne aktivity, fyzioterapeutku, ktorá s nimi formou hry cvičí cviky každý deň, chodia im tam vystupovať rôzne krúžky a recitovať deti, aby sa nenudili, chodí tam kňaz ku nevladnym, aby sa mohli vyspovedať, raz za mesiac majú v kaplnke omšu, hneď vedla domova je kadernicka, kde si môžu odskočiť, potraviny, kadernicka chodí aj do domova strihať nevládnych. Každý deň im navaria kavu, dostanú nejakú sladkosť, sú tam rovesníci, vznikajú nové priateľstva a babky majú medzi sebou o čom poklebetiť, po dedkovi a bankách sa nesmie kričať. Tak co je take strašne na tom domove? Mne to nepríde ako nejaka tragédia. Tragédia je, ze každý jeden jediný, kto bol na všetko sám a zažil si to tu píše, ze už nikdy viac. Lebo na JEDNÉHO je toho veľa.
Pises,ze muz je nezamestnany. Je to jej vnuk,preco sa potom nepostara tych par hodin on?
A ked stara pani má v Rakúsku dcéru alebo syna prosim pekné tebe sú schopný dať 300 eur no ani za nič na svete by som to nerobil prečo nemôžu zaplatiť mame viac.A pamätaj teraz by sa vám peniaze zišli lenže potom čo bude ti stačiť 300 eur na mesiac za drinu nechápem a tvoj svokor je riadný špekulant. Stara pani má dcéru alebo syna v Rakúsku tam sa točia ine peniaze a oi ti núkaju biedných 300 eur ved ked žije v Rakúsku asi peniaze ma a matke nezaplatia opatrovateľku. A svokor si to predstavuje ako matka mu sľubila majetok tak jemu sa oplati dať 300 eur a povie ti ved ti platim tak sa staraj.Ja by som to nevzala ani keby neviem čo. Vnuci vnučky asi zrejme ked len každy s deti má dalšie tri takže to vychadza dokopy 18 vnúcat dajme tomu aj nejake pravnučata a nemá sa kto z toľkych o nu postarať. Kde je vôľa tam je cesta všetko sa dá len treba chcieť lenže oni nechcú.Nikto nechce lebo každy vie ake je to drina a neoplati sa ti to.Každého slobodne rozhodnutie.300 eur za drinu neni zaplatena robota.
@stanulienkat On je zamestnany len teraz nieje roboty tym ze su obchody vypnute. On nema problem k nej ist nadavkovat lieky a podobne. Ale neprebali ani svoju dceru nie to este babku 😄 Ale inak nema problem ist a sediet pri nej aj dve hodiny
Čiže to budeš mať na čas kedy je svokor v práci? 8 hodín? To 8 hodín budeš lietať so svojho bytu(domu do jej? A čo keď dieťa ochorie, tak potom čo urobíš? Prežívame to aktuálne doma a je to fyzicky aj psychicky veľmi náročné. A to sa staráme ešte len 3/4 roka.
Ak má 6 detí, tak nech si starostlivosť rozdelia po týždňoch(a ten, kto sa najviac štorcuje a nechce sa starať, nech si zaplatí opatrovateľku ako náhradu za seba).
takže 3 deti zo 6 budu platiť tebe hej a babkin dôchodok bude brať kto.Koľko ti dá štát možno maličko doplati.A čo ak sa rozhodnú tie tri deti ked si stara pani niečo na teba vymysli že tebe už platiť nechcu zmenia sa ich finančné pomery a ty ostaneš bez prijmu aj to sa môže stát. A ked sa nebudeš chcieť starať tak budeš veľmi zlá a ešte neviem aka.Toto že ti budu davať peniaze je na dobre slovo po čase vyšpekuluju že sa nedobre staraš toto a hento.Stara pani sa posťažuje a povedia nič ti nedajú a urobiš čo nič.Takže za mňa nie .A mimochodom svokor by ti prispieval tiež lebo mi hlava neberie 6 deti starej pani a traja ti budu prispevať no zbohom zdravy rozum.Znepáči sa im niečo a ostaneš bez penazi.A babka dostava dôchodok to pôjde na lieky, a bývanie, stravu a ostatne peniaze ked zvyšia si vezme kto svokor.To hovori teraz že nemá problém si ísť k nej si sadnuť ale realita je iná. Povie ti si zato platena tak si tu sed. Ked budu problémy ako pišeš svokor ju neprebali stane sa to v noci budu ťa volať pod ju prebaliť lebo ked nie nedostaneš od nás peniaze.Budeš vždy v strachu potom si môžu vymyslieť že peniaze nemajú a ty urobiš čo no nič.Ked neberieš skúsenosti inych a si rozhodnuta tak chod do toho.Ked by ti daval štát za opateru peniaze je iná vec to aj keby bolo málo je vždy iste ale jej deti a na dobre slovo nie, nie, nie,.Ked sa nevedia o nu postarať tak budu platiť len aby s tebou nevybabrali. Ze si z rodiny a ešte chamtiva že nič neurobiš zadarmo. Máš čo máš uskromnite sa trochu lebo nakoniec sa môže stať že nebudeš môcť isť do roboty a ani to že uvidiš od nich nejake peniaze.
Autorka, kto bude brat opatrovne od štátu na babku a kto bude hospodáriť s babkinym dôchodkom? Mne to príde ako riadna špekulácia na tebe.
@jasminet ty si uz niekoho doopatrovala? Ja osobne muza lubim, ale o jeho babku by som sa nestarala. Ani za financnu odmenu. To, ze ju idu obcas navstivit, nie je starostlivost. A pozrela by som si, ako bez mihnutia oka ides opatrovat nejaku babku den co den...
Necitala som uplne vsetko, ale chcem sa spytat, ci nebudes mat extra vydavky. Napriklad na dochadzanie. Alebo byvate blizko svokra? A este ci tu sumu 300e budete mat oficialne. Ak si manzel na teba uplatnuje alebo bude uplatnovat nezdanitelnu cast zakladu dane, mozes o to prist. Toto je dobre si zvazit, lebo ti to realne ponizi ten 300e "plat" za opatrovanie babky.
@malva123 ale kdeže, príslovie je veľmi staré...😉
@katkami123 pokial viem vek odchodu je 64 rokov a odpocitavju sa deti....tak nie 68...a preco si myslis ze ti deti prispeju..ked budu mat hypoteky na 30 rokov?
@malva123
Môj ročník ide v 67 rokoch aj niekoľko dni, pravdepodobne budeš patriť medzi staršie ročníky, keď máš 64 rokov, ja už mám viac. Nie, ja sa im hodím na krk, nech prídu o prácu a živoria hlavne, sú pri mne 24/7, nech je to u nich aj na rozvod, len aby mi oni obsrate plienky menili a chrbticu si zničili aj psychiku, hlavne, ze ja budem Ok. Tomu sa povie rodičovská láska.
@malva123
A potom budú moje deti písať ako všetci tu, ktorí opatrovali a starali sa o starších ľudí ako už nikdy viac 😀
Vieš si reálne predstaviť, že každý pracovný deň sa vychystáš s dieťaťom ( či už bude zdravé, či choré, či v pohode či upišťané, či vyspaté či nevyspaté a ty podobne...) ráno opatrovať babku, budeš tam celý deň v cudzej domácnosti a potom po štvrtej poobede pôjdeš domov a tam ťa bude čakať druhá domácnosť ? Muž nebude doma večne (aj keď úprimne, neviem si predstaviť, že v tejto covid dobe práve šofér nemá dosť práce, obchody fungujú, ak nie všetky kamenné, tak cez internet ľudia kupujú všetko a kuriéri sa idú zodrať, takisto donáška jedla a pod.), ale ok, predpokladám, že na jeseň už bude všetko relatívne ako predtým, muž bude celý deň v práci a ty s babkou a dieťaťom na všetko sama. Dobre si premysli, či ťa nechcú využiť ako lacnú pracovnú silu.... - 6 súrodencov sa poskladá ledva na 300 eur mesačne ?? Predpokladám, že sú to ľudia, ktorí sú tesne pred dôchodkom, takže deti už majú odrastené a ich mzdy či zabezpečenie by malo byť na tej najlepšej úrovni akú boli schopní dosiahnuť, lebo kariérne a platovo už nebudú stúpať, ak to nestihli doteraz.
Ako obvykle, autorka diskusie si len svoje hudie, nevníma rady a doporučenia tých, čo si obdobnou situáciou prešli, na čo vôbec zakladala diskusiu? Ja sa pýtam, len keď sa chcem naozaj poradiť. Že manžel nechce vlastnému dieťaťu plienky meniť, nieto babke. Nemám slov.

@vevapeto úplny súhlas s tebou do bodky.